December 2017
Vardagar...............10-18
Lördagar................10-14

Julöppet
23/12..................10-16
24/12...................10-12
STÄNGT RÖDA DAGAR
27-29/12..............10-18
30/12...................10-14
STÄNGT 31 DEC - 9 JAN

Öppettider 2018

Måndag.................10-18
Tisdagar..............STÄNGT
Onsdag - fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013 Tips 2012 Tips 2011 Tips 2010

15 Dec 2013
Ha aldrig brännvin i klassrummet!
När Du tar in julgranen ska Du tänka på att den ofta dricker mycket vatten det första dygnet. Se till att den inte torkar för då skrumpnar de små rören, som ska leda vattnet enda upp i granens topp. Bakterier vill gärna sätta sig i sildelen (de små rören) och proppa igen dessa. Börja med att ta ett nytt snitt på stammen och ta in granen direkt efter. Sätt granen i sin fot och fyll upp med hett vatten, för att döda bakterierna. Tillsätt sedan snittblomsnäring , som innehåller energi och bakteriedödande ämnen. Därefter är det bara att klä den med allsköns glitter och ljus. Vattna den regelbundet.

Det sägs att granen tar död på krukväxterna i sin närhet. Det är med all säkerhet en skröna, som uppkommit då man blandat ihop orsak och verkan. Det är troligare att växterna mår dåligt av den allt svagare solen och den allt kortare dagen. Så passa på att ge Dina krukväxter extraljus nu på det mörka halvåret. En energisparlampa är perfekt för växterna, eftersom den inte ger så mycket värme i förhållande till ljusmängden. Sätt en timer på lampan med ett intervall på 12 timmar, klockan 8-20 är optimalt.

Julblommorna ska ha lite olika skötsel. Lökväxterna (hyacinter. tazetter, amaryllis) ska inte ha mycket vattnen men gärna svalt åtminstone på natten. Många växter klara sig utmärkt ute på trappan som en välkomsthälsning. Hyacinter, primulor, julrosor, enar, vaktelbär, tazetter m.fl. klarar alla en tempertur ner till noll och strax under. I de flesta fall kan det räcka att ta in krukan på kvällen eller sätta den närmre dörren och lägga en vit handduk över. Jag tycker att det är en speciell bonus att kunna njuta lite blommande växter när inget annat ger färg, Bara att sätta lite tall- eller granris i balkonglådorna och pynta med kottar och några röda rosetter ger huset en mysigare fasad.

En av mina första klasser i Osby var en fyra som gick på Marklundaskolan. Då fanns det två klasser där. Det var en härlig tid med alla spontana och kunskapstörstande barn. Många skjutsades från byn ut till skolan. Flera steg på taxin vid Leksaksgatan, där det lämpligt nog också låg ett bageri som spred en härlig doft av nybakat bröd. En måndagmorgon när barnen hoppade på taxin fick Peter Åberg (Pidda) syn på en flaska som stod vid vägkanten. Eftersom den var oöppnad tog han den med sig till skolan. Det var en 37-a Vodka. Förståndig som han var lämnade han den till sin lärare, som var jag. Så jag stod där i klassrummet och visste inte vad jag skulle göra med flaskan. Dagens första lektion skulle just börja, så jag ställde Vodkan på katedern. Där stod den hela första lektionen. Plötsligt fick jag syn på den och reagerade på den syn som mötte mig. En kateder i skolan och en flaska Vodka på den. Ingen vacker syn! Så kan det bara inte se ut! Jag ställde flaskan under den täckta katedern. Koncentrerade mig på lektionen och glömde Vodkan. Lite senare på dagen kom Sune Bengtsson från Killeberg. Han var speciallärare och hjälpte ett par av eleverna. Då han kom lite innan min lektion var slut slog han sig ner på en stol snett bakom katedern. Han satt och tittade ut över klassen men plötsligt drogs hans blick ner mot golvet under katedern. Hans ansikte ändrades långsamt från undrande till förfärat. Samtidigt kom jag att tänka på Vodkan. Oj, det var kanske inge bra plats för den. Jag blev högröd i ansiktet och stammade fram en, kan tyckas, krystad förklaring. Sune Bengtsson trodde nog inte ett dyft av det jag sa. Dock redde det hela upp sig och jag fick förklarat under kafferasten hur det hela hade gått till. Direkt efter kaffet placerad jag flaskan i kylskåpet på lärarrummet. Där stod den bortglömd i flera år. Och kanske den står där än.

En riktigt god jul på er
Jankov och Sia

4 Dec 2013
Sista trädgårdsarbetet!
Nu kan Du börja skydda Dina uteväxter mot vintern. Rosorna bör kupas genom att lägga upp jord kring stammarna, ju mer desto bättre. Jorden utjämnar temperaturerna och hindrar att kylan tränger ner och spränger cellerna i växten. Kupningen hjälper också till med att dränera bort vattnet. Vatten leder värme och kyla. Luft isolerar. Att lägga torr torvmull närmast rosen och täcka över det med vanlig jord från rabatten, fungerar också bra. Mitt bästa tips är att kupa och toppa av rabattrosorna så att den sista tillväxten tas bort. Därefter lägger Du en vit vintertäckväv över hela rosen och förankrar den genom att fylla på med jord runt om för att inte väven ska flyga upp vid blåst. Under väven blir det en temperatur på +- 4 grader, jämfört med yttertemperaturen. Den jämna temperaturen och den torra jorden under väven gör att rosen har mycket stora chanser att klara sig. Den fryser inte så hårt och den sätter inte igång att växa för tidigt. Klängrosor kan vara svåra att skydda på samma sätt. De flesta är tillräckligt härdiga för att klara vårt klimat, utan vare sig kupning eller täckning med väv. Om Du har en känslig spaljéros kan Du skydda den genom att hänga en vit väv framför hela rosen mot väggen. Eller klä in den helt. Väven Du använder måste alltid vara vit. Mörk väv reflekterar inte solljuset och hindrar inte värmen att stråla ut från växten.

Granris kan man lägga under väven för att skapa mer isolerande luft. Annars har granris ingen funktion under vintern, som frostskydd, men väl fram på vårvintern fungerar granriset på det sättet att det behåller kvar vintern runt rosen så att den inte börjar växa för tidigt. Har Du en stamros eller annan ros i kruka, som Du inte vet hur Du ska klara över vintern finns det ett ofelbart tips. Ta upp den ur krukan och beskär så att kronan inte blir mer än c:a häften så stor som innan. Plocka bort de flesta bladen. Gräv därefter en ränna i t.ex. trädgårdslandet, c:a 60-70 cm djup. Vira in rosen i väv (ej plast) och lägg ner den i rännan fyll på med jord och glöm inte att sätta en pinne för att markera platsen, så Du hittar den igen. Gräv upp och plantera om i ny U-jord på våren. Gör en ytterligare beskärning så att rosen får starta om från början.

Min hustru, Eva, sprider mycket skratt och glädje omkring sig. Hon besökte Kontorsteamet häromdagen. Hon köpte julklappar till personalen. Eva frågade Lena om hon kunde få klapparna inslagna. Lena tittade upp på Eva och förklarade: -” Vi tar 20:- för inslagningen. Du vet omslagspappret är inte billigt!” Eva svarade snabbt: -”Oh, det vet jag! Vi köper sånt här.”
Lena fick ett väldigt långt ansikte medan Mats försvann i ett skrattutbrott in på kontoret. Inte nog med detta. Eva fick syn på en fin handväska på disken och kommenterade-:”Vilken fin väska! Har ni börjat sälja sådana?” Innan Lena hann svara, tagen av förra incidenten, utbrast Boel (City Shop) – ”Nej, nej! Det är min väska!” och ryckte den hastigt till sig.
Undrar vad vi får i julklapp i år?

