Måndag - Fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Coop
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2018 Tips 2017 Tips 2016        

6 Feb 2018

Var det värmeljus?
Varje dag som går innebär mer ljus och längre dagar! Nu kan man både så och ta sticklingar. Stäng Facebooken och gör något trevligt med händerna i stället. Jag har själv tagit timeout från Facebook och bestämt att ägna mig åt böcker och sådd ett tag. Det är dags att så vissa sommarblommor och grönsaker inne för senare utplantering. För att få den bästa utvecklingen på dem bör de få extraljus både gällande intensitet och dagslängd. Det finns nu väldigt bra växtbelysningar i LED, som är effektiva men inte dyra. Nelson Garden säljer LED-lister som är lätta att montera och placera. Nu kan man också få tag i rotade sticklingar, som går att plantera i större krukor för att växa till och bli maffiga till våren.

Krukväxterna
behöver lite extra omsorg vid denna tid. Du kan börja med att beskära dem genom att ta bort alla vissna blad och skära tillbaka de som vuxit för långt och blivit spretiga och taniga. Var inte rädd för att beskära! Praktiskt taget alla växter tål och mår bra av detta.

Plantera samtidigt om i större krukor. Till detta behöver Du en bra blomjord, som gärna ska innehålla en del smålecakulor för bästa dränering. Ta bort den gamla krukan och gör c:a tre, jämnt fördelade, snitt med en kniv, en cm in i jorden, från ovankanten rakt ner till botten och dra ut rötterna lite. Ta gärna bort 1/3-del av den gamla jorden, som är förbrukad nu. Ta också bort en tredjedel av rötterna. Det ger nämligen impulser till rottillväxt. Plantera om i en ny innerkruka, som är så mycket större än den gamla att Du kan få plats med båda Dina händers fingrar mellan den gamla krukklumpen och den nya krukans yttervägg. Samma förfarande gör Du vid plantering i självvattningskruka. För att växterna ska bli riktigt fräscha ska Du också rengöra bladen från damm och smuts. Ta in plantorna i duschen och använd strilmunstycket med varmt vatten. Låt torka och behandla sedan med bladglans, om Du vill ha extra glansiga blad. Du blir förvånad över resultatet. Rengöringen påverkar fotosyntesen positivt och främjar tillväxten av nya skott. Den nya jorden sätter fart på växten. Packa aldrig jorden hårt, då pressas det viktiga syret ut. Större gröna växter kan Du sätta om i keramikkrukor med fat under. Täck ytjorden med pinjebark eller lecakulor så blir det fint.

Evas farmor var en härlig dam. En riktigt genuin Ystadsbo. Hon brukade hjälpa Evas föräldrar med hushållsgöromål lite då och då, eftersom de jobbade så mycket. Hon hade ofta sina egna lösningar på problemen. Vid ett tillfälle när Knut, Evas far, stod och tittade ut genom finrummets stora perspektivfönster, upptäckte han något mycket märkligt. Stearinljusen i de två ljusstakarna i fönstret hade djupa regelbundna tvärsgående räfflor på sidorna ut mot gatan. Djupa skåror med jämna mellanrum längs hela ljusens längd. Han funderade och funderade hittade ingen rimlig förklaring.
Han kunde inte på något sätt räkna ut vad som hänt med dem. Alla i familjen försökt bidra med lösningar. Alla deltog utom farmor Rika, som var ovanligt tyst. Knut hade en idé om att det var persiennerna, som inte varit helt stängda och att solljuset silat in emellan och smält stearinet. Men nej, det var inte rimligt. Till slut kunde inte Rika hålla tyst längre. Hon erkände sig skyldig. När hon dammade hade hon upptäckt att ljusen hade blivit sneda av solvärmen i söderfönstret. Då hade hon kommit på den ”ljusa” idén att räta ut dem genom att lägga den på elementet under fönstret. Dock hade naturligtvis flänsarna på elementet smält sig in i ljusen och lämnat djupa spår. Hon hade snabbt satt tillbaka ljusen på sina platser men med skadorna utåt mot gatan för att dölja sitt brott.

