Måndag - Fredag.....10-18
Lördag....................10-13
Söndag och röda dagar stängt.

Midsommarafton ....10-12

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Coop
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2018 Tips 2017 Tips 2016        

6 Dec 2017

Har Du drabbats rödbränna eller toppröta?

Nej, lugn! Det är inte fråga om för mycket sol på Kanarieöarna eller att det känns trögt och sunkigt i huvet. Det är inte heller något som indikerar begynnande skallighet eller pinsam rodnad när man gjort bort sig. Det rör sig om den botaniska avdelningen i livet. Du ska se upp när Du köper hyacinter och kolla att det inte finns någon knopp i toppen av blomman som är brun eller har en avvikande färg. Om Du redan har hyacinten hemma ska Du peta bort den skadade knoppen och hoppas på att rötan inte sprider sig. Toppröta uppstår när man vattnat hyacinterna och någon eller några droppar dröjer kvar på blomknopparna. Då aktiveras eventuella sporer som utvecklas till en svampsjukdom. Så duscha inte Dina hyacinter utan vattna dem sparsamt, som med alla andra lökväxter.

Rödbränna kan drabba amaryllis och en del narcisser. Man känner igen det på att det förekommer strimmor med rödbrun färg längs blomstjälkarna eller nere i bladvecken på löken. Kolla detta när Du står och väljer i butiken. Dyker det upp hemma tycker jag att Du ska reklamera den hos handlaren. Driver Du själv fram amaryllisar så släng gamla infekterade lökar så att sjukdomen inte sprider sig. Dessa amaryllisar blir aldrig bra om angreppet är stort. Blomstänglarna blir ofta krokiga och fula.

Växtmästaren har haft besök av en underbar liten Goldenvalp, som heter Doris. Det är vår trogna medarbetare, Britt-Maries förvärv. Hennes man, Magnus, skulle nämligen vovva (motsvarar vabba ) men eftersom han är brevbärare så kunde han inte stanna hemma på grund av alla brev och julklappar, som ska delas ut. Lilla Doris fann sig snabbt tillrätta hos oss men Sia var mycket reserverad. Hon såg ut som ett h hela dagen med raggen rakt i vädret och ryggen uppskjuten i en båge. Samtidigt var hon mycket intresserad men höll sig på betryggande avstånd hela tiden men med Doris inom synhåll. Hon hade inte ens tid att äta. Doris var helt opåverkad av hennes avvisande attityd, till Sias stora förtret. Doris viftade på svansen och ville leka vilket Sia inte kunde nedlåta sig till, rädd att få dåligt rykte i kattkretsar.

När Jag samlar material till mina historier om mig själv, min kära hustru och alla barnbarnen, brukar jag alltid snabba mig att skriva upp händelsen i min mobil direkt. Går det för lång tid försvinner det permanent ur minnet. Jag sitter här nu på morgonen och tittar igenom mina anteckningar och finner att där några oanvända texter.

Jag var hos min tandläkare på Tandhälsan häromdagen för den årliga besiktningen. Efter att ha blivit godkänd av tandhygienisten kom Gunnar och ville höra hur det var fatt med mina tänder efter cykelolyckan. Han gjorde en undersökning och då passade jag på att fråga om några av mina tänder som jag känner har slitits ner så att emaljen försvunnit på slitytorna. Jag frågade: Vad kan man göra med de två hörntänderna, som är slitna? Jag befarar att de med tiden kommer att falla ihop. Gunnar svarade snabbt: Nej, Du behöver inte vara orolig! Dina tänder kommer att hålla både längre och bättre än resten av kroppen! ………….Vad säger efter en sådan kommentar?

Min goa dotter Åsa skulle byta bort sin gamla SAAB mot en ny begagnad bil. Hon hittade en Renault Clio på Göinge Bil. Den var i perfekt skick! När hon skulle ta över den och alla papper var klara frågade hon Kim: Finns det en sån där grej på ratten, Du vet? Hur Kim kunde veta vad hon menade är en gåta men han svarade: Farthållare, menar Du? – Ja, just det! Svarade Åsa. – Nej, tyvärr finns det inte på denna bilen!
Oh! Vad skönt! Jag hatar sånna!

En rktigt god jul önskar Jankov och Sia,
som hämtat sig förvånansvärt snabbt efter Doris besök.


21 Nov 2017

Det blir ingen jul utan blommor!


När nu julen närmar sig med stormsteg tänker jag på de härliga dofter och färger som den bär med sig. Jag kommer ihåg att när jag var barn kände man dofter från julbak blandat med brunkol, skinka och hyacinter. Dofter som skapade förväntningar på den stundande julen. Då skulle allt som förväntades finnas på julbordet också tillverkas och tillagas hemma. Skönt att det inte är så numera för jag kommer ihåg att min mamma blev väldigt stressad av att känna pressen att leverera och samtidigt jobba heltid. Julen var för henne den jobbigaste tiden. Nu kan man som väl är köpa det mesta som julen fordrar.

Förr var julbegonian ett måste i varje hem men eftersom den är ganska svårskött har den ersätts av betydligt mera lättskötta växter. Dessutom odlas många julblommor med extraljus något somde ofta inte får i våra hem och då tappar de sina blommor och förlorar på så vis sin charm. Azalean är en gammal och bra julblomma. Den tål dåligt ljus och kort dagslängd väldigt bra. Trivs bäst där det inte är så varmt. Ska hållas ständigt fuktig men får inte stå i vatten någon längre tid. Cyklamen är en bra julblomma men får inte stå över ett element eller för varmt. Ska vattnas sparsamt, då det är en lökväxt. Hyacinten är en av julens härligaste växter. Den sprider en underbar doft, som ibland kan bli för mycket. För dem som inte tål doften kan jag rekommendera att sätta den ute på trappan i en grupp med flera hyacinter i samma kruka eller tillsammans med andra växter som vaktelbär, mini-en och julros. Julstjärnan kommer från Mexico och kan där bli 2-3 m hög. Den växer i grupper ungefär som våra nässlor. Det är en kortdagsväxt som påverkas att blomma genom att dagen ljusa timmar kortas ner. De egentliga blommorna är små och oansenliga. Det är högbladen som lyser vackert röda eller med andra färger. Ska ha jämn vattning och drag ska undvikas. Växtsaften kan utlösa allergier hos känsliga personer. Amaryllisen har blivit en av de mest älskade julblommorna och de är förståligt eftersom de är så lätthanterliga. De flesta odlas numera i Sydafrika och transporteras hit som lökar. Eftersom man har vår i där när vi har vinter är dessa lökar väldigt lättdrivna och går i blom på några veckor. Du kan egentligen strunta i att vattna dem för de har mycket fukt i löken. Jag rekommenderar en snaps i veckan, med vatten alltså. Mycket vatten ger långa blomstänglar inget vatten ger en lätt kruka som gärna faller omkull. Jultulpanen kommer från Turkiet och sydvästra och centrala Asien. Ordet tulpan kommer från turkiskans tulbend, som betyder turban. Ett förståligt namn. Julgranen är vår största snittblomma och ska behandlas som en sådan. Ta alltid ett nytt snitt precis innan Du tar in granen och sätt den snabbt i vatten med snittblomsnäring i. Misteln är en mytomspunnen växt. Den är en halvparasitisk växt, som lever på olika lövträd. Fröna sprids med fåglar som äter bären. Fröet kommer ut oskadat och saften ger fågelns avföring en seg konsistens så att fröet hänger kvar under fågeln när den flyger till nästa träd. Där fastnar förhoppningsvis fröet på en gren och växer sedan fast i denna. En ny mistelplanta har bildats.

