Se och följ Jankovs alla trädgårdstips på YouTube

JANKOVS HEM & TRÄDGÅRDSTIPS

Se och följ Jankovs alla trädgårdstips på YouTube

JANKOVS HEM & TRÄDGÅRDSTIPS

Gräsmattetips!

Du får alltid tips och råd i butiken när du besöker oss men här kan du läsa lite om vad du kan göra för att få en fin gräsmatta. 

Börja med att rensa bort allt ogräs så grundligt som möjligt. Bränn eller gräv ner det i jorden. Försök att få bort alla ogräsrötter. Så därefter i med nytt gräsfrö över hela gräsmattan även där det ser vettigt ut. På de mest skadade områdena ska Du mylla ner gräsfröet med en kratta och platta till lite med en skyffel. Det är för att Din gräsmatta ska återfå en god kvalité. Ser inte jorden bra ut kan det vara lämpligt att dressa på med gräsmattedress först och sedan så nytt.

Detta ogräset dök upp i de flesta gräsmattor tillsammans med rölleka efter sommarens torka. Det är en näva som har blad som liknar pelargonens. Den blommar med rosa blommor och blir inte högre än 5 cm. Den heter sparvnäva och är ettårig men bör rensas bort då den gärna frösår sig. Den dök upp eftersom förhållandena var perfekta för den med mycket sol och värme tillsammans med torka. Dess frön har legat i jorden och bara väntat på denna torra sommar. Efter sådden gödslar Du gräset med Algomin Gräsmattegödsel, så att gräset kan ta över.

Har Du problem med mossa i Din gräsmatta behöver Du inte räfsa upp mossan och köra bort den utan gödsla bara med Algomin Mossa och så i nytt gräsfrö så kommer mossan att förtvina genom att först bli brun och sedan torka bort. Algomin Mossa innehåller inga gifter eller annat som kan skada barn eller husdjur.

Börja med att rensa bort ogräs och luckra upp jordytan. Strö sedan granulerad lera över hela ytan 10 kg till c:a 20 kvm, Så i nytt gräsfrö och dressa därefter med toppdress med en säck till 10 kvm. Då har Du skapat förutsättningar för att Din gräsmatta ska klara torrt läge genom att leran binder mer vatten och mullämnena i dressjorden gynnar mikrolivet och ger det nya gräsfröet möjlighet att gro och få Din gräsmatta grön och fin igen.

Gräsmatta, ogräsmatta eller mossmatta -Vilket har Du?

Efter flera somrar med värme och torka har gräsmattorna farit väldigt illa. Gräset har helt enkelt dött på stora områden och samtidigt har flera olika ogräs tagit över. Många har frågat mig om en liten näva som plötsligt dykt upp i resterna av före detta gräsmattan och undrat var den kommer från. Den har legat som frön i jorden och väntat på detta ögonblick när förhållandena blivit optimala för den. Det har säkert funnits några plantor innan men de har inte haft rätt förhållanden. Det Du ska göra nu är att rensa bort ogräset och sedan så i nytt gräsfrö. Luckra upp jorden och så ut nytt gräsfrö på alla mistor och strö plantjord över. Platta till med en skyffel och det är klart för tillväxt. Gödsla sedan med Algomin gräsmattegödsel över hela gräsmattan. Man ska gödsla tre gånger per säsong för att få en riktigt fin gräsmatta.

Mossan trivs med fukt, dålig dränering, näringsbrist, steril jord, lågt Ph-värde = sur jord och skugga. Hela Sverige ligger i skugga på vintern. Dessutom är antalet soltimmar starkt reducerat och solen svag. Allt detta tillsammans ger mossan möjligheter att utvecklas och spridas. Denna vinter har varit så mild att mossan kunnat växa hela tiden.

För att bekämpa mossan måste man åtgärda flera av dessa förhållanden. Fukt kan vi inte göra så mycket åt. Det är normalt att det regnar mycket på hösten. För att få en torrare jordyta i gräsmattan kan man dressa med sand. Näringsbristen kan vi lätt klara av genom att gödsla. ”Algomin Gräsmattegödsel” både kalkar (höjer pH-värdet) och gödslar. Du kan annars välja att gödsla med ”Algomin Mossa”, som är ofarlig för små barnafötter och husdjurens tassar. Den innehåller inga gifter men är mycket effektiv mot mossan. Den torkar ut mossan, som blir brun och förtvinar.

Ett annat alternativ är gödsel, som man tillsatt järnsulfat. Järnsulfat sänker pH-värdet kraftigt och gör så att mossans celler sprängs. Mossan förtvinar och blir svart. Man behöver inte räfsa bort den döda mossan utan bara kalka efter. Kornad kalk är den bästa och lättast att sprida. För att förebygga mossan ska man så i nytt gräsfrö i hela gräsmattan och särskilt där det gräset ser tunt ut. Detta gör att man kan behålla kvalitén på gräset. Flera av de grässorter, som ingick i den ursprungliga gräsblandningen har dött bort under årens lopp och då gäller det att fylla dessa tomrum innan mossan eller ogräset tar hand om dem.

Vi tar gärna emot bilder på roliga trädgårdstips. Här kommer bild från Sri Lanka inskickad av Lisbeth Hellquist, Osby. Den visar trädgårdsglädje formad med häcksax.

