Måndag - Fredag.....10-18
Lördag....................10-13
Söndag och röda dagar stängt.

Julöppet:
22/12 kl 10-15,
23/12 kl 10-15
Julafton kl 10-12

Julafton är sista dagen vi har öppet. Vi öppnar igen i början av mars!

Önskar ni kontakta oss så skicka mail till
info@vaxtmastaren-osby.se


Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Coop
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2018 Tips 2017 Tips 2016        

10 Dec 2018
Dagen då bokens historia blev verklighet!

Denna gång börjar jag med historien bara för att förvirra dem som börjar läsa i slutet för att bara kolla hur det går för katten, barnbarnen och Eva. Vi förflyttar oss långt tillbaka i tiden till unversitetsstaden Lund. Jag bodde ihop med en klasskompis från skoltiden i Ystad. Vi följdes åt ända från fyran i grundskolan till universitetet. Som sagt så bodde vi ihop och min kompis, Olle, läste juridik och jag engelska och svenska. Vi bodde på första våningen mitt i centrum i en tvårummare med stukaturer i taket och höga fönster mot gatan, Magnus Stenbocksgatan. Bättre kunde man inte bo på den tiden.

Olle stannade oftast kvar i Lund under helgerna medan jag åkte hem till Ystad eller Eva i Skurup. Han höll under denna aktuella tid på att läsa Fritjof Nilsson Piratens ” Tre terminer”. Det var länge sedan jag själv läste den men en episod har etsat sig fast i mig eftersom att den påverkade mig och Olle mycket. Jag försvann på lördagen till Eva naturligtvis och kom inte tillbaka förrän på söndagskvällen. Då möttes jag av en upphetsad kompis. –Jag måste berätta något märkligt för dig! Helt otroligt! sa Olle

Han släppte inte in mig i lägenheten utan höll mig kvar i hallen. Jag blev nästan irriterad men märkte hur hans iver att få berätta gjorde att han nästan stammade. -Såhär var det, började han. Jag satt och läste ”Tre teminer” och njöt naturligtvis av detta. Plötsligt närmade sig handlingen i boken vårt område. Beskrivningen av miljön stämde in på Magnus Stenbocksgatan och plötsligt befann sig huvudpersonen i trappan i ett hus på vår gata. Miljön beskrevs och jag började känna igen mig. Väl inne i lägenheten fortsatte beskrivningen och alltmer insåg jag att Piraten kanske var inne i min lägenhet. Häftigt. Det var dock något som inte stämde. Boken beskrev de två sammanhängande med ett valv emellan med två skjutdörrar inne i väggen. Det finns ju inte i den här lägenheten men allt annat stämde ju. Jag började mitt i natten att knacka på väggen mellan ditt och mitt rum. Det lät ihåligt! Jag började slita ner tapeterna och riva bort den gamla tretexväggen som fanns under. Och kom! Kom får du se, sa Olle.
Vi gick in i rummet och till min stora förvåning fanns det nu en öppning med en grönaktig gammal skjutdörr mellan våra rum! Fritjof Nilsson Piraten hade suttit och skrivet i vår lägenhet! Helt otroligt!

Så går vi över till blommorna. Julrosen är ingen ros utan en perenn, som kan klara sig utmärkt inne också. En bra växt att ställa på trappan, som välkomsthälsning till gästerna eller som en ”värdinneblomma”. Ställ in julrosen innanför dörren om det blir flera minusgrader över natten. Några minus klarar den lätt. Det är en av mina julblomsfavoriter då den har rent vita blommor mot en vacker grönska. Den blommar helt normalt vid juletid och kan planteras ut i trädgården. Det finns andra blomfärger också. Brudorkidén har blivit en riktig julblomma också. Den är lättskött och passar speciellt de, som brukar glömma att vattna. Gråa rötter nere i den genomskinliga krukan betyder att den vill ha vatten, gröna betyder ”låt mig vara”.

Tre speciella snittblommor: Misteln är oumbärlig för den som älskar pusskalas. Den är fridlyst i Sverige men ett gissel i Frankrike. Mistlarna som säljs här kommer från Frankrike. Julgranen är vår största snittblomma och ska behandlas som en sådan. Såga av så att det är ett färskt snitt när Du ska ta in den. Kolla ofta att den ständigt har vatten i sin fot. Torkar den, barrar den. Blanda i snittblomsnäring i vattnet. Det skyddar även mot bakterier, som kan hindra flödet av vatten upp i stammen. Azalean mår bäst ljust och svalt. Du ska bara köpa azaleor, som visar färg med flera blommor samtidigt. Den blommar även långt inne i ett mörkt rum. De ska vattnas med en skvätt varje dag. Man kan fylla upp med c:a två cm vatten i ytterkrukan och sätta tillbaka växten. Den får inte stå i vatten länge. Amaryllis placeras gärna i något fönster, inte så noga med väderstreck. Vattna sparsamt, annars blir gärna blomstängeln för hög och bladen börjar växa. En hyfsat stor snaps i veckan är lagom då gäller det växten och vatten är då att föredra. Cyklamen är en kanonväxt om den får stå någorlunda svalt, vattnas på fatet och inte för rikligt. Den tål några minusgrader, så Du kan ha den på trappan tills det fryser ordentligt. Placera aldrig växten i ett fönster med stark värme under. Vattna när bladen börjar sloka lite. En annan knölväxt är hyacinten, som också ska vattnas sparsamt. Får den stå svalt över natten håller blomningen mycket längre. Doften är ”bedövande”. En hyacint på toan har räddat många.

