December 2017
Vardagar...............10-18
Lördagar................10-14

Julöppet
23/12..................10-16
24/12...................10-12
STÄNGT RÖDA DAGAR
27-29/12..............10-18
30/12...................10-14
STÄNGT 31 DEC - 9 JAN

Öppettider 2018

Måndag.................10-18
Tisdagar..............STÄNGT
Onsdag - fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013 Tips 2012 Tips 2011 Tips 2010

8 Dec 2014
Julgranar och ”nära-döden-upplevelse”!
Några av mina läsare blev bekymrade när de upptäckte att inte Sia var med på hälsningen senast. Jag har pratat med henne om detta och hon har lovat att skärpa sig! Denna gång skickar hon med några bilder på när hon hjälper till att pynta butiken. De anställda hade glömt, att det måste finnas rejält med katthår på duken om man ska visa upp varor på bord. Så här kan Du se att hon inte bara är frisk, hon jobbar också.

Julen är här och vad vore den utan nyheter: Du känner säkert till multihyacinter, men har Du stött på multiamaryllis? De blommar länge och med många stänglar från flera lökar i samma kruka. Finns i vitt och rött.

En annan nyhet är ett odlingshus med svampen Ostronskivling. Du har kanske provat att odla champinjoner? Det är inte det lättaste! Ostronskivlingen är absolut enklare att odla och man får flera skördar. Att sälja julgranar är något av det roligaste som finns. Alla människor har olika åsikter om hur en julgran ska se ut. Vissa ska ha hörngran, andra ”mot-väggen-gran” och ytterligare någon vill ha en” dans-kring-granen-gran”, alltså likadan runt om. En del vill ha smal och tät, andra gles och bred. En stående kommentar för en ensamkommande manlig julgransköpare är: ”-Jag vet att hon inte kommer att gilla den här, men jag tar chansen!” eller –”Hon kommer att slå ihjäl mig! Men jag tar den!!” Eller när båda kommer: Då står de i var sitt hörn av granutbudet och håller hårt i sitt val, under det att de försöker övertyga varandra om att just den, ”jag har här,” är den vackraste! Kölden brukar fälla utslaget. En lämnar sin gran och går mot kassan mumlande:-” Den kommer att bli jätteful och barnen kommer att hata den!”

Nu till historien, som jag lovade er förra gången: Nära dödenupplevelsen i svenska fjällen. Det var länge sedan när jag gick på Lärarhögskolan i Kristianstad och det skulle bli vinterutbildning. Det har sina risker att skicka slättlandsskåningar till fjällen! Jag förberedde mig så gott jag kunde genom att springa motionsspåret minst två gånger innan avfärd. Jag lånade skidor av en som gick kursen över mig och hade klarat av utbildningen. Eva stickade mycket kärleksfullt både vantar och mössa till mig, i varm och go ull. Jag fick dem just innan avfärd och hann inte prova dem. Såg stora ut, men jag blev jätte glad för kärleksgåvan. Jag kom lyckligt fram till Sälen och redan första morgonen skulle vi ut i backarna och åka utför, efter en mycket kort introduktion. –” He e bare o följe den snittslade banan!” sa den infödde skidläraren. Han föddes säkert med skidor på. Och jag hade aldrig stått på ett par skidor. Jo, en gång när det hade snöat i Ystad, vilket sällan inträffar. Nu var det så att receptet på vantarna och mössan hade blivit fel, för allt var gigantiskt stort. Som väl är kunde mina öron hindra mössan från att falla ner över ansiktet och med en mössa under kunde den bli kvar. Vantarna var så stora att jag var nödsakad att han ett par handskar under för att de inte skulle falla av om jag lät armarna hänga rakt ner. Jag tog mod till mig och gav mig utför stupen. Det gick faktiskt ganska bra, visserligen fick de kunniga lämna plats åt mig, då jag inte lärt var bromsen sitter. Allt gick som en dans tills jag kom i ett gupp. Då föll mössan ner över ögonen och allt blev mörkt. Mina kursare hittade mig i en snöhög med stavarna nerstuckna i snön och båda vantarna hängande i öglorna. Efter första dagen satte lärarna mig i barnbacken med en ny mössa i starkt lysande orange, för att varna andra. Jag tyckte att det var att ta i men de stod på sig och hänvisade till någon FN-stadga om vårdslöshet i skidbacke.

Jag överlevde strapatserna och lärde mig faktiskt lite om skidåkning. Men beslutade att aldrig åka igen då jag lämnade tillbaka låneskidorna och utlånaren undrade varför hans skidor var så slitna på ovansidan. Ändå hade jag putsat upp dem ordentligt med Cerat för att dölja skadorna. Man kan ju inte undvika att korsa skidorna lite då och då.

Sia och Jankov önskar en riktigt god jul


10 Nov 2014
Konsten att fånga mullvad
1. Med fälla: Det viktigaste när man kommit hem med sin nyinköpta fälla är att få bort människolukten. Ta inte med bara händer i fällan. Mullvaden känner direkt lukten av människa! I stället för att fastna i fällan knuffar den jord framför sig och utlöser den. Ta fällan med handskar på och dra den i jord fram och tillbaka för att få bort människolukten. Bläcket, som håller isär käftarna, kan med fördel bindas med en nylonlina eller ett tunt snöre i stativet för att inte förlora det i jorden. Bäst resultat får man genom att göra ett grundligt arbete. Ta bort alla gamla högar och vänta tills det uppkommit nya, helst tre, fyra stycken. Nu ser man var mullvaden håller hus. Ta en bambupinne eller annat liknande och leta fram gången mellan högarna genom att sticka med pinnen. Man känner när det går lätt igenom tomrummet i gången. Ta en spade och skär ut en kon formad kil mitt över hålet. Lyft upp kilen och rensa bort lös jord med handskar på så att det går att sätta ner fällan i kanten av hålet. Ta bort lite av jorden på undersidan av kilen så att det uppstår ett mellanrum under där fällan är placerad. Annars slår den inte igen! Var noga med att se till att inget ljus eller luft har möjlighet att komma ner i hålet. Mullvaden känner direkt luftdraget. Strö gärna lös jord över anordningen för att ”täta” luft- och ljusläckor. Man kan för säkerhets skull sätta en svart spann över fällan.

2. Med avskräckningsmedel: Revira mot sork, mullvad och andra små djur.
Det lättaste sättet är att undvika att få in mullvad i trädgården är att förebygga genom att göra ett ”doftstängsel” på två meters bredd runt tomten. Ytterst effektivt! Följ alltid bruksanvisningen noga.
Har Du redan mullvadar i trädgården är det svårare och tar längre tid. Börja inifrån och jobba ut från mitten av trädgården. Börja med att preparera c:a tio kvm. Vänta några dagar och bygg på med ett par meter till, runt om. Fortsätt på samma vis tills Du har motat ut mullvaden. Revira varar i sex månader och fungerar utmärkt men fordrar tålamod. Mullvaden ger sig till sist av och kommer inte tillbaka om Du sedan regelmässigt upprätthåller ”doftstaketet” genom att fylla på var sjätte månad.

