Vardagar.......10.00 - 18.00

Lördag...........10.00 - 14.00

Söndagar och helgdagar................Stängt

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2017 Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013

11 Sep 2017

Med hatten på huvet och hjälmen i cykelkorgen!

Vad har hänt med Jankov egentligen!!

Eftersom jag börjar bli trött på att berätta historien för alla jag möter ute på byn tänker jag offentliggöra händelsen här och nu. Jag skulle på ett möte på Osby Näringsliv den ödesdigra dagen den 10 augusti Nästan framkommen råkade jag ut för en tråkig cykelolycka. Min uppgift var att informera butikerna i Osby om hur det går med Centrumplanen för Osby tätort. Jag skulle också berätta om en idé jag fått angående att öka besöksvärdet i Osby och göra våra attraktioner tillgängligare. Detta kommer jag att berätta mer om sen.

På väg till mötet kom jag farande i backen på Klockaregatan utanför Borgen just före korsningen med Västra Storgatan. Med halmhatt på huvet och hjälmen i cykelkorgen kom jag farande. En lätt motvind puffade till och halmhatten lyfte och gjorde en saltomortal i luften och landade mitt på gatan. Av ren idiotisk reflexreaktion drog jag till med handbromsen. Om något är effektivt och i mycket gott skick på min cykel, så är det just handbromsen. Ni som varit med om liknande vet att det som händer är att bakdelen på cykeln inte stannar lika snabbt som framdelen, vilket medför att även den cyklande lämnar sadelns ganska trygga plats med en saltomortal över styret upp och landar med en smäll i asfalten. Saltomortal är italienska och betyder dödshopp
.
Så kunde det blivit! Jag plöjde ner med ansiktet i asfalten. Panna, näsa, läppar och haka fick ta smällen. Huvudet kastades bakåt i våldsam kraft. Jag reste mig med blodet forsande från ansiktet. Ni vet ju hur det brukar blöda från sådana sår. Första tanken var nu kommer jag för sent till mötet
Jag låg inte särskilt länge på gatan innan jag blev omhändertagen av de underbara butikstjejerna i Osby Shopping. De tog in mig på Osby Näringsliv och larmade ambulansen. Jag protesterade och tror att jag sa nåt om att jag måste först informera om…. Du ska så fan heller! Du ska in till sjukhuset direkt! röt Sara på Titti Bus. Jag tystnade! Kanske jag insåg att det var helt absurt att jag skulle stå där blödande och uppsvullen i hela ansiktet och prata och Sara säger man inte emot när hon är på det humöret.

Jag blev proffsigt omhändertagen av ambulanspersonalen och väl på sjukhuset i Kristianstad gjordes nödvändiga undersökningar. Jag berättade om detta senare för vår personal på Växtmästaren att jag blivit röntgad både i nacke och huvud. Nackröntgen gav vid handen att två halskotor hade frakturer men de hittade inget i huvet. Just detta sista fann mina anhöriga och personalen väldigt muntert. Jag förstår nu att min formulering gav chansen till gliringar. Det är sånt man får ta.

Domen blev 12 veckor med halskrage dag och natt med två pauser på en halvtimme vardera för tvättning, rakning och luftning av huden i läge liggande blixtstilla med blicken mot taket. Under det första dygnet på sjukhuset hände inte många upplyftande saker utom att jag slapp operation. En händelse i sjuksalen förgyllde dock tillvaron även om den var tragikomisk. Det var min granne i sjuksängen bredvid som kallade på sjuksköterskan och klagade på att det stod någon utanför fönstret och tittade på honom. Han blev lugnad med att vi befann oss på åttonde våningen!
Det i särklass mest upplyftande var dock när översköterskan gav förhållningsregler för hemkomsten. Ingen dammsugning eller diskning på 12 veckor och Du får inte bära tyngre än ett mjölkpaket.

Men det är inte särskilt kul. Jag får inte köra bil eller cykla kanske beroende på att jag varken kan titta åt höger eller vänster eller så är det för att jag käkar morfintabletter.
JAG FÅR HELLER INTE DRICKA NÅGOT STARKT! Tänkte först att jag kanske kan vara med på kräftskiva och när det är dags för en snaps så kastar jag in en morfintablett! Bra lösning tyckte jag men Eva sa att jag inte var riktigt klok.
Hon har säker rätt! Det brukar hon ha. Jaha, nu går jag omkring lika rakryggad och styvnackad som självaste redaktör Ingvar Kvarnhammar.