Ha en riktigt go jul önskar Sia och Jankov


22 nov 2018
Hjälp Dina gäster i trädgården!

Småfåglarna har det tufft under vintern. Extremt väder påverkar dem allra mest. Storm, kyla och heltäckande snö gör att de inte kommer åt maten. Fåglar måste äta minst morgon och kväll för att klara nätterna. I gryningen är energireserven uttömd och då måste de fylla på för att klara sig. De har inte möjlighet att ha en stor fettreserv som däggdjuren. De måste fylla på med energi hela tiden. Se därför till att det alltid är påfyllt vid matbordet. Fåglarna bevakar och säkrar till gången på mat genom att ha flera matplatser som de alternerar mellan. Ibland är de borta en lång period men misströsta inte de kommer tillbaka. De är borta för att någon annan är generösare än Du eller bjuder på bättre eller mer varierat foder.

Om Du studerar dem lite noggrant kommer Du att märka att de är en samling väldigt olika individer och att vissa har en del egenheter för sig. De kivar med varandra och bråkar som vi människor också gör. Ibland tycker jag att de faktiskt har humor. Intelligensen varierar hos fåglarna liksom hos andra djur. De intelligentaste kring fågelbordet är blåmesen, gråsparven och kråkfåglarna, som även kan använda redskap för att komma åt födan.

Många flyttfåglar stannar kvar i Sverige om tillgången på mat är god. En sådan är rödhaken som har ett så starkt revirtänkande att han/hon ibland blir kvar även om maten är knapp. Denna fågel kan bli mycket tam och sällskaplig. På sommaren när jag är på jobbet tidigt och vattnar kan jag få sällskap av den. Då följer han med runt och studerar vad jag har för mig. Rödhaken är främst insektsätare och då förstår man att det blir tufft. Många billiga matblandningar innehåller saker som fåglarna inte kan tillgodogöra sig. Tillgång på rent vatten är också en förutsättning för överlevnad.

Sjukdomar gör det svårt för många fåglar. Felkonstruerade fågelbord har säkert dödat många. Välj matplatser där inte fåglarna kan gå i maten. Bäst är bord där fåglarna inte kan vända sig om och bajsa i maten. Salmonella sprids på det sättet. Undvik blött och mögelskadat foder.

Du kan i viss mån styra vilka fåglar som ska komma till din utfodringsplats genom val av foder. Några exempel: hampafrö och viltfågelfrö gillas av grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes och domherre.
Havrekross, brödbitar och kokt osaltat ris gillas bl.a. av gråsparv och gulsparv.
Talg, ister, späck, kokosfett och osaltat smör tas gärna av insektsätare så som rödhake, mesfåglar och trädkrypare.
Frukt gillas av koltrast, stare, svarthätta, rödhake och sidensvans. Solrosfrön och jordnötter är ett utmärkt foder för de flesta, med mycket fett
.
Harry, Annas minsta, hade varit på kalas ute på landet och berättade att det varit jättekul. Det var dansstopp, pizza och lekar. Väl hemma frågade jag honom vad som varit roligast – Vet du vad som var roligast? frågade han. Eftersom jag inte visste det fortsatte han: -Det var når vi såg ett rådjur när vi körde hem!!
.Hmm! Jag läste upp texten för Sia och hon slickade sig om munnen när jag pratade om fåglarna. Tur att hon är för gammal för att fånga fåglar

Hälsningar
Jankov och Sia, två intresserade fågelskådare


13 nov 2018
Jag vill också ha en mormor!

Det är för sent att beskära det mesta i trädgården nu eftersom det börjar bli kallt och såren inte kan läkas under vintern. Ett öppet sår kan ju infekteras och ge skador som ger sig till känna nästa år. Spara resterande beskärningen till vårvintern. Det som möjligen kan beskäras nu om Du inte hunnit med under JAS-månaderna (juli, augusti och september) är de växter som blöder vid vårklippning. Dessa är björk, valnöt, lönn, klätterhortensia, avenbok och vinrankor.

Rabattrosorna kan Du med fördel skära tillbaka till ungefär knähöjd för att hindra dem att växa för länge. De återblommande rosorna har korsats med sorter som inte känns vid någon vinter och därför tenderar de att växta och blomma alltför länge under senhösten. Det gör att de inte går in i vintervila ordentligt och då kan Du hjälpa dem med det genom att klippa bort den mjukaste och mest vattenfyllda tillväxten, som ändå kommer att frysa bort. Rosor beskärs för övrigt annars när björkarna har musöron.

Har Du kvar sommarblommor som inte frusit kan Du med fördel ta in och rädda dessa till nästa säsong. Då har de möjlighet att starta till våren med en stor potential att bli gigantiska. Tropiska växter måste stå ljust, helst med tilläggsljus under vintern men ändå svalt. Medelhavsväxterna bör stå frostfritt men svalt för att blomma och må bra nästa år. Olivträd klarar frost men inte tjäle och behöver inte Ha något ljus om temperaturen ligger på 1-6 grader. Är det varmare så att de börjar vakna och växa måste det till mer ljus.

Har Du planer för våren är det ypperligt att förbereda nu. Planera och fundera hur Du vill ha det. Ut och gräv och jordförbättra genom att tillföra Algomin, plantjord och kogödsel. Vänta med kväverika gödselmedel till våren eftersom kväve vill lösa sig i vatten och rinna bort. Till perenner och små buskar behöver Du bara 20-30 cm matjord. Till våren gör Du bara det allra roligaste nämligen planteringen och den sista justeringen. Sen är det bara att vänta och njuta. Vill Du plantera träd är det bara att gräva lite djupare och c:a en kvadratmeter stort.

