December 2017
Vardagar...............10-18
Lördagar................10-14

Julöppet
23/12..................10-16
24/12...................10-12
STÄNGT RÖDA DAGAR
27-29/12..............10-18
30/12...................10-14
STÄNGT 31 DEC - 9 JAN

Öppettider 2018

Måndag.................10-18
Tisdagar..............STÄNGT
Onsdag - fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013 Tips 2012 Tips 2011 Tips 2010

23 december 2012
Trädgården vilar

just nu under ett skyddande snötäcke. För trädgårdsväxternas del är det väldigt positivt för rotsystemet att snön hamnar på en i stort sätt otjälad jord. Då bevaras värmen under det isolerande täcket. De enda värmekällorna under vintern är solen, som inte ger mycket nu och jorden som lagrat värme från sommar och höst. Växter kan inte generera värme själva, som vi människor. Tillväxtknopparna som ligger precis i ytan kan vila lugnt tills vårvärmen sätter fart på tillväxten. Det sämsta förhållandet för t.ex. rosor och perenner är ett ständigt växlande mellan plus- och minusgrader i kombination med regn och is. Fukten tar död på fler växter än kylan. Kupa upp jorden runt rosorna så skyddar den mot kraftiga temperaturförändringar och får vattnet att rinna undan. Ett ännu bättre skydd är att lägga en vit vinterväv över rosorna och andra frostkänsliga växter och förankra den med jord eller stenar.

Vad finns det då för nackdelar med en otjälad mark? – Jo, mullvadarna och sorkarna kan agera ostört under snön. Mullvadarna gör ingen skada på växterna eftersom de lever på insekter, puppor och mask som de hittar i sina gångar. Sorkarna är ett större hot mot växtligheten. De kalasar på växternas rötter, bark och knoppar och åstadkommer stora skador. Jag minns en gång då jag fick ett samtal från en kund, som köpt ett fruktträd under hösten och nu var bekymrad för att det lutade så konstigt. Han hade trädet under uppsikt medan han beskrev problemet. – ”Och jag planterade det efter alla konstens regler.” sa han och fortsatte skrikande: -”Nu faller det omkull! Vad är det som händer?” Jag försökte lugna kunden och förklarade att han just nu såg effekterna av en sorks arbete. Rötterna var avbitna och trädet kunde inte stå för sig själv längre. Det fanns inget annat att göra än att plantera om och samtidigt skydda rötterna mot sorken med ett nät om rotsystemet och marken runt rothalsen. Trampa gärna till snön runt träden eftersom sorken lätt springer under snön i sökandet efter ny mat. Gnagskydd mot kaniner och harar är också en väldigt billig försäkring.

När kylan kryper in i kroppen vid den här tiden så riktar sig tankarna gärna till värmen och solen. Just nu tänker jag på när jag och min hustru var på Teneriffa och njöt av de just nämnda. Vi hade varit på en mysig restaurang med musik och underbar mat, smårätter i form av Tapas och ett gott spanskt vin till detta. När vi vandrade hem till hotellet blev vi väldigt romantiska när vi såg den stjärnberstödda himmeln. Väl hemma på hotellet gick ut på uteplatsen utanför rummet och fick syn på den ovanligt stora vackra fullmånen, där bland alla stjärnorna. Eva utbrast: -”Vilken fantastisk måne. Jag måste ta ett kort.” Hon rusade in i hotellrummet och kom snabbt ut med kameran i handen. Otåligt riktade hon objektivet mot månen. Gjorde flera för sök att fokusera rätt men utbrast otåligt.-”Jag får inte kontrasten rätt. Det är nog för långt avstånd!” Snabbt svarade jag: -”Ställ dig på bänken där bredvid dig så kommer Du närmre!” ……………………Och hon gjorde precis så!!!! Exakt när hon satte fot nummer två på bänken sänkte hon kameran hastigt och vände sig mot mig och väste:-” Av allt du gör så skratta inte nu och Du berättar inte detta för någon!!!!” Det vore väl synd om ni skulle missa en sån roligt historia. Jag tar chansen!