Harry Carlsson frågade om sina namn. Var de kom ifrån och liknande. Eva svarade att förr hette drängarna i Skåne Måns och kungarna Carl. Jag påpekade snabbt att Karl kom från kalsong. Harry var inte sen att replikera: Och Månsson kommer från monster!

Nej nu ska jag ner till personalen på morgonmöte och sjunga lite för dem. Det hör till ovanligheterna men jag har lärt mig en bra sång av en gammal kompis. Den låter såhär: Är du lönsam idag? Har du gjort vad du ska? Har du bockat och bugat för mig? Tror ni att den går hem bland alla rödstrumporna?

Ha en go första advent och Sia hälsar att nu är det högsäsong
för nu flyttar mössen in.


7 Nov 2017

Att tänka på i november!

Objudna gäster!

Sorkar, kaniner, möss, råttor och mullvadar ställer till mycket problem i trädgården och inomhus. Sorkar är vegetarianer och lever på växternas rötter och bark. Mullvadar lever på larver, maskar och andra insekter som finns i jorden. Mullvadar gör jordhögar och finns mest i gräsmattan. Sorkar håller mest till i rabatter och andra planteringar men utnyttjar mullvadarnas gångar för säkra transporter. Dessa djur och kaniner kan Du enklast och säkrast hålla borta med Revira. Kaniner skyr även blodmjöl, som för dem luktar slaktplats.
Möss och råttor tas i fällor eller dödas med gift. Wafarin var tidigare den aktiva substansen i musgift men har bytts ut mot andra, som inte djuren är resistenta mot. Hantera alltid gifter varsamt och tänk på att inte husdjuren ska komma i kontakt med giftet. Det finns matarstationer som gör det omöjligt för hund och katt att komma åt det. En katt är också bra att ha. Min katt, Sia är duktig på att fånga möss om hon gitter.

Beskärning!

Det är för sent att beskära det mesta i trädgården nu eftersom det börjar bli kallt och såren inte kan läkas under vintern. Ett öppet sår kan ju infekteras och ge skador som ger sig till känna nästa år. Spar resterande beskärningen till vårvintern. Det som möjligen kan beskäras nu och som Du inte hunnit med under JAS-månaderna (juli, augusti och september) är de växter som blöder vid vårklippning. Dessa är björk, valnöt, lönn, klätterhortensia, avenbok och vinrankor.
Rabattrosorna kan Du med fördel skära tillbaka till ungefär knähöjd för att stoppa deras till växt. De flesta remonterande rosorna har korsats med sorter som inte känns vid någon vinter och därför tenderar de att växta och blomma alltför länge under senhösten. Det gör att de inte går in i vintervila ordentligt och då kan Du hjälpa dem med det genom att klippa bort den mjukaste och mest vattenfyllda tillväxten, som ändå kommer att frysa bort. Rosor beskärs för övrigt annars när björkarna har musöron.

Sommarblommor!
De sommarblommor som ännu inte frusit kan Du övervintra nu. Utgå alltid från deras ursprung, när Du ska avgöra hur de ska stå över vintern. Tropiska måste växter stå ljust, helst med tilläggsljus, och svalt c:a 10-15 grader. De som kommer från medelhavet bör stå frostfritt men svalt c:a 5-10 grader. Olivträd klarar tillfällig frost och behöver inget ljus över vintern om temperaturen ligger på 1-6 grader. Står trädet varmare ska det också ha mer ljus. Vattna bara så att jorden hålls lätt fuktig. Blöt jord kan ge röta.
Det kan vara mycket lämpligt att beskära växterna när Du tar in dem. Då tar de mindre plats och en del ohyra försvinner med grenar och blad. Det är också bra att ta in växterna i duschen och spola av dem med varm och kraftig stråle. Då slår Du bort en massa ohyra som annars kanske förökar sig och ställer till det. Ohyran gynnas ofta av att komma in. De får det ju varmt och skönt och slipper sina naturliga fiender. Har Du något insektsgift hemma är det en god idé att spruta över växterna förebyggande också. Var sedan uppmärksam på om det dyker upp objudna gäster och sanera igen i så fall.

Eva och jag mötte socialdemokraten Ingvar Berntsson vid hissen på genvägen. Vi skulle ut ur hissen och Ingvar skulle in. Det blev rörigt hur vi skulle passera varandra. Ni vet ju hur dumt det känns när man står där och vaggar från höger till vänster. Till slut gick vi till höger och det gjorde Ingvar också efter ytterligare tvekan. Då utbrast Eva: Tydligt! Han har svårt att hålla till höger!

Lite ytterligare klokskap: Ni vet att det är viktigt att välja rätt vin till maten. Det sägs att till lammkött ska det vara vitt vin och räkor. Till tonfisk måste det vara musiserande vin.
Om den här är sann vet jag inte men den handlar om Rättaren i Osby: Prästen (ej fastställt vem) stöter på Rättaren på byn vid Konsum. Rättaren är full som en alika. Prästen uttrycker sorgset:
- Förra gången jag mötte dig, Rättaren, var Du nykter. Då blev jag så glad…
- Japp! Så ere käre kyrkoherrn… Idag är det jag som e glad!

Hälsningar Jankov och Sia


25 Okt 2017

Detta kan Du göra nu i trädgården och spara tid till våren!


