December 2017
Vardagar...............10-18
Lördagar................10-14

Julöppet
23/12..................10-16
24/12...................10-12
STÄNGT RÖDA DAGAR
27-29/12..............10-18
30/12...................10-14
STÄNGT 31 DEC - 9 JAN

Öppettider 2018

Måndag.................10-18
Tisdagar..............STÄNGT
Onsdag - fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013 Tips 2012 Tips 2011 Tips 2010

3 November 2015
Allhelgona helgen har nu passerat och vi närmar oss jul
Förr planterade man inte träd och buskar förrän löven fallit efter denna helg. Det berodde naturligtvis på att växterna inte var odlade i kruka, som nuförtiden. Anläggarna håller på hela hösten ända till jul med sina markarbeten. Det är helt naturligt. Många kunder frågar om det är för sent att plantera nu men så är det alltså inte. Växter rotar sig nu lugnt och fint beroende på att jorden har en lagom temperatur och att solen inte stressar växterna med uttorkning. Det Du bör göra snart är att kupa rosorna rejält med jord eller täckbark. Täckningsmaterialet ska alltid innehålla mycket luft, som isolerar mot kyla. Täcker man med torv eller annat, som drar till sig vatten får man den effekten att vattnet leder kylan i stället för att skydda mot den.

Följande historia har jag fått av Anna: Familjen Carlssons kaniner var något så fint, som lejonhuvade dvärgkaniner. Mycket lurv och lite stomme, om ni förstår hur jag menar. Pricken och Randy hade blivit gamla, 15 år (tillsammans alltså) och skröpliga och det fanns inget annat råd än att be grannen att avliva dem. De har ju varit del av familjen Carlsson i många år så det är inte lätt att pedagogiskt förmedla beslutet och framför allt resultatet till barnen i familjen. Kanske, särskilt inte till lille Harry, som ju är i samma ålder, som kaninerna och har levt med dem hela livet. Det fordrade en noga uttänkt plan. Anna funderade på hur honskulle gå tillväga. Jag ska inte närmre gå in på vilka besvär kaninerna led av men de hade uppnått en aktningsvärd ålder, åtminstone för att vara kanin och hade alla de besvär, som följer därmed.

Så blev det i alla fall att Anna kallade till sig Harry efter avlivningen och sa:
”-Harry! Jag måste berätta nåt viktigt, som hänt, för Dig! Pricken och Randy har blivit änglar! Dom är i himmelen nu!”

Harry tittade länge på Anna och såg säkert framför sig hur kaninerna flaxade omkring bland molnen och svarade: -”Det var ju synd, för Pricken var ju så fluffig!”

Anna svarade: -” Vi får titta på bilder av honom och på så vis minnas hur fluffig han var!”

Harry tänkte……och sa: -”Det blir nog likadant när Edvin (storebror) flyttar hemifrån!”

Ibland är barnen mer realister än vi tror.

Hälsningar från Jankov och en jättepigg Sia (enligt vad hon själv säger efter att ha hört historien ovan)


6 Oktober 2015
Trädgårdsmässan på Elmia inför 2016
Det har nu varit Trädgårdsmässa på Elmia i Jönköping och självklart har vi alla varit där för att se spännande nyheter och inspirationin för hösten och 2016. Odling av egna grönsaker, frukt och bär är verkligen inne. Ekologiska produkter för odling, gödsling och bekämpning av växtsjukdomar är också heta. Det är fantastiskt härligt att konstatera att så många anammat detta att värna om vår miljö och att odla ekologiskt. Precis som i dagligvaruhandeln var ekologiska produkter dyra till en början men nu ändrar det sig även i trädgårdsbranschen. Det är jätteroligt att man kan köpa ekologisk jord för grönsaksodling till samma pris som vanlig. Ekologiska fröer också på frammarsch, allt fler sorter finns nu i Kravmärkta förpackningar. Krav är den svenska märkningen för att garantera att inga olämpliga tillsatser eller bekämpningsmedel använts.

Årets perenn för 2016 blev Hylotelephium cauticola eller lättare uttryckt, Liten Kärleksört. Ett bra val eftersom denna perenn är både härdig och lättskött. Med fin form och fräscht utseende, i alla väder, passar den i de mindre sammanhangen. På kyrkogården, i stenpartiet eller som en underplantering till större perenner eller vintergröna växter. Det är ovanligt med låga höstblommande perenner, därför är denna växt extra värdefull. Den bildar snabbt små kuddar, bara 10cm hög, men kan också hänga ner över kanten på en mur eller liknande. Den föredrar soligt läge och väldränerad och lite svagt gödslad jord. Blir, som ett fint vin, bara bättre med åren. Den finns i några olika färgnyanser och passar bra som höstfägring. Den kommer igång ganska tidigt på våren och är snygg hela säsongen. Den har många fina ”sällskapsväxter” såsom stenkyndel, prydnadsgräs, malört, perowskia och små träd.Det är också dags att plantera våren nu. Lökväxterna ska planteras så djupt som tre gånger lökens storlek i lucker jord, som är gödslad med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel. Strö gödseln i planteringsgropen och sätt löken och fyll på med jord. Du kan placera flera lager lökar för längre blomning. Du kan också plantera i stora krukor, som Du placerar så att det inte regnar i dem. Placera sedan under tak, i garage eller annat ouppvärmt utrymme. Ta fram till våren och driv lökarna i blom för en tidig njutning. Dessa lökar kan Du sedan plantera ut i trädgården men observera att lökväxterns blad ska vissna ner av sig själv för att ta vara på så mycket energi som möjligt. Det ger mer och bättre blomning. Gödsla ordentligt vid utplanteringen eller sätt i U-jord.

Vi, Eva och jag, skulle övernatta på hotell i Jönköping för att utnyttja tiden på Trädgårdsmässan så väl som möjligt. Vi bokade in i receptionen varvid följande ordväxling skedde och det är inte alltid man hänger med i hennes resonemang: Eva undrade om hotellvärdinnans ålder och slängde fram frågan: -" Tror du att det är värdens dotter eller hustru, som står där i receptionen? Jag svarade: -" Det är hans hustru! Eva: -" Javisst, är det så! Hon är äldre än hon ser ut! ....Det ser man direkt!"