Ha det gott och glöm inte russin och mandel i glöggen!
Jankov och Sia

28 Nov 2013
Julblommor!
Jag tänker berätta lite om skötseln av de vanligaste julblommorna. Azalean mår bäst ljust och svalt. Du ska bara köpa azaleor, som visar färg med flera blommor samtidigt. Doppas i vatten ner till grenverket och ska bara bubbla färdigt. Låt den rinna av och sätt tillbaka i ytterkrukan. Upprepa var tredje dag. Amaryllis placeras gärna i något fönster, inte så noga med väderstreck. Vattna sparsamt, annars blir gärna blomstängeln för hög och bladen börjar växa. En hyfsat stor snaps i veckan och då gäller det växten och vatten är då att föredra. Cyklamen är en kanonväxt om den får stå någorlunda svalt, vattnas på fatet och inte för rikligt. Den tål några minusgrader, så Du kan ha den på trappan tills det fryser ordentligt. Placera aldrig växten i ett fönster med stark värme under. Vattna när bladen börjar sloka lite. En annan knölväxt är hyacinten, som också ska vattnas sparsamt. Får den stå svalt över natten håller blomningen mycket längre. Doften är ”bedövande”. En hyacint på toan har räddat många. En väldigt lättskött allroundblomma är höstglöden, som vid juletid kallas julglöd. Julkaktusen är en lättskött och vacker växt, som inte heller ska vattnas för mycket. Står de insvepta med plast ska Du kolla nere i botten på jorden om det ligger knoppar där. Köp inte då. Julkaktusen är lätt att få att blomma om. Den behöver en viloperiod med torka och sval plats. Julrosen är ingen ros utan en perenn, som kan klara sig utmärkt inne också. En bra växt att ställa på trappan, som välkomsthälsning till gästerna eller som en ”värdinneblomma”. Ställ in julrosen innanför dörren om det blir flera minusgrader över natten. Några minus klarar den lätt. Det är en av mina julblomsfavoriter då den har rent vita blommor mot en vacker grönska. Den blommar helt normalt vid juletid och kan planteras ut i trädgården. Det finns andra blomfärger också. Brudorkidén har blivit en riktig julblomma också. Den är lättskött och passar speciellt de, som brukar glömma att vattna sina blommor. Gråa rötter nere i den genomskinliga krukan betyder att den vill ha vatten, gröna betyder: låt vara.
Tre speciella snittblommor: Misteln är oumbärlig för den som älskar pusskalas. Julgranen är vår största snittblomma och ska behandlas som en sådan. Såga av så att det är ett färskt snitt när Du ska ta in den. Kolla ofta att den ständigt har vatten i sin fot. Torkar den barrar den. Blanda i snittblomsnäring i vattnet. Det skyddar även mot bakterier, som hindrar flödet av vatten upp i stammen.

Zigge, som just börjat nollan satt och spelade på min Ipad och njöt av fulla muggar. Jag studerade honom och sa: -”Vet Du , Zigge, när jag var barn så fanns det inga datorer!” Zigge spelade vidare, stannade upp i spelet, tittade på mig undrande och frågade : -”Men…..Hur kom ni då ut på internet?” Ja, hur var det egentligen då? Jag kommer ihåg att man låg vaken långt ut på natten och försökte få in Radio Luxembourg på en knastrande sändning för att njuta av den senaste musiken. Teknikens utveckling är otrolig. En kompis till mig berättade att han var lite bekymrad för sin mor, som blivit ensam och ville vara säker på att han kunde nå henne och hon honom hela tiden. Han gav henne en mobiltelefon. När han träffade henne några dagar senare passade han på att säga följande: -”Jag ringde dig i söndags men Du svarade inte. Varför?” hon tittade lite förvånat på honom och svarade: -”Jag var väl inte hemma!” Njut av julen och glöm inte glöggen.

Missa inte Osbys fina julskyltning. Den är unik med alla aktiviteter och alla som ställer upp för att göra det festligt och stämningsfullt.

Hälsningar Jankov och Sia, som har röd julrosett.

4 Nov 2013
Nu behöver Du inte göra någonting i trädgården….
utom att beskära sådana växter, som blöder vid vårbeskärning. Dessa är björk, vin, klätterhortensia, mullbär, lönn och valnöt. På tal om valnöt finns det nu en ny mycket härdigare variant, som heter Manchurisk valnöt. Den kallas nordens palm.

Nu är det bevisat att trädgårdsarbete är bra för hälsan. Hörde på radion häromdagen att man visat i en färsk undersökning att personer som tillbringar tid i trädgården och arbetar fysiskt lever längre än genomsnittet. Det är inget konstigt för man använder ju trädgård aktivt för rehabilitering av folk som ”gått i väggen” och liknande. Grönska har en lugnande inverkan på oss och att arbeta med händerna ger oss möjlighet att läka och bearbeta inre konflikter.

Du kan förbereda för vårplantering redan nu genom att gräva upp och jordförbättra för plantering av häck, buskar, träd, perenner, rosor, fruktträd/buskar. Då är det bara att stoppa ner dem till våren och ge dem en rejäl vårgödsling. Man ska inte kvävegödsla nu på hösten eftersom kvävet då försvinner ner i marken eller ut i vattendragen. En sådan miljöförstöring vill ju inte bidra till. Många växter kan man faktiskt fortfarande plantera ända fram till juletid. En del växter ska heller inte planteras förrän de mognat av och fått lite frost. Till dessa hör häckplantor såsom liguster, avenbok, tok och poppel. Krukodlade växter är inte så känsliga för planteringstidpunkten.

Var inte alltför noggrann med att räfsa upp löven. Maskarna tar hand om dem och drar ner dem i jorden, där de fungerar, som jordförbättring. Det är bara där de samlas i stora högar som det kan vara nödvändigt att ta bort dem eller hellre flytta bort dem till platser där de kan göra nytta i stället. Under buskar och träd och runt vinterkänsliga växter fungerar de, som skydd mot vinterskador. Både rosor, prydnadsgräs och vintergröna växter behöver sådant skydd. Klipp inte gräsen förrän till våren.

Eftersom sommaren varit extremt torr behöver rhododendron och andra vintergröna växter vattnas extra mycket nu inför vintern. De transpirerar ju tack vare de vintergröna bladen under stor del av vårvintern då solen börjar bli intensivare igen.

Ingrid Evaldsson, vår fd granne är mormor till en charmig och rolig liten kille. Han heter Karl. Ibland så hjälper han mormor i trädgården. Då grejas det och pratas det väldigt mycket för Karl är mycket duktig på att prata. Hans mamma säger att han har alldeles för stort ordförråd. Det hände sig häromdagen att Ingrid fick hjälp i trädgården av Karl. Han plockade pumpor. Det gjordes med hjälp av sax. -”Titta där är en snigel!!!”, utbrast Karl plötsligt i arbetet. -”Det är en mördarsnigel” informerade Ingrid. Karl tittade förskräckt på snigeln och lämnade snabbt saxen till Ingrid och sa:-”Nu är det din tur att klippa, mormor!”

Ha det skönt i höstmörkret
Jankov och Sia (det är katten. Jag har inte bytt ut Eva)


15 Okt 2013
Trädgårdsdags!
Nu är det tid för lite små justeringar i trädgården. Inget ansträngande utan bara en aning muskelstretchning i form av att plocka ner mogen frukt, ta bort revor på jordgubbsplantorna för att solen ska komma till. Plocka bort de vissna sommarblommorna och ersätt dessa med lite ny höstfägring i mjuka färger. Du behöver inte byta jord ens. Vattna igenom ordentligt och komplettera med en enkel plantjord om så behövs. Leta fram och plantera lökarna, som Du köpte för fjorton dagar sedan och som riskerar att torka in och förstöras.

Plocka upp lökarna Du satte i våras om Du vill ha glädje av dem ytterligare ett år. De flesta övervintras bäst om man tar bort mesta jorden och lägger dem varvade med torr torvmull i en pappkartong och placerar den i ett svalt men någorlunda frostfritt utrymme.

