Måndag - Fredag.....10-18
Lördag....................10-13
Söndag och röda dagar stängt.

Midsommarafton ....10-12

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Coop
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2018 Tips 2017 Tips 2016        

2 Dec 2016

Växterna ger också en bättre utemiljö!


Det är en gammal kunskap att man utnyttjar växter för att ta hand om och bryta ner miljöföroreningar i utsatta områden. Växterna tar också upp och binder koldioxiderna,som bildas vid förbränning. Koldioxid använder växterna för att bygga celler och helt enkelt växa. För att förstå detta bättre ska jag ge ett exempel: Ett stort träd som levt i kanske 100 år har lagrat upp koldioxid från luften under alla dessa år. Huvudbeståndsdelen i detta träd är just kol. Bränner man upp trädet försvinner den upplagrade koldioxiden upp i luftenigen och kvar blir en liten hög av aska, som består av olika mineralämnen och kalk. Det som vi kallar gödsel! Det är svårt för oss att förstå att växterna genom fotosyntesen tar upp den osynliga koldioxiden och omvandlar den till synlig ved.Enkelt kan man säga att träden består av ”luft”. Använder vi träden till att bygga hus och annat som inte ska brinna upp kan vi minska koldioxiden i atmosfären rejält. Planterar vi massor av nya träd där vi har kalhuggit kan dessa växter absorbera mer och mer koldioxid. Detta är en mycket enkel och säker metod för att minska den globala uppvärmningen.

Vi vet att många trädgårdsväxter är väldigt duktiga på att ta hand om både koldioxid och föroreningar. I städerna planteras gärna plataner och i Kalifornien planteras idegranar i mängder för att man vet att dessa är specialister på att minska föroreningarna från alla motorfordon. Man använder majsplantor för att få upp miljögifter ur förorenade jordar.

De tropiska regnskogarna fungerar som jordens lungor. De syresätter luften, binder vatten och tar hand om koldioxiden samt ger ett fantastiskt djur och växtliv. Det är märkligt att det ska vara så svårt för jordens politiker att förstå en så enkel sak.

Det är bara växter, som kan förvedas, som fungerar som koldioxidfångare. Gräs är koldioxidneutralt eftersom gräset växer till under sommaren och binder då koldioxiden men närmare hösten minskar tillväxten och en del av grässtråna förmultnaroch avger därmed sin lagrade koldioxid. Så är det med alla perenner också. Plantera mer vedartade växter för en bättre miljö och sundare liv.

Abbe, vårt minsta barnbarn, skulle vara hos Eva och mig över helgen och sova över. Det brukar alla de små barnbarnen göra och de längtar efter dessa tillfällen. Då får de vara med och laga mat och få all uppmärksamhet under två dagar utan konkurrens från syskonen. Ett himmelrike för ett litet barn! Nåväl vi skulle laga mat tillsammans. En underbar uppgift! Att duka, bubbla vatten och skära grönsaker är hedersuppdrag för Abbe. Sen hör det till en vistelse hos mormor och morfar att få en omgång av ”Raffelbuljong”. Det innebär att man får slänga morfar i sängen och försöka brotta ner honom och killa honom tills han kiknar. Sen byts rollerna och det brukar gå så långt att mormor ingriper med barsk stämma med upplysningen att nu är det dags för glass. Raffelbuljongen slutar alltid oavgjort! Denna gång när Abbe var hos oss åt vi fläskfilé med fransk mandelpotatis,vinbärsgelé, grönsaker och morfars underbara sås. Abbe var lyrisk och åt som en utsvulten varg.
Efter måltiden ville han ringa till sin mamma Åsa och berätta. Enligt Åsa gillar inte Abbe potatis. Beskrivningen av samtalet enligt följande: -Hej, Åsa! Vi har lagat mat och det smakade jättegott. Vi åt världens godaste potatis med morfars specialsås. Och så åt vi fläskgelé! Jättegott! ….Hej då!

God jul önskar Jankov, Abbe och Sia


21 Okt 2016

Brf Slånet igen

Jag har nämnt Brf Slånet i förra spalten men tänker att det vore trevligt att skriva lite mer om detta. Brf Slånet består av 54 marklägenheter och administreras av en styrelse av boenden i området. Det är viktigt att upprätthålla en god standardpå allt som ingår i det gemensamma. Allt ska ju fungera för alla i föreningen. Avgifterna för boende är ju inte bara hyra utan även allt det andra, som alla har tillgång till. Det är tvättstuga, lekplats, grönområde, fiber, tele,vaktmästare, servicekontor, parkeringar, garageoch säkert en massa annat också.

Värdet på bostadsrätterna hänger samman med många olika saker såsom tillgänglighet, närhet till service, butiker, kommunikationer, natur och kultur. Det är också viktigt att hålla en god standard på boendet som helhet, såsom byggnader och infrastruktur.Sådant förändras ju med tiden. Nya levnadssätt ställer nya krav på boendet. Vi har t.ex. numera fler bilar per familj än vi hade på 70-talet. Fiberoptik för media, tele och datatrafik har ju väldigt snabbt utvecklats. Brf Slånet liksom flera andra bostadsrättsföreningar är duktiga att följa med utvecklingen och satsa på ett modernt boende.