En riktigt god jul från frusna Sia och Jankov14 november 2012
Transportsträckan!
November månad, transportsträckan, som jag kallar den, är det den värsta tiden på året, tycker jag. Det blir bara mörkare, kallare, dimmigare, fuktigare och elmätaren är det enda, som går på högtryck. T.o.m. katten tvekar om att gå ut. Hon står i dörröppningen och sträcker på nosen mot friska luften för att förnimma eventuella intressanta dofter. Efter någon minuts tveksamhet vänder hon i dörren och drar sig tillbaka till den goa värmen. Jag kan rapportera att Sia har blivit mycket kelnare och sällskapligare senaste tiden. Hon hälsar mig välkommen när jag kommer till jobbet tidigt på morgonen och stryker sig mot mina ben, för att visa tillgivenhet. När jag sitter vid datorn hoppar hon gärna upp i knäet för att få lite värme och kli på halsen. Busigare har hon också blivit. Hon vill ju gärna att jag ska jaga henne genom butikens alla irrgångar för att snabbt försvinna under något bord.

Det som kan lysa upp tillvaron vid advent är levande ljus och färgglada blommor. Vitt och rött är populärast, med övervikt för vitt. Det är bra, för den vita färgen kan aldrig skära sig mot någon annan färg. Blommor som är aktuella nu är amaryllis, vars popularitet bara växer. Det är inte konstigt för det är en fantastisk blomma. Tänk på att den inte ska ha så mycket vatten för då får den långa stänglar, välter lätt och mår inte så bra. Azalean ska däremot doppas ner i vatten ungefär var annan till var tredje dag. Den kan stå inne i rummet och tål värme men föredrar svalt. Julkaktusen är lättskött och anspråkslös. Står gärna i ett ljust och svalt fönster. Tål drag och är lätt att spara. Julstjärnorna, verkliga bärare av julstämning, ska stå dragfritt och vattnas med ljummet vatten när de börjar torka. Julrosen är en fantastisk växt, som gärna står ute vid trappan och blommar med vita oskuldsfulla blommor, vilka kontrasterar vackert mot det mörkgröna bladverket. Ta in vid risk för frost. Hyacinterna är ett måste för dem som tål doften. Vackrast är det att arrangera vita hyacinter med djupt grön mossa och där löken syns. (vita hyacinter har vita lökar) Kombinera med kottar, echeveria (liknar taklök), kanske en murgröna och silver/vitt pynt. Vit brudorkidé är också långlivad och lättskött. Jul-enen på trappan är egentligen en cypress, som tacksamt står i full prakt tills vårvintersolen bränner dess barr. En dörrkrans kan Du själv göra av lite ris som Du binder till den form Du vill ha med hjälp av spoltråd. Dekorera sedan med kottar och pynt efter behag.

Tråkigt nog har Harrys gammelmorfar nyligen dött. Han var gammal och sjuk på slutet. Harry har haft många frågor kring döden i samband med detta. När Harry har mycket frågor så är det verkligen mycket frågor. Anna har försökt att förklara så gott det går i denna svåra fråga. –” Einar har kommit till himmelen och han har det bra nu.” berättade Anna. En morgon några dagar senare sitter Harry på barnsätet i bilen och tittar ut medan Anna rattar mot dagis. Harry böjer sig fram och spanar upp mot himmelen. -”Jag kan se månen men jag kan inte se Einar. Var är han? Jag kan inte se honom. Kan vi inte ta ner honom?
Vad svarar man på sådana frågor?