Min kära hustru är en idog läsare. Vid ett tillfälle, för länge sedan, fick jag i uppdrag att låna hem en bok från biblioteket till henne. Det var den första och enda gången. ”Sy-glädjen” sa hon att den hette. Jag tänkte att det var trevligt att hon blivit intresserad av att sy och funderade på vad hon skulle kunna tillverka till mig. Kanske en ny mysdress? Jag kom till biblioteket och började leta bland fackböckerna, närmare bestämt handarbetsböckerna. Hittade inget utan fick be om hjälp av personalen. Pia såg något konfunderad ut och men hjälpte mig hela tiden med en rynka av tvivel i pannan. Resultatlöst. Så jag fick komma hem utan bok. Berättade för Eva att boken inte fanns. Hon skakade på huvudet och tvivlade på mina uppgifter. –”Letade du efter S/Y Glädjen en bok av Inger Alfvén? Den handlar om en gul båt och absolut inget om någon glädje. Det är en roman!”
Nästa gång ska jag berätta om när hon stickade mössa och vantar till mig och hur detta utsatte mig för livsfara.

Kom ihåg att besöka Osbys fantastiska julskyltning den 30/11! Ha det gott! Jankov


29 Okt 2014
Vinterskydda växterna!
De flesta växterna i Din trädgård behöver inget extra skydd för att klara vintern. Man drar ofta fel slutsats när en växt dör. Lavendel, till exempel, tror många är känslig för kyla. Det är i stället så att det är vinterfukten, som dödar den. Lavendel ska planteras med en rejäl inblandning av grus och kalk. Då trivs den och klarar vintern.

Rosorna bör kupas nu och tuktas lite lätt så att de känner att de ska gå i vintervila. Kupa rejält med befintlig jord eller täckbark. Ju större hög Du bygger upp på stammarna desto bättre klaras vintern. Eller täck hela rosrabatten med kraftig, vit fiberduk. Ett säkert sätt! Stamrosen klaras lättast om Du gräver en ränna i trädgårdslandet. Gör den c:a 50-60 cm djup. Klipp in kronan till en tredjedel och ta bort de flesta bladen. Ta bort krukan, bind ihop kronan och lägg ner hela rosen tillsammans med löv och toppa med en fiberduk eller en gammal mattstump. Fyll på med jord och placera en pinne i bädden så att Du hittar den efter vintern. Plocka fram rosen när björkarna har musöron eller tidigare om Du vill driva rosen till snabb blomning. Den kommer att se ut som när Du lade ner den. Kvar finns t.o.m. höstens sista gröna blad. Ta bort 1/3 av rötterna och sätt om i ny U-jord.

Nästan alla sommarblommor är tropiska och måste övervintras ljust och svalt. Vissa behöver även extra belysning. Använd då LED-lampa som ger mer ljus och mindre värme. Dessutom energisnål till tusen. Gör även här en lätt beskärning för att minska bladmassan och växtens storlek. Bra övervintringsställen är sängkammarfönstret, vinden, förrådet, garaget, sommarstugan, farstun och andra platser där temperaturen ligger på 5-18 grader. Ju varmare det är desto ljusare måste det vara.

Växter, som fäller sina blad, behöver inte ha ljus och kan stå riktigt kallt. Vissa klarar flera minusgrader. Fikonträdet klarar sig ner till 15 minus men inte någon längre tid. Rotklumpen får inte frysa. Så är det också med olivträdet, som dock är vintergrönt.

Tomatplantor går inte att övervintra men paprika och chili fungerar. Citrus ska stå ljust och mellan 5-10 grader för att må bäst. Inga växter i vintervila ska vattnas mycket. Tänk på att de inte transpirerar mycket under vintern. De växer ju inte heller. Därför ska de vattnas minimalt men inte torka helt. Använd fuktmätare om Du är osäker.

Olle är en av mina barndomsvänner från Ystad. Han och hans hustru var på besök hos oss i Osby nyligen. Han är en stadsmänniska med väldigt hög allmänbildning. Därför är följande historia speciellt rolig: Olle tog sig en tur ut i naturen och kom tillbaka lysande av upphetsning under det att han sa: -”Gud, vilken underbar fågel jag såg. Den hade helt fantastiska färger. Säkert en som förirrat sig hit från tropiska områden. Jag måste kolla i fågelboken. Du har väl en sådan? -”Ja, svarade jag. Det har jag.” Olle fortsatte: -”Den hade knallrött bröst och flera härliga färger. Jag har aldrig sett nåt sådant. Säkert sällsynt!" Jag plockade fram boken och Olle tog den entusiastiskt ifrån mig och började bläddra. Efter en stund stannade hans rörelser av och han vände samma sida fram och åter. Tittade upp på mig mer lik en fågelholk än allmånbildad man. - ”Pinsamt!!! Det var en domherre! En domherre.”

Hälsningar Jankov och en fågelälskande Sia

15 Okt 2014
Trädgårdstrender 2015 och G-punkten finns visst den!
Enligt en av trendspanarna på Elmias trädgårdsmässa nu i oktober ska det vara djungel, regnskog och riktigt mycket grönska i trädgårdarna, balkongerna och i hemmen kommande år.

Inredningsmässigt handlar det om snäckor, koraller och jordglobar. Märklig blandning! Eller hur? Det ska vara stora kraftiga växter med mycket blad i rummen. I fönsterna ska lampor sprida sitt ljus. Gråvita marmordetaljer ska pryda hyllor och skåp. -”Det ska vara ombonat men stramt”, säger framtidsgurun. De gröna växterna, med mycket blad, ska dominera. På matsalsbordet får det gärna stå ett litet olivträd eller en citrus i stället för den traditionella buketten.

Trenden ”Sagosommar” är en romantisk inriktning, som präglas av en blomstrande och lättskött trädgård, där årstiderna får dominera. Här blandas olika material såsom bomull, ull, och emaljföremål, allt gärna i pastellfärger.

Att kunna odla fram både sina snittblommor, frukt och grönsaker är viktigare och viktigare både för studenten, lägenhetsinnehavaren och husägaren på landet. Kryddor till mojiton, grillen och salladen ska komma från egna trädgården alternativt odlingen på balkongen. Det senaste är att odla vertikalt d.v.s. odla på väggen. Det finns särskilda odlingsmoduler, som kan monteras där. Det är ett fenomen, som förekommer allt oftare i storstäderna, där dessa väggar fungerar både som filter mot avgaserna från bilar och industrier och som stimulerande grönska och blomning.

”Välkommen till tropikerna” är den smalaste trenden som presenterades på Elmia Garden i år.
Här dominerar gröna maffiga växter såsom prydnadsgräs och färgstarka blommor typ gloxinia och hibiskus. Växterna ska vara stora, antingen täta och fylliga eller med spännande bladverk i speciella former eller färger. Afrika lyfts fram med exotiska toner. Växter med olikfärgade blad som calathea får gärna vara med. Fikusar, palmer och svärmorstunga får en renässans.