Förändringar ställer stora krav på föreningens styrelse. Därför har man alltid en utomstående representant för HSB med i styrelsen. Denna sitter ofta i flera olika styrelser och har därmed en stor erfarenhet av förändringsarbete. HSB har enviktig uppgift att hjälpa styrelsen, som ju består av helt vanliga människor och kanske inte känner till upphandlingskrav, kommunala regler och statliga riktlinjer. När man, som Slånet, ska göra stora investeringar tar man hjälp av Göran Camitz, från HSB Skåne. Han är en hängiven och kunnig projektledare. Han tar reda på föreningens önskemål om förbättringar. Han har en stor erfarenhet från olika projekt och jag har vid våra gemensamma sådana lärt mig en massa om hur viktigt det är att ha styr på allt och att allt är dokumenterat, för att det inte ska bli problem i framtiden. Det gäller ju att se till att allt görs på rätt sätt och att styrelsen och föreningen inte ska råka ut för ekonomiska och rättsliga problem. Alla avtal, byggnadslov och andra tillstånd måste stämma med samhällets krav. Avtal med entreprenörer måste skrivas så att det är klart och tydligt vad som gäller. Detta är inte det enklaste. Jag måste säga att jag är full av beundran över både styrelsernas arbete och HSB Skånes engagemang för att projekten ska bli så bra, som möjligt. Slånet håller just nu på att lägga nya kulvertar och göra plats för fler P-platser. Samtidigt snyggas utemiljön till av TA Mark och Trädgård.

Fader Gunnar-statyn
Harry, 8 år, är uppslukad av olika fantasifigurer som jag inte kan hålla koll på men som han pratar med mig om som om det var allmänbegåvning att känna till. Vi var ute på byn och passerade Fader Gunnar-statyn på Östra Järnvägsgatan. Jag passade på att fråga honom om han visste vem det var som stod staty där. Han svarade:- Men, morfar, det är ju ett pokemonstopp. Här får man bollar och ägg! Jag kommenterade inte svaret för att inte verka okunnig! Jag funderade på vad Fader Gunnar skulle ha sagt om att han är ett pokemonstopp!

Hälsningar Jankov


28 Sept 2016
Ett ljus i mörkret trots allt!

Vad vi än säger eller gör och hur mycket vi än protesterar så blir det mörkare, kallare och kortare dagar och snart, mycket snart, är det jul igen. ………….Och sen…..sen blir det ljusare igen. Trots att jag bävar inför den mörka tiden, som nu kommer, så finns det mycket att glädjas över och njuta av. Trädgården ställer mindre krav på oss och att komma in i stugvärmen och känna doften av god mat, lite brasrök och fladdrande stearinljus gör det gott att leva. Den goda boken i favoritfåtöljen med en Campari inom räckhåll. Jo visst, det är skönt med årstider! Tänk bara att varje dag stiga upp med 30 graders värme och alltid brännande sol. Att aldrig längta efter ett sommarbad, aldrig frysa om händerna och bli upptinad av den älskades värme. Nej! Vi har det bra i Sverige.

Än finns det mycket att göra i trädgården. Sätt lite höstljung, cyklamen eller prydnadskål mellan de fortfarande fina sommarblommorna i krukor och lådor. Det livar upp en dekadent plantering och håller den fräsch kanske ända till jul. Plantera lökarna som ska blomma till våren. Gödsla trädgårdslandet och rabatterna med kogödsel, så behöver Du bara lägga på lite Algomin och hönsgödsel till våren. Gödsla häcken med Algomin och lägg på täckbark för att skydda mot ogräs och spara tid på ogräsrensning. Täckbarken skapar också en bra miljö för mikroorganismerna, som behövs för en frisk och vacker växtlighet. Och så blir det snyggt!

Klipp bort skotten som burit frukt i år på hallonen och ta bort svaga och torra kvistar. Gallra bort några av de äldsta grenarna på fruktbuskarna, så får Du en nytillväxt från marken, som kan bära frukt senare. På gamla grenar kommer ofta mindre och mindre skörd. Njut av den rika skörden av äpplen och gör något av den. Koka mos och baka äppelkakor att ta fram ur frysen i vinter. Det finns även musteri i Hästveda.

Så i nytt gräsfrö på de kala ytorna efter de förhatliga trädgårdsborrelarverna. Det gror bra nu och torkar inte bort, som på våren. Snabba Dig innan ogräset tar över ytan i stället!

Jag var på ett möte med styrelsen för Brf Slånet i Osby eftersom jag ritar på en ny utemiljö för föreningen. Gittan Ragnarsson hälsade mig välkommen med orden: -Det var fasligt vad dyr glass ni har på Växtmästaren! -Va, sa jag. Vi säljer ju nu för halva priset! –Jo, men det blev dyrt. Över två tusen kronor!

Jag måste ha sett fånigt frågande ut. – Jag fattar ingenting, sa jag. Förklara! Gittan började förklara. Hon passade vid detta tillfälle dotterns hund. Jag tror det är en Golden Retriever eller Labrador. Alltså en stor hund. Gittan besökte Växtmästaren och föll för frestelsen och priset. Glass för halva priset! Hunden älskar glass och givmild, som Gittan är, sträckte hon fram glassen hon hade i handen till den ivrigt väntande hunden. Nu ska hon få några goa slick, tänkte Gittan men med ett SSSLLUURRPP försvann hela glassen. Och då menar jag hela. Alltså både glass och pinne. Förskräckt försökte Gittan få ut glasspinnen igen men det var för sent! Hon ringde Per och var förtvivlad. Han sa att det enda som fanns att göra var att åka till Djursjukhuset i Hässleholm. Sagt och gjort. Hunden fick sövas och man plockade ut pinnen och presenterade en faktura på över åtta tusen. Tala om dyr glass. Hunden mår bra och Gittan också då hon fick reda på att försäkringen stod för sex av de åtta tusen. Sia hade betraktat hela händelsen på avstånd i butiken. Det sägs att hon fnissade och muttrade –Ja, typiskt hundar!