Varma och ljusa hälsningar i novembemörkret
Sia och Jankov


16 oktober 2012
Sanningen om vinterförvaring av växter!
Det förekommer många skrönor och rena felaktigheter om vinterförvaring av växter både i press, radio och TV. Först och främst kan vi lätt konstatera att växter inte genererar värme av sig själv, så som vi människor gör. Det innebär att om Du sveper in en kruka i bubbelplast eller vit odlingsväv som frostskydd, kommer det att fungera utmärkt tills kylan har krupit in. Sen är kylan kvar tills våren värmer upp igen. Jämför med en termos. Alla inser ju att kaffet blir väldigt kallt till sist.
Den enda värmekälla som finns (åt minstone ett tag) är jorden. Jorden lagrar mycket värme och den behålls ganska länge under hösten om det inte fryser under dagarna. Ni minns kanske ihåg att det ibland kommer snö på otjälad mark. Då inträffar det otroliga att jorden kan bevara sin värme om snötäcket är tjockt och inte försvinner så att det blir barfrost. Detta innebär också att man inte ska isolera en kruka från jorden med en frigolitskiva, som vissa påstår. Det som händer då är att värmen från jorden inte kan sprida sig upp i krukan.
För att utnyttja värmekällor kan man göra så att man klär in krukan mot en vägg där det finns en värme på andra sidan. På så sätt tar man vara på spillvärmen från väggen. Gäller det en balkong så kan man inte räkna med någon värme underifrån. I detta fall får man lägga en frigolitskiva under krukan.
Se till att krukjorden inte är våt när krukan ska övervintras. Fukt leder kyla. Fler växter dör av fukt än av kyla.

Tropiska växter måste övervintras frostfritt och ljust och hållas igång på sparlåga tills våren kommer och man kan börja driva dem. Stamrosor, krukrosor, hortensior och fikon kan grävas ner liggande i en ränna i trädgårdslandet. Gräv djupt och lägg ner växten fyll på med torra löv eller liknande. Fyll upp med jord. Sätt en pinne i toppen så att Du hittar gömstället på våren. De flesta växter klarar en sådan förvaring galant. Det är t.o.m så att rosorna behåller sina blad från hösten gröna och fräscha.
Inga växter mår bra av att det ständigt regnar i krukan. De brukar drunkna och ruttna bort. Vill Du ha kvar en vintergrön växt i kruka vid entrén som prydnad ska Du placera den så nära väggen som möjligt och gärna skydda den från vårvintersolen. Då finns det chans att den kan klara sig.
Höstlöven kan du med fördel använda för att täcka känsliga perenner. Vill Du spara gladiolus, kannor och dahlior bör Du ta upp dem nu och avlägsna jorden och förvara knölarna frostfritt i en pappkartong.
Kupa upp jord runt rosorna, ju högre dess bättre övervintring. Töm ömtåliga fågelbad och andra kärl som kan frysa sönder. Ta in dem och låt dem torka. Terrakottafigurer och krukor är porösa och drar till sig vatten och kan därför lätt frysa sönder under vintern.

Nu är snart vintern här och jag bör väl hinna med att lära mig mer om min smartphone. Det behövs för den höll på att förstöra hela vår semester i sköna Italien. Vi skulle åka redan kl 4.15 från Skurup där vi övernattade hos våra medresenärer. Jag satte min smartphone på alarm kl 03.30. Det fungerade, konstigt nog alldeles utmärkt. Mobilen ringde. Upp for vi och åkte iväg med Taxi till Kastrup. Snart var vi i underbara Toscana och Florens. Allt var frid och fröjd och vi njöt av god mat, trevliga vänner och gott vin.Vi bodde på en lantgård mitt i Toscana i en by, som heter Pieve a Preciano. Byn har hundra invånare och tre restauranger.
Det är vanligt att tuppen väcker en på morgonen i en by i Italien, men här var det jag, som väckte tuppen och de närmaste boende också. Jag kunde inte få slut på larmsignalen från min smartphone. Den ringde varje natt kl 03.30 hur jag än försökte få tyst på den. Varje kväll efter nytt avstängningsförsök, tänkte jag att nu kommer den att hålla sig tyst. Men tji fick jag. Till sist bäddade jag ner den i en fåtölj med massor av kuddar ovanpå, som ljuddämpare. Eva studerade mig utan att kommentera på annat sätt än med en knappt märklig huvudvridning och ett snabbt pekande mot huvudet. Varvid våra resekamrater lika diskret nickade medhållande. Till sist kunde inte Eva hålla tyst längre: -”Man kan stänga av den helt!”
-”Oj,” sa jag. ”Jag tänkte inte på det!”