Jag hörde på radio P1 i morse att forskare konstaterat att det inte finns någon G-punkt. Sökandet efter denna punkt har ju förekommit i åratal. Till slut konsterades det att den inte finns. Men jag kan meddela att den finns visst det. Det är en affär i Varberg.

Hälsningar från Jankov och Sia

PS. Missa inte den fantasiska allhelgonastämningen på kyrkogårdarna. Det är så vackert med alla ljus i novembermörkret.DS.


2 Okt 2014
Ett ljus i mörkret!
Vad vi än säger och hur mycket vi än protesterar så blir det mörkare, kallare och kortare dagar och snart, mycket snart, är det jul igen. ………….Sen blir det ljusare igen. Det finns dock mycket, som är mysigt med den mörka tiden. Att komma in i stugvärmen och känna doften av god mat, lite brasrök och fladdrande stearinljus. Den goda boken i favoritfåtöljen med en Campari inom räckhåll. Jo visst, det är skönt med årstider! Tänk bara att varje dag stiga upp med 30 graders värme och alltid brännande sol. Att aldrig längta efter ett sommarbad, aldrig frysa om händerna och bli upptinad av den älskades värme. Nej! Vi har det bra i Sverige.

Jag har fått några frågor vars svar kanske kan vara intressanta för en del av er. En kund frågade varför den perenna ljungen alltid dog över vintern. Är den inte perenn? – Jo, det handlar om flera orsaker till att det kan misslyckas. När man planterar den i marken för att den ska leva vidare måste man skära ett kryss i botten på rotklumpen. På så vis får man fyra flikar, som man viker upp. Dessa flikar fungerar, som spärrar mot att klumpen lyftes upp av tjälen när marken reder sig på våren. Vid uppfrysning ligger jordklumpen löst i hålet och torkar snabbt ut. Ljungen dör. Nästa gång Du tar av krukan på en ljungplanta ska Du titta på rotsystemet. Då kommer Du att se att alla rötterna är enormt tunna och ser ut som en strumpa, som dragits över jorden. Dessa fina rötter finns bara i ytterkanten av krukklumpen och måste ha kontakt med jorden runt omkring för att kunna sprida sig, rota sig. Man ska inte heller plantera så sent att jordens temperatur är för låg för att växtens ska rota sig. I krukor och balkonglådor är det aldrig säkert.

Det finns numera en mängd olika batteriljus, som kan användas både på kyrkogården och i lyktor och stakar i hemmet. En del har solceller, som laddar på dagen och lyser på kvällen. Man ska vara medveten om att solceller inte fungerar särskilt bra i vårt land, där soltimmarna inskränker sig till några få på vintern. Ljusmängden räcker inte för att ladda batterierna tillräckligt. Köp dem inte! Det finns batteridrivna ljus, som tänds med inställbara intervall. Till exempel kan de lysa i fyra eller åtta timmar i följd. De börjar lysa när det ställs in och sen upprepas intervallerna likadant varje dygn.

En del har ett ljusrelä, som känner när det blir mörkt. Då tänds ljuset och slocknar när det ljusnar igen. Dessa är oftast både bra och prisvärda. Man kan ju också använda uppladdningsbara batterier till dem för att spara miljö och pengar.

Zigge har just börjat skolan, den riktiga skolan och han älskar den och sina lärare. Zigge är en kille, som har stor empati och man ser honom ofta trösta kompisar, som slagit sig eller är ledsna. Lite av en filosof är han också. Häromdagen berättade han när kommit hem från skolan att han sett två döda ekorrar i skogen. Han var tagen av situationen. – ”Det var en stor och en liten. Säkert mamman och hennes lilla barn! Dom låg där döda! (paus) Det är sånt räligt, som fastnar i skallen!”

Hälsningar Jankov och en värmeälskande Sia. (Är det kallt blir hon inne)


22 Aug 2014
Vem vill gå till sängs hungrig?
Efter en lång tids torka har gräsmattan fått mycket stryk. Nu kommer dock regnet och kanske det blir räddningen för en pinad matta. Det är mycket lämpligt att gödsla gräset nu i augusti-september för att stärka mattan inför vintern. ”Vem vill gå till sängs hungrig?” Komplettera med nytt gräsfrö på de torkskadade ytorna för att gräset ska läka och ogräset hållas borta.

Pingborrelarverna är aktuella nu igen. De äter upp rötterna på gräset på vissa utsatta platser. Oftast kommer problemen efter torka, alltför hård klippning, soligt läge och dåligt gödslat gräs. Fåglarna spisar gärna larverna och för att komma åt dem plockar de bort hela tuvor gräs och slänger dessa, helt fräckt, omkring sig. För att undvika skador ska man hålla gräsmattan i gott trim och gödsla minst tre gånger per säsong, så i nytt gräsfrö vid behov och inte klippa gräset för kort. 5 cm är ett bra riktmärke för en vanlig gräsmatta. Har man fått problemet kan man bekämpa med nematoder, som är mikroskopiskt små rörmaskar, som letar upp larverna och tränger in i deras kroppar och förgiftar dem så att de dör. Nematoderna kan förflytta sig i markfukten, så det gäller att jorden inte är för torr. Såhär ska Du göra för att få bra effekt:

Innan Du börjar ska gräsmattan ha fått ordentligt med vatten, som även trängt ner i ytjorden. Nematoder är levande varelser, som man måste handskas försiktig med. De tål inte UV-ljus och därför ska Du vattna ut dem på kvällen och därefter vattna ytan igen, så att rörmaskarna följer med ner i jorden. Dessa nematoder finns normalt i svenska jordar men inte i tillräckliga mängder för att orsaka någon större minskning av larverna. Nematoderna kan sedan leva vidare i Din jord och fortsätta att hålla efter larverna. Efter hand som tillgången på mat minskar blir också nematoderna färre.

Jag har fått frågor om när det är tid att flytta buskar: Detta bör man vänta med till i september –oktober eller hellre när bladen fallit. Vattna igenom och ta en rejäl klump. Jordförbättra den nya planteringsgropen med passande jord. Perenner kan Du dela nu och plantera om. Stora rotsystem delas genom att man sticker ner två grepar, rygg mot rygg och bänder isär rötterna,

Jag hade en kurs om odling uppe i Piteå för några år sedan: Det är alltid trevligt att komma dit upp för man är så välkommen och kursdeltagarna vill aldrig sluta. De har ofta åkt långt och vill passa på att träffa likasinnade och byta erfarenheter. Nå, den här gången hände något roligt. Jag hade just startat kursen och delat ut ett arbetsmaterial, som sedan låg på borden framför deltagarna. Bilden på framsidan föreställde läckra grönsaker i alla färger, upplagda på ett fat. En person kom rusande in i salen och ursäktade sig att han var sen. Han slog sig ner bland de övriga och satte sig till rätta. Jag återupptog undervisningen genom att prata om hur viktig jorden är för odlingsresultatet. Mannen, som just kommit, började skruva på sig och titta sig omkring på de andra deltagarna. Jag fortsatte med att prata om hur viktigt det är att man har en bra sammansättning i jorden av mullämnen och gödsel. Nu var mannen helt röd i ansiktet. Försiktigt och tvekande sträckte han upp handen och frågade: -”Då är detta int kockkursen? Väl?” – ”Nej.” svarade jag. Då kom det ett sådant där ”sugljud”, som låter som en svag vissling (vanligt i Norrland) från mannen, som snabbt banade sig iväg mellan borden mot utgången, spanande efter möjliga kockaspiranter i närheten.