Ha det gott! Sia hälsar


15 Sept 2016
Frossa i vårlökar!
Det är underligt men faktum är att de lökar, som blommar på vår och försommar kallas enligt traditionen för höstlök, beroende på att de ska planteras på hösten. Rimligen bör de kallas vårlök men det gör i stället de lökar som ska sättas på våren och blommar under sommaren och hösten. Man kan ju undra hur bet blivit såhär.

Lökarna Du sätter har redan den kommande blomningen färdig inne i löken. Det enda som kan påverka blomningen är hur lökarna hanteras innan plantering. Det är viktigt att de förvaras svalt och inte alltför torrt, både i butiken och nä Du fått hem dem. Låt dem inte ligga utan plantera så snart du kan. Drabbas de av intorkning riskerar blomningen att utebli. Lökar ska sättas på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Grundgödsla med benmjöl för kommande års blomning. Gödseln krafsar Du ner i jorden under löken. Tulpaner är hungriga och behöver mycket näring, så förutom benmjöl vid planteringen ska dessa också ha gödsel just efter blomningen, annars finns risk att andra årets blommor uteblir eller minskar starkt i antal och storlek. Bladen ska också vissna ner innan de tas bort för att kraften ska gå ner i löken.

Tulpanernas och krokusarnas blommor är delikatess för rådjur och kaniner, så skydda dessa när de sticker upp ur jorden på våren med blodmjöl eller annan avskräckning. Blodmjöl luktar slaktplats för de vilda djuren och gör att de väljer bort blommorna. Vissa lökar sprider sig snabbt både genom att bilda sidolökar och att fröa av sig. Dessa kan Du med fördel plantera under stora buskar som marktäckare. Pärlhyacint, scilla, vildtulpaner och påskliljor är bra exempel på sådana. De senare tillhör gruppen narcisser, som rådjur och kaniner inte är intresserade av. Jättelöken, allium giganteum, är verkligen häftig med sina stora bollar, som tycks sväva över rabatten.

Vår gamla Volvo V 60, som gick under namnet Gullan, var från sekelskiftet och hade gjort sitt och vi beslöt oss för att byta bil. Det skulle ske under hösten, vi hade inte bråttom. Gullan hette den eftersom den var guldfärgad och jag inbillade barnbarnen att den var av guld och så visade jag på stämplarna därbak vid kofångaren. De ser ju ut som stämplar de där känselkropparna, som talar om ifall man är nära något föremål. Jag tror inte att alla barnen blev lurade men förhoppningsvis de minsta i alla fall. Vi passerad Volvo i Osby när vi var ute på vår vanliga cykeltur en morgon och jag kastade ur mig förslaget att titta in och kolla om det fanns någon liten fin Volvo, som vi kunde bli intresserade av. Jag började genast funder på vilken strategi jag skulle använda mig av för att göra en riktigt bra affär. Planen utkristalliserades i min hjärna. Väl inne tog Kim hand om oss och plötsligt satt vi bänkade framför hans bord. Han frågade vad vi var intresserade av och Eva svarade snabbt: ”Har ni nån Volvo V 40?” Det hade de konstigt nog. ”Har ni en röd?” frågade Eva snabbt. ”Ja”, svarade Kim.

”Då tar vi den”, sa Eva och hela min strategi föll pladask till marken. Jag slet mitt hår men det var ju kört. Vi köpte naturligtvis den söta lilla Volvon. Kim var inte ens intresserad av titta på vår gamla bil för att se om priset på den var rimligt. Några dagar senare skulle vi hämta bilen och lämna vår. Nu kunde inte Eva hitta den ena bilnyckeln. Nycklar gör vi av med ofta men faktiskt aldrig bilnycklarna. Eva letade och letade. Inte i handväskan och inte i burken. Nej den var borta! Kim sa: ”Titta en gång till i handväskan!” Det gjorde Eva och utbrast efter en kort stund: ” Vad konstigt det fanns ett fack som jag inte visste om. Där låg den.” En dams handväska rymmer allt och inget.

Kim berättade att han bara hade hört om ett liknande köp en gång tidigare. Det var när Frennesson ringde till Newmans Bil och frågade om de hade en vit SAAB 9000. De svarade att det hade de. Frennesson svarade i sin tur snabbt: ”Då tar jag den!”

Goa hälsningar från Jankov och Sia


21 Juni 2016
Besvärlig vår och försommar med frostskador och insekter!
Tro det eller ej men våren har varit besvärlig för många växter i trädgården. Det var ju en verkligt mild vinter men sen fick vi varma dagar och kalla nätter. Det ger alltid skador på rosor, fjärilsbuskar och flertalet vintergröna växter, genom att saven stiger under de varma dagarna. Sen kommer kalla nätter varvid saven fryser och orsakar sprängskador i barken när morgonsolen tinar upp växten. Det sker så snabbt att barken spricker och kommunikationen mellan rot och kronan förstörs. Växten dör eller får börja om från jorden igen.