Härom dagen hade Eva lite bråttom när hon skulle hjälpa mig med att ta av halskragen för luftning och sedan sätta på den igen. Det bars sig inte bättre än att hon lyckades montera den bak-och-fram. Det kändes lite konstigt när jag reste mig upp men jag fattade snabbt att något var galet. Jag kunde inte lyfta blicken från golvet! Jag reklamerade ögonblickligen det inträffade och Eva frågade med ovanligt skarp röst: Hur var det egentligen? Sa sköterskan verkligen att Du inte fick dammsuga??
Nej, svarade jag uppgivet. Det sa hon kanske inte ordagrant men jag skulle ta det lugnt och jag tolkade det så.
Hm, tänkte det, sa Eva och monterade om halskragen.

Ja och så var detdär med trädgård. Du kan beskära det mesta i trädgården nu i september!

Ha en go höst och glöm inte hjälmen!! Jankov


19 Aug 2017

Den bästa tid är nu…..
Hösten är den bästa tiden för plantering av det mesta i trädgården. Förr i tiden planterades närmre 80 % av alla växter på hösten. Nu har vi nästan allt odlat i kruka, vilket gör att planteringssäsongen utsträckts till vår-sommar-höst. Fördelarna med höstplantering är många. Växterna befinner sig i en avmognande fas vilket gör att de inte blir så lätt stressade. De kan rota sig under en lång tid och bygga upp förberedelserna för den kommande våren.

Man behöver inte vattna så mycket som på våren och höstplanterade växter kan alltså bara växa vidare utan stress. Det finns mycket att välja bland i trädgårdsbutiken och personalen har mer tid att hjälpa Dig till rätt val och tala om hur Du ska lyckas bäst. Oftast har växterna vuxit till sig och man får mer för pengarna på hösten. Ibland är det dessutom rea och då är det bara att passa på. Känner Du, trots fördelarna, för att plantera till våren kan Du med fördel planera och göra grävjobbet nu under hösten, så är det bara att jordförbättra och plantera till våren.

Trädgårdsborrens larver är de som åstadkommer kala fläckar och dött gräs nu under hösten. Larven bor under två år i ytjorden i gräset och lever på gräsrötter. Det gör att gräset lossnar i stora flak på vissa platser. Fåglarna kalasar på larverna och för att komma åt dessa lyfter de upp grässtråna och pickar i sig de feta, läckra larverna. Det är alltså inte fåglarna som orsakar skador på Ditt gräs.Det man kan göra för att skydda sig mot dessa angrepp är att se till att gräset mår bra och är tätt. Gödsla med Algomin och så i nytt gräsfrö när Du upptäcker kala fläckar. Stort rotsystem på gräset gör att det klarar angreppen bättre. Svaga rötter skadas lättare. Man kan också bekämpa med nematoder, som är små rörmaskar som dödar larverna utan att göra annan skada. Man köper portioner av nematoderna och vattnar ut dem på kvällen. Nematoderna tål inte UV-ljus. För att de ska komma ner i jorden och hitta larverna är det viktigt att vattna rejält före behandlingen och åter igen direkt efter.

Njut nu av den härliga sensommaren i Din trädgård!
Lycka till säger Jankov och Sia


17 Juli 2017

Frossa i snittblommor från egna odlingar!

Har Du några kvadratmetrar över i Din trädgård eller en pallkrage som Du kan undvara, så passa på att plantera lite favoritblommor. De flesta perenner producerar bara mer och mer blommor ju mer Du klipper på dem. Detta ger verkligen möjligheten att genom liten investering och lite arbete få en mängd blommor som Du kan smycka hemmet och göra buketter till Dina vänner.