Hälsningar
Jankov och Sia8 September 2015
Kampen mot råttan!
Hösten är i antågande antingen vi vill eller ej. Skönt att vi fick en del fina dagar i augusti. Hösten har sina fördelar, i alla fall för trädgårdsarbete. Det torkar inte upp så fort i jorden och daggen hjälper till att hålla fukten. Det är den bästa tiden för grässådd. Så passa på att så i alla mistor i gräsmattan och där pingborrarnas larver gjort skador. Pingborren är en kopparfärgad bagge, som lägger ägg i gräsmattans jord. Den föredrar glest gräs med torr och dåligt gödslad jord. Larven lever i 2 år i jorden med förpuppning mellan. Den blir, som färdigutvecklad, ca 1,5 cm lång och lever på gräsrötter. Fåglarna, som lyfter bort tussar av gräs för att komma åt larverna, skadar inte gräset utan hjälper Dig i kampen mot inkräktarna. Att använda gifter är därför inte att rekommendera. Det finns biologisk bekämpning i form av nematoder, som man vattnar ut i det angripna området. Nematoden, som är mikroskopiskt liten, rör sig lätt i fuktig jord och letar upplarverna, tränger in i dem och för med sig en bakterie, som dödar larven. En infekterad larv är helt ofarlig för fåglarna. Det är viktigt att vattna före behandling och att vattna ut nematoderna på kvällen då de är känsliga för UV-ljus.Nu är det dags att plantera fruktträd, buskar, lökar och snart också häckplantor.
Tänk på att jordförbättra både för nyplantering och för de gamla växterna. Det växer inte av sig självt i Göingebygdens mylla. Det fanns orsaker till att folk emigrerade till USA från våra trakter en gång i tiden. Att jordförbättra innebär att tillföra mullämnen, kalk vid behov och gödsel. Kogödsel innehåller det mesta: mullämnen, både mikronäringsämnen och NPK samt det viktiga mikrolivet i form av bakterier och andra nedbrytningsorganismer. Kombinera med Algomin Trädgårdsgödsel så får jorden allt det, som inte kogödseln innehåller. Man kan gräva ner gödseln, t.ex. i trädgårdslandet men man kan också lägga det löst ovanpå den gamla jorden med Algominet underst. Då kommer jordens egen trädgårdsmästare, daggmasken, att hjälpa Dig att mylla ner jordförbättringen. Till våren kompletterar Du med hönsgödsel och får ett riktigt gott resultat. Snåla inte med kogödseln! Minst 5 cm bör Du tillföra. Häckar kan Du med fördel gödsla med Algomin och därefter lägga på täckbark.

I samband med att vi började plocka fram växterna efter vinterförvaring från vår växtkyl, märkte vi spår av oönskade gäster. All kärleksört var uppäten ända ner i jorden. En del frukt som vi sparat och jordärtskockor av mycket gammalt ursprung, som jag fått av en trädgårdsentusiast, var uppätna. Hornen började växa ut i pannan och det smiddes planer på hur vi skulle få bukt med råttan. Jag tog fram vårt vassaste vapen: SIA!! Öppnade dörren till kylen och släppte in ”tigern”. Hon rusade in full av entusiasm. Efter ca en kvart knackade hon på dörren och ville ut. Jag öppnade förväntansfullt men hon tittade dystert på mig och skakade på huvet. Ingen fångst! Till nästa del i anfallet! Vi plockade fram den gamla fångstburen och med hjälp av Åsas kunskap laddade vi den med det mest oemotståndliga en råtta kan se. Jordnötssmör!!! Vi riggade fällan och synade den dagligen i takt med att vi plockade fram de övervintrade växterna. Ingen råtta i buren men allt mindre jordnötssmör kvar! Problemet verkade olösligt. Att råttor är smarta, vet man, men hur kunde råttan ta sig förbi utlösningsanordningarna och stjäla maten och sedan ta sig oskadd ut igen? När kylen var nästan tom började vi tro att råttan smitit ut beroende på minskat livsutrymme och strängare diet. Jordnötssmöret minskade heller inte i fällan längre. Vi avblåste kampen och förklarade råttan till segrare. Buren fick stå kvar men vi satte ut en musfälla för det kan ju finnas möss också. Döm vår förvåning då vi dagen efter hittade en otroligt fet mus i fällan. Ett gott skratt fick vi för musen hade lurat oss. Den hade helt enkelt smitit genom maskorna i buren men blivit så tjock av den näringsrika maten att den inte längre kunde ta sig in i buren.

Ha en go höst önskar Jankov och Sia

27 Augusti 2015
Min favoritrabatt!
Hoppas att ni alla haft en skön sommar! Helt otroligt med alla vädersvängningar i vår och sommar. Nu hoppas vi på en lång varm och skön höst. Jag måste be om ursäkt för att jag skrev fel namn på ämnet mot sniglarna. Det är naturligtvis järnfosfat, som är verksamt mot sniglarna och järnsulfat som dödar mossan i gräset. Jag har rättat detta så många gånger så att jag själv blivit avtrubbad och skriver fel. Det får mig att tänka på en kompis, som vid ett tillfälle filosoferade om åldern och yttrade följande: ”- Du, Jankov, tycker du inte att man blir trögare med åren?” -” Nej”, svarade jag,” jag har alltid varit trög!”

Nu under JAS-perioden kan Du beskära allting men tänk på att växter som blommar tidigt på våren sätter sina blomämnen nu under hösten. Klipper du dessa nu finns risk att det inte blir någon blomning. Vänta med dessa växter tills på våren just efter blomningen .

Under sensammar och höst är det en bra tid att planera och plantera nya rabatter. Jag tänkte presentera några sådana favoritförslag under hösten och hoppas att det ska inspirera Dig till förändringar i Din trädgård.Denna rabatt ligger i halvskugga och ses från flera olika håll. Det innebär att den ska vara uppbyggd så att det högsta finns i mitten, sedan sluttar det nedåt. I förgrunden till vänster finner Du en kärlekslilja i kruka. Närmast efter finns en brudslöja och bakom den silverax Brunette med sina långa smala spiror och sina mörkt brunröda horisontella blad. Till höger står ett antal rödbladiga alunrot, som blommar med vit-krämfärgade blommor. Längst bort kommer den fantastiska nya rosafärgade vidjehortensian, som blommar hela sommaren. I knopp är den brunröd, för att övergå till lysande rosa och sedan mot hösten åter anta brunröda toner. Den är fullt härdig och blommar varje år. Finns även i vitt.