Eva och jag har varit i Italien, i Toscana på kurs med Sankt Sigfrids Folkhögskola. En fantastisk upplevelse med mycket kontakt med byborna i den lilla byn Pieve á Presciano. Vi hade med oss svenska delikatesser, som vi bjöd byborna på och de bjöd oss på motsvarande Italienska. De gillade svensk inlagd sill och lax med romsås. Vi bjöds på bruschettas av olika slag och pasta, som vi tillverkat i fattorians(herrgårdens) kök tillsammans med några av bykvinnorna, som instruktörer. Till pastan lagade vi en sås som bestod av lök, skogsvamp med massor av persilja, krossade tomater och vitlök, allt fräst i olja producerat på egna gården.

De övriga byborna hade alla med sig av sina specialiteter och bordet dignade av god mat från norr till söder. Till detta serverades lokalt producerat chiantivin och till efterrätt åt italienarna småländsk ostkaka med vispgrädde och vi fikonkaka med Vin Santo.

Efter en härlig vecka med mycket kunskaper, trevligt sällskap, många trädgårdsbesök och underbar mat, var det dags att bege sig till flygplatsen i Florens för hemresa. Bussresan gjorde oss hungriga, så Eva valde två capuccino med kycklingciabatta. Jag vaktade bagaget vid bordet. I Italien går man först till kassan och talar om vad man vill ha. Därefter betalar man och sedan visar man upp kvittot vid serveringsdisken, varvid man får sin mat. Eva betalade och fick kvittot. Men snabb som hon ofta är skrynklade hon ihop det och kastade det i papperskorgen. Under tiden kom två eleganta herrar fram till vårt bord och satte sig där. Den ene var säkert en designer från Florens. Han hade ett högt glas med champagne i handen, var klädd i en angorakavaj med rävpälskrage. Rak i ryggen som ett spett var han. Hela han utstrålade världsvana och modemedvetenhet. Han slog sig ner på ståstolen intill mig och tittade sig omkring. I detta läge hade Eva blivit medveten om att man inte fick någon mat om man inte kunde visa upp kvittot. Vad designern såg nu var Eva, rotande i papperskorgen med ena handen och i den andra hade hon en massa kvitton, som inte stämde med hennes inköp. Hon bockade sig djupt ner i papperskorgen. Han beskådade henne med ett förvånat uttryck i ansiktet och utbrast: -”Oh, a bag-lady!!!” Nej, nu fick jag komma till Evas räddning! Jag förklarade att hon blivit av med kvittot på det hon köpt, varvid han snabbt erbjöd sig att betala. Nu kunde historien varit slut men det bar sig inte bättre än att en av våra medresenärer kom fram och visade sitt kvitto för Eva på vad han betalt. Eva såg snabbt att det överensstämde med hennes kvitto. Så hon snappade kvittot ur medresenärens hand och sa: -”Vilken tur att Du hittade det! Tack!” – ”Nej! Nej! Nej! Detta är mitt kvitto.” sa han och tog tillbaka det. Nu hade det goda hjärtat vaknat till liv hos servicepersonalen på andra sidan disken. Man hörde: –”Ok, ok! You will have your food without a receipt.” Ett lugn lade sig över flygplatsen och trafiken kunde återupptagas.

Ha det gott!!

22 Sept 2013
Aktuellt just nu i trädgården.
Bästa tiden att plantera buskar, prydnadsträd, fruktträd, bärbuskar och häckplantor är nu. Förr planterades nästan allt sådant på hösten. Man visste att det fick rota sig utan stress och att det är mindre jobb med vattning och skötsel. Allt som planteras på hösten ligger nästan ett halvår före i utveckling jämfört med vårplantering.

”Inget är godare än vilda hallon!! ” Det har jag alltid sagt men nu måste jag faktiskt korrigera mig. Det finns en ny sorts hallon som har alla de vildas fördelar och samtidigt nya sorters stora fasta bär. Glen Ample heter denna sort. Det är ett hallon som vi säljer i samarbete med Hallongården nere vid Trelleborg. Jag har aldrig smakat ett så komplett bär. Det innehåller otroligt mycket arom och ger därmed också en fantastisk sylt. Ni har möjlighet att provsmaka sylten på långlördagen den 28/9, då butikerna har öppet i Osby till kl 15.00. Plantorna är kraftiga och ger en bra skörd redan nästa sommar.

Våra egna äppelträd Siv från Örkened och Pigge från Osby har vi fått in igen efter den besvärliga vintern då hararna lyckades komma in i odlingen i Urshult och betade ner alla till marken. Nu är de kraftiga och bara väntar på att få komma hem eller bli planterade hos vänner och bekanta runt om i Sverige. Pigge finns numera i USA, Australien och på ett flertal ställen i Europa. Pigge-äpplet hittades av Lennart ”Pigge” Svensson på Granhöjden I Osby för många år sedan. Det finns en tryckt historia om båda äpplen med information om hur de uppkommit. Båda har en utmärkt smak och är sjukdomsresistenta. Pigge är ett vinteräpple och Siv är ett höstäpple.
Många frågar hur mycket en häck kostar. Det varierar mellan kvalitéer, storlekar och hur mycket underarbete som måste göras. Räkna med att det går åt c:a 3 st plantor per meter och att de fordrar 30-40 cm djup grop. Det bör vara mellan 80-100 cm brett land. Grundgödsla med Algomin Trädgårdsgödsel och förbättra vid behov jorden med plantjord. Priset blir från c:a 45:- per löpmeter för en storlek på 30-40 cm höjd. Väljer man 50-80 cm höjd tillkommer ungefär 9:- per löpmeter. Häckplantor börjar levereras från början av oktober. Antalet plantor påverkar naturligtvis priset.

Haschodlingen vid Osby Camping var tydligen en skröna och jag beklagar om någon haft olägenhet av min förra artikel. Jag var nog lite överbeskyddad som barn. Det var min far, som var mest bekymrad om mig. En gång semestrade vi vid Ringsjön och jag fick för mig att jag skulle fiska från bryggan. Det var lite regnigt och garanterat inget badväder. Eftersom det kunde vara farligt att använda krok på metspöet så bestämde min far att jag skulle meta med en mutter!!!!
Visst, sagt och gjort. Jag gick ut på den hala bryggan och började mitt meningslösa metande med mutter. Naturligtvis fick jag inget napp. Men det hände sig att muttern fastnade mellan två stenar nere i vattnet. När jag drog till halkade jag så illa att jag föll ner i vattnet och bröt armen. Det blev en resa till Lunds Lasarett. Nästa gång fick jag fiska med krok men det är en annan historia.

Hälsningar
Jankov och Sia


17 Aug 2013
Den efterlängtade värmen och sviterna av den.
Varje gång jag är på väg att klaga på att det är 31 grader i växthuset tvingar jag mig att tänka på hur förra sommaren var. Då accepterar jag värmen och solen. För trädgårdsväxterna är det en stressig tid då sol och vind torkar upp väldigt snabbt. Sommarblommor, som står i svarta krukor far särskilt illa eftersom temperaturen blir så extremt hög. Mycket vatten lakar också ur näringen ur jorden och växterna får brist. Bristen ser Du på att bladen börjar tappa färg och blir ljusa. Även om du har använt Ujord så håller inte ens den för extremt mycket vattning. Tillför flytande näring eller kör ner näringspinnar i jorden så att Dina växter får en ny blomning och grönska. Kolla så att krukorna är genomvattnade och inte bara är fuktiga uppe i översta jordlagret. Växterna som är planterade i trädgården lider nu av torkan. Ett bra sätt är att rotvattna. En rotvattnare är en pinne med en ”Gardenakoppling” i övre delen och små hål i den lägre delen. Stoppa ner pinnen så att hålen kommer c:a 10-20 cm under markytan och ute i växtens droppkant. (Bladverkets ytterkant) Där finns sugrötterna som kan ta upp vattnet. Skruva för allt i världen inte på fullt tryck. Då störs det befintliga rotsystemet. Ha hellre ett mycket svagt tryck och låt rotvattnaren stå på lite längre tid. En växt som är uttorkad kan Du med fördel duscha på bladverket först innan Du vattnar den. Växten kan nämligen ta upp vatten även genom bladen.

Om Du ständigt tar bort överblommat med en bit stjälk så att växten inte kan sätta frön, kommer Du att få en ny blomning. Många sommarblommor kan hållas i blom under lång tid med metoden. Du har säkert sett att t.ex. Blodsdroppen = Fuchsian ofta slutar blomma och blir full av frukter med frön.