En mild vinter har också gjort att många insekter övervintrat utan större problem. Detta har haft som följd att det blivit mycket stora angrepp av löss, larver och baggar på nästan alla växter i trädgården. Du kan se det på att bladen har hål, är ihoprullade och har knagda kanter. På undersidan av bladen hittar man också diverse ovälkomna djur, såsom stritar, flugor och öronvivlar, bara för att nämna några. Det finns olika sätt att komma tillrätta med detta. Man kan klämma och trycka på bladen så att insekterna krossas. Många tycker att det är otrevligt. Man kan spruta med en kraftig stråle vatten på bladen och på så sätt slå bort de ovälkomna gästerna. Nästa steg är gifter eller biologisk bekämpning. De flesta gifterna har försvunnit från hyllorna i butikerna. Kvar finns ett fåtal, som är effektiva. Innan fanns det kemiska medel, som trängde ini växten och förgiftade den, så att när insekten åt eller sög på bladen, dog de av giftet. Dessa gifter är nu förbjudna och kvar finns en del olika medel baserade på pyretriner. Det är ett gift som produceras av en krysantemumblomma från Kenya. Det är ett medel, som är ganska effektivt och får även användas i biodymanisk odling. Det har bara kontaktverkan och bryts snabbt ner av solljuset. Pyrsol är den pyretrin, som är effektivast, då den är förstärkt med rapsolja, som fördröjer nedbrytningen och även kväver de insekter, som täcks av medlet. Denna produkt fungerar även på spinn. Dessutom kan den förhindra mjöldagg och andra svampsjukdomar från att spridas. Turex är ett mycket effektivt medel mot larver, som äter upp blad. Dessutom är det långtidsverkande.

Myror är mat för fåglar och andra djur och bör lämnas i fred. Ibland kan de bli alltför närgångna och kryper in i huset. Det finns flera olika myrmedel att tillgå. Pulver, som strös ut vid och på myrboet eller på myrornas ”vägar”. Det är ett kontaktgift, som dödar. Myrdosor används inomhus och placeras där man ser att myror finns. Dessa tar med sig innehållet till boet och matar myrlarverna med det. Det består av socker betat med gift. Boet försvinner om man håller på att sätta ut dosor tills inga myror längre dyker upp. Denna produkt finns också som granulat att sprida ut vid boet eller där myror finns utomhus. Det finns direktverkande insektssprej som dödar de myror eller andra insekter som träffas av vätskan och ett pulver som är vattenlösligt och kan vattnas ner i boet.

Eva och jag var i Malmö med teaterföreningen på ”Katt på hett plåttak”. Jag kan rekommendera alla att gå med i teaterföreningen och få möjlighet att njuta av teater, musikaler och opera både i Osby och på Malmö Opera till en mycket överkomlig kostnad. På väg hem med teaterbussen passerade vi en myndighetsbyggnad med en mängd olika symboler för polisen, skatteverket m.m. på rad. Då sa Eva: -” Ser du det emblemet, som sitter över alla de andra?”

Jag glodde och letade men hittade inget överst i raden. Vände mig mot henne och sa: -”Nej, jag ser banne mig inget där uppe!!” Hon svarade med ett klurigt leende på läpparna: -”Nä, det förstår jag för det är Säpo!”

På hemmaplan så är det åter barnbarnen, som får mycket uppmärksamhet. Nu är det Harrys tur att figurera. Han hade problem med öroninflammation och blev ordinerad medicin i form av kapslar, som ska sväljas hela. Mamma Anna plockade fram dessa kapslar så snart de kom hem från läkarstationen och la fram en till Harry och sa: -” Var så god! Det är viktigt att Du tar dessa precis som det står på förpackningen.” Harry tittade länge och väl på kapseln och utbrast: -”Nej, jag äter inte plast!” Varvid han tog plats vid sina älskade legofigurer och började leka. Anna lyckades till slut övertala honom om att man måste äta ”plast” ibland.

Vid ett annat tillfälle var han i bokhandeln i Osby för att köpa pokemonkort. Man köper dem i buntar obesedda. Efter många om och men bestämde han sig för en bunt med orden: -” Jag kan ta kvittot för om det är såna jag inte vill ha, vill jag byta!”

Ha en go sommar önskar Harry, Sia och Jankov


9 Juni 2016
Var vill blomman stå?
När det gäller sommarblommor finns det lite bra tips som Du kan ha nytta av för att få ut det mesta av dessa, vad gäller blomning, fräschör och hållbarhet. Huvudregeln är att tjockbladiga och silverfärgade blad ger bästa sol- och torktålighet. Tvärtom klarar växter med späda och tunna blad sig bäst i skuggiga lägen. Här nedan kommer en kategorisering i spalter:

Halvskugga Sol

Ageratum
Isbegonia
Prydnadskål
Dahlia
Tvillingsporre
Blodsdroppe
Pipfuchsia
Flitiga Lisa
Lyckliga Lotta
Lobelia
Strandkrassing
Blomstertobak
Sommarflox
Husarknappar
Tagetes
Fjärils- och indiankrasse

Lejongap
Isbegonia
Änglatrumpet
Rosenskära
Silvernjurvinda
Nejlika
Påfågelsblomster
Eldkrona
Blomman för dagen
Pelargon
Stjärnöga
Petunia
Million Bells
Daggsalvia
Snöflinga
Verbena


Allmänna tips för bättre resultat: Plocka bort vissna blommor tillsammans med frökapseln, så får du en kontinuerlig blomning. Blodsdroppen får mörka avlånga bär, som måste bort. Använd näringsrik jord typ U-jord och vattna rejält så att hela jordmassan blir genomfuktad. Ha som riktmärke att vattna med minst 10% av krukvolymen. En 25 liters kruka bör ha minst 2,5 litervatten flera gånger i veckan vid varm och torr väderlek. Tom dagligen och det är riktigt varmt. Skaffa Dig gärna en fuktmätare med vilken Du kan kolla fuktigheten på olika djup i krukan. Har Du ett litet träd i krukan och det börjar sloka men de små blommorna runt omkring är ok, kan Du lätt dra slutsatsen att Du inte vattnat tillräckligt mycket. Om det regnar mycket kan det vara förödande om krukan står på ett fat med vatten länge. Till små krukor och mindre balkonglådor är det olämpligt att lägga lecakulor i botten. Jordvolymen blir för liten och risken för torka blir stor. Var lite djärv och bland gärna in grönsaker bland sommarblommorna.