En bra bas är att ha olika gröna växter att ta av. Gröna nyanser och former på bladen ger harmoni och djup åt Dina buketter. Här har Du säkert redan en del i trädgården om Du verkligen ser Dig omkring. Vissa buskar har ju redan blommat över och mår bra av lite beskärning. Ett bra tips som min kära hustru praktiserar är att alltid ha ett par kvistar murgröna i en vas på toa. De står där i flera månader och hon komplettar bara med några blommande när det behövs. Murgrönana får snart rötter i vattnet och bara det är vackert. Murgrönans rötter håller också vattnet rent genom att de tar upp näringen och avdunstar vatten. Så det är bara att fylla på nytt friskt och tröttnar Du kan Du plantera i en överbliven kruka eller sätta ut på skuggig plats i trädgården. Man ser detta ofta på restauranger i stället för konstgjorda blommor, som oftast

Buketten på bilden består av vit och rosa stjärnflocka, vädd, gräslöksblommor, vitpytta och murgröna.

Eva och jag firade 50årsjubileum nyligen och det firade vi med en tyst minut. Det är konstigt att man växer hela livet. Magen blir större och benen måste ju också växa för det blir längre och längre ner till marken.

Goa sommarhälsningar från Jankov och Sia


19 Juni 2017

Ekologiska och effektiva tips för din trädgård nu i sommar”!

Sommaren är här, trots att den stannat upp lite. Det är viktigt att vi trädgårdsägare använder rätt åtgärder mot våra ”fiender” i trädgården. På 70-talet florerade åtskilliga mycket giftiga ”problemlösare” på marknaden. Dessförinnan hade till och med DDT, som fanns fritt att köpa nästan var som helst. Jag kommer ihåg att vi hemma hade spruta, som nog många känner igen. Den bestod av ett pumprör, nästan som en cykelpump och i ”blåsänden” fanns en påfyllningsbar behållare med giftet, DDT. Min mor använde denna, som så många andra, till att bekämpa mal i garderoberna och insekter i skafferiet. Mycket effektivt men hu så hemskt.


Nu vill vi undvika gifter i alla sammanhang och för trädgårdsägarna finns inte mycket kvar att använda. Vårt problem nu är kanske att man blandar in så mycket onödigt skräp i maten. Citronsyra t.ex. utvinns ur svartmögel och finns i otroligt många matvaror. Detta är riktigt äckligt. 63 olika tillsatser blandas i våra viner för att få fram en konkurrenskraftig produkt. Dessa behöver inte deklareras på flaskor eller boxar enlig EU-regler. Det enda som man tvingas att tala om är om det finns svavel i vinet.


Hur kan vi då klara att ha en frisk och giftfri trädgård? Jag ska ge er några enkla tips.


Baggarna, som äter upp våra gräsmattor har just svärmat eller håller på. Dessa kan man minska på genom att sätta ut knallgula skålar med vatten och några droppar diskmedel i. Baggarna lockas av färgen och drunknar. Senare i augusti-september kan man vattna ut nematoder. Dessa söker upp larverna och dödar dem genom att ta sig in i deras kroppar. Myror, är viktiga kuggar i det ekologiska systemet genom att de är mat för många djur. Dock kan de ställa till problem i våra trädgårdar. De placerar ut bladlöss, som de sedan ”mjölkar” på den sockerrika avföringen. Det finns flera hundra olika bladlöss, som är bundna till speciella växter. De som sitter på plommon- och körsbärsträdens blad är svarta medan rosornas gissel är gröna. Myrorna bosätter sig gärna på en väldränerad plats nära maten. Så titta gärna under fruktträden och bärbuskarna, så kommer Du att hitta myrbon om det finns bladlöss. Myrorna får man bort genom att sätta limringar på träden och enligt många fungerar kaffesump och snus också bra. Myrorna bor gärna också i Dina fina sommarblomskrukor. Lättast att få bort dem där är att ställa ner krukan i en stor spann och låta den stå kvar max en timme. Då drunknar myrorna. Myrr är ett effektivt gift mot myror. Bladlöss och andra insekter i träd och buskar kan man få bort genom att duscha dem med stark vattenstråle ett antal gånger i följd. Mindre angrepp kan bekämpas med Pyrsol, som är ett prästkrageextrakt i kombination med rapsolja. Detta medel fungerar på två olika sätt. Dels genom extraktet som dödar träffade insekter och dels genom rapsoljan som kväver insekterna. Oljan gör dessutom att giftet fungerar lite längre. Det bryts nämligen ganska snabbt ner av solljuset. Pyrsol är samtidigt riktigt bra mot svampangrepp. Oljan lägger sig över sporkropparna som då inte kan sprida sina sporer till nya växtdelar. Behandlingen bör upprepas efter 7 dagar.