Harry har varit i farten igen: Han diskuterade färger och sa: -” Jag tycker bäst om rött, vitt …… gult, svart…….rosa och lila. Dom andra färgerna tycker jag inte om!”

Hälsningar Jankov och Sia


24 Juni 2014
Harry Boy! Idag ska ni få veta varför Harry heter Harry!
Men först några trädgårdstips! Det som de flesta har problem med nu i trädgårdarna är olika slags angrepp på växter och annan egendom. Ni fick ett recept på en miljövänligt blandning mot svamp- och insektsangrepp i förra numret. Har ni slarvat bort eller av annan anledning saknar detta recept, finns det kopierat och färdigt hos Växtmästaren. Det är bara att hämta utan kostnad, för jag tycker att man ska vara försiktig med gifter.

För Dig som vill ha lite bättre kraft i insektsmedlet rekommenderar jag Pyretall, som är ett koncentrat av en krysantemumsläkting, som odlas i Kenya. Det är det enda insektspreparat som biodynamikerna tillåts att använda förutom såpor. Såpa och T-sprit är också användbart. Såpan och T-spriten löser upp insektens vaxskikt i skalet och göra att den förlorar vätska och dör. Pyretal bryts ned av solljuset på bara några timmar. Blanda med fingervarmt vatten för bättre effekt och upprepa behandlingen efter c:a 10 dagar. Blanda bara så mycket som går åt, då det bryts ner i sprejflaskan om ljuset kommer till.

En ny produkt, Natria Pyrsol, är en blandning av pyretriner och rapsolja. Den är väldigt effektiv eftersom denna fungerar på två olika sätt. Pyrsolet är direktverkande och fungerar som ett nervgift medan rapsoljan lägger sig över insektens andningsorgan och kväver djuret. Rapsoljan har också verkan mot mjöldagg genom att den hindrar sporerna från svampen att sprida sig.

Så fort regnet kom visade sig också sniglarna och de är inte trevliga. Mot dem är jag tvungen att använda gift, som faktiskt är effektivt. Det heter Snigelfritt och innehåller ett lockmedel som göra att sniglarna äter av giftet och dör.

För att få bort alger, mossor och andra gröna beläggningar på terrassen och trätrallen på uteplatserna rekommenderar jag ett preparat som heter Terrace Clean. Det missfärgar inte och fungerar utmärkt utan att vara farligt för miljön.

Jag delade ut affischer och spånghäften i byn till alla butikerna och hamnade på ICA Supermarket. Där bjöds på tårta och jag hamnade mitt i firandet av storvinsten på ATG, som skickligt kammades hem av de anställda på ICA. Jag blev intervjuad. Jag fattade inte av vem och hur det gick till men jag svarade på frågor och filmades. Funderade mycket på var detta skulle sändas. Idag fick jag svaret i ett mail från en kompis i Trelleborg. Det innehöll följande:

”Hej,
Nu förstår jag varför Harry heter Harry. Det måste delvis i alla fall bero på morfars intresse av att spela på hästar. Min son Peter var hos oss i lördags kväll medan blivande bruden roade sig på möhippa. Han berättade att varit inne på en spelbutik på Caroli City och och på deras TV-sändning var ett inslag från Osby. Tydligen finns det en speciell butik(läs: ICA Supermarket) med en speciell förmåga att finna vinnarhästar i Osby. Plötsligt hör han en intervju med en av ”stamgästerna” och det var naturligtvis Du, Jankov. Allt föll ut enligt intervjuarens tankar ända till Du sa att Du aldrig spelade på hästar. Jag förstår att Du måste säga så i TV så att inte hustrun får koll på det!!!

Må väl
Lennart” Sia och jag önskar er en riktigt go sommar!


5 Juni 2014
Jag odlar fula tomater till kunderna!
”Lite problem och lite positivt ska det vara,” sa Anna (min dotter) och det ät ju bäst att lyda. Vi börjar med pingborrebaggarna, som ställer till problem med gräsmattorna. De gillar framför allt otät gräsmatta i soligt läge med torr jord. De svärmar soliga dagar över gräset och far upp i buskarna i närheten för att para sig. Honan lägger ägg i gräset och äggen kläcks efter ett par veckor. Genast börjar larverna äta av gräsrötterna. Pingborrelarverna lever i gräsmattan i tre år och förpuppas mellan gångerna och återkommer varje gång i ett större format. De kläcks till sist som en ny bagge med kopparfärgad kropp. De svärmar i början av juni. Även trädgårdsborren kan vara ödesdiger för gräset. Trädgårdsborren är en mindre larv. Harkrankar och hårmyggor kan också ställa till problem i gräsmattan.
Den grundläggande principen är som alltid att ha en välskött , frodig och frisk gräsmatta. Gödsla och toppdressa och kalka vid behov. Tre gödslingar om sommaren ger en bra motståndskraft mot angrepp. Klipp inte gräset för kort. Kort gräs ger korta rötter och därmed är det lätt att de små rötterna blir snabbt uppätna. Pingborreangrepp syns bäst i augusti-september då stora kala fläckar och ständiga besök av fåglar, visar larvernas härjningar. Ibland äter sig fåglarna sig så mätta att de inte orkar lyfta utan får gå hem. Ser Du svärmande baggar kan Du sätta på en vattenspridare så flyttar de till Din granne eller placera ut gula skålar med vatten där Du tillsatt några droppar diskmedel. Baggarna drunknar i dem. Nematoder kan köpas och vattnas ut en molnig dag eller på kvällen. De tål nämligen inte UV-ljus. Vattna först gräsytan du vill behandla så att den kan suga upp vattnet med nematoderna. Vattna ut nematoderna upplösta i vatten i en vattenkanna. Ha en pinne i kannan så att Du kan hålla dem uppvirvlade i vattnet. Använd helst spridarramp på vattenkannan. Vattna åter efter behandlingen. Nu kan nematoderna förflytta sig i markfukten och leta upp sina larver, som de tränger in i och bokstavligen äter upp inifrån. Pingborrelarverna dör och det gör även flera av de andra skadegörarna, som jag nämnt ovan.

Ett annat problem är svampangrepp och löss på prydnadsväxter och grönsaker. Därför ska ni få ett fantastiskt recept på miljövänlig bekämpning. Blanda 1 liter vatten med 2 cl såpa, 3 cl rapsolja och 5 ml bikarbonat. Avsluta med ett par droppar diskmedel. Skaka om och häll i en tryckspruta och duscha angripna blad noggrant. Upprepa efter en vecka och håll på tills Du ser att angreppet slutat.