Annas familj var hos Eva och mig och tittade på Mello och då berättade Anna om när hon var barn och hade varit nere vid ån och hittat grodägg, som hon lagt i en glasburk med tillsatt friskt vatten. Hon placerade den i fönstret på sitt rum. På morgonen två dagar senare vaknade hon av en intensiv klåda i ansiktet. Hon tittade yrvaket upp på spegeln på väggen mittemot och såg ett alldeles rödprickigt ansikte och kunde konstatera att rummet var fullt av inande hungriga mygg, som likt kamikatzepiloter förberedde nästa attack. Hon brukar annars inte vara snarstucken.

Lycka till med gräsmattan! Jankov

Barn har underbara kommentarer om livet!

Vill man ut i kylan kan man beskära lövfällande växter nu och särskilt plommon och körsbär, som inte får klippas när saven börjar stiga. Du bör nu också undvika att beskära vinranka, björk, mullbär klätterhortensia, lönn och valnötsträd, som alla blöder rikligt och kan fara riktigt illa.
Äppel- och päronträd går utmärkt att ge sig på vid den här tiden. De är relativt okänsliga för tidpunkten för beskärning.

Jag tänker på barn som jag träffat på under mina besök hos kunder under många år. Jag glömmer aldrig när jag skulle beskära några äppelträd hos en ung familj i Osby med små barn. Alla var ute i trädgården för att vara med. Jag märkte snart en aggression mot mig från barnen. De tyckte att jag misshandlade deras träd och ville inte att jag skulle göra träden illa. Det var ett svårt pedagogiskt problem att lösa: Göra jobbet och få barnen att acceptera. Det blev inte min bästa lektion då barnen faktiskt hade rätt, beskärning är att skada trädet.

Barnhistorier är något som man kan njuta väldigt mycket av att läsa. Barn har en fantastisk förmåga att hitta kärnpunkten i en historia, medvetet eller omedvetet. Här kommer några, från barnmorskorna mitt i Skåne, av vilka Du säkert hört någon tidigare men som ändå kan locka till ett hjärtligt skratt.

Mikael 5 år: Om spermier från pappan inte träffar mammans ägg blir det bara en vanlig omelett av det.

Fred 7 år: Om man inte kan få barn kan läkaren göra ett i provrör….Men de flesta är gjorda i vanliga rör

Ida 6 år: När babyn är inne i magen på mamman kallas den foster. Mamman kallas fostermor. Det första som bildas på fostret är öronen.

Petter 9 år: Äldre kan inte få barn. Deras äggstockar har tagit slut och dessutom har mannen kanske problem med protesen.

Nina 6 år: Man måste inte gifta sig i kyrkan. Man kan gifta sig på socialkontoret eller kan man flytta ihop utan att tala om det för någon. Det viktigaste är att man vet det själv.

Cathrine 5 år: När man gifter sig får man inte skratta och man får inte säga nej!

Regina 7 år har koll på läget? När man gifter sig ger man varandra ett tysthetslöfte. Om man inte håller det, måste man skilja sig och då måste man dela på lamporna och knivarna och för det mesta kan man inte komma överens om vem som ska ha barnen. De som inte kommer överens om det måste gå till en börsmäklare! Han bestämmer att den ena ska ha barnen och då får den andra ett extra matbord istället.

Hedda 6 år vet en del om graviditet: Graverade mammor går med babyn i magen i 204 månader.

Tove 9 år menar att: Det inte är bra för gravida kvinnor att ha ägglikör i urinen!

Tone 7 år vet följande: Gamla tanter tycker om att se nakna män, de vill bara inte erkänna det när man frågar.

Julie 6 år menar: Att män har flera framdelar på kroppen!

Siri anser att: Kvinnor består av äggstockar och att de tänker mer!

Stina 9 år säger att. Mannen slutar aldrig att göra celler men han kommer i en sorts ålder han också. Den kallas panikåldern.

Martina 6 år vet att: Kejsarsnitt betyder att man skär ut barnet genom nödutgången.

Erland 6 år förklarar: En gynekolog är……en som inte vet så mycket om halsen på folk.

Ha det gott i kylan och passa på att planera för våren tycker Jankov och Sia

Vår älskade Sia! Den mest omskrivna katten i Osby!

Det är med sorg vi kan berätta för Dig att vår älskade katt, Sia har somnat in. Hon fick juvertumörer men fick trots det ett bra slut på sitt långa liv. Hon fick knutor på bröstet men mådde faktiskt bra ändå. Hon ville inte gärna gå ut längre om inte solen var framme och temperaturen var tydligt på plussidan. Hon kollade också noga, innan hon gav sig ut, att inga andra katter fanns i närheten. Hon kände sig väl lite svag och underlägsen.
Fredagen den 11 februari åkte Anna iväg med henne till veterinär, Pelle, som konstaterade att det inte fanns något att göra mer än att se till att hon inte skulle behöva lida. Anna, som alltid haft en fantastisk hand med djur, kliade henne hela tiden hos veterinären medan hon fick sprutorna. Anna berättade att Sia t.o.m. spann och var alldeles lugn. Så somnade hon in och blev naturligtvis begravd vid dammen i sin älskade omgivning på Växtmästaren. Hon blev 15 år gammal och är saknad av familj, personal och säkert massor av kunder, som så många gånger pratat och kelat med henne.

Sia – vi saknar dig!