Det enda kvarvarande medlet mot ogräs i gräsmattan , Stroller Kombi, är förbjudet att säljas efter den första september. Så efter denna tidpunkt är det handkraft som gäller. Du kan dock förebygga ogräsangrepp genom att hålla gräsmattan frisk och sund. Gödsla minst tre gånger per säsong och så i nytt gräsfrö där Du upptäcker kala ytor. Klipp gräset regelbundet. Höga ogräs klarar inte att klippas av ständigt.

Eva och jag var nyligen I Alsace med några gamla goda vänner för att njuta av högsommarvärme, god mat och underbara viner. Vi hade bestämt oss för att packa snålt. Det är värdelöst att ha med sig stora resväskor med en massa kläder, som man inte ens packar upp utan som bara följt med för att de ”kan var bra att ha”. När vi stod i hallen på väg ut på vår resa tog Eva upp en plastkasse från golvet och vände sig mot mig och frågade: - Kan jag stoppa ner min kofta i den här kassen? Jag kanske inte lyssnade helt koncentrerat och svarade: Javisst! Absolut! Varvid vi fick med oss lille Abbes smutskläder från fotbollsträningen till Alsace. (Han kunde träna fotboll trots detta)

Goa sommarhälsningar från Jankov och Sia


11 Maj 2017

Gödselskola på ett enkelt sätt!
Jag fick ett melj från Birgitta Löfquist i Älmhult för några dagar sedan, som handlade om hur och med vad man ska gödsla i trädgården. Hon ville ha lite enkla regler och inte för många produkter att välja mellan. Jag tycker att det är en bra synpunkt. Lite ordning och reda med enkla riktlinjer.
Först och främst kan vi konstatera att inget växer med någon reda av sig själv i våra näringsfattiga jordar här i norra Skåne och södra Småland. Så vi börjar med:

Gräsmattan:
Gödsla med Algomin gräsmattegödsel tre gånger per säsong. Nu, i midsommar och i slutet av juli. Har Du väldigt mycket mossa kan Du starta med Algomin Mossa.

Perennarabatter:
Gödsla med Algomin Garden eller hönsgödsel och lägg också på kogödsel nu tidigt på säsongen. En säck till 3-4 kvm. Lägg bara kogödseln som en dressning över jorden.

Rosor: 2-3 ggr med början nu med Algomin Garden

Fruktträd:
Spettmetoden, dvs gör hål i gräset/jorden i droppkanten av trädets krona med ett spett. 50-80 cm mellan 10-15 cm djupa. Fyll i en matsked Algomin Trädgård eller benmjöl. Undvik gräsmattegödsel under träden.( För mycket kväve)

Klematis: Algomin Trädgård eller benmjöl 2-4 spetthål med en matsked i varje.

Surjordsväxter som rhododendron, magnolia, blåbär m.m. ska ha rhodogödsel. Nu inför blomningen eller så kan man fylla på med rhododendronjord runt växten. (Ej Algomin)

Sommarblommor: Gödsla med Algomin Garden eller plantera i U-jord.

Grönsaker:
Odla i ekologisk U-jord eller gödsla med hönsgödsel och kogödsel.

Kryddor:
Gödsla med Algomin Garden eller odla i Grönsaksjord Kryddor ska stå soligt och väldränerat= jorden måste torka upp mellan gödslingarna. Sörda kryddorna mitt på dagen i sol. Då finns de flesta aromatiska oljorna i bladen.

Barrväxter:
Dessa behöver inte så mycket näring. Det räcker med att tillföra rhododendrongödsel, en näve per planta eller kvm.

Prydnadsbuskar:
Gödsla med Algomin trädgård och täck med kogödsel.

Häckar:
Gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel och täck med täckbark. Gäller även tuja-häckar.


Jag var ute och åkte med min kära hustru häromdagen. Hon körde. Vi skulle just passera mellan kyrkogården och kyrkans förskola i Osby nere vid Prästängen. Ni som känner till det vet att det är 30 km /tim där. Eva kom glidande i dryga 40 men bromsade in varvid hon yttrade: Håller Du alltid 30 här? Utan att jag han svara fortsatte hon: Man måste köra försiktigt här för det finns ju barn i området. Andra sidan är inte så viktigt för där är ju alla döda.
Lycka till med gödslingen och Sia hälsar! Jag måste skriva om henne nästa gång.