Jack, mitt barnbarn kom till Växtmästaren tillsammans med en kompis, Rasmus, De skulle ”vara” med varandra. De stod inne på Evas kontor och vände och vred på sig. Eva såg att det var nåt. -Är ni hungriga? Undrade Eva. – Ja, sa Jack och sken upp. – Vill ni gå och köpa nåt? frågade Eva.- Njaaaaa. Sa Jack. – Vill ni gå Hlölli och äta, då??........Jaa! sa Jack och Rasmus unisont.
Eva plockade fram en tvåhundring och gav Jack. Samtidigt kom Åsa, Jacks mamma in från utegården och såg händelsen. Hon utbrast då: -Jag vill också ha en mormor!

Sia och jag surade då inte vi blev tillfrågade.

Hälsningar
Jankov och Sia


23 okt 2018

Rädda världen och mysteriet med mannen med de gula kalsongerna!
Det är så frustrerande att se och höra på TV hur jorden är på väg att förstöras av temperaturhöjningar som vi människor har orsakat på grund av vår rovdrift på planeten. All förbränning av fossila bränslen ger utsläpp av koldioxid. Denna gas ökar genom detta så mycket att det blir en höjning av temperaturen på jorden och får konsekvenser för allt levande. Det går snabbt att isarna vid polerna smälter och ger en havshöjning på 100-talet meter kanske. Jämför med saftglaset eller groggen. Isbitarna klirrar där i glasen till synes opåverkade av den varmare omgivningen. Så plötsligt har de smällt och finns inte där längre. Det är en deprimerande läsning och tanken på vad vi överlåter till våra barn gör inte saken bättre.

Då undrar man vad just jag kan göra för insats. Media är fulla med pekpinnar och råd att man ska äta vegetariskt, undvika att köra bil och absolut inte flyga! Man ska dessutom spara på vattnet m.m.

Vad kan just Du göra för miljön? Vad kan man göra som inte kostar skjortan men ändå ger resultat? Jo, man kan plantera träd! Det är så enkelt att politikerna inte anammat det! För träd växer av koldioxid då kolet blir synligt genom växtens fotosyntes och blir till byggstenar av cellulosa i trädet. Koldioxiden är bunden så länge man inte eldarupp trädet eller komposterar det. Fantastiskt eller hur? Har Du bara en plätt jord så kan Du göra en miljöinsats. Ju fler träd Du planterara desto mer koldioxid kommer att förhindra uppvärmingen av planeten. Har Du ingen jordplätt kan Du köpa plantering av träd i området kring ekvatorn i stället, vilket t.o.m. är ännu bättre. ”Vi-skogen”

Träd är dyrt tänker Du. Men se det är de inte om man nöjer sig med väldigt små träd. Man kan köpa lindar, oxlar eller rönnar som småplantor på 30-40 cm och de kostar bra några tior styck. Om Du sedan gräver en ordentlig grop och tar bort gräset och blandar i kompost och gödsel så kan Du plantera Din egen Eko-skog, som kan växa i många årtionden. Eldar man inte upp den så blir den lömska koldioxiden fast i virket och kan inte göra någon skada.

Eva har valt ett gammalt foto av mig till bokmärke! Ett gammalt färgfoto där jag står i mina gula kalsonger och spänner mina klena muskler. Lite smickrad är jag nog ändå över fotot och att hon använder det. Nu bar det sig inte bättre än att Eva blev av med det. Hon letade överallt! Naturligvis i alla böcker hon nyligen läst och under sängen, i handväskan i bokhyllan och jag vet inte var. Inget bokmärke och foto. Det var spårlöst försvunnet.

Abbe, som var på besök hos oss, skulle leka med Neo som bor ett stenkast från Evas och mitt hus. Eva och Abbe gick tillsammans dit för att kolla om det gick för sig. Det gjorde det för Neo och hans mamma öppnade och välkomnade Abbe. Eva skulle just vända om och gå hem när Neos mamma höll fram ett foto framför ögonen på henne och frågade: Du har inte saknat detta?
VA!!! Jo, men hur har Du fått tag i det? frågade Eva. Jo, jag köpte en bok hos Växtmästaren när jag kom hem föll kortet ut. Vi kände igen Jankov!!

En nöjd Eva kom hem med fotot och visade mig det triumferande! Jag blev lite konfunderad över hur detta foto varit på vift.

Förklaringen har vi här: Annas yngsta son, Harry, är ett hjärtebarn och familjen är engagerad i att samla in pengar till Hjärtebarn. På Växtmästaren kan man därför köpa använda pocketböcker för en tia. Kunderna lämnar in böcker och köper nya. På så sätt kommer det in pengar till Hjärtefonden. Åtskilliga tusen, faktiskt. Vi anställda gör på samma sätt. Detta var anledningen till att fotot hamnat hos en granne femtio meter från vårt hus. Det är inte slut med detta. Nu såg Eva och döttrarna, stöttade av de anställda, chansen att ge igen för alla mina berättelser om Eva och hennes små roliga episoder. Så det är bara att acceptera att denna händelse får komma med i Allt-om-Osby.

Om nu inte censuren stoppar den innan pressarna kommit igång!

Hälsningar
Jankov och Sia


25 sep 2018
Hoppa inte över häcken i höst!