Det är alltid svårt att hinna med alla saker som ska göras på våren! En del av dem kan Du göra redan nu. Att höstgräva trädgårdslandet är en utmärkt aktivitet nu under november. Det är svalt så Du behöver kanske inte ens bli svettig. Det är enkelt att höstgräva. Helst ska Du använda en spade med ett tvärt skär. Ta ett spadtag och vändjorden upp-och-ner under det att Du förflyttar Dig i sidled. Har Du inget trädgårdsland utan använder pallkragar kan Du tömma dessa nu och använda jorden att kupa rosor eller att jordförbättra i rabatterna.

Om Du odlar i Biokol behöver Du inte byta jord. Biokol fungerar, som en katalysator, som lagrar tillförd näring och vatten och släpper ifrån sig detta igen allteftersom växterna behöver det. Det är en utmärkt metod som kommer från inkaindianerna. De använde sig av detta system och var väldigt duktiga på att odla. Fyll på ny jord i pallkragarna först till våren eftersom kväve är vatten lösligt kommer detta att försvinna under vintern, vilket känns som ett slöseri.

Löv och andra nedvissnade växtrester får gärna ligga kvar som vinterskydd och för att maskarna ska dra ner dem i jorden där det fungerar som jordförbättring. Högar med löv är kanske inte så bra men om Du börjar skyffla i sådana ska Du vara försiktig eftersom igelkottar gärna använder dem till vinterbostad.

Du kan tillföra barkmull, torvmull, benmjöl och kogödsel nu på hösten. Ju mer Du tillför desto bättre mullhalt får Du i jorden. En säck kogödsel räcker till max 10 kvm. Det är miljövidrigt att gödsla med NPK eller hönsgödsel nu på hösten. Lökar kan Du med fördel fortfarande plantera för tidig blomning nästa år.

Harry, som går i trean nu, läste en text högt och i denna text fanns det ett ord som han skulle förklara betydelsen av. Ordet var ”renovera” . Vad betyder renovera? frågade mamma. Det betyder att man byter gamla tanter mot nya! svarade Harry snabbt. Vet inte var han fått denna uppfattning från.Förlåt Sia!

Jag ber både läsare och Sia om ursäkt för missarna att inte hälsa från henne i slutet av min spalt de senaste gångerna! Jag kan berätta att Sia har börjat ett nytt liv. Hon har kommit på att livet inte blir så tråkigt om man burrar upp sig och reser ragg mot små söta hundar som besöker butiken. Att de blir rädda tycker hon är en trevlig underhållning. Hon har provat sig fram till vilken storlek som är lämplig. Hon började lite försiktigt med några riktigt små och det föll väldigt väl ut. De ryggade tillbaka och gnällde ynkligt. Efter hand har hon jobbat sig upp så att hon blivit riktigt modig och det hela slutade med att hon reste ragg och fräste åt en Grand Danois. Denne vände bara huvet mot henne och gav till ett högt skall, så högt att raggen lade sig av vindraget och katten flyttade sig en halv meter bakåt. I samma ögonblick förvann Sia som en oljad blixt in under ett bord hon visste var för lågt för en så stor hund. Där låg hon säker en hel timme. Hunden fick en Sia-glass(utan träpinne) som belöning för uppfostringsinsatsen. Har ni sett en Grand Danois äta en glass? Det tar en millisekund, max!

Nu ska jag hem och fundera på att renovera! SIA HÄLSAR!!


19 Sep 2017

Regnar det? Planera för våren nu!

Vilket träd föder levande ungar? Svar finns på slutet!


Det är underligt, men faktum är, att de lökar, som blommar på vår och försommar kallas enligt traditionen för höstlök, beroende på att de ska planteras på hösten. Rimligen bör de kallas vårlök men det gör i stället de lökar, som ska sättas på våren och blommar under sommaren och hösten. Man kan ju undra hur bet blivit såhär.

Lökarna Du sätter nu på hösten har redan den kommande blomningen färdig inne i löken. Du kan t.o.m. se blomman i mikroformat inne i löken om Du delar den i två delar på mitten från topp till bas. Det enda som kan påverka blomningen är lökarnas storlek och hur lökarna hanteras innan plantering. Det är viktigt att de förvaras svalt och inte alltför torrt, både i butiken och när Du fått hem dem. Låt dem inte ligga utan plantera så snart du kan. Drabbas de av intorkning riskerar blomningen att utebli. Lökar ska sättas på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Grundgödsla med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel för kommande års blomning. Gödseln krafsar Du ner i jorden under löken. Tulpaner är hungriga och behöver mycket näring, så förutom benmjöl vid planteringen ska dessa också ha gödsel just efter blomningen, annars finns risk att andra årets blommor uteblir eller minskar starkt i antal och storlek. Bladen ska också vissna ner innan de tas bort för att kraften ska gå ner i löken.

Det enklaste sättet att plantera lök!

- De flesta smålökar, som kan bilda mattor, behöver inte grävas ner utan kasta ut dem i buskaget tillsammans med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel och lägg sedan plantjord/täckbark över. Lökarna ska hamna ungefär tre gånger lökens storlek djupt. Tänk på att tulpanernas och krokusarnas blommor är delikatesser för rådjur och kaniner, så skydda dessa när de sticker upp ur jorden på våren med blodmjöl eller annan avskräckning. Blodmjöl luktar slaktplats för de vilda djuren och gör att de väljer bort dessa blommor.

- Vissa lökar sprider sig snabbt både genom att bilda sidolökar och att fröa av sig. Dessa kan Du med fördel plantera under stora buskar som marktäckare. Pärlhyacint, krokus, vintergäck, scilla, vildtulpan och påsklilja är bra exempel på sådana. Den senare tillhör gruppen narcisser, som rådjur och kaniner inte är intresserade av.

Bästa tiden att plantera träd och buskar för en bättre miljö!

Det är en gammal kunskap att man utnyttjar växter för att ta hand om och bryta ner miljöföroreningar i utsatta områden. Växterna tar också upp och binder koldioxiderna, som bildas vid förbränning. Koldioxid använder växterna för att bygga celler och helt enkelt växa. För att förstå detta bättre ska jag ge ett exempel: Ett stort träd som levt i kanske 100 år har lagrat upp koldioxid från luften under alla dessa år. Huvudbeståndsdelen i detta träd är just kol. Bränner man upp trädet försvinner den upplagrade koldioxiden upp i luften igen och kvar blir en liten hög av aska, som består av olika mineralämnen och kalk. Det som vi kallar gödsel! Det är svårt för oss att förstå att växterna genom fotosyntesen tar upp den osynliga koldioxiden och omvandlar den till synlig ved. Enkelt kan man säga att träden består av ”luft”.