Vår trogna medarbetare, Brittis, hade varit hos doktorn eftersom hon hade problem med en fot. En spruta under foten behövdes. Sköterskan skulle lägga sista handen vid såret och sa: -”Ja, vi har, tyvärr, slut på bamseplåstren så vi får ta ett annat!” Brittis svarade: -”Åh, det gör inget för jag kan ju ändå inte se det!” Efteråt insåg hon att bamseplåster betydde stort och inte med bild på Bamse. Hon retar sig väldigt på sitt svar fortfarande.

Vid ett tillfälle arbetade jag med att få fram plantjord till försäljningen när en av våra trogna kunder kom mot mig, väldigt koncentrerad på sitt ärende. Jag sa högt och tydligt: –”Hej! Välkommen!” Varvid kunden hoppade en halv meter rakt upp i luften och tittade förskräckt på mig och utbrast: -”Oj!!! Jag trodde det var en sån där trädgårdsdekoration” Det är absolut första gången jag blivit kallad dekoration.

Sådant här händer ständigt. Vid ett annat tillfälle höll jag på med samma sak och hejade på Sara (Titti Bus) varvid hon höll på att falla ner i en kundvagn av ren skräckreaktion. Hon tittade upp på mig, lättad att det bara var jag och utbrast: -”Gud, att man kan bli så rädd för en sån skitsak!”

Det här sista tog verkligen udden av dekorationen!

Ha det gott hälsar två varma medarbetare!
Sia och Jankov

23 Maj 2016
Har Du kirskål i rabatten? Då sitter Du kanske på en förmögenhet.

Kirskål finns numera inte bara som ogräs i rabatterna, den har letat sig in på grönsaksavdelningarnas primörhyllor också. Hör och häpna, för 600:- per kilo. Den rekommenderas till smoothies, i pajer, soppor och vegetariska biffar på samma sätt som nässlor och spenat. Det har inte blivit någon jättehit. Malmborgs i Malmö säger att de bara sålt 300 gr än så länge. Men vem vet, i en annan artikel kan man läsa att man i Stockholms restaurangvärld är mycket inne på det nynordiska köket. Så mistösta inte! Det finns chanser till snabba cash!

Om Du inte tror på ovanstående kan Du prova Gunnel Karlssons tips att plantera myskmadra bland kirskålen. Enligt Gunnel ska myskmadran konkurrera ut den förhatliga kirskålen. Jag har själv ingen erfarenhet av om Gunnel har rätt, men hon själv påstår att hon fått ett stort tack från en lyssnare, på radion, för tipset. En annan tröst är att i Danmark används kirskål, som marktäckare i ganska många kommunala rabatter. Man menar att, kan man inte bekämpa den, får man utnyttja dess styrkor i stället.

Att odla är roligt! Att ha en eller två tomatplantor och lite kryddor av olika slag i närheten av uteplatsen är både nyttigt, trevligt och vackert. När Du ska plantera Din tomatplanta ska Du välja en stor kruka på minst 10 liter, gärna 15-20 liter och plantera i en bra och välgödslad jord. Jag brukar odla mina i U-jord, som bygger på naturliga ingredienser och ger god smak och kraftiga tomater. Plantera Din tomatplanta så djupt Du bara kan. Ta bort alla blad, som riskerar att hamna under jord, längs stammen och fyll på med jord så långt upp att första blomklasen inte ligger på jorden. Plantan kommer att producera nya rötter längs stammen och utvecklas snabbare och ge mer frukt. Plantera gärna kryddor bland sommarblommorna om Du inte vill ha en liten kryddträdgård i separat kruka. Att strö lite hemmaodlad persilja eller oregano över pizzan ger god smak och stor inre tillfredsställelse. Olika tomatsorter smakar också väldigt olika men smaken påverkas också av vilken jord Du använder. Ju rikare på spårämnen och balanserad näring jorden är desto bättre smak och resultat får man.

För att odla ekologiskt ska man gärna använda Kravmärkta ingredienser. Det finns både jord, fröer och gödsel. Kravmärkningen säkerställer att bara naturliga ämnen använts i tillverkningen. Kravmärkta gödselmedel finns från bl.a. Algomin, Bio Bact och Neudorff. Kogödsel, benmjöl och hönsgödsel är utmärkta gödselprodukter som innehåller många nyttiga ämnen, som mikrolivet i jorden älskar. Att kombinera några av dem är en god idé, då jorden får en mer komplett sammansättning. Du kan t.ex. förstärka kogödseln med hönsgödsel. Du kan kombinera hönsgödsel med Bio Bact. Algomin, som innehåller alla spårämnen som finns, kan med fördel användas tillsammans med hönsgödsel. Prova Dig fram till Din egen kombination men tänk på att aldrig använda gräsmattegödsel till annat är gräs.