Jankov


26 April 2017

En ny vacker fläder och biokol, ett fantastiskt odlingssubstrat!

Jag fortsätter presentationen av speciella växter, som Togge odlat fram eller själv hittat i naturen. Både Togge och jag jobbade i tio år med utbildning av gardencenterpersonal vid Naturbruksgymnasiet i Osby och här gick vid ett tillfälle en flicka, Petra, vars mormor, tror jag det var, hade en speciell fläder i sin trädgård. Togge blev genast intresserad och fick sticklingar av henne. Togge såg genast att denna växt hade speciella egenskaper, som gjorde den speciellt intressant, som trädgårdsväxt. Togge förökade upp den och sedan har den provats i många år bland annat i Lönsboda i en kommunal

plantering, där den har visat sig ha många fördelar och fint prydnadsvärde. Fördelarna med denna Sambucus nigra ”Petra” är bl.a. att den inte blir så stor, som vanlig fläder och att den har ett vackert växtsätt. Den har krämvitbrokiga blad och är kompakt växtande, vilket gör den till en pärla i villaträdgården. Den blir inte alls så stor, som vanlig fläder men tätare.

Den har nu sålts till en dansk plantskola, som förökat upp den och gett den ett mer internationellt gångbart namn: Sambucus nigra ”Harlekin”. Harlekin är en av centralgestalterna i klassiska commedia dell`arte. Han uppträder i en flerfärgad kostym, därmed likheten med Petras fläder. Den kan beskrivas så här: Ganska bred och upprättväxande buske med flikiga vitbrokiga blad. Blommar i juni med stora doftande vita blomsterskärmar. Får endast få bär. Trivs i sol till halvskugga i vanlig trädgårdsjord. Det är en sort vars blommor passar att göra saft på.

Biokol är mycket gammal kunskap i ny förpackning. Sedan urminnes tider har man använt träkol för att förbättra jordens egenskaper. Du kanske kommer ihåg svedjebruket som det stod om i historieböckerna i skolan? Kolet har en unik förmåga att behålla vatten och näring tills växten behöver det. Dessutom ger det en god struktur så att rotsystemet utvecklas på bästa sätt. Den består av 50 % hönsgödselkompost och 50 % träkol. Träkolet bryts inte ner utan ligger kvar i jorden under många hundra år. Genom användning av träkol, som jordförbättring åstadkommer man även en lagring av luftens koldioxid i marken. Om man använder metoden storskaligt får man en positiv inverkan på både växtlighet och klimat. Biokol består av en kompost med hönsgödsel och träkol. Den används som jordförbättring av alla typer av jordar.

Följande hände hos Växtmästaren häromdagen: En mycket trevlig man, vid namn Rabe hade handlat och var i färd med att betala. Det skulle ske med kort. Han stod och funderade ett litet tag medan han gned sin haka med handen. Han mumlade: Vad är nu koden?
Eva utbrast snabbt: 05 95!
Varvid herr Rabe upprepade den föreslagna koden medan han till synes slog in den på teminalen.
- Ja, det fungerade ju bra! Tack för servicen! sa han och försvann.

Hälsningar Jankov och Sia16 Mars 2017

Nu är Togges härdiga fjärilsbuske såld till Danmark!!

Togge som jobbat hos Växtmästaren i 19 år är en stor trädgårdsentusiast. Han har en fantastisk förmåga att finna nya växter eller spontana mutationer i trädgårdar och i naturen. Han hittade vid ett tillfälle en massa småplantor i några krukor med fjärilsbuskar färdiga för försäljning. Han funderade en stund och började sedan peta loss alla småplantorna. Dessa placerade han i sin trädgård och lät dem växa till sig och utstå några hårda vintrar. En efter en frös de bort och kvar fanns, till sist bara en, som utan vinterskador blommade vackert i blå och rosa nyanser.


Detta hände för tjugo år sedan och Togge började föröka den fina fjärilsbusken med sticklingar, så att han fick med hela härdigheten och växtens speciella kompakta växtsätt. Hade han valt att så fröerna istället hade han säkert inte fått med de speciella arvsanlagen, som gjort växten så härdig och vacker. Han delade ut plantor till vänner och bekanta för att prova den i olika miljöer och klimat. Den har klarat testerna väldigt bra och det finns fortfarande flera av dessa provväxter kvar i olika trädgårdar.