Använder vi träden till att bygga hus och annat som inte ska brinna upp kan vi minska koldioxiden i atmosfären rejält. Planterar vi massor av nya träd där vi har kalhuggit kan dessa växter absorbera mer och mer koldioxid. Detta är en mycket enkel och säker metod för att minska den globala uppvärmningen.

Vi vet att många trädgårdsväxter är väldigt duktiga på att ta hand om både koldioxid och föroreningar. I städerna planteras gärna plataner och i Kalifornien planteras idegranar i mängder för att man vet att dessa är specialister på att minska föroreningarna från alla motorfordon. Man använder majsplantor för att få upp miljögifter ur förorenade jordar.

De tropiska regnskogarna fungerar som jordens lungor. De syresätter luften, binder vatten och tar hand om koldioxiden samt ger ett fantastiskt djur och växtliv. Det är märkligt att det ska vara så svårt för jordens politiker att förstå en så enkel sak.

Det är bara växter, som kan förvedas, som fungerar som koldioxidfångare. Gräs är koldioxidneutralt eftersom gräset växer till under sommaren och binder då koldioxiden men närmare hösten minskar tillväxten och en del av grässtråna förmultnar och avger därmed sin lagrade koldioxid. Så är det med alla perenner också. Plantera mer vedartade växter för en bättre miljö och sundare liv. Rätt svar: Hembiträdet!


En underlig händelse i vår digitaliserade värld utspelade sig i vårt uterum för någon vecka sedan. Jag stod med kaffebrickan i händerna och mobilen klämd mellan handtag och fingrar. Jag tittade bort mot almanackan på bordet i vilken jag prickar för alla passerade dagar med halskragstvånget. Jag läste på rubriken: Alstermo! Jag frågade Eva högt: Alstermo, var ligger det?
Hör och häpna! Innan Eva ens hade öppnat munnen för att svara (vilket går mycket snabbt) talade mobiltelefonen med hög stämma: Alstermo är en tätort i Uppvidinge kommun i Kronobergs län……..o.s.v. Jag höll på att svimma och glodde ömsom på mobilen och ömsom på Eva. Det mest anmärkningsvärda var inte att svaret kom från mobilen utan att någon hann svara före Eva! Att mobilen lever ett eget liv det vet man ju sedan gammalt.

Goa hälsningar från Jankov och Sia


11 Sep 2017

Med hatten på huvet och hjälmen i cykelkorgen!

Vad har hänt med Jankov egentligen!!

Eftersom jag börjar bli trött på att berätta historien för alla jag möter ute på byn tänker jag offentliggöra händelsen här och nu. Jag skulle på ett möte på Osby Näringsliv den ödesdigra dagen den 10 augusti Nästan framkommen råkade jag ut för en tråkig cykelolycka. Min uppgift var att informera butikerna i Osby om hur det går med Centrumplanen för Osby tätort. Jag skulle också berätta om en idé jag fått angående att öka besöksvärdet i Osby och göra våra attraktioner tillgängligare. Detta kommer jag att berätta mer om sen.

På väg till mötet kom jag farande i backen på Klockaregatan utanför Borgen just före korsningen med Västra Storgatan. Med halmhatt på huvet och hjälmen i cykelkorgen kom jag farande. En lätt motvind puffade till och halmhatten lyfte och gjorde en saltomortal i luften och landade mitt på gatan. Av ren idiotisk reflexreaktion drog jag till med handbromsen. Om något är effektivt och i mycket gott skick på min cykel, så är det just handbromsen. Ni som varit med om liknande vet att det som händer är att bakdelen på cykeln inte stannar lika snabbt som framdelen, vilket medför att även den cyklande lämnar sadelns ganska trygga plats med en saltomortal över styret upp och landar med en smäll i asfalten. Saltomortal är italienska och betyder dödshopp
.
Så kunde det blivit! Jag plöjde ner med ansiktet i asfalten. Panna, näsa, läppar och haka fick ta smällen. Huvudet kastades bakåt i våldsam kraft. Jag reste mig med blodet forsande från ansiktet. Ni vet ju hur det brukar blöda från sådana sår. Första tanken var nu kommer jag för sent till mötet
Jag låg inte särskilt länge på gatan innan jag blev omhändertagen av de underbara butikstjejerna i Osby Shopping. De tog in mig på Osby Näringsliv och larmade ambulansen. Jag protesterade och tror att jag sa nåt om att jag måste först informera om…. Du ska så fan heller! Du ska in till sjukhuset direkt! röt Sara på Titti Bus. Jag tystnade! Kanske jag insåg att det var helt absurt att jag skulle stå där blödande och uppsvullen i hela ansiktet och prata och Sara säger man inte emot när hon är på det humöret.

Jag blev proffsigt omhändertagen av ambulanspersonalen och väl på sjukhuset i Kristianstad gjordes nödvändiga undersökningar. Jag berättade om detta senare för vår personal på Växtmästaren att jag blivit röntgad både i nacke och huvud. Nackröntgen gav vid handen att två halskotor hade frakturer men de hittade inget i huvet. Just detta sista fann mina anhöriga och personalen väldigt muntert. Jag förstår nu att min formulering gav chansen till gliringar. Det är sånt man får ta.

Domen blev 12 veckor med halskrage dag och natt med två pauser på en halvtimme vardera för tvättning, rakning och luftning av huden i läge liggande blixtstilla med blicken mot taket. Under det första dygnet på sjukhuset hände inte många upplyftande saker utom att jag slapp operation. En händelse i sjuksalen förgyllde dock tillvaron även om den var tragikomisk. Det var min granne i sjuksängen bredvid som kallade på sjuksköterskan och klagade på att det stod någon utanför fönstret och tittade på honom. Han blev lugnad med att vi befann oss på åttonde våningen!
Det i särklass mest upplyftande var dock när översköterskan gav förhållningsregler för hemkomsten. Ingen dammsugning eller diskning på 12 veckor och Du får inte bära tyngre än ett mjölkpaket.