Sia älskar sommaren och stannar gärna ute över natten. Jag står där och kallar på henne när jag stängt för dagen. Ofta tittar hon bara lite på mig och virrar på huvudet och försvinner till nya upplevelser. På morgonen dagen efter (då passar det) kommer hon rusande mot mig, när jag öppnar grinden, med ett stort leende på läpparna och svansen i topp. Hon tränger sig först i kön för att få komma in till matskålen. Skriker om den inte är fylld eller gnäller om den inte innehåller delikatesser.

Jag har varit på äventyr med mina barnbarn. Jag har själv aldrig åkt helikopter och när det gavs till fälle att få åka en tur från campingen i Osby var jag först att anmäla mitt och fyra av barnbarnens intresse. Spänningen hos oss alla var stor och prick kl 12.00 lättade vi elegant från sjökanten. Det var en mjuk och fin tur och vi fick se den vackra Osbynaturen från ovan. En härlig upplevelse. Efteråt skulle jag lämna tillbaka Zigge vid förskolan och när vi hoppade av bilen berättade Zigge för kompisarna att han just åkt helikopter. Barnen lyssnade och tittade på varandra och sedan tvivlande på oss. Jag lämnade Zigge på avdelningen och återvände till bilen. Barnen stod kvar i livlig diskussion om sanningshalten angående helikopterresan. När jag återkom frågade en av dem: -”Har ni verkligen åkt helikopter????” –”Ja, det har vi och ni kan se bilder från luften här i min kamera.” De tittade noga. Sa inget. Jag gick till bilen och hörde då samma pojke igen: -”Han hade bevis!!!!”

Hälsningar Jankov och Sia
2 Juli 2013
Problemlösning i trädgården.
Det är aldrig roligt att prata om problem. Det är däremot mycket roligare att prata om lösningar, som ger en nöjd trädgårdsägare. Det som vi får mycket frågor om nu i butiken är myror. Det verkar vara ett myrår i år. De har en förmåga att befinna sig på fel plats. Är de inte inne i huset så hittar man dem i den vackra sommarkrukan eller i fogarna på den fint lagda stensättningen. Först måste vi konstatera att myror är viktiga varelser i ekosystemet. De är mat till många djur i trädgården. Så använd inte gift i onödan!! Bladlöss har faktiskt ytterligare funktioner. De tar hand om överskottsenergin i växterna och producerar en sockerrik avföring. Denna ger mikrolivet en extra kick om den faller till marken och då får växten nytta av bladlössen trots allt.

Sommarkrukan blir gärna en idealisk plats för myrboet. Anledningen är att Du kanske vattnar för lite. Myrorna vill ha ett torrt och behagligt boende. En dåligt vattnad kruka, som står direkt på jorden, är kanon tycker myrorna. Då har de skyddat boende och nära till mat och rekreation. En kruka som står på ett fat är mindre attraktiv. Då finns det ju risk att ingången hamnar under vatten tidvis och det gillas inte. Myror inomhus är inte kul. Ofta hittar de vägen till både skafferi och kylskåp. Här måste man agera. Jag menar det finns gränser för gästfriheten. Myror i fruktträdet är ett varningstecken på att det finns bladlöss i trädet också. Myrorna använder lössen på samma vis som vi använder kor. De mjölkas på en näringsrik sockerlösning och eftersom inte lössen från början kan flyga hjälper myrorna till att placera ut dem på nya bra ”betesmarker”. Bladlushonan föder levande ungar, alla identiska med henne själv. Det är först när det börjar bli trångt på kvisten, som hon börjar föda hanar, som kan flyga och befrukta honor i grannskapet. Allt för artens fortlevnad. Bladlöss på rosorna hittar man på de nya skotten, som är mjuka och lätta att suga saft från. På fruktträden syns det genom att bladen vrider sig eller får bucklor. Här sitter alltid djuren på undersidan. (Nästan alla insektsangrepp sker på undersidan av bladet.) Vinbärsbladen får stora bucklor och ofta lite rödfärgade partier på bladen.

Vad gör vi då om vi bedömer att angrepper skadar växterna eller stör vår estetiska uppfattning av omgivningen? Först kan man naturligtvis förebygga angrepp genom att sätta limringar på träden. Limringen gör att myrorna fastnar där på sin väg upp i trädet och bladlössen kommer inte på plats. Kolla bara att det inte sitter så många döda myror att de bildar en ”bro” över. Duscha bladverket ofta med kraftig stråle för att slå bort ohyran. Vattna dina krukor väl. Plocka bort angripna blad eller torka bort lössen från rosskottet. Inomhus fungerar myrdosan bäst. Se till att det finns gift i dem hela tiden annars växer myrboet till sig igen. Du kan vattna ut Myrr tunt träden eller mellan stenar för att giftet ska tränga ner i boet. Du kan strö ut Myrr Extra som myrorna tar med ner i boet och matar larver och drottning med. Du kan strö ut Myrr D som är ett kontaktgift i form av ett pulver som dödar myrorna då de passerar över det.

Eva har ofta synpunkter på min bilkörning, något som jag inte tror något annat äkta par har problem med. Häromdagen var vi på väg till fest hos bekanta och jag körde. ( Vi brukar solidariskt dela på körningen. Jag kör dit och hon kör hem.) Hon tyckte att det gick lite för fort och skruvade på sig. Jag märkte hennes reaktion men låtsade som ingenting. En vit BMW susade förbi oss. Nu kunde hon inte hålla tyst: -” Du kör för fort!! Och nu blev du ändå omkörd av en annan idiot!” Det är härligt att vara gift!
Ha det så gott i sommar
Jankov och Sia


3 Juni 2013
Sommaren håller på att etablera sig.
Fruktträden har blommat och börjar så smått att sätta kart för att utveckla frukt. När det gäller äppelträd så är det många som får problem med att frukten på olika sätt blir oaptitlig. Många gånger kan det vara svårt att veta vad det är som har hänt. Svarta fläckar på blad och frukt brukar betyda att trädet blivit angripet av skorv, som är en svampsjukdom. Det är ganska vanligt. Det bästa botemedlet är att odla bra sorter, som är motståndskraftiga eftersom det inte finns något bra och ogiftigt medel att använda mot det.

De sorter som bör undvikas är Lobo, Alice, Cox´s Orange, Mutsu, Signe Tillisch medan Aroma, Amorosa, Filippa, Mio, Katja, Sylvia, och Discovery har bra motståndskraft. Luftiga träd utan tät krona ger också mindre angrepp. Svamp gillar fukt.

Insekter som ställer till det är äppelvecklaren, som angriper äpplena vid månadsskiftet juni/juli. Då kan Du sätta upp en ferromonfälla, som lurar in hanarna, med dofter av ljuv kvinnlig varelse till att fastna på en klisterremsa i en husliknande fälla. (Jämför äktenskap!) Fällan behöver inte ens sättas upp i trädet utan kan med fördel hängas under takutsprånget, där den är mer skyddad för väder och vind. En annan fälla, som är bra är den mot rönnbärsmal, som gör många smala gångar i äpplet. Denna mal föredrar rönnbär men om det är ont om dessa bär ger den sig på äpplena. Denna fälla fungerar på samma sätt. Mot angrepp av plommonvecklaren används en fälla av samma typ men med annat ferromon.

De flesta som sätter upp fällor gör det tyvärr för tidigt och ferromonerna minskar i styrka och blir verkningslösa vid angreppstiden. Vi hände upp en fälla i butiken i fjor för att visa hur de fungerar och ser ut. Det märkliga var att många insekter hade fastnat i fällan trots att den var nästan inomhus. Det visar på en god effektivitet. Den allra bästa metoden för att få fin frukt, som inte lider av angrepp, är att se till att fruktträdet är friskt och välgödslat. Gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel med spettmetoden och undvik gräsmattegödsel omkring frukträden. Gräsmattegödsel innehåller för mycket kväve och ger bara vattenskott och lös och vattnig tillväxt. Tänk på att sugrötterna befinner sig i droppkanten av trädet. Algomin innehåller mindre kväve men ordentligt med fosfor(gynnar fruktsättningen), kalium (ger starka celler och motståndskraft mot svampangrepp), kalk som ger ett bättre mikroliv i jorden och alla spårämnen, som både växter, människor och djur mår bra av. Beskär Dina fruktträd under JAS-perioden (juli, augusti och september). Fruktträd ska stå soligt, väldränerat och gärna kalkrikt.