Vi har läst mycket på senare år om bidöd
och andra former av störningar i ekosystemen. För att gynna bin och humlor, som är ytterst viktiga pollinerare, kan Du placera ut gamla terrakottakrukor (eller takpannor) i rabatterna. Dessa blir populära bostäder för humlorna. Gräv ner dem en bit i jorden med dräneringshålet uppåt, så får humlorna en ny bra bostad i Din trädgård. För att hjälpa dem ytterligare kan Du plantera växter som ger bra nektar till dem. Sådana är våra kryddväxter: oregano, lavendel, rosmarin, isop, och citronmeliss, för att nämna några. Rosenstav, jätteverbena och fjärilsbuske är inte bara vackra trädgårdsväxter utan också fantastiska ”fjärilsmagneter”.


Idag ska jag bjuda på en liten kavalkad av uttalanden eller händelser, som min kära hustru berikat mitt liv med:


Från trafikområdet finns följande episoder och någon kan ha förekommit i min spalt förut, men är ni lika glömska, som jag, blir den som ny:
Vi är ute tillsammans i bilen och jag kör lite för fort för att Eva ska tycka att det är behagligt.
Hon yttrar plötsligt: -”Kör inte så fort! …..Du kan möta en annan idiot!

Eller vid ett annat tillfälle med samma förutsättningar:
-”Kör inte så fort, Jankov! Tänk på att jag inte har bilbältet på mig!”
Prata om att lägga ansvar på föraren!

När vi är på semester brukar jag roa mig med att kiva lite med Eva. Det är nämligen så att hon är väldigt beroende av att äta på bestämda tider medan jag mycket väl kan hoppa över nåt mål lite då och då. På Teneriffa senast vid ett tillfälle, såg jag att Eva började visa lite dåligt humör och det brukar vara första tecknet på svält. Jag kunde inte låta bli att låtsa som ingenting och inte reagera på hennes små antydningar om att det var dags att äta. Klockan närmade sig tre på eftermiddagen, lunchen var försenad med flera timmar.
Eva utbrast till sist mycket irriterat: -”Jag är hungrig nu!!!!!”
För att reta henne ytterligare svarade jag: -” Ja, kanske det är dags. Har inte tänkt på det! Jag ska ta något lätt!”
Eva suckade väldigt tydligt och replikerade med mycket tydlig irritation i rösten:
-”Ja, Jag kan beställa in tre oblat till dig!!”
Jag svarade utan att tänka på att nu hade jag gått för långt: -”Tror du att man kan få ketchup till?”

Efter denna incident åt vi regelbundna måltider och Eva var som ett solsken hela tiden.
Det är helt klart att rekommendera.

Hälsningar Jankov och en lycklig Sia.


22 April 2016
Ursäkta dröjsmålet!!
Många har undrat vart jag tagit vägen med min spalt. Det är glädjande att ni saknar mig. Nu är jag på hugget för nu är det klart med Outlet, sammanställning av synpunkter från näringslivet på centrumplanen och en massa andra av mina uppgifter.

Nu är det dags för det mesta i trädgården! Jag vill börja med det viktigaste, nämligen mördarsniglarna. (jag vet att vissa tycker att historierna om Sia, barnbarn och Eva är viktigare). Det är nu som man har chansen att hålla nere mängderna av mördarsniglar. Börja redan nu med att sprida snigelfritt där Du vet att sniglarna brukar finnas. Om Du bara tar död på en handfull sniglar nu så betyder ändå det att Du slipper c:a 2000 avkommor senare. Mördarsniglarna hittar Du oftast på fuktiga platser, gärna i kanten av rabatter och där det finns gömställen för dem. De är aktivast på kvällen och tidiga morgnar. Strö gärna Snigelfritt i kanterna av rabatterna och där det finns skrymslen. Till pallkragarna finns kanter, som stoppar dem från att hamna bland Dina grönsaker. Man har konstaterat att kakaoflis, som är en utmärkt marktäckning mot ogräs, fungerar avskräckande på dem. Somliga menar att även kaffesump fungerar.

Som jag skrivit så många gånger måste man gödsla våra skogsjordar för att det ska bli nåt. Kalka är också viktigt då vi har sura områden i norra Skåne. Algomin både kalkar och gödslar. Vi män kan med gott samvete tala om för våra kvinnor att vi faktiskt kan göra två saker samtidigt. Förutsättningen för all odling är att gödsla, tillföra mullämnen och kalka om jorden är sur.

Prova gärna R-dress, som man bara lägger över jorden i perennarabatten och sen får maskarna och mikrolivet göra resten. Det låter som en saga men det fungerar fantastiskt bra. Resultatet är häpnadsväckande! Gräsmattan behöver sin uppfräschning också nu. Använd dress-jord, som Du sopar ut över gräset och ner mellan grässtråna. En 50 litersäck till c:a 10 kvm. Så gärna i nytt gräsfrö samtidigt. Vår allom bekante körskolelärare, Stoltz, mötte jag häromdagen och frågade om jag fick berätta följande sanna historia. Det fick jag:

En ung kvinna skulle ta en av sina första körlektioner och stod och väntade på körskollärare Stoltz utanför den tilldelade bilen. Denna unga dam var säkert lite nervös inför en sådan körning. Hon kände tydligen inte Stoltz, som plötsligt dök upp från körlokalens ytterdörr prydd med ett par riktigt mörka solglasögon, kännande framför sig med en vit blindkäpp. Han irrade ut över trottoaren i riktning mot bilen. Den unga damen tryckte sig mot väggen av undran och skräck. Stoltz petade på framdäcket och utbrast: -”Hej! Detta är framhjulet eller hur?” –”Ja”, svarade den förskräckta unga damen. –”Bra då sticker vi iväg! Hoppa in i bilen!” Damen uttryckte tvekan med hela kroppen och verkade helst vilja avvika från stället. Körkort är överreklamerat, tänkte hon säkert. Nåväl hon hoppade in, spände fast sig och lade händerna på ratten och frågade försiktigt: -”Hur ska Du kunna se hur vi ska köra?” Stoltz svarade lugnt: -”Inga problem! Jag vevar ner fönstret och kollar trottoarkanten med pinnen!”