Nu till de fula tomaterna! Jag hade sått tomaterna lite tidigt i år vilket resulterade i att de blev väldigt långa och rangliga. De såg helt enkelt för hemska ut men det var inget egentligt fel på dem mer än det rent estetiska. Allt går att sälja. En kund blev själaglad för att vi hade sådana plantor. Hon kom till kassan och jublade över tomatplantorna. Vi tittade lite undrande på henne. Då förklarade hon: -”Jo, det är så att jag inte sått några tomater i år och mor har undrat om detta. Nu kan jag köpa dessa fula och säga att jag själv har odlat dem och det kommer hon absolut att tro på. Kanon!!”

Harry hade varit på flyguppvisning i Kallinge i Blekinge. För att hans öron skulle överleva oväsendet köpte Anna hörselskydd till honom. Han blev överförtjust i dem och hade dem på sig hela dagen. Han hörde inte när Anna sa att det var läggdags. Dagen efter skulle han på förskolan och vägrade ta på sig kläderna. Anna lockade med alla knep hon visste men förgäves!! Då sa han: -”Om jag får ha hörselskydden på mig i skolan ska jag klä på mig.” Anna såg äntligen en lösning på klädproblemet. Nu var det naturligvis inte så enkelt. Alla kläderna måste stämma med färgerna på hörselskydden. Så allt skulle gå i vitt, blått, svart och rött. Rena färger! Inga mönster! Anna suckade nu skulle hon inte få på honom den fina tröjan med det tuffa mönstret. Jag tror att personalen tävlade om att få låna hörselskydden.

Hälsningar
Jankov och en välmående Sia
6 Maj 2014

Sommaren är här!!!
Att odla för egen konsumtion är en trend, som växer sig allt starkare. Fler och fler skaffar sig lättskötta odlingar i pallkragar och liknande. Vissa vill ha marktäckväv i botten men då kan man inte odla växter med djupa knölar typ morötter. Bättre är då att lägga tidningar i botten och fylla på med bra jord. Välj ekologisk eller U-jord, som verkligen ger resultat. Det som efterfrågas nu är Marockansk mynta, lämplig till drinken Mojito. Stevia, som används som sötningsmedel i allt som ska vara sött men inte innehålla vanligt socker. Stevia används färsk eller torkad och kan sparas länge så. Citrongräs, koriander, chili, ja, allt som kan användas i matlagningen vill folk ha nu. För den som inte hunnit så sina grönsaker finns boxar med 10-20 plantor, som lätt kan delas och sättas ut i landen och pallkragarna. Sommarblommor för snitt och krukor/lådor finns också nu i boxar.

Bland sommarblommorna kan jag nämna några av mina favoriter:” Törnrosas skjortel” är en underbar klängväxt, som blommar hela sommaren och trivs i sol till halvskugga. Den kan också fungera väl i amplar. Cassian är en underlig stamväxt, som har märkliga gula blommor och doftar starkt av popcorn. Hortensian är svårslagen, som utomhusdekoration i krukor och på friland. Det finns nya sorter som byter färg efterhand som de växer. De blommar praktisk taget hela sommaren. Vill Du att din rosafärgade hortensia ska bli blå eller vara säker på att Din växt behåller sin blåa färg, sätter Du den i rhododendronjord eller vattnar den med ”Färga mig blå”. Vill Du behålla den rosa färgen kan Du tillsätta lite Algomin i jorden eller sätta den i U-jord. Obs! Hortensian är törstig.

Många mailar mig frågor om sommarblommor i skugga. Ett flertal går alldeles utmärkt i halvskugga. Här kommer några förslag: ageratum= leverbalsam, briza maxima= Italienskt darrgräs, isbegonia, sommardahlia, diascia= tvillingsporre, dichondra argentea= silvernjurvinda, fuchsia= blodsdroppe, impatiens= flitiga Lisa, lobelia i sorter, blomstertobak, sanvitalia=husarknappar, palettblad, tagetes och krasse i sorter. I djup skugga kan fuchsia och lisor fungera men inte att förglömma ett flertal perenna växter såsom hosta/funkia, murgröna, plättar-i-luften, brokbladig förgätmigej, plister, bambu, bergenia, penningblad, humle, klematis och kaprifol, bara för att nämna några.

Harry(5 år) var med på Nya Konditoriet och festade till det med smaskiga kakor. Plötsligt när han ätit färdigt försvann han. Han hade, sin vana trogen, dukat ut efter sig och gått ut i köket med tallrik och glas, som han placerade på diskbänken och utbrast med hög röst: ”Tack för maten. Den var god!” Vad kommer miljöinspektionen, EU eller facket att säga om detta?

Att odla är att koppla av
Hälsningar Jankov och en solvarm katt.


PS. Vi ses den 25/6 i Centralparken. ”En kväll i juni” Sånghäften köper Du i butikerna. Välkommen!DS.


6 Maj 2014
”Du, vad heter detta ogräs?
Det finns i massor i min gräsmatta!” Denna fråga får jag allt som oftast. Det är intressant, tycker jag, att vetgirigheten är så stor. I de flesta fall går kunden nöjd och glad ut från butiken med bara kunskapen om vilken växt det är. Hur man får bort den eller varför den dykt upp är tydligen av mindre betydelse.

Nu är det dags att plantera i krukor och lådor och då kan det vara bra med lite information om plantering.

Tänk på:


• Placeringen: Är det soligt, skuggigt, varmt, blåsigt, torrt, uterum, under tak, under bar himmel? Varje läge har sina utvalda växter, som passar och kan utvecklas.

• Färger: Välj gärna ton i ton, kontrast- eller komplementfärger d.v.s. färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln t.ex. gul-lila.

• Bladen: Deras form och färg har storbetydelse för intrycket. Har Du valt växter med stora blad är det bra att bryta av med smalbladiga eller småbladiga.

• Form: Använd växternas former för att skapa skönhet. Utropstecken är en form som är användbar. Den skapar Du med hjälp av en pelarformig växt eller ett gräs.

• Rörelse: Kan skapas just genom att plantera ett högt gräs, som får vaja för vinden. Det skapar också höjd åt planteringen.

• Exponeringen: Varifrån man ser Ditt arrangemang bestämmer hur Du placerar växterna. Ses arrangemanget bara från ett håll, t.ex. en kruka vid en vägg, så får det ju både en förgrund och bakgrund. En plantering, som ses från alla håll, blir mer som en tårta.

• Spiralen: Ofta väljer man att bygga en plantering, som en spiral. En hög växt, som bas, sen är det tripp, trapp, trull och så avslutas med en, som hänger ner över kanten.

• Dofter och upplevelser: Skapas genom att använda växter som drar till sig fjärilar, humlor och bin.

• Glöm inte att välja rätt jord och dränering och att vattna rejält men inte ofta.

Lycka till!!