Hösten är bästa planteringstid för buskar, träd och häckar. I slutet av september börjar såsongen för planteringa av dessa. Det är olika hur tidigt man kan börja plantera eftersom vissa växter mognar av tidigt på hösten medan andra betydligt senare. Med ”mognar av” menas att vissa växter växer längre än andra och då måste man också vänta med att plantera dem tills de gått in i vintervila. De som är känsliga för en tidig plantering är liguster, avenbok, bok poppel, tok och några andra mindre vanliga växter.

Tänk på följande när Du planterar häck: Du kan förbereda planteringen redan nu. Gräv en ränna på minimum 80 cm och 30-40 cm djupt. Jordförbättra med plantjord och Algomin Trädgårdsgödsel. Plantera enligt skiss nr 1. Det är bättre att klippa av rötter som är för långa än att vika dem uppåt. Klippning stimulerar ny rotbildning. Efter plantering kan Du klippa ner häcken enligt nr 2 Regeln är att behålla en bra förgrening under snitten, så är häcken välförgrenad kan Du låta den vara högre. Efter avklarat jobb kan Du med fördel lägga på täckbark i ett lager på 5-8 cm. Det skyddar mot uttorkning, ogräsfrön och gör jorden lucker. Plantera alltid växterna på samma djupa som de stått på plantskolan.


1.

2.


Du kanske besökte Osbys nya kommunhus i helgen på visningsdagen? Då träffade Du förmodligen Emelie, som är en solskensmänniska. Hon är både trevlig, rolig och proffsig. Följande hände då jag var på besök för att träffa gruppen, som jobbar med turisttåget. Vi skulle ha ett Leadermöte. Då frågade Emelie mig: Är det Du som levererat den här växtväggen som finns bakom mig här i receptionen? Nej, svarade jag, vi har däremot levererat alla de gröna miljöväxterna i hela huset. Emely fortsatte: Jag tycker inte riktigt om den! Och så skruvade hon på sig lite besvärat. Vadå, menar Du? undrade jag. Jaaa……. Du ser det blir lite fuktigt bakom mig och det gör att mitt hår kryllar sig där bak. Och så vände hon sig om för att visa.

Nå ”krylla sig” var en överdrift men jag kunde se att en del hårstrån faktiskt var lite krylliga. Hon såg lite generad ut. Jag frågade naturligtvis genast om jag fick skriva om detta. Emelie utbrast genast: Neejj… för tusan. Jag kommer att bli avskedad!

Jag svarade att man säkert inte vill bli av med en god ambassadör i receptionen. Emelie lugnade sig och godkände om hon fick läsa först. Det lovade jag naturligvis för att hon skulle kunna kontrollera att jag inte skrev något ofördelaktigt. Detta får ju alla ……..utom Eva och Sia!

Hälsningar
Jankov


17 sep 2018

Ovän med grannen?

Jag vill ta upp några frågor som jag träffar på i jobbet. Det är många som undrar kring häckar, träd och skymd sikt. En av de vanligaste frågorna gäller när grannens träd eller häck skymmer sikten eller solen för den egna trädgården.

Grundregeln är att man måste vårda sina växter så att de inte orsakar olägenheter för de kringboende. Det som är noga reglerat är att växter inte får störa sikten vid korsningar och utfarter. På kommunens hemsida kan man hitta dessa regler. 80 cm får häcken högst vara vid hörn och utfarter samt 10 meter åt vardera hållet. Detta är en norm för alla kommuner. Annars får växterna bli i princip hur höga som helst men man ska inte tåla att grannens växtlighet helt skuggar eller förhindrar sikt. Man kan faktiskt väcka talan om att grannen måste vidta åtgärder genom att klippa ner växterna som stör. Det bästa är alltid att tala med grannen och med diplomati komma fram till en lösning. Sista utvägen är alltid den rättsliga vägen via advokat.

Om grannen inte tar bort eller klipper ner träd som uppenbart hotar att falla ned och skada egendom eller ännu värre personer kan hen bli skadeståndsskyldig. Om den som lider av grannens växter blir tvungen att röja för olycksrisk och dylikt har man rätt till ersättning för rimliga kostnader.

När växlighet eller annat inkräktar utanför tomtgränsen gäller att en granne har rätt att ta bort en gren eller rot som trängt in under förutsättning att de skapat olägenheter. Man får bara ta bort den del som sticker in. Först ska alltid grannen uppmärksammas på problemet och få chansen att åtgärda det.

Om Du vill ha en häck mot grannen men grannen inte önskar det kan Du plantera en inne på Din egen tomt men den måste vara så långt in att Du kan klippa och sköta häcken från Din egen tomt, vilket kan bli besvärligt. Det är alltid bästa att prata och komma överens. Det allra bästa är att ha avtalet skriftligt. Grannen kanske flyttar och en ny tar över som inte har samma åsikter.

Vi hade själva ett problem med vårt gamla hus och fick kontakt med en riktig stjärnadvokat. Han kom till Växtmästaren och vi skulle sedan köra hem till huset för att titta på problemet och en del papper. Stjärnadvokaten skulle hänga efter oss med sin bil. När vi kom ut på gatan pekade Eva på den närmaste bilen, en gammal Skoda och frågade vänd mot advokaten: Är det här Din bil? Då kan Du följa efter oss. Advokaten tittade på bilen och på Eva och sedan på bilen igen med gapande mun. Sedan hoppade han in i en BMW Super Grand De Lux eller nåt i den stilen. Oj! sa Eva.

Glöm inte att kratta bort dött gräs och gödsla gräsmattan och så i nytt gräsfrö innan ogräset tar över.