Vi slutar med Abbe, som enligt Sussie på förskolan yttrat följande: -” Min morfar har ett rum, som han har böcker, dator och en massa papper i. Paus……… Mormor har ett som hon har tuggummi i.”
Hälsningar från Sia och Jankov

3 Juli 2015
Mördarsniglarna och den hundrade apan!
Man kan undra var mördarsniglarna och den hundrade apan har gemensamt. Begreppet ”den hundrade apan” kommer från ett experiment, som genomfördes hos en grupp apor i Japan på 50-talet. Man såg här hur benägna aporna var att förändra sitt beteende. Man lade ut potatis på stranden där aporna höll till. Dessa åt av potatisen men tycktes reagera på att de var jordiga. En av aporna började då tvätta av potatisen innan hon åt och gav barnen mat. Detta på pågick ett tag. Med tiden anslöt sig några fler apor till beteendet. Sakta men säkert ökade antalet apor, som sköljde potatisen. Genombrottet kom då den hundrade apan började tvätta maten. Då, plötsligt, började alla följa efter. Experimentet har diskuterats men faktum kvarstår att så fungerar naturen och vi människor. Se på hur modet förändras.

Nå, vad har detta med mördarsniglarna att göra? Jo, nu väntar vi på att våra kråkfåglar, igelkottar och andra djur, som normalt äter skogsniglar och snäckor, ska börja äta mördarsniglarna. Detta kommer att ske och vi tycker naturligtvis att det är på tiden. Jag fick den första indikationen från en kund, som påstod att hon sett skator som ätit av de sniglar, hon skurit sönder. Så misströsta inte det kommer att ske en förändring och antalet mördarsniglar kommer att minska. Anledningen till den enorma ökningen i år är den milda vintern i kombination med den kalla och fuktiga våren och försommaren. Det ruskiga med dessa djur är att det räcker med en snigel för att de ska etablera sig i trädgården. Den kan befrukta sig själv och även agera både hane och hona. Varje snigel kan lägga upp till ca 400 ägg i varje omgång. De hinner tyvärr med att lägga flera omgångar på en sommar. De övervintrar, som vuxna individer i jorden eller i djupa skrymslen och även som ägg. Så, det är avgörande att sätta in motåtgärder mot dessa marodörer så tidigt som möjligt.

Det som finns att tillgå är manuell bekämpning genom att klippa sönder dem och gärna samla liken i en hög. Det lockar fler sniglar dit eftersom de är kannibaler och då kan man ta livet av fler. Ölfällor är effektiva och det är en skröna att det måste vara starköl. Nematoder kan användas men är effektivast mot unga djur. Snigeleffekt och liknande preparat innehåller järnsulfat, preparerat med doftämnen, som lockar sniglarna att äta av kornen. De slöar till och uppsöker ett skyddat ställe där de dör. Sniglar, som sedan äter de döda sniglarna får också i sig giftet och dör. Dubbel effekt med andra ord. Skatorna har börjat äta av kornen men de dör inte av dem. Så det kan vara lämpligt att lägga ut lockmedlet under en takpanna eller med något annat, som hindrar fåglarna att komma åt medlet.

Eva och jag var ute och körde i Osby och passerade rondellen vid Pecorino-Fröjd. I samma veva var kommunens parkavdelning ute och bekämpade ogräs med sitt nya hetvattenaggregat. Kommunlastbilen stod mitt uppe på centralplattan i rondellen och parkjobbaren stod och sprutade så att det ångade och rök intensivt. Eva som inte alltid är superkoncentrerad på sin omgivning kommenterade arbetet med följande ord: -”Alltså!!! Nu tvättar dom bilar precis var som helst!”

Ha en go sommar!3 Juni 2015
Lite smått och gott!

Jag har lovat några kunder att skriva lite om skötsel av spaljéfruktträd. Och det ska jag leva upp till nu. Man kan bygga upp en spaljéring på olika sätt. Huvudprincipen är att alla sidogrenar ska gå vinkelrätt ut från trädet. Om man böjer ner grenar och fixerar dem i det läget kommer de att förvedas så med tiden. Det är inte normalt för ett träd att ha vågräta grenar, vilket innebär att trädet anar oråd och börjar producera korta skott, som ger blommor och frukt. Samtidigt vill trädet växa uppåt och därför kommer det ofta kraftiga skott på ovansidan av de vågräta grenarna. Dessa ger inte frukt och ska därför bort. När Du har format trädet, som Du vill ha det, består skötseln av att hela tiden pincera skott, som strävar uppåt. Dvs ta bort alla vattenskott(tillväxtskott) under hela sommaren. Det enklaste är att ta vägen förbi spaljéträdet när Du kommer hem från jobbet eller ska hämta posten och liknande. Då behöver Du inga verktyg utan kniper helt enkelt bort alla vattenskott precis intill grenen , så att inget finns kvar av dem.

Skott som kommer på sidan eller undersidan brukar inte vilja växa sig långa och det beror på att trädet i så fall skulle växa på fel håll. Trädet omvandlar kortskott till blom och fruktskott. Nu börja Du få ett vackert träd med mycket frukt. Med denna metod slipper Du att få ett stort och svårt arbete med en vinterbeskärning, som dessutom inte gynnar fruktsättningen och trädets uppbyggnad. Det är lätt att sköta ett spaljéträd med denna metod. Du kan fortsätta att forma trädet som Du vill ha det hela tiden genom att låta vissa grenar få en ny riktning. Du kan låta en gren följa formen runt ett fönster eller dörr om Du behagar. Man brukar oftast bygga en spaljé med parvis vågräta grenvåningar med ca 40-50 cm avstånd. Toppskottet behåller man på den nivå man bestämt genom att hela tiden pincera alla skott, som kommer därifrån.

Ni som skaffat robotgräsklippare bör tänka på att inte klippa gräset alltför kort. Jag rekommenderar minst 5 cm längd. Alltför kort gräs gynnar pingborren att lägga ägg i Ditt gräs och kort gräs ger korta rötter, vilket innebär att Din gräsmatta lätt lider av torka vid en torr sommar. Eftersom roboten klipper hela tiden blir klippet ganska korta strån, som faller ner mellan grässtråna och börja förmultna. Det kan bli problem med att alla dessa små klipp bildar en ”filtmatta” i botten av gräset och kväver plantorna. Därför är det bra att med några års mellanrum räfsa upp denna filtmatta. Och dressa med toppdress för att vitalisera gräsmattan. Så alltid i nytt gräsfrö för att undvika kala fläckar där ogräset etablerar sig. En positiv effekt av roboten är att sork och mullvad inte trivs med det återkommande oljudet och vibrationerna från maskinen.