Annas son, Harry, som jag skrivit om förut, är en härlig och spontan kille. Han hade länge pratat om att han skulle vara hos sin kompis Hugo, tvärs över gatan, på Valborgsmässoaftons dag då mamma skulle jobba. Detta var en stor grej för Harry. Han planerade och packade och fortsatte att planera och packa vad hans kulle tänkas ha nytta av hos Hugo. Han packade allt i sin stora ryggsäck. När det äntligen var dags att gå över gatan till Hugo hade han stora problem att få på sig den tunga ryggsäcken. – ”Jag är stark!”, sa han och lyckades till sist. Mamma och Harry gick ut från huset och just när Harry tog steget från trappan ut i luften tog han överbalansen och föll bakåt.
Har ni sett en skalbagge, som ligger på rygg och sprattlar och kan inte komma på rätt köl? Så såg han ut. Han kom dock på benen igen och utbrast: -”Tur man är fem år och stark!” sa han. ”Nu är jag packad och redo!” Han skulle vara hos Hugo i tre timmar.

Hälsningar från Jankov! (Eva tog katten och kvasten och försvann i påskas! Jag får väl städa senare.)


16 April 2014
Då tar vi det igen….
Rosorna ska klippas när björkarna har musöron och det är ett väldigt säkert tecken. –” Men”, säger många, ”det har ju kommit långa skott på dem redan! Är inte det synd att klippa dem då?”

Följ naturen så blir det bäst. Björkarna känner när våren är stabil! Klipper man för tidigt börjar skott växa upp nerifrån marken och skadas då svårt vid en kraftig nattfrost. Om du väntar att beskära så tar frosten de överst skotten och då finns alltid nya på gång nere i plantan. Klängrosor och buskrosor, som är robustare än rabattrosor, gallrar man genom att ta bort gamla, grova skott ända nere vid marken , c:a 20 cm lämnas kvar. I övrigt tar man bort vissna, bruna och missriktade skott. Första gödslingen gör man med Algomin Trädgårdsgödsel. Rosor älskar kalk! Sedan gödslar man med rosgödsel efter c:a två veckor. Gödsla rosorna ytterligare en gång vid midsommar. Växter, som blommar mycket, måste också ha näring och rosor är hungriga. Välmående rosor blir sällan sjuka

Vill Du inte ha så mycket besvär med växter väljer Du sådana, som normalt trivs i våra jordar och klimat. Då vi har sura och ibland mullrika jordar trivs surjordsväxter. Dessa är rhododendron, azaleor, lingon, blåbär och hallon. Det är mycket populärt att plantera dessa växter nu. Bl.a. ungdomarna vill ha frukt och bär, som de vet hur de blivit odlade. Man vill veta vad man äter. Ett tips är att plantera några blåbärsbuskar i en grupp i rejält med rhodo-jord. Blåbär gillar ”gruppboende”. Som undervegetation planterar Du lingon. De trivs ihop och lingon är enligt ny svensk forskning den bästa kosten för att förebygga hjärt och kärlsjukdomar och dessutom sänker lingonen blodsockerhalten betydligt. Jag har själv planterat lingon och allåkerbär under mina blåbärsbuskar. Tänk på att alla dessa surjordsväxter vill ha det lite fuktigt. Ett annat bär som inte får fattas i Din trädgård är hallonet: GLEN AMPLE. Det är det godaste och mest rikbärande hallonet. Tänk Dig vilda skogshallon i smaken! Storlek som köpehallon, fasthet och sötma. Allt detta får Du med bäret Glen Ample. Planteras i sol till halvskugga i rhodojord täck runt plantorna med 5 cm täckbark och Du har fått en riktig hallonodling. Välj gärna en plats där Du kan ha kontroll på alla skotten, så att Du inte får dem i rabatterna. Sätt dem med en kant runt planteringen. Tre plantor per löpmeter och 1,5 m mellan raderna.

Jag gillar när inte girigheten premieras, därför berättar jag följande historia, dock utan att utpeka någon: Den rike och snåle mannen ville inte unna sin hustru och sina barn alla pengarna när han dog, så han skrev i sitt testamente att han ville begravas med pengarna vid sin sida. Mannen dog till sist. Begravningen ägde rum enligt alla traditioner och ceremonier. På efterföljande kaffestund pratades det mycket om hur änkan hade gjort med pengarna. Till sist tog nyfikenheten överhanden och en av gästerna dristade sig att fråga hur det blivit. Änkan svarade att naturligtvis fick han sina pengar med sig! -”Men Du menar väl inte att du la ner de i graven????? -”Nej, jag skrev en check!” svarade den smarta änkan.

Glöm inte att njuta av livet!
Det gör Sia och jag!


1 April 2014
Smådjursproblem!
Många hör av sig om problem med olika objudna gäster i trädgården. Jag ska presentera lite förslag på åtgärder för att bli kvitt dessa besökare.

Det största problemet är i särklass mullvad och sork. Mullvaden gör högar i gräsmattan och lever av insekter och maskar. Sorken lever av rötter och andra växtdelar och är alltså vegetarian. Sorken utnyttjar gärna mullvadens gångar och gör få eller inga högar. Sorkens gångar finner Du i kanten av rabatter och runt buskar och träd. Den är i särklass farligast för trädgårdens vegetation. Mullvadsproblemet är främst estetiskt men det ger, på sikt, en underminering av gräsytan. Mullvad/sork bekämpas genom att få dem att vantrivas. Detta åstadkoms med hjälp av ljud, vibrationer och doft. Det finns flera olika doftprodukter såsom Revira, blodmjöl, människohår, parfymer m.m. Alla dessa avskräckare fungerar bäst när man inte har problemet och vill slippa djuren. Det är dock få, av oss, som jobbar förebyggande. Om man redan har dem inne på tomten är det lite svårare. Då måste man vara ihärdig och uthållig. Vilket djur vill lämna sitt revir?

Hur fungerar då dessa medel? Revira är små lecakulor, som är preparerade med doftämnen och framtagna av ryska forskare. Medlet är ofarligt för djur och människor. Det är viktigt att följa bruksanvisningen. Låt kvinnorna sköta utläggningen eftersom de alltid läser bruksanvisningen först. När man väl fått djuren att lämna trädgården ska man lägga ut ett ”doftstängsel” runt tomten. Revira varar i sex månader. Det finns för alla problemdjur.

Blodmjöl har bra effekt på de flesta problemdjuren eftersom det luktar ”slaktplats”, men har kort varaktighet. Det spolas bort av regn. Man kan fördröja detta genom att lösa blodmjölet i vatten och doppa bitar av oasis i detta. Sätt bitarna på blompinnar i rabatterna eller häng upp i små nätpåsar.

Rådjur kan man mota bort med blodmjöl, CD-skivor upphända i träd och buskar, vita trianglar utklippta i papper, människohår i påsar, dam- och herrparfym, Råväck, Tricogarden och bullerskapande maskiner såsom robotgräsklippare och elektroniska mullvadsskrämmare. Robotgräsklippare har god effekt på alla odjur. På kaniner fungerar de flesta av de uppräknade preparaten. För vildsvin finns Revira och blodmjöl. Det säkraste är ett lågt elstängsel. Ovälkomna katter hålls borta med Revira mot smådjur och ett särskilt avskräckningsmedel mot katter. Viktigt är att inte ge katterna en fin toalett. Undvik att ha bar torr jord eller sand intill husväggarna. Om Du använder avskräckningsmedel för katter är det av största betydelse att ta bort all ytjord med katternas kiss och bajs.