En händelse, som jag blev vittne till inträffade dagen efter branden i vår entré. Det kom in en dam med en cigarett mellan fingrarna och hon viftade lite demonstrativt med handen. Varpå hon frågade: - ”Ni har möjligtvis inte eld???” Eva, min kära hustru, som just var engagerad i en kassatransaktion, tittade upp på kvinnan och utbrast spontant: -”Du skulle varit här i går! Då var det eld, minsann!”

Ha en go sommar och glöm inte att njuta
Jankov och Sia


15 Maj 2013
Dagliljan är ingen dagslända!
Årets perenn är dagliljan, en befogad utmärkelse! Denna växt har många kvalitéer. Den är lättodlad, torktålig, ratas av kaniner och blommar hela sommaren. Det är en av mina favoriter med sina smala blad som bildar en vacker kontrast till växter med stora, breda blad. Den kan fungera som utropstecken i en rabatt med låga perenner. Den blommar praktiskt taget hela sommaren. Dess blommor finns i alla färger och storlekar. Allt på dagliljan är ätligt! Lägg blommorna i en sallad. Dekorera efterrätten eller kakfatet med läckra färger. När gästerna samlats tar Du demonstrativt en blomma och stoppar i munnen och utbrister: -”Gott!” Det bör ge upphov till förvånade miner. Den är fin att odla i stora krukor och lätt att övervintra. Utmärkt som snittblomma!

Arctic Snow Strawberry
Candy
Pardon Me Pandoras Box Mauna Loa Summer Wine Happy Returns

Dagliljan och dess sällskapsväxter drar till sig fjärilar. Den blir större med åren men blir där man planterat den. Den skickar inte ut utlöpare eller sprider sig ohämmat med frön.
Lättskötta sällskapsväxter till dagliljan är kantnepeta, anisisop, stjärnflocka, ulleternell, höstanemon m.m. Fjärilsrabatten skapar Du med dagliljan i sällskap med nävor, kärleksört, jättedaggkåpa, solhatt, rosenflockel och fjärilsbuske.
Enklassisk kombination för den soliga rabatten är jättedaggkåpa i kanten. Innanför planterar Du daglilja tillsammans med kantnepeta och anisisop. Sätt tre plantor i grupp av varje så blir det inte plottrigt. Färgerna varierar Du med dagliljorna.

Och Du, jag säger det bara en gång: -”Man tar bort all den gamla jorden i krukorna för sommarblommorna. Den gamla jorden är förbrukad och kan bara användas till lite jordförbättring i häcken eller i komposten.” Nästa artikel kommer att handla om sommarblommor.

Harry, Annas minsta barn skulle på dagis och tjatade om att han skulle ta med sig något gosedjur. Man får inte ha med sig grejor till dagis men Anna gav efter för tjatet och sa att han fick välja på ugglan eller hunden, men endast ett djur!!! Han valde hunden men fick med sig bollen i stället. Medan familjen packade in sig i bilen (Anna. Edvin, nybliven tonåring, Axel och Harry) pratade Harry hela tiden. Han diskuterade med sig själv om vad kompisarna på dagis skulle säga om den fina bollen medan Anna släppte av killarna både vid Klockar och Hasslaröd. Skulle de tycka om den? Vad skulle de leka för lekar? Han var så koncentrerad på detta och munnen gick i ett. Ett tag pratade han tom med bollen. Plötsligt tystnade han, tittade framåt och tittade bakåt i bilen, tittade på mamma och utbrast:-”Du, mamma, vi har ju glömt att ta med grabbarna!!!!”
Hälsningar Jankov och Sia

3 Maj 2013
Frystorkat!
En jobbig vinter och en ännu jobbigare vår. Vintern vill inte släppa sitt grepp riktigt. Den period vi haft nu med varma dagar, torr luft och riktigt kalla nätter är förödande för de flesta växter och i synnerhet vintergröna sådana. Det har inte heller kommit något regn under lång tid. Detta förhållande har gjort att de vintergröna växterna inte har kunnat ta upp vatten ur jorden som varit frusen. Den intensiva solen gör att växten transpirerar och torkar ut. Rhododendron skyddar sig genom att låta bladen hänga rakt ner. På det viset minskar solbelysningen och växten kan spara vatten. Det enda sättet vi kan hjälpa till att skydda mot sådana skador är att vattna och duscha växterna ofta. Skugga med vit väv är också mycket effektivt. Växterna blir frystorkade om de oskyddade utsätts för dessa väderförhållanden.

Symptomen är torra blad på rhododendron, järnek och lagerhägg. Det börjar alltid med torka i kanterna av bladen. Sedan kryper torkan allt längre in mot bladets mitt. Om perioden vara länge torkar även grenarna in och det är bara nere vid marken som det finns oskadad vävnad.

Ett sätt att rädda dessa skadade växter är, förutom att vattna, att klippa ner dem till ungefär 30 cm över mark. Det ska göras nu för då hinner växten producera nya tillväxtknoppar och tillväxten kommer igång så att plantan kan avmogna inför nästa vinter. Att avmogna betyder att växten förvedats ordenligt och att skotten blivit fasta. Då innehåller de inte så mycket vatten och fryser därmed inte så lätt.

Barrväxternas skadesymptom visar på torra gulvita skott ytterst på grenarna. Detta är första stadiet. Därefter kryper skadorna in på grenarna och till sist kan hela växten bli brun och dö. De flesta barrväxter kan inte heller starta om på ny kula som bladväxterna. Klipper Du ner en tuja som blivit frystorkad kommer det ingen ny tillväxt. Den får bytas.

Som de flesta vet drabbades Växtmästaren av en förödande brand för ett par veckor sedan. Det är fruktansvärt eftersom vi just blivit färdiga med vår renovering och ombyggnad av entrédelen. Det var just denna, som ödelades. Nu har vi nästan inga tak som skyddar våra varor och kunder för väder och vind. Vi tackar er alla som visat så stor medkänsla med oss!!!

Jag ska berätta en märklig historia som inträffade just innan branden började: Jag har fått höra den i andra hand och därför kan det finnas några detaljer, som inte stämmer. Branden startade vid nittontiden. Vid fyratiden kom en man och tittade på fiskarna i vår damm medan hustrun handlade på Konsum. Alla fiskar var friska och simmade omkring som vanligt. Klockan fem kom han tillbaka och då upptäckte han att alla fiskarna låg och flöt med buken uppåt i dammen. Efter branden var alla fiskarna friska och krya. Det hör till saken att man använder ström i forskningssyfte för att bedöva fiskar för att kunna fånga dem i t.ex. forskningssyfte. Branden berodde på ett elfel i ett kopplingsskåp.

Vi önskar er en varm och skön vår! Sia med personal.

15 April 2013
En väldig massa mossa!!

Så är vi där igen med mossproblemen, som aldrig tycks ta slut.
På 80-talet skulle mossan kalkas bort och då såldes kalk överallt och folk kalkade nästan till överdrift. Nu vet vi att enbart kalk inte räcker för att få bukt med mossan. För att kunna bekämpa den måste man också veta vad som gynnar den. Fukt, kyla, skugga (hela Sverige ligger i skugga under vinterhalvåret), sterilt gräs, näringsbrist och gles gräsmatta gynnar mossan tillsammans med de kväveoxider, som våra bilar släpper ut i luften och som faller ner som den bästa mossbefrämjaren på jordklotet.

Gör en renovering av gräsmattan i vår. Om den är gles och torr ska Du toppdressa med näringsrik toppdress samt så i nytt gräsfrö. Då får Du en ny stark matta med motståndskraft mot både torka och mossa. Gödsla sedan minst två gånger till under säsongen med Algomin Gräsgödsel, som vi karlar gärna använder eftersom vi då kan göra två saker samtidigt, nämligen både kalka och gödsla.