Hälsningar Jankov och Sia


22 Aug 2018

Efter torkan. Lever trädet eller busken? Hur går det för gräset? Ska man gödsla nu?

Frågorna haglar över oss i butiken och vi svarar gärna. Vi börjar med gräsmattan. Den har alla möjligheter att klara sig. Du kan hjälpa den genom att kratta bort dött gräs när det börjat regna och Du kan se att det kommer gröna strån i det bruna. Gödsla när jorden blivit fuktig mer än i bara ytjorden och få på så sätt fart på gräsmattan. Passa på att ta bort ogräset nu när det är torka och så sedan i nytt gräsfrö när det börjat regna.Det är de torktåligaste ogräsen, som klarat sommaren. Nu ser Du dem tydligt och det är lättare att luka bort. Några har pålrot, som maskrosor och då är det bäst att ta dem med en maskrosrensare.

Perennerna som vissnat ner bör visa livstecken efter några dagars regn. Risken är att de inte kommer igen. Vissa perenner växer vilt i områden där det normalt med torka och dessa kan ju eventuellt klara sig. Svårt att veta då vi inte har erfarenheter från sådana här långa torkperioder.

Träd och buskar är robustare och tål torka bra. De har olika knep för att klara sig. Om de utsätts för torkstress i början av en torrperiod släpper de bladen som befinner sig inne i busken eller ner vid marken genom att tömma dessa på energi. Växten väljer sådana blad som har dålig fotosyntes och har hamnat i skugga av nyare. Resultatet blir att dessa gulnar och faller av. Vissa växter hänger med bladen för att skydda sig mot solens uttorkande strålar. Hängande blad minskar exponeringsytan för solen. Stora träd har en bra kapacitet att spara på vattnet och att hitta vatten. Växterna försöker skaffa sig ett så stort rotsystem som möjligt för att klara påfrestningarna vid sådana här nödlägen. Man brukar säga att de har 75 % mer rötter än de behöver för en normal sommar. Mindre träd och buskar har inte samma beredskap.Eukalyptusvidet på bilden är ett sådant. Detta är allvarligt skadat och chansen att det ska klara sig är liten.Se skillnaden på de två grenarna.

Man kan testa hur läget är genom att skrapa på barken med nageln och se om det är grönt och ljust under. Är så fallet finns det liv i grenen och hopp. En gren som är lätt att bryta och känns torr är död.
Ett träd som vissnat kan ibland komma tillbaka från marken men det finns risk att det som kommer därifrån inte är samma växt som i kronan. Trädet kan vara ympat. Vissa är toppympade, alltså är stammen en vildsort och den inympade en äkta.

Ett bra sätt att skydda mot uttorkning och samtidigt ogräs är att lägga på täckbark. Denna bevarar fukten och hindrar fröogräset att gro.

Avslutningsvis några upplyftande barnbarnshistorier: Lille Abbe håller upp dörren för mormor Eva. – Damerna först! Säger han galant. Harry, kusinen, smiter snabbt före. – Jasså, Du är en dam, säger mormor.
Harry svarar snabbt: -Du är inte heller en dam. Du är en tant!
Storebror Axel skulle berätta i ett radioprogram hur rolig lillebror Harry är. Han bad Harry förklara betydelsen av ordet renovera. Harry svarade utan längre betänketid och som om det vore självklart:
-Det betyder att man byter ut gamla tanter mot nya!

Hälsningar från två varma jobbare hos Växtmästaren!
Sia och Jankov


18 Maj 2018

Tips om hur Du sköter Dina växter på uteplats och balkong.

Var trivs blomman bäst?

När det gäller sommarblommor finns det lite bra tips som Du kan ha nytta av för att få ut det mesta av dessa, vad gäller blomning, fräschör och hållbarhet. Huvudregeln är att tjockbladiga och silverfärgade blad ger bästa sol- och torktålighet. Tvärtom klarar växter med späda och tunna blad sig bäst i skuggiga lägen. Ligger Din balkong eller uteplats i sol eller halvskugga?

Här kommer några växter som klarar halvskugga bra: isbegonia, dahlia, fuchsia, olika typer av lisor, lobelia, strandkrassing, husarknappar och tagetes.

Växter som vill ha full sol är lejongap, isbegonia, silvernjurvinda, nejlika, rosenskära, eldkrona, pelargon, stjärnöga, petunia, million bells, verbena, daggsalvia och snöflinga.

Kryddor är mycket lämpliga att odla i soligt läge på balkongen och uteplatsen. Tänk på att de inte ska ha alltför mycket näring. Plantera i vanlig ekologisk plantjord gärna med inblandning av sand eller lägg sand överst på jorden så reflekteras mycket ljus och kryddan får lite torrare omgivning, vilket den gillar. Det blir också lättare att hålla bort ogräset. Kryddor ska helst skördas mitt på dagen i full sol. Då kommer de aromatiska ämnena bäst fram.

Tomater, paprika, chili, gurka, squash och andra sol och värmekrävande växter odlar Du med fördel på de soligaste platserna. Tänk på att en tomatplanta ska ha mycket jord och stor kruka. Välj helst en på minst 20 liter. Plantera i näringsrik jord typ U-jord. Då får Du valuta för pengarna! Tomatplantan kan ibland vara väldigt lång innan man kan se några blommor. Plantera då tomaten djupt ner i krukan och ta bort de blad som kommer under jord. Fyll sedan försiktigt på med jord upp till krukkanten. Plantan kommer att utveckla rötter på den nedsänkta stammen.