Jag och Harry skulle laga pizza till kvällsmat. Harry gick in för matlagningen med liv och lust. Han fixade sallad, dukade och pratade. Och pratade. Jag var lite nervös när han skulle hacka grönsaker och skära sallat. Men det gick alldeles utmärkt. Jag gick ut i trädgården och plockade lite färsk oregano att strö över underverket, som pricken över i:et. Pizzan var klar för ugnen och jag ställde in den efter justering av temperaturen till 200 grader. Harry tittade in på pizzan genom glasluckan. Han ser bra med sina nya glasögon! Han fokuserade en gång till och utbrast: -” Vem är det som har lagt löv på pizzan?......Jag vill inte ha löv på min pizza!”
Det är inte lätt att förklara att man ska ha löv på pizza!

Ha en riktigt go och skön sommar, önskar Jankov och Sia


3 Juni 2015
Myror i byxan och överallt.
Det är många kunder som kommer in i butiken och pratar om problem med myror inomhus. Myror inne är inte roligt. De tar över hela huset om de får vara i fred. De älskar torra utrymmen. Deras hem är alltid väldränerat. Det har Du säkert upplevt då de slagit sig ner i en av Dina krukor på altanen. De är mästare på att få vattnet att rinna rakt igenom stacken utan att de drabbas av översvämning.

Ok. Vi börjar med inomhus. Har Du besök av myror (ej skogsmyror) så är det viktigt att kolla upp var de har sina gångstråk. De lägger ut doftspår, som sedan blir till autostrador där alla myrorna på uppdrag passerar. Vid sådana stråk lägger Du myrdosor. Se till att öppna dosorna först. Lägg dem mitt i doftspåret och invänta resultatet. Utan undantag dras myrorna till den söta doften från dosan och börjar att klocka till sig av ”gosakerna” för att transportera vidare till stacken, där larver och drottning matas med giftet. Efterhand så minskar stacken i storlek och nu är det viktigt att fortsätta med att placera ut nya fulla myrdosor. Slutar Du för tidigt att mata dem växer stacken till igen och problemet kvarstår. Så ge inte upp, utan fortsätt tills inga myror dyker upp längre. Det finns också granulat som man strör ut och som har samma effekt men då kan husdjuren få för sig att äta av giftet.

Utomhus ska man inte bekämpa myrorna utom i största nödfall. Myror är mat för många fåglar och andra djur och har en viktig roll i kretsloppet. Skulle Du störas mycket av myrorna här kan Du använda Myrr, som man strör ut. Det innehåller ett kontaktgift, som ganska snart dödar myrorna, som varit i beröring med giftet. En annan produkt är ett vattenlösligt pulver, som man kan vattna ut i stacken eller på andra platser där myrorna dyker upp. Ytterligare ett sätt att komma åt dem är att speja med myrmedel direkt på myrorna och där de finns.

Se upp med angrepp på Dina rosor nu. Med värmen kommer insekterna. Bladlöss får Du bort med Pyrsol eller Pyretal, ett prästkrageextrakt, som de dör av. Andra insekter kan också bekämpas med dessa medel. Stritar till exempel, som håller till på undersidan av rosbladen och suger ut cellernas saft så att det bildas ljusa ”fönsterpartier” på dem. Rosskottsteklen, som lägger ägg i skotten så att dessa kroknar och vissnar, kan Du helt enkelt bli av med genom att klämma på det mjuka rosskottet. Du känner var skottet blir fast och hårt, just där inne sitter larven. Rosenbladstekeln orsakar att bladen rullar ihop sig kan bekämpas med Provado eller så kan Du klämma lätt på alla ihoprullade blad. Bara vissa innehåller stekeln.

Lille Harry ska ha glasögon. Det blir naturligtvis ett besök hos Optiker Krister Nilsson i Osby. Mamma Anna har förberett och peppat Harry med hur fräckt det är med glasögon och hur stilig han kommer ett bli. Harry, som ni känner från flera historier, är mycket noga med sitt utseende och ger sig aldrig om det inte faller honom i smaken. Anna har redan hitta det par hon tycker att han ska ha. Hon brukar vinna men inte alltid. Väl hos Krister försöker Anna styra in valet på det par hon har som favorit.
–” Nej, jag vill inte ha dom!”
-” Men Du är ju så snygg i dom. Varför vill Du inte ha dom?” försöker Anna.
-”Nej, man kan inte se ordentligt för klistermärkena på glasen!” förklarar Harry

Hälsningar från Sia och Jankov


13 Maj 2015
Vi hälsar 50-100 st nya medarbetare välkomna till Växtmästaren!
Jo, det är sant! Som ett led i vårt miljöarbete har vi skaffat ett humlesamhälle till vårt företag. Vi använder inte bekämpningsmedel, som är skadliga för pollinerande insekter eller som på andra sätt påverkar miljön negativt. Humlorna kommer att hjälpa till med pollineríng av våra fruktträd, bärbuskar m.m. Samhället finns att beskåda på företaget och det går även att ta en titt in i boet om man ber personalen om hjälp och då menar jag inte humlorna utan ordinarie personal.

Vet Du att det finns klematis, som inte klättrar utan kan stå som perenner i rabatten. Det finns en som heter Kajsa som passar utmärkt i ampel. Småvuxna sorter av klättrande klematis går utmärkt i en kruka på balkongen eller uteplatsen.

Sommarblommor finns för alla lägen. De med lite tjockare blad klarar torka bättre än andra: pelargon, potulacca, taklök och kärleksört. Växter med silverfärgade blad brukar också tycka om soligt läge. Lavendel är en typisk sådan.
De som klarar skugga/ halvskugga är lisa, lyckliga Lotta, tagetes, blodsdroppe(fuchsia), verbena, lobelia, snöflinga, murgröna och funkia, för att nämna några. Använd alltid bra jord till Dina sommarblommor. Det är viktigt att växterna också får god tillgång på vatten och näring. Bra jord innehåller långtidsverkande näring. Att vattna rikligt men inte ofta brukar vara ett bra tips. Det är bra om vattnet tränger ner i jorden ordentligt för då sträcker sig rötterna också neråt och hela krukans jord utnyttjas fullt ut. Gammal jord får inte finnas kvar i botten. Byt all jord.