Men det är inte särskilt kul. Jag får inte köra bil eller cykla kanske beroende på att jag varken kan titta åt höger eller vänster eller så är det för att jag käkar morfintabletter.
JAG FÅR HELLER INTE DRICKA NÅGOT STARKT! Tänkte först att jag kanske kan vara med på kräftskiva och när det är dags för en snaps så kastar jag in en morfintablett! Bra lösning tyckte jag men Eva sa att jag inte var riktigt klok.
Hon har säker rätt! Det brukar hon ha. Jaha, nu går jag omkring lika rakryggad och styvnackad som självaste redaktör Ingvar Kvarnhammar.

Härom dagen hade Eva lite bråttom när hon skulle hjälpa mig med att ta av halskragen för luftning och sedan sätta på den igen. Det bars sig inte bättre än att hon lyckades montera den bak-och-fram. Det kändes lite konstigt när jag reste mig upp men jag fattade snabbt att något var galet. Jag kunde inte lyfta blicken från golvet! Jag reklamerade ögonblickligen det inträffade och Eva frågade med ovanligt skarp röst: Hur var det egentligen? Sa sköterskan verkligen att Du inte fick dammsuga??
Nej, svarade jag uppgivet. Det sa hon kanske inte ordagrant men jag skulle ta det lugnt och jag tolkade det så.
Hm, tänkte det, sa Eva och monterade om halskragen.

Ja och så var detdär med trädgård. Du kan beskära det mesta i trädgården nu i september!

Ha en go höst och glöm inte hjälmen!! Jankov


19 Aug 2017

Den bästa tid är nu…..
Hösten är den bästa tiden för plantering av det mesta i trädgården. Förr i tiden planterades närmre 80 % av alla växter på hösten. Nu har vi nästan allt odlat i kruka, vilket gör att planteringssäsongen utsträckts till vår-sommar-höst. Fördelarna med höstplantering är många. Växterna befinner sig i en avmognande fas vilket gör att de inte blir så lätt stressade. De kan rota sig under en lång tid och bygga upp förberedelserna för den kommande våren.

Man behöver inte vattna så mycket som på våren och höstplanterade växter kan alltså bara växa vidare utan stress. Det finns mycket att välja bland i trädgårdsbutiken och personalen har mer tid att hjälpa Dig till rätt val och tala om hur Du ska lyckas bäst. Oftast har växterna vuxit till sig och man får mer för pengarna på hösten. Ibland är det dessutom rea och då är det bara att passa på. Känner Du, trots fördelarna, för att plantera till våren kan Du med fördel planera och göra grävjobbet nu under hösten, så är det bara att jordförbättra och plantera till våren.

Trädgårdsborrens larver är de som åstadkommer kala fläckar och dött gräs nu under hösten. Larven bor under två år i ytjorden i gräset och lever på gräsrötter. Det gör att gräset lossnar i stora flak på vissa platser. Fåglarna kalasar på larverna och för att komma åt dessa lyfter de upp grässtråna och pickar i sig de feta, läckra larverna. Det är alltså inte fåglarna som orsakar skador på Ditt gräs.Det man kan göra för att skydda sig mot dessa angrepp är att se till att gräset mår bra och är tätt. Gödsla med Algomin och så i nytt gräsfrö när Du upptäcker kala fläckar. Stort rotsystem på gräset gör att det klarar angreppen bättre. Svaga rötter skadas lättare. Man kan också bekämpa med nematoder, som är små rörmaskar som dödar larverna utan att göra annan skada. Man köper portioner av nematoderna och vattnar ut dem på kvällen. Nematoderna tål inte UV-ljus. För att de ska komma ner i jorden och hitta larverna är det viktigt att vattna rejält före behandlingen och åter igen direkt efter.

Njut nu av den härliga sensommaren i Din trädgård!
Lycka till säger Jankov och Sia


17 Juli 2017

Frossa i snittblommor från egna odlingar!

Har Du några kvadratmetrar över i Din trädgård eller en pallkrage som Du kan undvara, så passa på att plantera lite favoritblommor. De flesta perenner producerar bara mer och mer blommor ju mer Du klipper på dem. Detta ger verkligen möjligheten att genom liten investering och lite arbete få en mängd blommor som Du kan smycka hemmet och göra buketter till Dina vänner.

En bra bas är att ha olika gröna växter att ta av. Gröna nyanser och former på bladen ger harmoni och djup åt Dina buketter. Här har Du säkert redan en del i trädgården om Du verkligen ser Dig omkring. Vissa buskar har ju redan blommat över och mår bra av lite beskärning. Ett bra tips som min kära hustru praktiserar är att alltid ha ett par kvistar murgröna i en vas på toa. De står där i flera månader och hon komplettar bara med några blommande när det behövs. Murgrönana får snart rötter i vattnet och bara det är vackert. Murgrönans rötter håller också vattnet rent genom att de tar upp näringen och avdunstar vatten. Så det är bara att fylla på nytt friskt och tröttnar Du kan Du plantera i en överbliven kruka eller sätta ut på skuggig plats i trädgården. Man ser detta ofta på restauranger i stället för konstgjorda blommor, som oftast

Buketten på bilden består av vit och rosa stjärnflocka, vädd, gräslöksblommor, vitpytta och murgröna.

Eva och jag firade 50årsjubileum nyligen och det firade vi med en tyst minut. Det är konstigt att man växer hela livet. Magen blir större och benen måste ju också växa för det blir längre och längre ner till marken.

Goa sommarhälsningar från Jankov och Sia


19 Juni 2017

Ekologiska och effektiva tips för din trädgård nu i sommar”!

Sommaren är här, trots att den stannat upp lite. Det är viktigt att vi trädgårdsägare använder rätt åtgärder mot våra ”fiender” i trädgården. På 70-talet florerade åtskilliga mycket giftiga ”problemlösare” på marknaden. Dessförinnan hade till och med DDT, som fanns fritt att köpa nästan var som helst. Jag kommer ihåg att vi hemma hade spruta, som nog många känner igen. Den bestod av ett pumprör, nästan som en cykelpump och i ”blåsänden” fanns en påfyllningsbar behållare med giftet, DDT. Min mor använde denna, som så många andra, till att bekämpa mal i garderoberna och insekter i skafferiet. Mycket effektivt men hu så hemskt.


Nu vill vi undvika gifter i alla sammanhang och för trädgårdsägarna finns inte mycket kvar att använda. Vårt problem nu är kanske att man blandar in så mycket onödigt skräp i maten. Citronsyra t.ex. utvinns ur svartmögel och finns i otroligt många matvaror. Detta är riktigt äckligt. 63 olika tillsatser blandas i våra viner för att få fram en konkurrenskraftig produkt. Dessa behöver inte deklareras på flaskor eller boxar enlig EU-regler. Det enda som man tvingas att tala om är om det finns svavel i vinet.