Växter i stora krukor kan vara svåra att vattna och min erfarenhet är att de flesta är för snåla med vattnet. Vattna rejält och mer sällan. Köp en fuktighetsmätare med vilken Du kan kolla fuktigheten på olika djup i krukan. Det är en ovärderlig hjälp som inte ens jag med 35 års erfarenhet av vattning klara mig utan.

Om Du valt att odla i en lågprisplantjord måste Du börja tillföra näring redan c:a tre veckor efter plantering. Det finns faktiskt de som behåller den gamla jorden i krukor och blomlådor! Det är inget att rekommendera! Den är utarmad och kan innehålla både insekter och svampsporer som kan ställa till det senare.

Edvin mitt äldsta barnbarn fyllde 18 år nyss. Dagen till ära städade han sitt rum. Det är inte något som sker alltför ofta. Mitt minsta barnbarn, Abbe, var naturligtvis bjuden på kalaset och kom in i Edvins rum. Han tittade sig storögt omkring och utbrast: -Oh! Kära hjärtanes. Vad har hänt här?
Lite senare kom Abbe dubbelvikt ut till Anna i köket och höll sig mot bröstet och utropade: - Oj,oj Jag har så ont i spjället!
Hade han tro hört något om revbenspjäll?

Ha en go sommar önskar Jankov och Sia

9 Maj 2018

Odlingstips!
Jag har nämnt det förut. Det händer inget om man inte gödslar i dessa delar av Skåne. Här har vi ont om mineraler och jordarna är antingen ”mosajordar” eller moränjordar. Båda är näringsfattiga och pHmässigt sura. Egentligen kan man säga att de saknar allt.

För att lyckas med odling av både blommor och grönsaker är det tre viktiga saker att hålla koll på!

Det första är att tillföra näring. Helst i form av naturgödsel. Hönsgödsel är bäst. Kogödsel kommer tvåa och hästgödsel trea. Hönsgödsel höjer dessutom pH-värdet.

Det andra
är att tillföra mullämnen. Det kan vara i form av kompost, torvmull eller barkmull. Mullämnena gynnar bakterielivet i jorden och maten för dem är gödseln. Man kan jämföra jordens bakterieliv med det vi har i magen. Bakteriernas uppgifter är i båda fallen att bryta ner näringen till ämnen som rötterna alternativt slemhinnorna i tarmarna kan ta upp.

Det tredje
är att kalka om jorden är för sur. Antalet aktiva bakterier minskar med sjunkande pH-värde. Kalkar Du eller gödslar med Algomin höjer Du pH-värdet och risken att få i Dig tungmetaller minskar också.

Många frågar om skillnaderna på rosgödsel, rhodogödsel och benmjöl. Rosgödsel är ett kraftfullt gödsel som rosorna och andra riktigt näringskrävande växter behöver. Rhodogödsel är till för alla surjordsväxter, såsom blåbär, lingon, surjordsdruvor, azaleor, japanska lönnar och rhododendron. Benmjöl är ett organiskt gödsel som är väldigt väl sammansatt och kan användas till allt i trädgården. Det ska myllas ner i jorden.

Använd aldrig gräsmattegödsel till annat än gräs! Detta gödselmedel innehåller alltför mycket kväve för att resultatet ska bli bra. Eftersom kvävet är för högt i förhållande till fosfor och kalium får man en tillväxt med svaga lösa celler som lätt får svampangrepp, t.ex. mjöldagg. Dessutom får man mindre skörd av t.ex äpplen men massor av vattenskott. Så undvik att gödsla gräset under fruktträden.


Vi hade besök av en etta från Hasslarödsskolan i Osby i förra veckan och jag fick uppgiften att ta hand om dem. De kom i två omgångar med en tio till femton barn i varje. De var helt underbara och väckte verkligen barnet i mig.
Jag mötte dem vid dammen och naturligtvis undrade de om krokodilen, som simmar omkring där. Eftersom den ser helt konstgjord ut tänkte jag att den inte skulle skrämma någon. Så jag berättade att den hade ätit två barn i går. –NEEEJ!, det tror jag inte! utbrast flera på en gång. -Nej. Ok, sa jag han åt bara ett barn. Barnen lät sig nöja med det svaret antingen av hänsyn till mig för att jag trodde så eller för att de nu var inne i fantasivärlden.

Barnen hade många frågor och då menar jag många! Jag berättade om olika frukt- och bärväxter och vad gödsel var för något. Jag förklarade att det var kiss och bajs. De tittade skeptiskt på mig. Då sa jag att de kunde lukta på hönsgödseln för att bli övertygade. Jag sa att det räcker att ni luktar utanpå säcken på plasten. De gjorde så. En efter en gick fram och bockade sig över säcken och drog in odören genom näsan. ÖÖÖRRRRKKKKK!!! Ropade de direkt efter sniffningen. Alla skulle lukta trots att de såg kompisarnas reaktioner. Så lärde de sig vad gödsel är. De hälsade också på Sia, som faktiskt var väldigt tillmötesgående. Några fick syn på katten som sitter fast i en lucka ovanför utgången från kassahuset. De undrade varför de satt där och hur den fick mat. Jag berättade att den hade fastnat där och inte kom loss så vi fick klättra upp på taket och mata den varje dag. Jag tror att barnen hade lika roligt som jag och de lovade att rita bilder från besöket och lämna till butiken. Det gjorde de också. Ni kan se resultatet om ni tittar in. Det enda de inte ritade om var när de luktade på gödseln.