Ha det gott
Jankov17 september 2012
Bästa trädgårdsälskare!

Den gångna våren och sommaren har inte varit till belåtenhet, tycker jag, när man summerar tiden som gått. Efter en förhållandevis varm höst och vinter fick vi straffet i mars-april med extrem värme. Vi hade kunder som efterfrågade petunior och tomatplantor i mars månad, vilket hör till ovanligheterna. Inte bara vi lurades att tro att våren var kommen utan även växterna. I många buskar, träd och perenner började saven att stiga i värmen men sedan kom järnnätterna med 8-10 minusgrader. Detta gjorde att saven frös i stammarna och när morgonsolen belyste och värmde upp barken så sprängdes cellerna i sildelen som transporterar saven uppåt. Barken dog helt enkelt på syd-sydostsidan av trädet och efterlämnade en sprickbildning som går ända in i veden. Trädet eller busken blir i västa fall mer eller mindre ringbarkat av skadan och dör. Många rötter på perennerna dog också av kylan. Gamla trotjänare försvann i trädgårdarna genom detta. Vi, med inlandsklimat, drabbas alltid värst vid sådana vintrar.

Vi har också träffat massor av kunder, som har haft problem med bladlöss, myror och getingar i år. Det har varit en invasion av dessa insekter. Därmed har också många fruktträd drabbats av skador av bladlöss, vilket hämmat tillväxten och gjort träden fula med skrumpna svarta blad.
Inte nog med detta elände utan nu kommer skadorna på våra gräsmattor i form av pingborrelarver. Larverna lever på gräsrötterna och kan under vissa förhållanden skada gräset så att praktiskt taget alla rötter försvinner. Gräset ligger löst ovanpå jorden och till råga på eländet kommer fåglarna och kalasar på larverna och sprätter iväg grästovorna till höger och vänster. Jag har hört extremfall där de ätit så mycket larver att de inte kan lyfta utan fått gå hem. Det förebyggande arbetet för att undvika att få larver i gräset är att sköta sin gräsmatta väl, helt enkelt. Gödsla minst tre ggr per säsong, vattna vid torka, inte klippa gräset för kort och så i kala fläckar. På våren när de kopparfärgade baggarna svärmar kan man lämpligen vattna vid solsken så att flyttar de till den stackars grannen i stället och lägger äggen där.

Anna berättade vid frukosten på jobbet om en morgon då allt stökade till sig. Efter mycket tjat och vädjan lyckades hon få in de stora pojkarna i bilen för färd till skolan. Harry (nu 4 år) var kvar i huset och vägrade gå ut i bilen utan att ha sin drak-rock på sig. ( Drakrock är en morgonrock med huva som liknar ett dinosaurhuvud och har en taggig kam längs hela ryggen. Harry vann kampen men Anna tog honom med bestämdhet i famnen och satte honom i bilstolen. Medan hon hämtade resten av väskor, kläder, uteskor och annat väsentligt hörde hon accelererande snyftningar från Harry. De övergick till sist i vilda skrik. Det avslutades med att Harry kräktes på sin dinosaurdress. När Anna förbarmade sig över honom och fått av dressen och konstaterat att kläderna under var ok frågade hon vad som var fel. – ”Jag ville gå upp i bilen själv”, svarade en fortfarande snyftande och kränkt Harry.