Hur kan vi då klara att ha en frisk och giftfri trädgård? Jag ska ge er några enkla tips.


Baggarna, som äter upp våra gräsmattor har just svärmat eller håller på. Dessa kan man minska på genom att sätta ut knallgula skålar med vatten och några droppar diskmedel i. Baggarna lockas av färgen och drunknar. Senare i augusti-september kan man vattna ut nematoder. Dessa söker upp larverna och dödar dem genom att ta sig in i deras kroppar. Myror, är viktiga kuggar i det ekologiska systemet genom att de är mat för många djur. Dock kan de ställa till problem i våra trädgårdar. De placerar ut bladlöss, som de sedan ”mjölkar” på den sockerrika avföringen. Det finns flera hundra olika bladlöss, som är bundna till speciella växter. De som sitter på plommon- och körsbärsträdens blad är svarta medan rosornas gissel är gröna. Myrorna bosätter sig gärna på en väldränerad plats nära maten. Så titta gärna under fruktträden och bärbuskarna, så kommer Du att hitta myrbon om det finns bladlöss. Myrorna får man bort genom att sätta limringar på träden och enligt många fungerar kaffesump och snus också bra. Myrorna bor gärna också i Dina fina sommarblomskrukor. Lättast att få bort dem där är att ställa ner krukan i en stor spann och låta den stå kvar max en timme. Då drunknar myrorna. Myrr är ett effektivt gift mot myror. Bladlöss och andra insekter i träd och buskar kan man få bort genom att duscha dem med stark vattenstråle ett antal gånger i följd. Mindre angrepp kan bekämpas med Pyrsol, som är ett prästkrageextrakt i kombination med rapsolja. Detta medel fungerar på två olika sätt. Dels genom extraktet som dödar träffade insekter och dels genom rapsoljan som kväver insekterna. Oljan gör dessutom att giftet fungerar lite längre. Det bryts nämligen ganska snabbt ner av solljuset. Pyrsol är samtidigt riktigt bra mot svampangrepp. Oljan lägger sig över sporkropparna som då inte kan sprida sina sporer till nya växtdelar. Behandlingen bör upprepas efter 7 dagar.


Det enda kvarvarande medlet mot ogräs i gräsmattan , Stroller Kombi, är förbjudet att säljas efter den första september. Så efter denna tidpunkt är det handkraft som gäller. Du kan dock förebygga ogräsangrepp genom att hålla gräsmattan frisk och sund. Gödsla minst tre gånger per säsong och så i nytt gräsfrö där Du upptäcker kala ytor. Klipp gräset regelbundet. Höga ogräs klarar inte att klippas av ständigt.

Eva och jag var nyligen I Alsace med några gamla goda vänner för att njuta av högsommarvärme, god mat och underbara viner. Vi hade bestämt oss för att packa snålt. Det är värdelöst att ha med sig stora resväskor med en massa kläder, som man inte ens packar upp utan som bara följt med för att de ”kan var bra att ha”. När vi stod i hallen på väg ut på vår resa tog Eva upp en plastkasse från golvet och vände sig mot mig och frågade: - Kan jag stoppa ner min kofta i den här kassen? Jag kanske inte lyssnade helt koncentrerat och svarade: Javisst! Absolut! Varvid vi fick med oss lille Abbes smutskläder från fotbollsträningen till Alsace. (Han kunde träna fotboll trots detta)

Goa sommarhälsningar från Jankov och Sia


11 Maj 2017

Gödselskola på ett enkelt sätt!
Jag fick ett melj från Birgitta Löfquist i Älmhult för några dagar sedan, som handlade om hur och med vad man ska gödsla i trädgården. Hon ville ha lite enkla regler och inte för många produkter att välja mellan. Jag tycker att det är en bra synpunkt. Lite ordning och reda med enkla riktlinjer.
Först och främst kan vi konstatera att inget växer med någon reda av sig själv i våra näringsfattiga jordar här i norra Skåne och södra Småland. Så vi börjar med:

Gräsmattan:
Gödsla med Algomin gräsmattegödsel tre gånger per säsong. Nu, i midsommar och i slutet av juli. Har Du väldigt mycket mossa kan Du starta med Algomin Mossa.

Perennarabatter:
Gödsla med Algomin Garden eller hönsgödsel och lägg också på kogödsel nu tidigt på säsongen. En säck till 3-4 kvm. Lägg bara kogödseln som en dressning över jorden.

Rosor: 2-3 ggr med början nu med Algomin Garden

Fruktträd:
Spettmetoden, dvs gör hål i gräset/jorden i droppkanten av trädets krona med ett spett. 50-80 cm mellan 10-15 cm djupa. Fyll i en matsked Algomin Trädgård eller benmjöl. Undvik gräsmattegödsel under träden.( För mycket kväve)

Klematis: Algomin Trädgård eller benmjöl 2-4 spetthål med en matsked i varje.

Surjordsväxter som rhododendron, magnolia, blåbär m.m. ska ha rhodogödsel. Nu inför blomningen eller så kan man fylla på med rhododendronjord runt växten. (Ej Algomin)

Sommarblommor: Gödsla med Algomin Garden eller plantera i U-jord.

Grönsaker:
Odla i ekologisk U-jord eller gödsla med hönsgödsel och kogödsel.

Kryddor:
Gödsla med Algomin Garden eller odla i Grönsaksjord Kryddor ska stå soligt och väldränerat= jorden måste torka upp mellan gödslingarna. Sörda kryddorna mitt på dagen i sol. Då finns de flesta aromatiska oljorna i bladen.

Barrväxter:
Dessa behöver inte så mycket näring. Det räcker med att tillföra rhododendrongödsel, en näve per planta eller kvm.

Prydnadsbuskar:
Gödsla med Algomin trädgård och täck med kogödsel.

Häckar:
Gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel och täck med täckbark. Gäller även tuja-häckar.


Jag var ute och åkte med min kära hustru häromdagen. Hon körde. Vi skulle just passera mellan kyrkogården och kyrkans förskola i Osby nere vid Prästängen. Ni som känner till det vet att det är 30 km /tim där. Eva kom glidande i dryga 40 men bromsade in varvid hon yttrade: Håller Du alltid 30 här? Utan att jag han svara fortsatte hon: Man måste köra försiktigt här för det finns ju barn i området. Andra sidan är inte så viktigt för där är ju alla döda.
Lycka till med gödslingen och Sia hälsar! Jag måste skriva om henne nästa gång.