Ha en riktigt go försommar
Jankov och Sia


17 April 2018

Äpplet som kärleken tog till Sverige och andra intressanta nyheter!
En kund kom in till butiken med ett jättesort vackert äpple och undrade om jag ville smaka. Sagt och gjort. Smaken var fantastisk med både syra, sötma och ett fast kött. Han sa: ”Det kommer från Ukraina och jag vill ha ett sånt i min trädgård.” ”Det finns inte i Sverige,” sa jag. ”då får du ta med dig en gren till mig i augusti, så ska jag okulera några.”

Han hade funnit kärleken i Ukraina så han skulle tillbaka under hösten. Jag okulerade fem träd och sorten visade sig vara extremt blomvillig och frisk. Härdigheten är ju inga problem med tanke på ursprungslandet. Jag lämnade okulationsris till en odlare så redan nu finns ett mindre antal färdiga.

En spännande ny jordgubbssort är Sweet Colossus, som ger bär som är så stora att bara ett ryms i handen.Saskatoonbär är en bärmispel som odlas mycket i Canada i Sakatoondalen till självplock. Bären liknar aroniabär eller blåbär. Söta och goda till paj, saft och sylt. Även utsökta att äta direkt. Det finns vilda sådana buskar i Sverige redan, framför allt i Kalmarregionen där de går under namnet russinbuskar. Röd mirabell är ett stort rött plommon som växer på ett litet trevligt träd. Ett körsbär som är fantastiskt till saft och sylt är Lettisk Låg, som bara blir c:a 2 m högt.

Du har säkert konstaterat att priserna ökat jättemycket på olika sorters nötter. Från Danmark kommer en storfruktig hassel som är både hane och hona i samma buske. Med denna kan Du få stora fina hasselnötter till samma pris som ett par kilo nötter.

Flera nya vinbärssorter har också kommit de senaste åren. Några bra svarta vinbär är Titan och Triton, som är framtagna vid Elitplantstationen vid Balsgård. Sorten Hedda har stora söta bär som är väldigt goda. Växtmästaren har en gammal sort från en gård i närheten av Hästveda under förökning. Det ser mycket lovande ut.

”Endast Sverige svenska krusbär har” skaldade Almquist en gång. Tatjana har gulgröna goda stora krusbär på en nästan taggfri buske, som dock inte kommer från Sverige. Vet ni föresten att i England har man tävlingar om vem som lyckas odla fram det största krusbäret. Martlet är ett rött krusbär med utsökt smak.

Min kära hustru är ju känd för sina spontana uttryck. Hon utbrast häromdagen efter duschen: ”Oj, jag måste torka mitt hår nu innan det blir torrt” Kvinnlig logik???

Abbe, som ni känner sedan tidigare från härliga kommentarer sa efter maten: ” Jag gillar fläsket men inte baconet i den här fläskpannkakan”

Hälsningar från Jankov och Sia


6 Feb 2018

Var det värmeljus?
Varje dag som går innebär mer ljus och längre dagar! Nu kan man både så och ta sticklingar. Stäng Facebooken och gör något trevligt med händerna i stället. Jag har själv tagit timeout från Facebook och bestämt att ägna mig åt böcker och sådd ett tag. Det är dags att så vissa sommarblommor och grönsaker inne för senare utplantering. För att få den bästa utvecklingen på dem bör de få extraljus både gällande intensitet och dagslängd. Det finns nu väldigt bra växtbelysningar i LED, som är effektiva men inte dyra. Nelson Garden säljer LED-lister som är lätta att montera och placera. Nu kan man också få tag i rotade sticklingar, som går att plantera i större krukor för att växa till och bli maffiga till våren.

Krukväxterna
behöver lite extra omsorg vid denna tid. Du kan börja med att beskära dem genom att ta bort alla vissna blad och skära tillbaka de som vuxit för långt och blivit spretiga och taniga. Var inte rädd för att beskära! Praktiskt taget alla växter tål och mår bra av detta.

Plantera samtidigt om i större krukor. Till detta behöver Du en bra blomjord, som gärna ska innehålla en del smålecakulor för bästa dränering. Ta bort den gamla krukan och gör c:a tre, jämnt fördelade, snitt med en kniv, en cm in i jorden, från ovankanten rakt ner till botten och dra ut rötterna lite. Ta gärna bort 1/3-del av den gamla jorden, som är förbrukad nu. Ta också bort en tredjedel av rötterna. Det ger nämligen impulser till rottillväxt. Plantera om i en ny innerkruka, som är så mycket större än den gamla att Du kan få plats med båda Dina händers fingrar mellan den gamla krukklumpen och den nya krukans yttervägg. Samma förfarande gör Du vid plantering i självvattningskruka. För att växterna ska bli riktigt fräscha ska Du också rengöra bladen från damm och smuts. Ta in plantorna i duschen och använd strilmunstycket med varmt vatten. Låt torka och behandla sedan med bladglans, om Du vill ha extra glansiga blad. Du blir förvånad över resultatet. Rengöringen påverkar fotosyntesen positivt och främjar tillväxten av nya skott. Den nya jorden sätter fart på växten. Packa aldrig jorden hårt, då pressas det viktiga syret ut. Större gröna växter kan Du sätta om i keramikkrukor med fat under. Täck ytjorden med pinjebark eller lecakulor så blir det fint.