Hälsningar Jankov och Sia

8 september 2012
Man har konstaterat att husvärdet stiger 16% om man har en fin trädgård!
Det förstår man ju att det är så för en vacker kruka vid entrén gör ju att besökande känner sig välkomna och får ett positivt första intryck. Ta bort de gamla sommarblommorna och plantera något vackert, som kan stå länge under hösten. Gärna med ett gräs som kan vaja för vinden och samla lite iskristaller och frost och gnistra i vintersolen när den tiden kommer. Cyklamen står fantastiskt bra och tål några minusgrader utan att tappa skönheten. En murgröna eller ”plättar i luften” som hänger ner med sina vintergröna blad och gör att krukan blir ett ymnighetskärl. Knoppblommande höstljung finns i massor av färger och står sig fantasiskt bra tack vare att den inte kan slå ut helt. Förädlaren har lyckats att få fram en ljung, som inte kan pollineras och därmed håller sig fräsch så otroligt länge. Helt härdig är den om den planteras på rätt sätt. En sådan här kruka kan stå fin hela vintern och vara en njutning tills snön har bäddat in den i sitt vita täcke.Höstfägring är ett samlingsnamn på dessa buskar, perenner, vintergröna och ettårsplantor som gör livet drägligt att leva även under de mörka, disiga och regntunga dagarna under hösten.

Höstlök kallar konstigt nog trädgårdsmästaren den lök som sättes på hösten men som blommar på våren. Lika märkligt kallas den lök, som sättes på våren och blommar på sommaren och tidig höst, för vårlök. Nå, strunt i det! Det är dags att plantera ”våren” nu under hösten. Vårens blommor finns redan där i löken och kommer att ge dig en härlig vårupplevelse. Vårens lökväxter kommer alltid som en överraskning, därför oftast har man glömt bort att man satte dem på hösten. Att ha en planteringsstund med barnen är alltid en fröjd. Märk ut planteringsplatsen med en skylt med barnets namn och se deras förvåning och glädje när de ser hur deras lökar trycker sig upp genom jorden och lyser med en härlig vårblomning.

Vi ska gå på opera, Eva och jag. För att vara väl förberedda gick vi på en föreläsning om historien om Tosca genomtiderna med flera smakprov på både musik och sång. Vi lyssnade och fascinerades av innehållet och fick en god bild av vad, som väntade oss vid premiären i Osby. Plötsligt ringde en mobil (inte min eller Evas, konstigt nog) De flesta på föreläsningen böjde sig ner över väskor eller letade i alla fickor efter sin mobil för att stänga den eller kontrollera att den var just stängd. Både Eva och jag såg till att våra var i tyst läge.

Vi guidades vidare i Toscaäventyren och nöjda med de nya kunskaperna gav vi oss iväg hemåt. Inskolade i bruket av våra nya mobiler tog vi fram dem båda på samma gång och kontrollerade den aktuella trafiken. Eva hade nåt sms från ena dottern och jag hade ett missat samtal från någon. Slog snabbt 133 och började lyssna. Det lät inte alls som vanligt. Någon skrek och sjöng och väsnades intensivt. Efter en stunds lyssnade förstod jag att Eva hade lyckats med bedriften att spela in nästan hela förläsningen med musik och allt och skicka denna till mig. Vilken räkning det blir! Då, tro det eller ej, ringde det i Evas väska. Hon tittade förvånat på sin mobil som hon hade i handen och därefter på väskan igen. –”Vad kan det vara?” undrade hon och jag också. Stoppade ner handen och fick upp äggaklockan, som vi brukar ha i köket vid spisen. Eva stängde av den med en lätt axelryckning. Ingen av oss blev egentligen särskilt förvånad. Man vet ju att allt finns att hitta i en damväska.