Jag avslutar med en historia från livet. Abbe, Åsas lille kille, åkte med oss till Kanarieöarna i vinter. Det var väldigt spännande att flyga men spänningen tog snart slut så efter en timmes resa utbrast Abbe: -”Jag vill hem nu!! Med det samma!!” Han lugnades med hjälp av en snäll flygvärdinna, som charmats av hans goa leende. Hon försåg honom med Bamses Pysselbok. Vilken lycka! När vi skulle landa var det dags att sätta på säkerhetsbältet. Det var lättare sagt än gjort. Efter en halvtimmes kamp lyckades Åsa få på honom bältet och då hade vi redan landat. Nå, det hade i alla fall det goda med sig att Åsa inte hann med att vara flygrädd.

Ha en go vår och glöm inte att gödsla! (Sia säger att det gör hon)
PS. Det går inte så bra med stickningen. Eva har nog gett mig fel stickor! DS.


21 Mars 2014
En massa mossa

Vi människor är underliga varelser. Jag tänker på att innan jul kunde vi i butiken sälja mossa paketerad i plastpåsar till folk, som ville ha detta i sina jularrangemang och ljusstakar. Och nu vill samma människor betala för att bli kvitt samma mossa fast i sin gräsmatta.

För att bekämpa sin fiende måste man lära känna denna. Mossan trivs med fukt, dålig dränering, näringsbrist, steril jord, lågt Ph-värde = sur jord och skugga. Hela Sverige ligger i skugga på vintern. Dessutom är antalet soltimmar starkt reducerat och solen svag. Allt detta tillsammans ger mossan möjligheter att utvecklas och spridas.

För att bekämpa mossan måste man åtgärda flera av dessa förhållanden. Fukt kan vi inte göra så mycket åt. Det är normalt att det regnar mycket på hösten. Dränera kan vi göra genom att lägga ner dräneringsledningar för att leda bort vattnet. Det är ingen realistisk åtgärd för de flesta. För att få en torrare jordyta i gräsmattan kan i stället dressa med sand. Näringsbristen kan vi lätt klara av genom att gödsla. ”Algomin Gräsmattegödsel” både kalkar och gödslar. Algomin förbättrar pH-värdet. Du kan också välja att gödsla med ”Algomin Mossa”, som är ofarlig för små barnafötter och husdjurens tassar. Den innehåller inga gifter men är mycket effektiv mot mossan. Den torkar ut mossan, som blir brun och förtvinar. Ett annat alternativ är ”Gödsla Bort Mossan”, som är ett naturgödsel berikat med järnsulfat, som dödar mossan, vilken blir svart. För att förebygga mossan ska man så i nytt gräsfrö i hela gräsmattan. Detta gör att man kan behålla kvalitén på gräset. Flera av de grässorter, som ingick i den ursprungliga gräsblandningen har dött bort och då gäller det att fylla dessa tomrum innan mossan eller ogräset tar hand om dem.

Har Du problem med torr och dålig gräsmatta, som också brukar angripas av pingborrelarver, bör Du dressa med dressjord och samtidigt så i nytt gräsfrö. En 50 liters säck räcker till 10 kvm. Du kommer att få en betydligt kraftfullare och vackrare gräsmatta med bättre motståndskraft mot både pingborrar och torka.Tyvärr har Sia drabbats av en djup sorg.
Hennes kompis Socks, som omtalades i förra artikeln är död.
Han var rätt så gammal och blev sjuk. Det är väldigt tråkigt. Detta innebär att jag känner mig tvungen att sticka den fina dressen till Sia.
Så det är bara att sätta igång!

Hälsningar Jankov och Sia


17 Mars 2014
Jord är jord men…..
Det är stor skillnad på olika köpejordar och vad de ska användas till. Jag ska bena ut begreppen så att Du vet lite bättre vad Du ska köpa.
Plantjord är en förkortning av planteringsjord, som är avsedd att användas till plantering av buskar, träd och perenner i trädgården. Den är inte främst avsedd för sommarplantor eftersom att den inte är tillräckligt långtidsgödslad för det. Använd aldrig plantjord inomhus eftersom det kan bli flugor i den.
Blomjord är avsedd för krukväxter och för omskolning av plantor, som ska planteras ut i lådor och krukor.
Pelargonjord är fantastisk bra för just pelargoner. Den är välgödslad och grov för att innehålla mycket luft och inte bli för blöt. Ge inte extra näring då Du använder den för då blir det bara blad och inga blommor.
U-jord är den bästa jorden för sommarblommor och annat, som är näringskrävande och ska blomma länge. Den är kraftigt naturgödslad med långtidsverkande näring. U-jorden är också utmärkt till odling av grönsaker och tomater m.m.
Rhodojord används till rhododendron, barrväxter, azaleor, blåbär, lingon och andra surjordsväxter.
Rosjord används till planering av rosor i trädgården. Den ska blandas med befintlig jord. 18 liter räcker till en ros. 40 liter till två till tre rosor. Använd aldrig rosjord till plantering i kruka. Här ska Du ha u-jord. Barkmull är långtidsverkande och är bästa jordförbättringen av lerjorden.
Torvmull kan användas till att öka mullhalten i alla jordar utom lerjord. Här bryts torven ner alldeles för snabbt.
Kogödsel används som jordförbättring och gödsling av odlingsbäddar. Den är inte kraftig men innehåller mycket annat nyttigt, såsom mikroorganismer och nyttiga svampar.
Så-jord är en blandning av sand och torv. Den är ogödslad för att inte skada de känsliga fröerna. Den används framför allt till sådd inomhus eller i drivbänk/växthus för känsliga fröer. Man gödslar då de nysådda plantorna fått första karaktärsbladet= det tredje bladet.
Till sist har vi orkidéjord, som används till växter med luftrötter. Dessa växter får aldrig stå i vatten.


Sia fick ett brev nu i vinter från vännen Socks, som är halvamerikan, tror jag, för han skriver på engelska. Brevet var som följer: Kära Sia! Har just hört väderutsikterna och vintern och kylan kommer. Det är därför jag sänder det här kortet. Jag tänkte att nu är butiken inte full av kunder, utan att Jankov kunde sticka en dress, som på bilden. Jag tycker den ser bra ut och skulle inte säga nej till en själv. Sköt om Dig och ha en skön och varm vinter. Din vän Socks
Socks är en vacker svart katt från grannskapet.


Många hälsningar
Jankov och Sia30 Januari 2014
Att leva på bara vatten!

Vi kommer långsamt in i en ny period, som ger oss mer och mer ljus. Dagarna blir lite längre och ljusintensiteten ökar. Växterna i Dina fönster börjar vakna och vill sätta igång att växa och blomma. Så fort Du ser tendenser till detta är det dags att sätta om eller åtminstone börja ge dem näring. Det är förvånansvärt många som tror att man kan leva på ljus och lite vatten. Många tittar tydligt överraskade på mig när jag, i affären, frågar vad kunden gödslar med.