Buddlejan kallas ”Blåvinge” med tanke på den vackra fjärilen med samma namn. Växtmästaren har sålt denna buddleja i många år men nu är det läge för den att bli känd över hela norra Europa. Den odlas nu hos en dansk plantskola som heter Christensens Planteskole och deras kunder i Sverige, Danmark, Norge och Finland kommer att kunna köpa denna raritet. Christensens Planteskole odlar alla sina växter med endast biologisk bekämpning av insekter och svampangrepp. Det tycker både Togge och jag är väldigt roligt och dessutom bra för miljön.

Det är verkligen inte första gången som, ”växtspanaren”, Togge hittat nya varianter av växter. 1996 fick han erkännande för en ny ljungsort i Engelska Heather Society. Den fick namnet Amla efter dottern, som inte kunde prata riktigt rent då som liten. Hon heter Alma.

Det kommer fler växtnyheter i vår!
Hälsningar Jankov och Sia


9 Mars 2017

Jordskola inför våren.

Såjord

är en blandning av torv, sand, kalk och väldigt lite näring. Den är steril och näringsfattig för att inte skada de små plantorna. Det är viktigt att börja gödsla dessa när man ser att det bildats rötter med flytande näring.

Blomjord
består oftast av torv, sand, småleca, lera, kalk och långtidsverkande gödsel. Den är bäst inomhus och ger inte upphov till småflugor. Lämplig för de flesta krukväxter, både gröna och blommande. Perfekt till omplantering av krukväxter.

Plantjord

finns i många olika utföranden och användningsområden. Den ska alltid användas utomhus eller i växthus. Den kan nämligen innehålla sorgmyggelarver som ger småflugor. Billig plantjord är bäst till jordförbättring i rabatter och gräsmattor. Kvalitetsjord används till plantering av buskar, träd, perenner och vintergrönt.

Ujord eller sommarblomsjord
är en extra näringsberikad jord för stora krukor och lådor/pallkragar utomhus. Bästa jorden för sommarblommor, tomatplantor, rosor i kruka och annat som blommar mycket och ger stora skördar. Den har långtidsverkande näring som varar nästan hela sommaren. Den har en grov struktur, som gör att den håller mycket luft, vilket gynnar växternas rötter. Används av sommarblomsodlare.

Pelargonjord
är den jord som är bäst just till pelargoner och andra växter som inte tål att stå i en våt jord men som vill ha mycket näring. Används av yrkesodlare.
Rosjord används naturligtvis till rosor, c:a 20 liter per ros och den ska blandas väl i befintlig jord. Den är fuktighetshållande och mycket näringsrik och passar därför bra även till klematis, japanska gräs och andra näringskrävande växter, som inte vill torka ut.

Rhododendronjord
passar till alla surjordsväxter. Beräkna cirka en 40 literssäck per planta. Surjordsväxter är rhododendron, lingon, blåbär, azalea, vissa vindruvor, japanska lönnar, trädgårdshortensia (om man vill att den ska få blåa blommor) och hösthortensia.

Barkmull

är bästa jordförbättringen för lerjordar och ger den mest långtidsverkande effekten. Utmärkt även för alla typer av jordar.

Rabattdress

är den bästa jordförbättringen för trötta perennrabatter. Lägg bara ut ett 3-5 cm Lager över jorden tidigt innan perennerna har vaknat helt och kommit upp. Sen gör maskarna jobbet och Du kan koppla av med den där boken Du inte läst färdigt. Resultatet är strålande!

Dressjord för gräsmattan
består av torv, bark, sand, kalk och gödsel. Det är en ”vitaminkick” för gräset att då och då få en uppfräschning med dressjord. Passa också på att så i med nytt gräsfrö, så hindrar Du ogräset att ta över de kala fläckarna och Du får behålla en fin gräsmatta. Reparationssådd ska göras varje år.

Kravmärkt jord och Ekojord

är inte en kvalitetsbetäckning utan talar bara om att jorden inte innehåller några giftiga tillsatser eller konstgödsel. Välj alltid en ekologisk jord av hög kvalitet.