Jankov


26 April 2017

En ny vacker fläder och biokol, ett fantastiskt odlingssubstrat!

Jag fortsätter presentationen av speciella växter, som Togge odlat fram eller själv hittat i naturen. Både Togge och jag jobbade i tio år med utbildning av gardencenterpersonal vid Naturbruksgymnasiet i Osby och här gick vid ett tillfälle en flicka, Petra, vars mormor, tror jag det var, hade en speciell fläder i sin trädgård. Togge blev genast intresserad och fick sticklingar av henne. Togge såg genast att denna växt hade speciella egenskaper, som gjorde den speciellt intressant, som trädgårdsväxt. Togge förökade upp den och sedan har den provats i många år bland annat i Lönsboda i en kommunal

plantering, där den har visat sig ha många fördelar och fint prydnadsvärde. Fördelarna med denna Sambucus nigra ”Petra” är bl.a. att den inte blir så stor, som vanlig fläder och att den har ett vackert växtsätt. Den har krämvitbrokiga blad och är kompakt växtande, vilket gör den till en pärla i villaträdgården. Den blir inte alls så stor, som vanlig fläder men tätare.

Den har nu sålts till en dansk plantskola, som förökat upp den och gett den ett mer internationellt gångbart namn: Sambucus nigra ”Harlekin”. Harlekin är en av centralgestalterna i klassiska commedia dell`arte. Han uppträder i en flerfärgad kostym, därmed likheten med Petras fläder. Den kan beskrivas så här: Ganska bred och upprättväxande buske med flikiga vitbrokiga blad. Blommar i juni med stora doftande vita blomsterskärmar. Får endast få bär. Trivs i sol till halvskugga i vanlig trädgårdsjord. Det är en sort vars blommor passar att göra saft på.

Biokol är mycket gammal kunskap i ny förpackning. Sedan urminnes tider har man använt träkol för att förbättra jordens egenskaper. Du kanske kommer ihåg svedjebruket som det stod om i historieböckerna i skolan? Kolet har en unik förmåga att behålla vatten och näring tills växten behöver det. Dessutom ger det en god struktur så att rotsystemet utvecklas på bästa sätt. Den består av 50 % hönsgödselkompost och 50 % träkol. Träkolet bryts inte ner utan ligger kvar i jorden under många hundra år. Genom användning av träkol, som jordförbättring åstadkommer man även en lagring av luftens koldioxid i marken. Om man använder metoden storskaligt får man en positiv inverkan på både växtlighet och klimat. Biokol består av en kompost med hönsgödsel och träkol. Den används som jordförbättring av alla typer av jordar.

Följande hände hos Växtmästaren häromdagen: En mycket trevlig man, vid namn Rabe hade handlat och var i färd med att betala. Det skulle ske med kort. Han stod och funderade ett litet tag medan han gned sin haka med handen. Han mumlade: Vad är nu koden?
Eva utbrast snabbt: 05 95!
Varvid herr Rabe upprepade den föreslagna koden medan han till synes slog in den på teminalen.
- Ja, det fungerade ju bra! Tack för servicen! sa han och försvann.

Hälsningar Jankov och Sia16 Mars 2017

Nu är Togges härdiga fjärilsbuske såld till Danmark!!

Togge som jobbat hos Växtmästaren i 19 år är en stor trädgårdsentusiast. Han har en fantastisk förmåga att finna nya växter eller spontana mutationer i trädgårdar och i naturen. Han hittade vid ett tillfälle en massa småplantor i några krukor med fjärilsbuskar färdiga för försäljning. Han funderade en stund och började sedan peta loss alla småplantorna. Dessa placerade han i sin trädgård och lät dem växa till sig och utstå några hårda vintrar. En efter en frös de bort och kvar fanns, till sist bara en, som utan vinterskador blommade vackert i blå och rosa nyanser.


Detta hände för tjugo år sedan och Togge började föröka den fina fjärilsbusken med sticklingar, så att han fick med hela härdigheten och växtens speciella kompakta växtsätt. Hade han valt att så fröerna istället hade han säkert inte fått med de speciella arvsanlagen, som gjort växten så härdig och vacker. Han delade ut plantor till vänner och bekanta för att prova den i olika miljöer och klimat. Den har klarat testerna väldigt bra och det finns fortfarande flera av dessa provväxter kvar i olika trädgårdar.

Buddlejan kallas ”Blåvinge” med tanke på den vackra fjärilen med samma namn. Växtmästaren har sålt denna buddleja i många år men nu är det läge för den att bli känd över hela norra Europa. Den odlas nu hos en dansk plantskola som heter Christensens Planteskole och deras kunder i Sverige, Danmark, Norge och Finland kommer att kunna köpa denna raritet. Christensens Planteskole odlar alla sina växter med endast biologisk bekämpning av insekter och svampangrepp. Det tycker både Togge och jag är väldigt roligt och dessutom bra för miljön.

Det är verkligen inte första gången som, ”växtspanaren”, Togge hittat nya varianter av växter. 1996 fick han erkännande för en ny ljungsort i Engelska Heather Society. Den fick namnet Amla efter dottern, som inte kunde prata riktigt rent då som liten. Hon heter Alma.

Det kommer fler växtnyheter i vår!
Hälsningar Jankov och Sia


9 Mars 2017

Jordskola inför våren.

Såjord

är en blandning av torv, sand, kalk och väldigt lite näring. Den är steril och näringsfattig för att inte skada de små plantorna. Det är viktigt att börja gödsla dessa när man ser att det bildats rötter med flytande näring.

Blomjord
består oftast av torv, sand, småleca, lera, kalk och långtidsverkande gödsel. Den är bäst inomhus och ger inte upphov till småflugor. Lämplig för de flesta krukväxter, både gröna och blommande. Perfekt till omplantering av krukväxter.

Plantjord

finns i många olika utföranden och användningsområden. Den ska alltid användas utomhus eller i växthus. Den kan nämligen innehålla sorgmyggelarver som ger småflugor. Billig plantjord är bäst till jordförbättring i rabatter och gräsmattor. Kvalitetsjord används till plantering av buskar, träd, perenner och vintergrönt.