– ”Gödslar? Ja, det skulle man kanske göra?” Då brukar jag svara: -”Nej, det är bara om Du vill att de ska bli fina och blomma mycket”. – ”Hm”, svarar kunden, ”man skulle kanske ha lite näring då?”

Börja med att ge näring varannan vecka, för att sedan öka i april/maj och framåt till varje vecka. Eller om Du tycker att det är jobbigt att hålla reda på, stoppa ner näringspinnar. Då behöver Du inte tänka mer på det under c:a två månader. För så länge varar näringen. Det finns för blommande och för gröna växter. (Vilket är konstigt eftersom alla växter blommar.) Ett litet smart tips är att Du trycker upp pinnarna i några av hålen i ytterkanten av krukan istället för att trycka ner pinnar i jorden uppifrån. Växtens rötter är koncentrerade till den nedre delen av kruka oh ligger alltid i kanten längs krukans vägg. Hur många pinnar Du ska stoppa i kollar Du lätt upp genom att mäta diametern på krukan och sedan se på näringsförpackningen hur många pinnar som går åt. Varje gång Du vattnar kommer en del näring att frigöras och växten visar sin glädje genom att plötsligt växa och blomma. Många kunder frågar hur mycket vatten växten ska ha och hur ofta. Detta är en mycket svår fråga att svara på eftersom vattningen är beroende av många olika faktorer. Står växten i söder eller norr? Finns det ett varmt element under? osv. Grundregeln är att Vattna igenom ordentligt och låta torka upp före nästa vattning. Låt aldrig vatten stå kvar i ytterkrukan någon längre tid! Sen finns det alltid avvikare från denna regel. Fråga i butiken om Du är osäker.

Det här med att bara leva på vatten: Nu efter jul så beslutade min kära hustru att vi skulle gå ner i vikt. Hon hade letat upp ett bantningsprogram i en tidning. Hon tyckte att skulle passa oss väldigt bra. Jag litar fullständigt på min hustru eller rättare sagt jag litade fullständigt på min hustru. Jag tror att programmet hette 5:2. Det innebar i alla fall att man skulle svälta i 5 dagar och därefter äta GI-mat i två. Första och andra dagen gick alldeles utmärkt. Magen knorrade en del men stillades av åtskilliga klunkar vatten. Vi började tortyren på en måndag. På fredagen in samma vecka var jag desperat, samtidigt som Eva verkade vara helt oberörd, dessutom oförskämt pigg. Mitt blodsocker hade hamnat på minus. Det är jag helt övertygad om. Hela fredagen var jag på ett fruktansvärt humör. Jag hoppas att inte kunderna märkte av det. Svälten kulminerade på eftermiddagen då jag konstaterade att inget var roligt, allt var ett helvete. Jag kunde inte ens glädja mig åt ett toabesök. Det fanns ju inget i magen. Urinen var så utspädd av vatten att man inte visste om man hade spolat eller skulle spola. - 3,5 kg på fyra dagar. Då! Just DÅ, när det var som allra värst kom Åsa, min älskade dotter, fram till mig och frågade nästa lite tårögt: -”Jag ömmar så för de stackars barnen i Syrien. Jag ska leta upp en sida på nätet och se om man kan hjälpa dem med lite pengar. Om jag hittar nåt, är Du med också, då?”

-”Nej!!! Jag ger aldrig pengar till nåt!!!” svarade jag irriterat.

Efter en hård macka med kaviar och ett stort glas vatten besinnade jag mig och ringde Åsa, som hade slutat för dagen och bad om ursäkt.

Hälsningar
Jankov och Sia14 Januari 2014
Nu är vintern här!
Julen är över och vintern är här. Den enda trösten för min del är att den blir kort. Då jag av börden är sydskåning skyr jag alla glidande underlag, såsom skidor och skridskor. Under min lärarutbildning fick jag en veckas skidutbildning i Åre. Vi var många sydskåningar på den kursen och därför hade skidläraren köpt in orangefärgade toppluvor till oss. Vi blev först smickrade men sedan förstod vi sammanhanget. De fungerade som utmärkta varningsflaggor för övriga glidkunniga åkare. Säkert räddade detta livet på åtskilliga.

På hemmaplan är det lugnt i trädgården. Låt den vila och bekymra Dig inte för att den milda vintern hittills ska innebära skador för Dina uteväxter. Faran blir mycket större senare när också dagslängden ökar. Vi håller oss inne och drömmer och planerar för nästa säsong. Detta är ofta halva nöjet att sitta och fundera på vilka fröer, som ska få privilegiet att få växa i trädgårdslandet i år. Då gäller det att börja med dem, som tar extra lång tid på sig att utvecklas. Förodling gör man i miniväxthus avsett för fönsterkarmen och man sår lämpligen i torvbriketter, eftersom det är enklast och effektivast. Dessutom skräpar det heller inte ner.

Julgrupper har en del växter, som man kan odla vidare. Man kan med fördel dissekera och plantera om i ny jord. Välj alltid en kruka, som är lite större än själva rotsystemet. Ta en som du får ner fingrarna mellan rotklumpen och väggen på krukan. Diska gamla krukor noggrant eller köp nya. De kostar inte så mycket. Köp alltid jord av bästa kvalité, vilket innebär att Du ska använda blomjord och inte plantjord. Plantjorden innehåller ibland ägg, som kläcks i värmen och fukten. Du får då fullt av små irriterande sorgmyggor i bostaden. De små ”flugorna” är ofarliga men mycket störande. Laverna, som trivs i jorden, lever på blommornas rötter. En del av växterna är inne-blommor och resten är lökar eller trädgårdsväxter. De senare kan man planera ut i trädgården när kylan och frosten är över. Här kan Du med fördel använda lite plantjord. Tänk på att hyacinter och andra lökväxter ska planteras med löken (tre gånger sin storlek) djupt. För att inte skada bladen kan man plantera i en grop först och sedan när bladen vissnat ner kan man fylla upp med mer jord.

I juldagarna var vi, som traditionen bjuder, i Tyringe hos släktingar och åt god mat. För att smälta maten och inte bli för slö gick Eva och jag ut en liten runda runt huset med Abbe, vårt lilla treåriga barnbarn. För att hålla värmen joggade Eva lite lätt. Abbe tittade förvånat upp på henne och utbrast: -”Åh!! Mormor springer!” Det pratades också mycket under denna promenad. Eftersom jag gick en liten bit bakom dem hörde jag konversationen. Eva tänkte fiska efter lite bonuspoäng från Abbe och sa därför: -” Du är verkligen min kompis, Abbe!” – ”Ja”, svarade Abbe, ”och min kompis är Jankov!”

Detta var nog inte vad Eva hade tänkt sig som svar, så hon vände sig snabbt mot mig och väste genom ena mungipan: -”Skriv inte nåt om detta! Jag varnar Dig!”
Nå, jag hade faktiskt tänkt lyda men eftersom tidningen utkommer då jag är iväg och håller trädgårdskurser, så chansar jag att allt lugnat ner sig tills jag kommit hem igen.

Sia och jag önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året!