Många goa hälsningar från Jankov och Sia


16 Jan 2018

”Det var mina dyraste sekunder någonsin!”
Bygglov skulle spela in ett program med en familj i Sibbhult och projektteamet frågade Anna på Växtmästaren om företaget kunde hjälpa till med att smycka den nya uteplatsen till programmet som nyss gick på TV 4. Det skulle röra sig om en del stora krukor som skulle planteras med vackra sommarblommor och visas i slutet av programmet. Anna tyckte att det var ett spännande uppdrag och såg fram emot att visa vårt företags kvalitéer.

Det var i slutet av maj månad som programmet spelades in. Förutsättningarna för vår medverkan var att vi skulle sponsra med allt materialet och jobbet. När dagen var inne plockade Anna fram grejorna, som skulle med, packade in i företagsbilen och körde till Sibbhult. Solen sken och det såg ut att bli en riktigt vacker dag. Det tog några timmars förarbete innan inspelningen kom igång och Anna hade sin firmatröja på sig med vår logga på ryggen och tänkte att nu kommer det att synas i TV. Allt förlöpte som tänkt och det filmades under lång tid när Anna planterade. Så spänningen var olidligt stor i familjen och bland de anställda när programmet skulle visas i veckan. Alla satt bänkade framför TV-n. Under 1,5 sekunder visades Annas rygg och hennes händer som rättade till jorden i en kruka. Jag blinkade tyvärr just i det ögonblicket så jag missade allt. Anna kommenterade med: -Det var mina dyraste sekunder någonsin!! Jag hann se loggan och mitt ostyriga hår!!......TV-reklam är dyrt men det blev en kul och intressant upplevelse i alla fall.

Tilläggas kan att Anna är nöjd med att hon fått väldigt många trevliga kommentarer på Facebook och andra sociala medier.

Trädgården ligger i ide just nu så det enda Du behöver tänka på är att känsliga växter ska skyddas mot den skarpa vårvintersolen. Det är fjärilsbuskarna, rosorna och känsliga vintergröna växter som bör täckas med en vit vinterväv eller rejält med granris. Inomhus börjar det bli dags att plantera om krukväxterna och så de första fröerna.

Årets frösortiment innehåller som vanligt en hel del nyheter och det är alltid kul att prova något nytt. Paprika och chili ska sås så tidigt som möjligt eftersom de är tröga i starten. De tar ibland mer än tre veckor att gro. Man ska använda så-jord som finns både som Kravmärkt och som vanlig. Man kan också så i jiffypots i form av torvkrukor eller briketter, som man ska lägga i blöt, varvid de sväller upp och blir färdiga för sådd. Ett eller två frön per kruka är lagom. Kolla alltid grobarheten på fröpåsen. Hög grobarhet betyder ett frö per brikett.

Vill Du vara säker på att lyckas ska Du köpa ett stabilt och kraftigt minväxthus, som passar utmärkt att sätta i fönsterkarmen. Köp inte de billiga, rangliga och fula ljusgröna plasthusen som man aldrig kan lyckas med. Har Du ett sådant så sortera det i plastavfall!

Vissa fröer är ljusgroende och ska inte täckas av jord. En del behöver komma ner i jorden. Kontrollera på fröpåsen hur djupt. Andra fröer, t.ex. lavendel, måste frysa innan de kan gro. Dessa sår man nu och placerar sådden på skyddad plats utomhus eller kallt uterum i några veckor. Det kallas att man stratifierar fröerna. Lägg över så att inte allt simmar om det regnar. Det kommer mer om fröer och frösådd senare.

Jag avslutar med en härlig historia om Abbe, mitt minsta barnbarn 7 år.
Jag satt försjunken i en spännande ishockeymatch från junior-vm. Abbe kom in i rummet och slog sig ner intill mig. Han kollade lite, som pliktskyldigast men blev snabbt uttråkad.
Han utbröt högt: -Jag vill se badminton! Jag vill se badminton!
Jag förvånades av detta idrottsintresse då jag aldrig sett honom spela sådant. Han är ju en fotbollsspelare.
Han rättade: Nej, jag menar inte badminton. Jag menar nallen. Från angränsande rum hör man en mamma, som känner sitt barn: -Han menar Paddington!

Med en innerlig önskan om ett riktigt gott nytt år
från Jankov och Sia