Det var konfirmation i helgen i Osby. Edvin, vårt äldsta barnbarn, skulle konfirmeras. Det var knökafullt med folk i Osby kyrka. Och varmt!! Elementen gick på högvarv och mycket människor gjorde att temperaturen steg rejält. Eva och jag satt med de två minsta barnbarnen, Abbe och Harry. De tyckte att tillställningen var måttligt intressant. Då de är korta i rocken hade de svårt att se, vad som hände, framme i kyrkan. De blev lite oroliga och började leka. Plötsligt var de nere på golvet och kröp omkring. Efter tillsägelse skärpte de sig. Satt fint en stund men snart blev de otåliga igen. Eva gav dem var sitt tuggummi. Abbe frynte med hela ansiktet då det var, enligt honom, alldeles för starkt. Men han ville ha det ändå. Plötsligt hörde jag en underlig diskussion nere på golvet. Det var Abbe och Harry, som var oense om vems tuggummi, som var vems. De har tydligen tappat dem samtidigt på golvet. Harry höll knästående upp båda, en i var hand och synade dem noga. Vände och vred och konstaterade efter inspektion vilket som var hans. Stoppade det snabbt i munnen och räckte över det överblivna till Abbe som i sin tur, utan betänkligheter, stoppade det i munnen och började tugga.

Nu tror man att det är frid och fröjd men… Abbe blev intresserad av vad som hände framme i kyrkan och ställde sig på sittdynan och lutade sig in över raden framför. Det bar sig inte bättre än att just då gled tuggummit ut ur munnen och hamnade på framförsittande dams jacka. Hon plockade upp det med tummen och pekfingret och höll upp det i luften med tydlig avsmak. Abbe fick syn på det och snappade snabbt åt sig det och stoppade det i munnen med orden: -”Det är mitt!!” ungefär som om kvinnan skulle vara spekulant på hans gamla tuggummi. Säg inte att det är tråkigt i kyrkan!

Hälsningar Jankov och Sia (som inte fick följa med i kyrkan, som väl var)


4 Maj 2015
Björkarna har musöron. Då är det dags att klippa rosorna.
Var inte rädd för att klippa rosorna även om de har fått gröna fina skott. Blunda för det och klipp de klasblommiga och de storblommiga rosorna nu ner till ca 15 cm. Ta bort allt torrt och skadat och alla svaga skott. Är Dina rabattrosor taniga och kraftlösa ska Du gödsla dem med Algomin Trädgårdsgödsel och långtidsverkande gödsel. Gödsla med spettmetoden, som går ut på att sticka två hål per ros på 10-15 cm djup intill rosen. Häll ner en msk Algomin och en msk långtidsverkande gödsel i hålet. Rosor älskar ”mat ”! Om de ska blomma ordentligt måste de ha näring. Inget växer av sig själv i göingejorden, utom mossan.

Buskrosor och klängrosor ska gallras genom att Du tar bort svaga, sjuka och döda skott. Klipp ner gamla skott till 10-15 cm över mark. Gödsla som ovan och rosorna kommer att skicka iväg nya kraftiga skott, som belönar Dig med en riklig blomning. Martäckande rosor, som The Fairy, kan antingen gallras eller klippas som rabattrosorna. Håll ögonen på hur rosorna ser ut så att Du inte överraskas av angrepp från diverse insekter. Kolla särskilt under bladen för där sitter stritarna som suger ut vätskan. Det känns igen på att det blir ljusa fläckar på dem. Stritarna har vingar och flyger upp när Du vidrör rosen. Spruta med Pyrsol som är skonsamt mot nyttoinsekter.

Vill Du ha en lättskött trädgård ska Du satsa på växter som gillar sur och näringsfattig jord. Dessa är rhododendron, lingon, blåbär, hallon, japansk lönn, azalea, hortensia, magnolia, konvaljbuske och klockbuske, för att nämna några. Klätterväxter som trivs här är pipranka, vildvin, kaprifol och klätterhortensia. Perenner för surjord är bl.a. hasselört, astilbe, förgätmigej, ljung, trebladspira, funkia, ormbunkar, spetsmössa, luktviol och vintergröna. Bland gräsen ståtar de japanska och blåtåtel.

Konstigt nog har många haft problem med sina gräsmattor efter vintern. Det ser ut som snömögel d.v.s. dött vitt gräs på stora fläckar. Snömögel brukar uppstå när det varit tätt snötäcke som försämrat lufttillförseln, så att gräset dött av syrebrist. Efter en såhär snöfattig vinter ska detta inte hända. Problemet kan vara att det finns alltför mycket döda grässtrån i mattan. Dessa bildar en tät ”filtmatta” som förhindrar luftcirkulationen och ger samma skador. Räfsa eller vertikalskär för att få bort det döda gräset. Luckra upp jorden och så i nytt gräsfrö annars kommer snabbt ogräset in. Ett annat problem är robotgräsklipparna, som, om man ställer på för låg klipphöjd, ger torkskador i gräset. Ställ klipphöjden på ca 5 cm. Alltför kort gräs ger nämligen också korta rötter och därmed torkkänslighet. Vill man ha en kortklippt green måste man räkna med att vattna och gödsla ofta.

En trogen kund berättade att hon fick dåliga skördar på sina majsplantor i flera år, trots att de var frodiga. Året efter placerade hon dem nära bisamhället för att vara säker på pollineringen. Resultatet blev lika dåligt. Inte konstigt, eftersom majs bara vindpollineras! Ska man säkerställa skörd ska man plantera i rader i vindriktningen, väster mot öster. Då funkar det!

Lille Abbe blandade ihop begreppen kinder och skinkor. När han skulle hem efter en dag hos Eva och mig var det som vanligt mycket kramar. När jag, med fyradagars skäggstubb, kramade honom utbrast han: -”Morfar!! Du är stickig på skinkorna!”

Hälsningar Jankov och Sia

16 April 2015
Vårens växtnyheter 2015!
Det är alltid lika roligt att upptäcka vårens nyheter bland växter. Det händer ganska mycket numera inom växtvärlden. Man har lyckats bra med att få bort tjuvarna, som helt enkelt förökade upp växter, som en odlare jobbat med i kanske åratal, för att få fram. Växttjuvarna satte helt enkelt ett nytt namn på den kopierade växten och hävdade att den hade de själva förädlat fram. Svårigheten var att bevisa att det var samma växt och att den helt enkelt kopierats. Nyligen kom vändningen i och med DNA-tekniken. Nu kan man enkelt kontrollera om två växter har olika eller samma dna. Detta genombrott skedde, om jag är rätt underrättad, när en amerikansk växtförädlare hade lanserat den populära nävan, geranium ”Rozanne”. Lite senare kom en exakt likadan näva ut på marknaden i Holland under namnet geranium ”Jolly Bee”. Båda har gjort succé men det amerikanska företaget lät dna-testa ” Jolly Bee” och kunde konstatera att det var en kopia. Den holländske odlaren fick erkänna sitt plagiat och betala skadestånd till växtens rätta upphovsman. Efter denna händelse har antalet kopior minskat markant. Växtförädlaren äger rättigheten till växten under en begränsad tid och har då rätt till en licensavgift för varje såld växt. Dessa pengar används till forskning och utveckling av nya produkter. Växtmästaren i Osby har några sådana växter, som vi är ensamma om, två av dessa är äpplena Siv från Örkened och Pigge från Osby.