Ujord eller sommarblomsjord
är en extra näringsberikad jord för stora krukor och lådor/pallkragar utomhus. Bästa jorden för sommarblommor, tomatplantor, rosor i kruka och annat som blommar mycket och ger stora skördar. Den har långtidsverkande näring som varar nästan hela sommaren. Den har en grov struktur, som gör att den håller mycket luft, vilket gynnar växternas rötter. Används av sommarblomsodlare.

Pelargonjord
är den jord som är bäst just till pelargoner och andra växter som inte tål att stå i en våt jord men som vill ha mycket näring. Används av yrkesodlare.
Rosjord används naturligtvis till rosor, c:a 20 liter per ros och den ska blandas väl i befintlig jord. Den är fuktighetshållande och mycket näringsrik och passar därför bra även till klematis, japanska gräs och andra näringskrävande växter, som inte vill torka ut.

Rhododendronjord
passar till alla surjordsväxter. Beräkna cirka en 40 literssäck per planta. Surjordsväxter är rhododendron, lingon, blåbär, azalea, vissa vindruvor, japanska lönnar, trädgårdshortensia (om man vill att den ska få blåa blommor) och hösthortensia.

Barkmull

är bästa jordförbättringen för lerjordar och ger den mest långtidsverkande effekten. Utmärkt även för alla typer av jordar.

Rabattdress

är den bästa jordförbättringen för trötta perennrabatter. Lägg bara ut ett 3-5 cm Lager över jorden tidigt innan perennerna har vaknat helt och kommit upp. Sen gör maskarna jobbet och Du kan koppla av med den där boken Du inte läst färdigt. Resultatet är strålande!

Dressjord för gräsmattan
består av torv, bark, sand, kalk och gödsel. Det är en ”vitaminkick” för gräset att då och då få en uppfräschning med dressjord. Passa också på att så i med nytt gräsfrö, så hindrar Du ogräset att ta över de kala fläckarna och Du får behålla en fin gräsmatta. Reparationssådd ska göras varje år.

Kravmärkt jord och Ekojord

är inte en kvalitetsbetäckning utan talar bara om att jorden inte innehåller några giftiga tillsatser eller konstgödsel. Välj alltid en ekologisk jord av hög kvalitet.

6 Feb 2017

Februari, drömmarnas månad!


I februari kan man sitta och fundera på den ljusare tid som kommer. Detta att planera för framtiden tycker jag är så inspirerande. Jag brukar tänka på vad jag ska odla i mina pallkragar i år. Tomaterna blev ju så väldigt bra, speciellt Sungold, men chiliplantorna blev definitivt inte lyckade. Jag provade att odla piementos, som är små chilifrukter, som man äter som tapas. De är kanongoda när man befinner sig i Spanien. Hos mig blev de väldigt starka och alltför stora men det berodde på mig, som lät dem sitta kvar alltför länge.

Nu är det tid att fundera på årets odling och vad man ska satsa på. Vissa fröer ska man så väldigt tidigt. Paprika och chili är redan i senaste laget för att de ska hinna utvecklas tillräckligt och ge frukt. De finns förstås plantor att köpa senare. Tomaterna ska man inte så förrän i mars-april. De blir gärna taniga och väldigt höga beroende på dåligt ljus. Sår Du dem tidigt ska Du alltid använda tilläggsljus. Förläng dagen till 16 timmars så blir resultatet bättre.

Börja byta ut krukväxterna nu så att Du har fräscha växter i fönstren. Nu börjar ljuset bli så kraftfullt att det kan ge blomning. Det är också lämpligt att börja plantera om i ny och bra jord. Passa på att beskära också så kommer de nya skotten i takt med att solljuset ökar.

Utomhus tycker jag att man kan lugna sig med arbetet men det går attgöra vinterbeskärning av buskar och träd. Plommon och körsbär kan vara lämpliga att beskära nu innan saven stiger.Kommer ni ihåg när vi skulle till veterinär Pelle, hos Animalix, för att Sia skulle ha en ny spruta mot kattpest? Då hade Eva och jag ett sjå med att få in katten i transportburen och när vi väl hade lyckats upptäckte vi att vi glömt att stänga blixtlåset på bakluckan. Varvid katten lugnt och fint spatserade ut där medan vi böjde oss ner mot framsidan för att se hur hon hade det i buren. Det var tomt som på en sandstrand i februari. Den här gången skulle Eva och vår trotjänare,Brittis, hjälpas åt att få in katten buren lagom till stängningsdags, vid 18.00. Alla, som har katt, vet ju att denär lättfångad utom när man behöver det. De två damerna lurade ni katten på toan i god tid, som ett första steg. Sia tyckte att det var tråkigt på toan och krafsade på dörren, förmodligen misstänkte hon att det kunde lura något obehagligt i närtid. Tiden närmade sig 18.00 och Eva och Brittis skulle hjälpas åt att fånga in katten när de skulle öppna toadörren. Sia var angelägen om att snabbt slänga sig ut vid första bästa dörrspringa för att sedan gömma sig under något växtbord. Dörren öppnades långsamt och Brittis fick ett bra grepp om Sias nacke. Transportburen stod färdig framför nosen på Sia med framsidan öppen och baksidan stängd. Det var inte så lätt att få in katten i buren för hon spjärnade mot med alla tassar och klor. Hon klängde sig fast i tyget, krängde med kroppen, gjorde sig stor och fet för att inte passa i öppningen, allt gjorde hon för att inte tvingas in i buren. Eva och Brittis segrade till sist. Katten satt surmulet i den förhatliga transportburen. Eva kunde bege sig till Animalix och Pelle för sprutan.

Väl där skulle ju katten ut ur buren. Men se det gick inte. Lika svårt som det var att få in katten, lika svårt var det att få ut henne. Sia vann! Man lyckades inte. Skam den som ger sig. Om man inte får ut katten så får man i stället ge sig in i buren. Genom att sträcka sig in i öppningenkunde sprutan sättas i nacken på den motvilliga katten. Kanske ser ni bilden framför er med flera kämpande vuxna människor och en liten envis katt, som gett sig tusan på att vinna. Sia besegrades på poäng i slutronden och alla var nöjda utom Eva som mumlande yttrade att det var sista gången hon skulle köra med Sia till veterinären. När jag svarade, att om jag hade varit hemma så kunde jag hjälpt till, tittade hon på mig med blixtrande ögon. Konstigt när man försöker att vara till lags!

Ha det gott önskar Jankov och Sia