Om damen ifråga avvek eller fullföljde sin utbildning förtäljer inte historien. Vi tackar Stoltz för denna underbara historia och väntar med spänning på nästa.

Sia hälsar er alla
Jankov


1 Mars 2016
Tid för Pense'er?
Sitter i skrivandes stund i Los Cristianos och njuter solen och poolen. Varmt och skönt! Förra veckan bodde vi i Santa Cruz, Teneriffas huvudstad. Det var mindre somrigt. Det regnade, stormade och var mycket kallt efter canariska mått mätt. Canarianerna (heter det så?) var chockade! Det kom snö inte bara på toppen av vulkanen Teide utan överallt på hög höjd och invånarna for upp med bil för att kasta snö på varandra och fastna i snödrivor. Man visade snökaoset om och om igen på de lokala Tv-kanalerna. I Santa Cruz var det tid för pense'er! Överallt planterades det. Jag blev så inspirerad av dessa första vårtecknen att jag mailade Anna och Åsa på Växtmästaren för att fråga om de börjat sälja pense'er än. -"Oh, ja. Vi sålde 10 st i går." Det är bara att inse att våren har en bit kvar i Skåne.

Men vi har ju det sk mellanrummet, mellan ute och inne. Där kan man ju smygstarta med lökväxter, pense'er och andra lite mer köldtåliga växter. Dessa tål ju rejält med frost bara det inte blir för hård tjäle.

Förutom att lockas av vårens primörer kan man beskära buskar och träd nu. Var försiktig med plommon, körsbär, vin, björk, klätterhortensia, mullbär, lönn och valnöt. De blöder förskräckligt vid vårbeskärning. Rosorna får vänta en bra tag innan de ska tillåtas vakna. Skulle de visa tecken på tillväxt gäller det att skydda med vit väv.

Ta fram sålådorna och rengör dem. Det är dags att så de grönsaker och blommor, som ska ha lång utvecklingstid. Kolla på fröpåsens baksida, där står såtider och sådjup. Vänta med tomaterna. De växer fort och behöver maximalt med ljus.

Några dagar innan vi skulle till Teneriffa hände följande: Det var jobbedag och jag skulle ner och förbereda med vattning och allt det där andra, som måste fixas för öppning. Jag stod kvar i farstun och funderade på om jag hade allt med. Eva försvann in på toa varvid jag, min vana trogen, kollade så allt såg ok ut i huset, klädde på mig ytterkläder, larmade, låste och gav mig iväg. Eva satt inget ont anande på toan o läste NSK. Nästan framkommen på jobbet ringde telefonen. -"Hm, det där numret känner jag inte igen. " tänkte jag. Det var från larmcentralen. -"Oh, herre Gud! Jag larmade och Eva är kvar." Ni kan tänka er situationen. Eva skulle i lugn och ro fixa det sista hemma och sen iväg till jobbet. Kommer ut från toa och blir överfallen av det hiskliga ljudet från larmet. Hon hoppar högre än hon någonsin gjort i något Ditriksmästerskap under skoltiden. Tusen tankar far genom huvet. Och till sist:-"Den dåren har larmat!!!" Jag fick använda den lenaste rösten och det godaste kaffet med nybakade frallor, för att få henne på ett vettigt humör igen. Det tog flera minuter.

Vårhälsningar från Jankov


18 Feb 2016
Var inte snarstucken, plantera en kaktus!

Visst är det gott att vi närmar oss en drägligare tid med mer ljus och hopp om värme och en natur, som inte ser ut som en öken. För det ser faktiskt ut som en ödebygd med träd utan löv och inga blommor på marken. Inte heller är gräset grönt utan det enda gröna är mossan. Som om detta inte räcker är det mörkt de flesta timmarna på dygnet. Men ha tålamod det vänder.

Då är det skönt att drömma om sommar och sol. Du kan redan nu förbereda. Det är dags att så sommarblommor och vissa grönsaker inne för senare utplantering. Nu kan man också få tag i rotade sticklingar, som går att plantera i större krukor för att växa till och bli maffiga till våren.

Krukväxterna behöver lite omsorg vid denna tid. Du kan börja med att beskära dem för att snygga till dem och samtidigt plantera om i större krukor. Till detta behöver Du en bra blomjord, som gärna ska innehålla en del smålecakulor för bästa dränering. Ta bort den gamla krukan och gör c:a tre, jämnt fördelade snitt med en kniv, en cm in i jorden, från ovankanten rakt ner till botten och dra ut rötterna lite. Ta gärna bort 1/3-del av den gamla jorden, som är mer eller mindre förbrukad nu. Plantera om i en innerkruka, som är så mycket större än den gamla att Du kan få plats med båda Dina händers fingrar mellan den gamla krukklumpen och den nya krukans yttervägg. Samma förfarande gör Du vid plantering i självvattningskruka. För att växterna ska se riktigt fräscha ut ska Du också rengöra dem från damm och smuts, som fastnat på bladen. Ta in plantorna i duschen och använd strilmunstycket med varmt vatten. Låt torka och behandla sedan med bladglans. Du blir förvånad över resultatet. Rengöringen påverkar fotosyntesen positivt och främjar tillväxten av nya skott. Den nya jorden sätter fart på tillväxten.