Jag vet ju att det fungerar, för mina kunder säger att när de använt Algomin i några år så har inte längre något problem med mossan. Ju fler saker av de som mossan gillar som Du ändrar på desto bättre resultat får Du. Använder Du ren järnsulfat dör visserligen mossan för stunden men eftersom järnsulfat är mycket surt får jorden också ett lägre Ph-värde, vilket resulterar i mer mossa senare. Detta kan Du motverka genom att kalka efter järnsulfatbehandling. Även Nelsons mossa GTI innehåller järnsulfat. En ny och bra produkt är Algomin Mossa som fungerar utan gifter och samtidigt gödslar gräset. Mossan vissnar och torkar bort. Du behöver inte räfsa.

Idag när jag skriver detta är det den första april och jag har inte blivit lurad en enda gång, tror jag. Jag kommer att tänka på de aprilskämt, som jag hittat på under åren. Det första var: ”Flaggstångsfrön.- Så din egen flaggstång. Välj på Skånska, Danska eller svenska flaggan.” Annons i NSK med bild på knoppande flaggstång. Kontoret i Osby hade vid detta tillfälle en praktikant som skickades iväg till Växtmästaren för att göra ett reportage om detta fantastiska fenomen. Han kom med pennan i högsta hugg och ambitionen att göra en bra artikel. När han berättade sitt ärende för mig och jag vred mig i skrattkramper rusade han iväg och skrek : -”De ska få äta upp detta!!!” Han sågs försvínna i riktning mot NSK:s lokalkontor. Nästa succé var Bayers gödselstrumpa, en fantastisk uppfinning. Strumpan skulle man helt enkelt ha på sig i ett par veckor utan att ta den och sedan gräva ner den intill en tanig buske, som genast skulle räta på sig och få sin blomstringstid. Vi hade både annons och artikel i NSK om denna suveräna uppfinning. Många kom och frågade efter produkten men ingen köpte. Lite senare fick jag ett brev med trevliga kommentarer och hurra-rop från Bayers huvudkontor i Tyskland där man fått en översättning från lokalkontoret i Sverige. Många tyska ölmagar i Bayern lär ha hoppat av skatt.

Tyvärr har jag inte plats för alla skämten i denna spalt. Men ett av de allra bästa är följande: Vi bodde på Kullåkersgatan och jag passerade dagligen Halmslöjden, då i Bo och Caroline Mazzettis ägo. Fan for i mig då det närmade sig den första april och jag tillverkade en stor och ståtlig skylt, som jag satte upp precis vid entrén till Halmslöjden. Det stod med stora tydliga bokstäver: ”STÄNGT IDAG DEN 1:STA APRIL P.G.A HÖSNUVA.” Jag har aldrig berättat för Bosse och Caroline att jag var boven men det är väl preskriberat nu?

Många hälsningar Jankov o Sia (som börjat gå ut igen)


25 Mars 2013
Färgen gult står för solsken...
Jag slog upp ordet gult i Wikipedia och fick följande svar: Färgen gult står för solsken, upplysning, lycka, glädje, optimism, intellekt och energi. Färgen reflekterar solens strålar och varje gul blomma symboliserar en liten sol och den kommande våren. Under påsken ska allt vara gult, en färg, som annars faktiskt ratas av de flesta. Komplementfärg eller kontrastfärg till gult är lila och det blir häftigt att kombinera detta i arrangemang och i krukplanteringar.
Just under påsken har vi alla de härliga lökväxterna, som det är så underbart att kombinera till vårplanteringar. Pärlhyacinter, scilla, minipåskliljor, stora påskliljor, narcisser av blandat slag, tulpaner blommande i allsköns färger, påskris i lysande pasteller, blomstergrupper pyntade med ägg och videkissar samt naturligtvis penséer i alla härliga nyanser.
Penséer är fantastiska blommor som prisas för sin tålighet mot kyla och för sitt tidiga flor. Tänk att dessa blommor hyllats i en sång av Torsten Flinck. Han sjöng den väl förra året till melodifestivalen: ”Jag reser mig igen…..” Så gör ju dessa tåliga växter trots att kylan trycker ner dem. -10-12 grader klarar de tillfälligt i alla fall. Några få minusgrader tycker de är rena sommarvärmen. Om Du dessutom skyddar dina växter med en vit odlingsväv nattetid, så är Du säker på att det ser fräscht ut även nästa dag.
Nus ska ni veta att det kliar i fingrarna att få skriva om att gödsla trädgården och bekämpa mossan. Men jag får lugna mig för man får inte locka till gödsling förrän växterna börjat vakna till liv och grönskar lite.

Sia har gått in igen ty vädret var inte behagligt för en fin katt. Eftersom hon älskar värme håller hon sig inne men kastar då och då en blick på termometern i fönstret eller möjligen kollar hon hur det ser ut i trädgården.

På tal om värme så kom jag just att tänka på en mycket märklig händelse för flera år sedan då vi hade en Melittabryggare av äldsta modell. Så gammal att man hade skockats kring den på Antikrundan om den kommit dit. Nåväl min svärmor var en kvinna som var mycket försiktig och orolig för allt som kunde ställa till olyckor. Hon hade läst om en gammal kaffebryggare som fattat eld och orsakat storbrand i ett hus på Österlen. När vi träffades nästa gång hade hon en sprillans ny kaffekokare med sig till oss. Hon överlämnade den med orden: -”Och nu kan ni väl slänga ut den där gamla farliga kaffekokaren?” Sagt och gjort. Den gamla åkte ut i förrådet (i reserv) och den nya skinande maskinen ställdes på plats. Den fungerade alldeles utmärkt. Tiden gick och en dag ringde svärmor och pratade om allt möjligt. Hon avslutade med frågan: -”Och hur går det med den nya kaffekokaren?” Jag satt i köket med maskinen tydligt inom synhåll om jag bara vred huvudet en liten aning åt vänster. Jag gjorde så och började svara innan jag sett nåt: -”Jo, det ser bra u………NEJ; NEJ Den brinner !!!!! Jag slängde luren om rusade fram till kaffekokaren, drog ut sladden och tog hela fanskapet i händerna och sparkade upp dörren och slängde ut den så längt ut på gräsmattan jag kunde. Den gamla kom in igen från förrådet nu med en sprillans ny timer i kontakten.

Ha en riktigt go påsk önskar Jankov och Sia


7 Mars 2013
Kattvår!
”Sia går ut! Sia går ut!.......Det blir vår!!” ropar Eva. Så är det. Sia har inte velat gå ut på nästan hela vintern. Jo, jag har slängt ut henne några gånger men genast har hon stått och väntat på att någon skulle släppa in henne vid någon av de andra dörrarna. Och så har hon krupit ner i kundkorgarna igen. Där älskar hon att ligga. Värmefläkten är precis i närheten och därifrån har hon koll på gästerna och får alltid en kelstund med någon.

Jag fortsätter med en uppmaning om att odla potatis. Prova gärna. Det är roligt, intressant och nyttigt. Du vet vilken jord Du använt och vilken gödsel de fått. Du vet vad de innehåller, vilket inte är fallet med nötkött och mycket annat. Börja med att köpa in några intressanta sorter. Det finns små påsar på 1kg. Kolla så att de är tidiga. Nya riktigt tidiga sorter är Casablanca (mycket tidig), Red Duke of York och Orla. Lägg potatisarna i ett äggfack eller två. Placera dem så att de flesta ögonen är riktade uppåt. Ställ dem i ett svalt och ljust fönster och duscha dem med en duschflaska lite då och då, så riskerar de inte att torka ut. På detta sätt får Du knubbiga och kraftiga skott. När skotten blivit 10-15 cm är det dags att sätta dem i krukor eller på friland om den värsta frosten är över. Gödsla jorden med Algomin Trädgård och täck odlingen med odlingsväv. Lagd dubbel klarar den 4 minusgrader på natten. Vill Du odla fram till skördemogen potatis i kruka, väljer Du en kruka, gärna hög, på minst 10 liter och lägger i 10 cm plantjord. Stoppa ner en potatis med groddarna uppåt så att halva knölen är täckt med jord. Stänk i några korn Algomin Trädgård men absolut inte något NPK med mycket kväve. Då blir det bara blast och inga eller små potatisar. Ställ den ljust och svalt. Soliga dagar kan den stå ute i solen men akta så att den starka solen inte bränner bladen. Ställ den en liten stund i skuggan och flytta den sedan succesivt ut i solen. Vattan så att jorden håller sig fuktig. Efter hand som groddarna växer fyller Du på med plantjord. (Kupar) Till sist har Du hela krukan full med jord och snart nog också med nyttiga och goda potatisar. Det är klart att skörda när blomningen kommer. Lycka till!