6 Feb 2017

Februari, drömmarnas månad!


I februari kan man sitta och fundera på den ljusare tid som kommer. Detta att planera för framtiden tycker jag är så inspirerande. Jag brukar tänka på vad jag ska odla i mina pallkragar i år. Tomaterna blev ju så väldigt bra, speciellt Sungold, men chiliplantorna blev definitivt inte lyckade. Jag provade att odla piementos, som är små chilifrukter, som man äter som tapas. De är kanongoda när man befinner sig i Spanien. Hos mig blev de väldigt starka och alltför stora men det berodde på mig, som lät dem sitta kvar alltför länge.

Nu är det tid att fundera på årets odling och vad man ska satsa på. Vissa fröer ska man så väldigt tidigt. Paprika och chili är redan i senaste laget för att de ska hinna utvecklas tillräckligt och ge frukt. De finns förstås plantor att köpa senare. Tomaterna ska man inte så förrän i mars-april. De blir gärna taniga och väldigt höga beroende på dåligt ljus. Sår Du dem tidigt ska Du alltid använda tilläggsljus. Förläng dagen till 16 timmars så blir resultatet bättre.

Börja byta ut krukväxterna nu så att Du har fräscha växter i fönstren. Nu börjar ljuset bli så kraftfullt att det kan ge blomning. Det är också lämpligt att börja plantera om i ny och bra jord. Passa på att beskära också så kommer de nya skotten i takt med att solljuset ökar.

Utomhus tycker jag att man kan lugna sig med arbetet men det går attgöra vinterbeskärning av buskar och träd. Plommon och körsbär kan vara lämpliga att beskära nu innan saven stiger.Kommer ni ihåg när vi skulle till veterinär Pelle, hos Animalix, för att Sia skulle ha en ny spruta mot kattpest? Då hade Eva och jag ett sjå med att få in katten i transportburen och när vi väl hade lyckats upptäckte vi att vi glömt att stänga blixtlåset på bakluckan. Varvid katten lugnt och fint spatserade ut där medan vi böjde oss ner mot framsidan för att se hur hon hade det i buren. Det var tomt som på en sandstrand i februari. Den här gången skulle Eva och vår trotjänare,Brittis, hjälpas åt att få in katten buren lagom till stängningsdags, vid 18.00. Alla, som har katt, vet ju att denär lättfångad utom när man behöver det. De två damerna lurade ni katten på toan i god tid, som ett första steg. Sia tyckte att det var tråkigt på toan och krafsade på dörren, förmodligen misstänkte hon att det kunde lura något obehagligt i närtid. Tiden närmade sig 18.00 och Eva och Brittis skulle hjälpas åt att fånga in katten när de skulle öppna toadörren. Sia var angelägen om att snabbt slänga sig ut vid första bästa dörrspringa för att sedan gömma sig under något växtbord. Dörren öppnades långsamt och Brittis fick ett bra grepp om Sias nacke. Transportburen stod färdig framför nosen på Sia med framsidan öppen och baksidan stängd. Det var inte så lätt att få in katten i buren för hon spjärnade mot med alla tassar och klor. Hon klängde sig fast i tyget, krängde med kroppen, gjorde sig stor och fet för att inte passa i öppningen, allt gjorde hon för att inte tvingas in i buren. Eva och Brittis segrade till sist. Katten satt surmulet i den förhatliga transportburen. Eva kunde bege sig till Animalix och Pelle för sprutan.

Väl där skulle ju katten ut ur buren. Men se det gick inte. Lika svårt som det var att få in katten, lika svårt var det att få ut henne. Sia vann! Man lyckades inte. Skam den som ger sig. Om man inte får ut katten så får man i stället ge sig in i buren. Genom att sträcka sig in i öppningenkunde sprutan sättas i nacken på den motvilliga katten. Kanske ser ni bilden framför er med flera kämpande vuxna människor och en liten envis katt, som gett sig tusan på att vinna. Sia besegrades på poäng i slutronden och alla var nöjda utom Eva som mumlande yttrade att det var sista gången hon skulle köra med Sia till veterinären. När jag svarade, att om jag hade varit hemma så kunde jag hjälpt till, tittade hon på mig med blixtrande ögon. Konstigt när man försöker att vara till lags!

Ha det gott önskar Jankov och Sia