Ha det gott!
Jankov och Sia

22 Augusti 2012
Dags frukt och bär!
Nu är den bästa tiden att plantera frukt och bär. Det är väldigt inne att odla själv så att man vet vad man stoppar i munnen. Det finns oändligt mycket att välja mellan och allt är lämpligt att plantera nu.
Både äpple, päron, plommon och körsbär finns numera i dvärgformer, som inte tar så stor plats men ger frukt snabbt och är tåliga och friska. Exempelvis blir sötkörsbärsträdet Stella odlat på GiSeLa-stam inte större än ett plommonträd, men ger frukt första året, och härdigare än på annan grundstam och därmed lättare att skörda och sköta. Vad sägs om ett persikoträd eller en aprikos i trädgården? Det finns andra fruktbuskar, som inte är så vanliga men som är vackra och ger fina frukter. Allåkerbär är fina marktäckare. De ger syrliga vackra bär till sylt och saft. Blåbär i många olika sorter passar utmärkt i vår Göingejord. Plantera gärna lingon under, som marktäckare. Vill du plocka hallon, som garanterat inte får ”mask”? Satsa då på hösthallon. Jordgubbar finns i remonterande sorter, som ger frukt under hela hösten. Nyttiga havtorn kan Du ha i ett torrt och soligt läge. Det behövs både hane och hona för att få frukt. Månadssmultron älskas ju av barnen och bildar fina små häckar med goda smultron hela sommaren.

”Blott Sverige svenska krusbär har.” sa ju Jonas Love Almquist och det fina med svenska frukter och bär är att de får betydligt bättre smak än de utländska eftersom vi har långa och ljusa dagar som matar bären med smak och nyttigheter. Vinbär finns i många sorter: svarta, vita, röda, gula, gröna och även korsningar mellan krusbär och vinbär. Härdigt mullbär kan Du numera även plantera i Sverige. Tranbär är lättodlad och mycket nyttig med höga halter av naturligt C-vitamin. Rabarber finns med olika oxalsyrahalter för olika magars känslighet. Vin har visat sig gå utmärkt att odla i Sverige om man väljer de baltiska sorterna. Gojibär är sprängfyllda med nyttiga vitaminer, mineraler och kraftiga antioxidanter. Bäst av allt är att Du vet vad Du och dina barn får i sig!

Jag kommer med all säkerhet inte få det lätt efter att ha berättat följande historia från dagliga livet: Både Eva och jag har skaffat oss nya smarta mobiler. Det finns flera historier om både mig och Eva när vi förbannat tekniken och önskar oss en enkel Doro-mobil för pensionärer med stora knappar och begränsad användning. Bara telefonsamtal och sms. Helt enkelt en telefon. Nå, vi föll för intensiv marknadsföring och barnbarnens försäkringar om att man kan inte leva utan en sådan tingest. Jag köpte en HTC och Eva en Samsung av nyaste modeller. Jag körde med ”Trial and error” medan Eva laddade ner hundratalet instruktionssidor, som hon lusläst under hurrarop ibland och vredesutbrott lite oftare. Nåväl, jag måste erkänna att hon har kommit längre än jag. Hon har nu bilder på alla som ringer henne och hon har lyckats lägga in en visselsignal när hon får sms. Till historien:
Nu var det så att hon hade lagt ifrån sig mobilen och börjat klä av sig för natten i sängkammaren. Hon hade kommit så långt att hon inte hade en enda tråd på kroppen. Då hördes: ”Swwwiiiiooowwwiiittt!!!” En rejäl busvissling! Någonting i Evas ryggmärg reagerade och hon tog tag i första bästa tygstycke och drog det om sig under det att hon snabbt tittade sig omkring för att se vem som visslade. Då fick hon syn på mobilen, där på täcket, vars display lyste vackert i sängkammarmörkret. Ni skulle ha sett hennes ansikte när hon upptäckte att det var hennes egen mobil, som meddelade att hon hade ett sms inboxen. Jag föll ihop i skrattkramper och stapplade ut från sängkammaren med kuddarna susande om öronen.