Åter till vårens nyheter, som oftast presenteras på en speciell växtmässa i Holland varje höst. Härifrån kommer följande växter: ”Rubus Reuben” ett björnbär, som ger frukt på årsskotten, vilket ger fördelen att Du inte behöver vara trädgårdsmästare för att sköta den. Klipp tillbaka plantan till c:a 30 cm varje år så får Du en hanterbar växt, som inte växer över hela huset och om den fryser tillbaka kommer det ändå frukt. Det blir lätt att sköta. Soligt läge är viktigt.

Hallonet ”Twotimer Sugana” ger två skördar. En vid normal hallontid och en sent på hösten.

En ny weigela, trädgårdsprakttry, ger blommor hela sommaren. Den liknar den populära” Red Prince” men blommar från juni till och med september med lysande små röda trattformiga blommor. Helt härdig och lättskött. Den blir c:a en meter hög och ska stå i sol till halvskugga. Den heter ”Weigela All Summer Red”.

Den mest fantasiska nyheten är trädgårdsorkidéer, som klarar det svenska klimatet om man planterar efter anvisningarna. Förr var dessa cypripedium olösliga. Nu när den mikroförökas hos en holländsk odlare har priset reducerats till hälften . Det finns 6-7 olika färger att välja på. De ska stå skuggigt, antingen på norrsidan av huset eller i skydd av buskar. Rejält med sand i jorden och absolut ingen torv och kväve. Det finns odlingsbeskrivning till växterna. Förr var ju även brudorkidéerna exklusiva och dyra.

Under tiden jag skriver detta tänker jag på detta att vara seriös och då dyker historien upp om handelsresanden, som passerade genom Småland i sin bil och blev med tiden allt hungrigare. När han senare åkte igenom Ljungby fick han syn på en korvkiosk och ute på trottoaren stod en skylt med texten:” Varm korv 5 kronor!” ( Det var innan IKEAS tid) Mannen slickade sig om munnen och körde in till kanten, gick ur bilen och vände sig till kioskgubben : ”Jag tar en grillad med bröd ! Ta på både ketchup och senap!” Mannen plockade upp en femma ur fickan och hade den beredd. Gubben gjorde korven färdig efter anvisningarna och överlämnade den med orden: ”Det blir tio kronor!” under en lång paus stod handelsresanden alldeles stilla och klämde på sin femma i handen. Efter betänketid utbrast han: ”Men det står ju fem kronor på skylten här vid vägen!!” Gubben harklade sig och sa: ”Ja, dé ja. Dé e ju bara reklaum”

Njut av våren och tänk på att det är rogivande att rensa ogräs!
Hälsningar
Jankov och Sia1 April 2015
”Utnyttja gratisarbetarna i trädgården!”

Nu är det dags att gödsla för bättre blomning och mer och godare frukt. Det är också tid för plantering av fruktträd och bärbuskar.

Jag hör ofta kunder säga att de har förberett planteringsgropen redan när de står där och ska välja fruktträd. – ”Jag har grävt ett rejält hål och lagt lite kogödsel i botten. Det är väl aldrig fel att ha kogödsel i botten? Hålet är nästan en meter djupt!” Säger kunden och väntar på beröm.

Jag blir alltid lite tyst och bekymrad när jag hör om sådana förbererdelser. Det är ju synd på allt slit eftersom allt är fel. Då får jag förklara hur ett träd eller praktiskt taget vilken växt som helst fungerar: -”Gräv alltid brett! Ca 1 kvm till ett fruktträd. Djupet är mindre viktigt eftersom växtens rötter strävar utåt för att leta näring och inte dö av torka när kronan blir större. Ett djup på 30-40 cm är bra för de flesta buskar. 50 cm passar rosor och klematis. Fruktträd behöver inte heller djupare. Torktåliga växter kan visserligen skicka ner rötter på djupet för att nå grundvatten men detta sker för klara torrperioder. En vinranka kan t.ex. ha rötter ner till 20-30 m djupt. Man ser ju heller aldrig att vinstockarna i odlingarna i Italien och Frankrike har hängande blad beroende på torka.

”Lite kogödsel i botten”

Jag bara frågar:” Har Du sett en ko som gräver ner sin skit?.......... Nej, jag tänkte det!” Praktiskt taget all biologisk aktivitet sker i ytskiktet i jorden. Ju längre ner i man kommer desto mindre med jordbakterier och svampmycel finns det. Tänk på hur det är när man slagit ner en trästolpe i jorden. Inte ruttnar den mest längst ner utan endast i ytjorden. Lägger man naturgödsel i botten på en grop konserveras gödseln och växten kan inte ta upp näringen eftersom inte mikrolivet brutit ner den till upptagbar form. Gödsla alltså alltid i ytjorden och i ”droppkanten av busken/trädet”. Du kan t.o.m. bara lägga R-Dress eller kogödsel ovanpå jorden i perennrabatten eller runt buskar och träd. Här utnyttjar Du gratisarbetarna i trädgården, nämligen maskarna och jordbakterierna. Maskarna drar ner mullämnena i jorden så att bakterierna kan börja bryta ner näringsämnena till upptagbar form. Dressa Dina perennrabatter med 5 cm R-Dress eller kogödsel och gå sedan in och koppla av med favoritboken och låt gratisarbetarna göra jobbet.

Vi är ett gäng ungdoms- och barndomsvänner som reste till Stockholm för att fira en födelsedag. Lilltösen i gänget fyllde 60 år. Vi roade oss kungligt med god mat och dryck och avslutade med att njuta av pjäsen ”Dödsdansen” med Lena Endre och Mikael Perbrant. En riktig pärla! När vi skulle lösa biljetter i tunnelbanan för att åka från teatern till hotellet bad ”lilltösen” biljettförsäljaren om: ”Tre pensionärer och en vuxen!”

Hälsningar från en pensionär och en katt!


1 April 2015
Nu börjar frågorna om gräsmattan och mossa i gräset.

Problemet är egentligen att det bara finns lite grässtrån i mossmattan!