Harry tackar er alla som köpt Hjärtepins, som ger bidrag till hjärtebarnen. Som tack bjuder han på en sann historia från när han var på kusinen Elles dop: Hela familjen Carlsson var nyligen på dop i Malmö och Harry var spänd och nyfiken på arrangemanget. Alla var bänkade i kyrkan och stämde upp i ”Tryggare kan ingen vara….” och Harry, som inte behärskar den så bra väljer: ”Blinka lilla stjärna där…” för den kan han. Man har övat på den på förskolan och lärt sig att visa innehållet även med gester. Hans lilla späda röst försvann i det starka ljudet av ”Tryggarekan”. Problemet var bara att ”Tryggarekans text är kortare än ”Blinka lilla…” så när alla tystnade och musiken tynade bort, fortsatte Harry sin serenad i en nu alldeles tyst kyrka, samtidigt som han viftade och gestikulerade. Många glömde för ett ögonblick bort höjdpunkten för tillställningen, lilla Elle där framme vid dopfunten.

Lycka till med potatisodlingen!
Hälsningar
Jankov men Sia är ute


19 Februari 2013
Nu börjar vi tänka vår!
Nu är vi äntligen inne i den tid som gör det möjligt att inte bara tänka på våren utan också förbereda för den. Ta fram Dina gamla pelargoner och klipp dem. Sätt om dem i nya lite större krukor än de stod i förut. Använd pelargonjord. Att den är bra kunde vi konstatera när vi gjorde test på olika jordar på Naturbruksgymnasiet i Osby. Pelargonjorden vann klart. Plantorna blev kraftigare, blomrikare och grönare. När Du planterar om ska Du också klippa tillbaka den gamla plantan till precis över en bra förgrening. Det bortklippta kan Du med fördel använda till sticklingar för nya plantor. En pelargonstickling ska bara bestå av ett eller två blad och en stamdel. Ta bort eventuella blommor. Låt sticklingen ligga och torka på snittet i ungefär ett dygn. Då bildas en skyddande hinna av torr vävnad, som gör att sticklingen inte ruttnar bort så lätt. Du ska använda såjord uppblandad med en tredjedel Perlite och se till att jorden är väl fuktad men inte blöt. Sätt avskurna petflaskor över krukan som skydd mot uttorkning eller använd färdigt växthus för fönsterkarmen. Fuchsia eller blodsdroppe går också bra att sticka nu men dessa ska inte torka på snittet, som pelargonerna. Bäst resultat får man med toppsticklingar. Det finns också färdigrotade sticklingar av massor av intressanta pelargoner, fuchsior, hängpetunior, lyckliga lottor, flitiga lisor m.m. Det är bara att plantera om dem i bra jord och driva dem vidare till stora, kraftiga och mångblommande. Tänk på att de behöver mycket ljus och gärna lite svalt. Det ger kraftiga plantor som inte ränner iväg bara på höjden.Andra övervintrade sommarplantor kan Du också med fördel sticka nu: Använd tekniken som beskrivs ovan. Vissa sticklingar ska ha mycket luft och värme i jorden för att ta sig på bästa sätt. Jag kommer under våren att ha flera kurser i frösådd, sticklingsteknik och ympning. Anmäl Dig på adressen i annonsen. Snabba på för det blir ofta väldigt snart fullt på dessa kurser. Tiderna för ympningskurserna är inte fastställda eftersom vädret bestämmer när det är dags. Anmäl Ditt intresse redan nu så bokar vi en plats åt Dig.
I lördags var det polisaktiviteter i Osby med fart- och körkortskontroller och nykterhetstester.

Det kryllade av poliser i alla gathörn i byn. Det är inte vanligt, kan man säga, med synliga poliser på landet. Jag har nästan glömt hur uniformerna ser ut. Det är tur att de visas i TV allt som oftast så att man blir påmind. Nå, Anna och lille Harry skulle gå på Titti Bus för att köpa kläder. På hörnet till butiken stod en polis på trottoaren vid ingången. Harry tittade storögt och med mycket respekt på henne medan han och mamma passerade. Då kunde inte Harry hålla tyst längre:-” Vi ska bara in och handla på Titti Bus!” förklarade han.

Hälsningar jankov och Sia
17 Februari 2013
Beskärningsdags!

Nu befinner sig växterna i djup vinterdvala. Det gör att mycket kan beskäras i trädgården. Det Du inte ska ge Dig på är: Vinranka, björk, mullbär, klätterhortensia, lönn och valnöt. Dessa blöder mycket och kan förblöda. Stenfrukter, som körsbär och plommon ska man inte beskära om knopparna börjat skifta i grönt. Då har saven börjat stiga och de kan blöda.
Både äpple, päron och allehanda buskar beskär Du med fördel nu. Det bästa och säkraste sättet är att gallra buskarna. Börja med att ta bort grenar, som är gamla. Klipp ner till c:a 20 cm från marken. Ta inte bort för många på en gång. Nöj dig med max en tredjedel. Du belönas med nya livskraftiga skott som kommer att ge blommor och frukt kommande år. Gamla grenar blommar allt sämre. Beskär tidigt vårblommande buskar efter blomning. Sommar och höstblommande beskär Du på våren efter den värsta frosten.
Fruktträden går också bra att gallra. Ta bort inåtväxande och konkurrerande skott. Beskär långa kala skott till ungefär hälften, över ett utåtriktat öga. Skär alltid vinkelrätt mot grenen, då blir såret minst. Har Du många s.k. vattenskott, som sitter tätt kan Du ta bort de flesta helt. Lämna bara kvar sådana som Du kan bygga vidare på. Passa på att ta bort alla ”rockhängare” d.v.s. stumpar som börjat torka in och bara kommer att vara bostad för skadeinsekter och svampar. Tänk på att blomknoppar är bulligare i formen än tillväxtknoppar. Har Du väldigt mycket vattenskott är det bra att följa upp beskärningen under JAS-perioden (juli-aug-sept). Ha alltid en flaska sprit till hands. Då menar jag T-sprit som Du rengör sekatör, grensax och såg med för att inte sprida sjukdomar.
Vinbär och krusbär kan med fördel beskäras när Du skördar genom att du tar bort de äldsta grenarna med frukten på och plockar av dem vid utebordet. Det sparar både knän och rygg.

Zigge, fem år, är ofta med ute vid vår badstuga vid Vesljungasjön. Han njuter gärna av bad och lek på stranden. Denna gången var han mer intresserad av mamma Åsas mobil. Han spelade spel i den. Åsa sa till honom att här ute skulle man inte leka med mobilen utan njuta av naturen. Zigge lämnade tvekande ifrån sig mobilen till Åsa. Satt sedan och surade. En liten stund senare fick Åsa ett sms. Hon svarade på det. Genast vaknade Zigge till och sa:-”Se Åsa får leka med mobilen men jag måste bara sitta och titta på den gamla naturen!”

Jag hörde en liknande barnhistoria av några bekanta: mormor och morfar var på besök hos barn och barnbarn. De satt till bords för att njuta god mat och gott sällskap. Ett av barnbarnen(9 år) var helt uppslukad av mobilen. Mormor gjorde flera försök att få kontakt men det var som förgjort. Till sist tröt tålamodet och hon sa lite barskt :-”Nu när vi är på besök kan Du väl lägga undan mobilen?” Barnbarnet tittade långsamt upp på mormor utan att göra några ansatser att lägga mobilen åt sidan och sa :-” Ja Du mormor. Det är andra tider nu!”
Jovisst är det. Nu kan man t.o.m. ha en virtuell trädgård i mobilen så att man slipper att gå ut.