Större gröna växter kan Du sätta om i keramikkrukor med fat under. Täck jorden med pinjebark så blir det fint.

Kaktusar är väldigt inne just nu och de är ju mycket lättskötta. De ska stå soligt och gärna i så- och kaktusjord. De tål inte alltför mycket näring. Gör gärna en liten grupp med kaktusar eller suckulenter i t.ex. lågt fat och täck jordytan med färgad dekorsten eller helt enkelt sand. Några vackra stenar i planteringen ökar prydnadsvärdet. Glöm inte att använda handskar nä Du hanterar taggiga kaktusar.

Sia skulle ha en avmaskningstablett. Jag tänkte att jag gör, som Anna brukar göra. Jag fångade in katten genom att locka med god mat. Det fungerar alltid, nästan. Jag tog upp henne i knäet och höll henne i ett fast grepp. Öppnade munnen och lutade henne huvud bakåt samtidigt, som jag ”slängde” avmaskningstabletten. Sen var det bara att hålla huvet i ett fast grepp och munnen stängd medan jag strök med fingrarna längs halsen över stupen för att stimulera sväljningsreflexen. Såja, då var det klart. Jag släppte ner katten på golvet och kollade henne noga så att hon inte lurade mig. Då tittade hon snabbt upp på mig. Log och spottade ut den lilla tabletten, som studsade mot en plåttunna med ett litet provocerande metalliskt ljud. Kattrackaren vann!! Igen! Därefter försvann hon som en oljad blixt in under ett bord, oåtkomlig. Jag ger mig tusan på att låg där och spann.

Sia hälsar dock till er alla
Jankov


26 Jan 2016
Ljuset kommer…..
I januari och februari månad händer det inte så mycket i trädgården. Man kan inte heller göra mycket ute men det man kan och bör göra är att sitta och drömma och planera för våren och sommaren. En sak, som är bättre sent än aldrig, är att skydda växterna mot den intensiva vårvintersolen genom att täcka rosor, vintergrönt och andra känsliga växter med en vit vinterväv av kraftig kvalitet. De växter, som står soligt behöver mest skydd. Den vita väven utjämnar temperaturväxlingarna mellan dag och natt och gör klimatet under väven betydligt snällare mot växterna. Väven ska täcka hela växten och ner över jorden runt rötterna. Förankra den med lite stenar. Detta gör också att regnvattnet kommer att dräneras bort från växterna. Vatten driver kyla medan luft isolerar.

Denna skyddsväv gör att Du kan odla växter som annars inte kan klara sig i Ditt klimat t.ex. känsliga rosor. Väven ger så mycket skydd att Du ofta kan se en del av höstens gröna blad sitta kvar på grenarna på t.ex. rosorna.

Vill man ut i kylan kan man också beskära lövfällande växter nu och särskilt plommon och körsbär, som inte får klippas när saven börjar stiga. Du bör också undvika att beskära vinranka, björk, mullbär klätterhortensia, lönn och valnötsträd, som alla blöder rikligt och kan fara riktigt illa.

Vissa växter ska sås riktigt tidigt för att de ska hinna utvecklas tillräckligt i vårt klimat och för att ge blommor och frukter i tid. Dessa är alltid lite dyrare att köpa färdiga. Sorterna är bland andra pelargon, pensé, viol, törnrosas kjortel, ricin, nyheten chokladkrage och lavendel, som måste frysa innan den gror. Petunia, lobelia, flitiga lisa och tobak kommer därefter. Av grönsaksväxterna är det paprika, chili, aubergin, basilika, jordgubbar och ramslök, som ska sås tidigast. Tomatfrö ska man vänta med tills mars-april annars blir de rangliga. Utöver dessa finns en massa sorter som också bör fördrivas. Vissa ska hellre sås direkt på friland. De utvecklas helt enkelt för snabbt för att man ska klara av att ha dem inne. Ju tidigare man sår desto mer extraljus behöver plantorna. Placera sådden i ett söderfönster och häng en växtlampa över. Använd lampor, som är avsedda för växter. Dessa ger mycket ljus i rätta våglängder och mindre strålningsvärme. Lämpliga är LED, kompaktlysrör och vanliga lysrör, som ska ha hela färgspektrumet. Koppla gärna till en timer så att de får minst 12 timmars tillskottsljus under dagen. Se till så att alla plantorna får ljus.

Börja gödsla plantorna när de första karaktärsbladen kommer efter hjärtbladen. Plantera om i blomjord när Du ser att rötterna vuxit till sig och det börjar bli trångt mellan växterna. Lycka till!

Min kära hustru har humor! Vi stod i hallen och skulle ut på den obligatoriska cykelturen. Jag pratade för mig själv: -”Cykelhjälm? Ska jag ha det? Men då blir frisyren alldeles platt. Eva hörde mig och sa:-”Och vad skulle det göra på den frisyren???” Eva å sin sida stod och tittade skeptiskt på reflexvästen. Vände och vred på den. Suckade och sa: -”Jag tror jag tar den under kappan!”

Ha det gott
Jankov och Sia