Mossan trivs med fukt, dålig dränering, näringsbrist, steril jord, lågt Ph-värde = sur jord och skugga. Hela Sverige ligger i skugga på vintern. Dessutom är antalet soltimmar starkt reducerat och solen svag. Allt detta tillsammans ger mossan möjligheter att utvecklas och spridas. Denna vinter har varit så mild att mossan kunnat växa hela tiden.

För att bekämpa mossan måste man åtgärda flera av dessa förhållanden. Fukt kan vi inte göra så mycket åt. Det är normalt att det regnar mycket på hösten. För att få en torrare jordyta i gräsmattan kan man dressa med sand. Näringsbristen kan vi lätt klara av genom att gödsla. ”Algomin Gräsmattegödsel” både kalkar (höjer pH-värdet) och gödslar. Du kan annars välja att gödsla med ”Algomin Mossa”, som är ofarlig för små barnafötter och husdjurens tassar. Den innehåller inga gifter men är mycket effektiv mot mossan. Den torkar ut mossan, som blir brun och förtvinar.

Ett annat alternativ är gödse, som man tillsatt järnsulfat. Järnsulfat sänker pH-värdet kraftigt och gör så att mossans celler sprängs. Mossan förtvinar och blir svart. Man behöver inte räfsa bort den döda mossan utan bara kalka efter. Kornad kalk är den bästa och lättast att sprida. För att förebygga mossan ska man så i nytt gräsfrö i hela gräsmattan och särskilt där det gräset ser tunt ut. Detta gör att man kan behålla kvalitén på gräset. Flera av de grässorter, som ingick i den ursprungliga gräsblandningen har dött bort under årens lopp och då gäller det att fylla dessa tomrum innan mossan eller ogräset tar hand om dem.

I somras fick Abbe åka med alla de andra barnbarnen på Älgsafarit vid Markaryd. Det var 31 grader varmt ute men svalt och skönt i bilen. Vi pratade om att det är så hett och synd om de som inte hade AC. -”Men tänk på motorcyklisterna då! De har ingen AC.” inflikar Abbe i debatten.
Pratet fortsätter om värmen och Abbe kommer med följande inlägg: -” Om man ska bada utan att bli våt får man vänta till vintern när man kan gå på isen!
Logiken var väl inte helt okej men det brydde inte Abbe sig om!

Ha det gott önskar Jankov och Sia

25 Feb 2015
Beskärning i trädgården!
Det är rätt tid att beskära buskar och träd nu innan saven stiger. Så fort knopparna börjar skifta i grönt och svälla ska man undvika att klippa. Näst bästa tid att beskära är nu. Bästa tid är under JAS-perioden (juni, juli och september). Rosorna väntar Du med tills björkarna ”har musöron”, d.v.s när de börjar slå ut. Prydnadsbuskar och bärbuskar kan gallras. Detta innebär att Du skär ner gamla grenar (c:a 5 år eller äldre) till ungefär 15-20 cm över marken. Skär alltid vinkelrätt mot grenen. Det sparar sekatören och ger ett mindre sår på växten. All beskärning är en skada för växten. En skada, som får växten att tro att dess existens är hotad. Växten reagerar med blombildning för att rädda artens fortbestånd.

Undvik att beskära följande växter på våren: björk, lönn, klätterhortensia, vinranka, mullbär och valnöt. Dessa blöder ymnigt vid vårbeskärning och ska helst klippas under JAS-perioden. Växterna sparar ju energi i form av socker i rotsystemet för snabb och effektiv tillväxt på våren.

Se alltid till att Du har nyslipad sekatör och grensax, för bästa snitt och rengjorda redskap, lämpligen med T-sprit, för att inte överföra sjukdomar från växt till växt. Virus, bakterier och svampsjukdomar sprids ofta via växtsaft. Klematis, som blommar på högsommaren och hösten klipper Du till önskad höjd nu. Riktigt tidigblommandeklematis beskärs direkt efter blomningen. Klematis behöver inte beskäras för att blomma men blir ibland rena skatboet och då är det tvunget att göra en insats. Vintergröna växter inkluderat rhododendron klipper Du lämpligen i april. Rhododendron och lagerhägg kan Du skära ner till 20 cm om Du tycker att de behöver fräschas upp. Dessa svarar bra på beskärningen och slår snabbt nya skott. De blir oftast mycket snyggare och friskare, eftersom många övervintrade insekter och svampar följer med riset.

Häckar kan Du också klippa nu. Tidigblommande buskar och häckar klipps gärna direkt efter blomningen. Tänk på att häcken ska vara smalare upptill och luta ner mot den bredare basen. Så bibehålls tätheten nertill.

Att lyssna på lille Abbes diskussioner är alltid en källa till njutning. Följande samtal noterade jag för inte så länge sedan i hallen: -”Jag känner inte igen den här jackan. Jag känner inte igen den här jackan, mormor!!!!” ropade Abbe envetet. – ”Den har väl varit Zigges”, sa mormor.

-” Nähä!! Han har större jackor!” replikerade Abbe snabbt. – ”Då kanske han hade den när han var liten?” försökte mormor. – ”Nä, han har inte varit liten. Han är såhär många år!” Han visade 5 + 2 fingrar.

Mormor ger upp och säger: -” Du kanske har tagit fel jacka på förskolan?” Abbe svarar lite stött: -”Nä, det är min jacka!!!” Jag tror att han är ett politikerämne!

Ha det gott! Önskar Jankov och Sia.5 Feb 2015
”Var pussitiv!”
sa Harry. Visst har han rätt! Nu blir det ju ljusare för varje dag och dagslängden ökar också markant. Det känns att det varit en solfattig höst och jul. Vi påverkas av ljusflödet både psykiskt och fysisk. Uteblir solskenet blir vi nedstämda. Med ökad solexponering blir vi aktivare och ”pussitivare”. För våra krukväxter är vinterhalvåret en än värre pers. De vill ha c:a 12 timmars ljus och dessutom starkare solljus än vad vår vinter kan bjuda. Så, ha överseende med att vissa växter nästan kryper ner i jorden igen. De försöker bara överleva!