Hälsningar från verklighetens trädgård
med Jankov och Sia28 Januari 2013
Omplantering av krukväxterna!
Nu i februari ökar ljusintensiteten och krukväxterna, som hållit på att dö långsamt ångrar sig plötsligt och börjar tänka att det finns en framtid. För att ta vara på den livsgnistan kan det vara dags att plantera om i större krukor med ny jord.

Välj alltid inomhusjord och inte plantjord. Visserligen är plantjorden billigare men Du får lätt problem med småflugor, som kan vara väldigt irriterande. Blomjord ska vara luftig för att vara bra för rötterna. Den kan gärna innehålla småleca och den ska vara välgödslad.
När du tar bort den gamla krukan ska Du titta på rötterna för att se om det blivit rotsnurr och om rötterna är fräscha. Friska rötter är ljusa och fasta. De sumpiga och bruna är döda och ska tas bort. Du kan utan problem riva bort 1/3 av växtens rötter. Växten har alltid mer rötter än den behöver. Det är en säkerhetsmarginal. Det växer snabbt ut nya rötter från de gamla och det är bara positivt för växten.

När Du väljer innerkruka ska Du tänka på att välja en som är så mycket större att Du får ner Dina händer mellan krukklumpen och den nya innerkrukan. För stor kruka är onödigt.
Planterar Du om i en långtidsvattnande kruka gör Du på samma sätt men lägger blomjord utan leca i fördjupningen, som når ner till vattnet. Denna jordpelare ska fungera som veke för att suga upp vattnet i reservoiren till jorden i överdelen. Lecakulor här kan stoppa vattenspridningen uppåt. En nyplanterad långtidsvattningskruka ska vattnas uppifrån, som en helt vanlig kruka i några veckor för att rotsystemet och fuktgången från vattenbehållaren ska komma igång. Sedan vattnar Du alltid i behållaren men bara när vattnet är slut i den. Så fungerar det i naturen. Det regnar och torkar upp. Om det ständigt finns vatten i behållaren kommer luften i jorden att försvinna och bli för blöt för att rötterna ska må bra. Så fyll upp vattenbehållaren ordentligt och fyll nästa gång först då den är tom och har stått tom några dagar. På detta sätt säkerställer Du att jorden inte blir för blöt. Alltför intensiv vattning är alltid det största problemet med självvattnande krukor.

Du börjar att tillföra näring när växten har etablerat sig ordentligt och den näring, som den nya jorden innehåller börjar ta slut. Det brukar inträffa efter c:a en till två månader, beroende på hur mycket jord, som är utbytt. Näringen, som Du ska tillföra, kan vara i flytande form eller som näringspinnar. Vilket som är bäst är helt enkelt vilket Du föredrar. Om Du vill säkerställa att Dina växter inte ska få ohyra använder Du Provado Näringspinnar. Provado innehåller både näring och insektsmedel. När växten tar upp näringen följer insektsmedlet med och transporteras upp till de nya bladen. När insekten suger i sig växtsaft dör den.

Växtmästaren har fantastiska medarbetare och naturligtvis ville Eva och jag ge dem en oförglömlig julklapp. Vi tog kontakt med Sofie på Pecorino för att beställa några rejäla ostkorgar med allsköns läckerheter. Sofie fixade detta med briljans. Nu var det så att jag fick ta hem dessa korgar i väntan på rätt tillfälle att överlämna dem till personalen. Jag satte dem i förrådet eftersom det spred sig en rejäl doft/lukt från dem. Eva brukar motionera i förrådet. Hon har där en motionscykel med en TV framför. Hon håller på med en 150-timmars TV-serie just nu. Det ger mycket motion. Just under denna tiden före jul blev det mindre träning. Hon klarade helt enkelt inte osten. Nåväl, stunden för utdelning av julklapparna inföll och alla blev glada. Brittis kom hem med sin ostkorg och satte den i hallen i väntan på att veta var hon skulle placera ostarna. Magnus, maken kom hem úngefär samtidigt. Han hann bara innanför dörren då han stannade upp och ropade:-”Brittis!!! Brittis!! Katten har skitit i farstun!” Anna hade lagt sina ostar i kylen och var gång hon öppnade dörren dit skrek Harry: -”Nån har fisit! Jag kräker!” och så fick Anna torka spyor. Hon bestämde sig därför för att den ena osten, som bar skulden till eländet fick isoleras med plast, aluminiumfolie, tidningspapper och ytterligare plast. Tyvärr, det hjälpte inte. Lukten slog sig igenom allt och osten hamnade utomhus hängande i en plastpåse från taket i carporten. När Anna kom hem från jobbet stod en samling möss under påsen och tittade längtansfullt uppåt.
Åsas barn, Zigge hotade med att flytta hemifrån. Det löstes genom att (nästan) alla åt upp den fantastiskt goda osten iförda tvättklämmor.

Hälsningar Jankov och Sia


14 Januari 2013
Jag skymtar ljuset i tunneln!
Nu, mina trädgårdsvänner, har det vänt! Varje dag blir lite ljusare även om värmen låter vänta på sig. Idag den 8 januari packade vi upp vårfröerna. Det är en härlig känsla när fröerna kommer. Det kliar i fingrarna och drömmarna vaknar om en varmare tid, då man kan gå ut i trädgården utan att klä på sig som en rymdfarare. Redan nu är det tid att så en del långsamgroende sorter. Paprika och chili tillhör dem. Flera sommarblommor måste också sås tidigt för att de ska hinna utvecklas tillräckligt för att blomma. Följande kan med fördel sås i januari: viol, pensé, flera olika perenner, petuniasorter, pelargon, fuchsia och en del krukväxter såsom palmer, vilka tar mycket lång tid för att gro. Äggplanta, rosmarin och kronärtskocka är ytterligare några, som tar lång tid.
Det är dock inte bra att så tidigt om man inte kan tillgodose plantornas behov av ljus. Ofta är vårt inneklimat för varmt i förhållande till ljuset. Dagen är ju ännu alltför kort och ljusintensiteten för svag för att småplantorna ska kunna utvecklas väl. Vi har väl alla sått tidigt och sedan sett hur växterna blev långa och tunna och därefter vikt sig för att sedan dö.
Det finns nu en väldigt bra form av tillskottsljus för tidiga sådder. Det är Neson Garden som tagit fram ett utmärkt hjälpmedel i form av en enkel ställning med lysrör att placera över plantorna. Det är viktigt att man använder lysrör med växtbefrämjande ljus, så att plantorna verkligen kan tillgodogöra sig energin.

Några episoder från vardagen: Nicklas, Osbys centerkronprins, var i butiken och handlade blommor. Han är ju en supersocial person. Han samtalade med min kära hustru, Eva. Nicklas avslutade med följande ord: -”Jag var på kyrkomöte i Uppsala i veckan. .....Där skulle Du ha varit med!!!Du hade varit näst yngst.”
Anna, riktigt förkyld, Skulle hämta sonen Edvin vid Hasslarödsskolan. (Edvin har nått åldern då allt som föräldrarna gör är pinsamt.) Ni vet hur jobbigt det är när snuvan inte släpper och näsan blir sårigare och sårigare. Desperat hade Anna smort in näsan, munnen och kinderna med Inotyolsalva för att lindra sårigheten. Inotyolsalva är ju helt vit. Ni kan ju tänka hur hon såg ut!!! Edvin hoppade in i bilen, tittade hastigt på Anna. Sneglade åter igen på henne. Tittandet övergick i gloende. Varvid Anna utbrast:-” Ja, nu gör Du läxorna ordentligt i dag, annars går jag in och visar mig för dina klasskamrater.”
Edvin har blivit riktigt duktig i skolan.

God fortsättning önskar Sia och Jankov!