Evas farmor var en härlig dam. En riktigt genuin Ystadsbo. Hon brukade hjälpa Evas föräldrar med hushållsgöromål lite då och då, eftersom de jobbade så mycket. Hon hade ofta sina egna lösningar på problemen. Vid ett tillfälle när Knut, Evas far, stod och tittade ut genom finrummets stora perspektivfönster, upptäckte han något mycket märkligt. Stearinljusen i de två ljusstakarna i fönstret hade djupa regelbundna tvärsgående räfflor på sidorna ut mot gatan. Djupa skåror med jämna mellanrum längs hela ljusens längd. Han funderade och funderade hittade ingen rimlig förklaring.
Han kunde inte på något sätt räkna ut vad som hänt med dem. Alla i familjen försökt bidra med lösningar. Alla deltog utom farmor Rika, som var ovanligt tyst. Knut hade en idé om att det var persiennerna, som inte varit helt stängda och att solljuset silat in emellan och smält stearinet. Men nej, det var inte rimligt. Till slut kunde inte Rika hålla tyst längre. Hon erkände sig skyldig. När hon dammade hade hon upptäckt att ljusen hade blivit sneda av solvärmen i söderfönstret. Då hade hon kommit på den ”ljusa” idén att räta ut dem genom att lägga den på elementet under fönstret. Dock hade naturligtvis flänsarna på elementet smält sig in i ljusen och lämnat djupa spår. Hon hade snabbt satt tillbaka ljusen på sina platser men med skadorna utåt mot gatan för att dölja sitt brott.

Många goa hälsningar från Jankov och Sia


16 Jan 2018

”Det var mina dyraste sekunder någonsin!”
Bygglov skulle spela in ett program med en familj i Sibbhult och projektteamet frågade Anna på Växtmästaren om företaget kunde hjälpa till med att smycka den nya uteplatsen till programmet som nyss gick på TV 4. Det skulle röra sig om en del stora krukor som skulle planteras med vackra sommarblommor och visas i slutet av programmet. Anna tyckte att det var ett spännande uppdrag och såg fram emot att visa vårt företags kvalitéer.

Det var i slutet av maj månad som programmet spelades in. Förutsättningarna för vår medverkan var att vi skulle sponsra med allt materialet och jobbet. När dagen var inne plockade Anna fram grejorna, som skulle med, packade in i företagsbilen och körde till Sibbhult. Solen sken och det såg ut att bli en riktigt vacker dag. Det tog några timmars förarbete innan inspelningen kom igång och Anna hade sin firmatröja på sig med vår logga på ryggen och tänkte att nu kommer det att synas i TV. Allt förlöpte som tänkt och det filmades under lång tid när Anna planterade. Så spänningen var olidligt stor i familjen och bland de anställda när programmet skulle visas i veckan. Alla satt bänkade framför TV-n. Under 1,5 sekunder visades Annas rygg och hennes händer som rättade till jorden i en kruka. Jag blinkade tyvärr just i det ögonblicket så jag missade allt. Anna kommenterade med: -Det var mina dyraste sekunder någonsin!! Jag hann se loggan och mitt ostyriga hår!!......TV-reklam är dyrt men det blev en kul och intressant upplevelse i alla fall.

Tilläggas kan att Anna är nöjd med att hon fått väldigt många trevliga kommentarer på Facebook och andra sociala medier.

Trädgården ligger i ide just nu så det enda Du behöver tänka på är att känsliga växter ska skyddas mot den skarpa vårvintersolen. Det är fjärilsbuskarna, rosorna och känsliga vintergröna växter som bör täckas med en vit vinterväv eller rejält med granris. Inomhus börjar det bli dags att plantera om krukväxterna och så de första fröerna.

Årets frösortiment innehåller som vanligt en hel del nyheter och det är alltid kul att prova något nytt. Paprika och chili ska sås så tidigt som möjligt eftersom de är tröga i starten. De tar ibland mer än tre veckor att gro. Man ska använda så-jord som finns både som Kravmärkt och som vanlig. Man kan också så i jiffypots i form av torvkrukor eller briketter, som man ska lägga i blöt, varvid de sväller upp och blir färdiga för sådd. Ett eller två frön per kruka är lagom. Kolla alltid grobarheten på fröpåsen. Hög grobarhet betyder ett frö per brikett.

Vill Du vara säker på att lyckas ska Du köpa ett stabilt och kraftigt minväxthus, som passar utmärkt att sätta i fönsterkarmen. Köp inte de billiga, rangliga och fula ljusgröna plasthusen som man aldrig kan lyckas med. Har Du ett sådant så sortera det i plastavfall!

Vissa fröer är ljusgroende och ska inte täckas av jord. En del behöver komma ner i jorden. Kontrollera på fröpåsen hur djupt. Andra fröer, t.ex. lavendel, måste frysa innan de kan gro. Dessa sår man nu och placerar sådden på skyddad plats utomhus eller kallt uterum i några veckor. Det kallas att man stratifierar fröerna. Lägg över så att inte allt simmar om det regnar. Det kommer mer om fröer och frösådd senare.

Jag avslutar med en härlig historia om Abbe, mitt minsta barnbarn 7 år.
Jag satt försjunken i en spännande ishockeymatch från junior-vm. Abbe kom in i rummet och slog sig ner intill mig. Han kollade lite, som pliktskyldigast men blev snabbt uttråkad.
Han utbröt högt: -Jag vill se badminton! Jag vill se badminton!
Jag förvånades av detta idrottsintresse då jag aldrig sett honom spela sådant. Han är ju en fotbollsspelare.
Han rättade: Nej, jag menar inte badminton. Jag menar nallen. Från angränsande rum hör man en mamma, som känner sitt barn: -Han menar Paddington!

Med en innerlig önskan om ett riktigt gott nytt år
från Jankov och Sia