Du kan hjälpa dem med att hänga ett kompaktlysrör över och via en timer styra att ljustiden blir 12 timmar. Detta kompletteringsljus kan rädda den tröttaste blomman och ge förutsättningar för en bättre utveckling under kommande vår och sommar. Nu måste man också börja ge näring, för utan ”mat” blir det ingen tillväxt. Det börjar dessutom att bli tid för omplantering. Jorden i krukan bryts med tiden ner till koldioxid och vatten och krymper samtidigt. Den kan inte binda näringen. Jorden blir kompakt och lider brist på luft. Då är det dags att byta jord. Ta bort alla gamla torra och döda rötter tillsammans med merparten av resterande jord. Ta även bort och luckra upp de friska rötterna. Detta stimulerar tillkomsten av nya rötter. Växten har alltid en god marginal i sitt rotsystem. Sätt gärna om i lite större kruka, så mycket större att dina fingrar precis får plats mellan den gamla jordklumpen och den nya krukkanten. Använd alltid blomjord, aldrig plantjord inomhus. Beskär nu också Dina växter, så får Du en bättre form och vackrare nytillväxt. Hur Du ska beskära beror på växten men Du kan lugnt beskära alla växter. De svarar fint med ny knoppsättning och tillväxt. När jag, själv, blir tveksam om jag ska våga, brukar jag alltid tänka att växter ofta råkar ut för att djur ”beskär” dem i naturen och då dör de inte av det. Ofta gynnar beskärning även blomningen. Det är också tid att så de tidigaste plantorna, såsom pelargon, petunia, lobelia, paprika, chili m.fl.

Av Harrys kusin Zigge, som alltid är ”pussitiv”, får ni följande vardagshistoria: Zigge skulle tillbringa en hel dag hos oss. Han njöt verkligen av att få full uppmärksamhet och bjöd tillbaka med härlig hjälpsamhet. Efter några timmar blev suget efter någon att leka med för stort. Han frågade om han kunde gå bort till Vincent och höra om han var hemma och ville leka. Vi sa att det var ok bara han kom tillbaka i vilket fall och rapporterade hur det skulle bli. Efter en liten stund var han åter hos oss. -”Nä, Vincent var inte hemma.”
-”Vad synd”, sa Eva. Zigge svarade, positiv som alltid: -”Men hans mamma var hemma!.... Så det var nära!”

Kurser
Vill Du ha ”gröna fingrar” är Du välkommen på följande kurser i Växtmästarbutiken klockan 13.00-14.30 för bara 100:-/st (begränsat antal):

21/2 och 14/3 Beskärning
7/3 Frösådd
21/3 och 28/3 Omskolning och sticklingsförökning.


Anmäl på mejl eller i butiken: info@vaxtmastaren-osby.se eller 0479 143 28

Hälsningar Jankov och Sia

20 Jan 2015
Fågel eller fisk?
Småfåglarna är viktiga för varje trädgård, både som intressant fägring och som bekämpare av skadegörare. Fåglarna letar upp ägg och övervintrande insekter i sprickor o skrymslen på träd och buskar. De spisar dessa ”proteinbomber” med förtjusning. Detta gör att insektsangreppen blir mindre under kommande vår. Genom att Du utfordrar fåglarna med energirika frön och talgbollar ger Du dem stora möjligheter att övervintra och behålla dem i Din trädgård.

Sätt gärna upp holkar nu så att de är redo för inflyttning till våren. Dessutom är de ett värmande skydd under kalla vinternätter. Vintern är en tuff tid för våra stannfåglar, så ge dem mat i så ”energität” form som möjligt. Gör fågelbord och matare rena från smuts och smittämnen genom att borsta med såpa och hett vatten. Töm gamla holkar på förra sommarens innehåll så åker även loppor och andra skadedjur bort. Stå inte under holken när Du öppnar bottnen, för då får Du alla lopporna över Dig. Det är lite onödigt och obehagligt. Fåglarna gillar frön, nötter och fett- gärna talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn, jordnötter, hampfrön, viltfågelfrön och kokosfett, så får Du många olika sorters fåglar vid fågelbordet. Fortsätt att mata fram till våren. Du är aldrig ensam om ”Dina” fåglar. De rör sig alltid mellan olika fågelbord. Har Du rödhake, som är en insektsätare, kan Du hjälpa den genom att krossa fröna. Koltrasten äter liksom rödhaken gärna på marken. Koltrasten älskar äpplen!

Är Du så privilegierad att Du har en trädgårdsdamm, bör Du tänka på några viktiga saker, som ger fiskarna större chans att övervintra. Se till att ha en syresten, som drivs av en enkel luftpump. Den gör att vattnet cirkulerar, vilket gör att koldioxid och sumpgaser ”vädras” bort. Vattnet syresätts så att nedbrytningsprocessen av löv, smuts och avföring kan fortgå. Även om dammen fryser till is hittar luften sin väg ut. Lägger sig som en isolerande kudde mellan vatten och is. Luftstenarna ska inte läggas där det är djupast. Då riskerar man att störa temperaturskiktningen i vattnet. Det är nämligen så att 4-gradigt vatten är tyngst och sjunker därför längst ner i dammen. Är den c:a en meter djup bottenfryser den därför inte. Fisken ”ställer” sig alltid på det djupaste ställe där vattnet inte cirkuleras.

Eva och jag tog en lillsemester i Köpenhamn i höstas. Någon gång måste man känna att det fladdrar i livets gardiner. Vi hade fått tips på en krog, som skulle ha en fantastisk frukost (lunch). Fridas restaurang vid Planetariet. Vi åt en otrolig silltallrik med bl. a. Cristiansö-sill. Vi blev så förtjusta i denna smakupplevelse att Eva bestämde sig för att lägga in sådan själv. Hon brukar göra jättegoda sillinläggningar. Det var inte det lättaste att finna ett recept. Hon klurade dock ut ingredienserna och fick beställa sandelträ på internet (fanns alltså ej i Osby) Hon köpte ett kilo stora fina sillfiléer på torget. Det recept hon hittade var för storkök. Så hon fick räkna om allt till lämplig mängd.

Dagen var inne för provsmakning!!!! Vi dukade upp med alla tillbehör: Vesljungasnaps (Pors), öl och mandelpotatis m.m. Det var en katastrof!! Det smakade så illa att vi fick öppna en burk Abba Fransk Löksill för att inte spoliera snapsen och ölen.
Det var ju synd att slänga den fina sillen så vi tänkte på Sia. Vi tvättade av lite av sandelträet och serverade katten. Hon såg skeptisk ut redan från början och närmade sig mycket försiktigt matskålen. Stannade en meter framför och sträckte hals och framkropp så långt hon kunde utan att riskera att ta falla framåt. Hon sniffade lätt på detta avstånd och vände sig snabbt om och sprang på tre ben bort från matskålen. Det fjärde benets tass höll hon krampaktigt för den lilla nosen. Otacksamt!!

Hälsningar från Jankov och en nu återställd Sia