Ha det gott! Jankov och Sia

10 Augusti 2012
Då har vi kommit in i augusti månad
och snart har barnen börjat skolan och vardagen tränger sig på. Jag tycker det är rätt skönt när dagarna blir inrutade igen och allt återgår till det ”normala”. Det kommer att bli många fina dagar ännu innan man får krypa in i husen och tända ljusen. Det är skönt att jobba i trädgården när det inte är alltför varmt och tempot blir aldrig der där hektiska på hösten. Växterna rotar sig lugnt och fint och nysått gräs etablerar sig alldeles utmärkt med lite dagg och markfukt på morgnarna.
Jag har träffat på flera personer, som gjort sin trädgård enklare att sköta genom att lägga markväv och på den singel, dekorsten eller bark i någon form. Så långt är allt väl men sen har jag upptäckt att flera har fått den tokiga idén att plantera växterna i rör som ska begränsa växtens rötter. Jag undrar: -”VARFÖR?” Merparten av växterna har ett rotsystem som sprider sig ut från växten och producerar sugrötter utan för kronan. Det är ju utanför kronan som regnet hamnar och där vill ju växten komma åt vattnet och näringen. Sätter man ett rör så blir du ju tvungen att vattna vid torka och växten får svårt att försörja sig med näring. Växten dör långsamt. Nej, ta bort rören. Det är någon okunnig ”innovatör”, som hittat på detta. Väven gör det svårt att gödsla växterna eftersom näringen kan ha svårt att nå ända ner till rötterna även om de ligger bara några cm under markytan. Det är ju väldigt få växter som har pålrot, d.v.s. en eller några rötter som går rakt ner i jorden. Växter som står i vävtäckt mark gödslar Du lämpligen med Bio Bact flytande näring och vattnar ut den runt växtens periferi.

I år är det ett myr-, lus- och getingår. Det var längesen det var en sådan invasion av ohyra. Som för att göra det ännu värre är det väldigt gott om sork och mullvad. Det finns alla möjliga och omöjliga uppfinningar för att göra sig kvitt dessa inkräktare. Fällor och avskräckningsmedel i alla former. Jag har upptäckt att det allra enklaste och effektivaste sättet att bli kvitt odjuren är att strö ut Revira. Detta är ett medel som består av små lecakulor som är impregnerade med doftämnen som fungerar som ett ”staket” eller en revirmarkering. Man strör bara ut Revira ovanpå gräset efter att ha läst och följt bruksanvisningen noga. Medlet fungerar i de allra flesta fall. Jag har själv använt det i tjugo år och sluppit problemen hela tiden. Det är bara vid ett par tillfällen som mullvaden har kommit in i min trädgård under denna tid. Det har varit när jag glömt att lägga ut Revira eller slarvat eller varit för snål och lagt ut för lite. Revira är drygt och fungerar under 6 månader. Min granne Claes har inte trott på ”mitt medel” utan har i tjugo år svurit och förbannat inkräktarna. Nu har han till sist insett hur effektivt Revira är och köpt medlet.

Sia njuter av uppmärksamheten från alla kunder och barn som besöker oss. Hon är väldigt svårflörtad och gäckar många som vill klappa och kela med henne. Hon är otroligt utstuderad i sin teknik. När någon böjer sig ner för att klappa henne brukar hon komma personen till mötes och precis när hon är inom räckhåll för en klapp eller ett kli under hakan viker hon undan med några snabba små steg och är utom räckhåll. Går man då efter henne tycker hon det är ännu roligare och svansen får sin karaktäristiska böj i toppen och stegen undan förföljaren blir snabba och lätta. Man tycker att man hör henne fnittra förtjust. Mormor Eva var på besök hos Anna och lille Harry undrade vad hon hade för ärende. Eva svarade: -” Jag tänkte ha en kopp kaffe nu när ni ska fika!” Harry funderade lite och svarade: ”Har du inget kaffe själv, hemma?”

Hälsningar
Jankov och Sia

27 Juni 2012
Man kan plantera hela sommaren!
Det fina med krukodlade växter är att det går att göra fint i trädgården med nya planteringar hela sommaren. Förr var vi begränsade till vår och höst. Nu kan nästan allt finnas tillgängligt när som helst. Många tänker att det kanske blir varmt och man ska åka iväg och då kan det bli besvärligt med vattningen av det nysatta. Naturen är så vis att den anpassar sig efter omständigheterna. Är det varmt, växer också rötter och grenverk snabbare. Det gör att etableringen går väldigt snabbt och känsligheten för svängningar i temperatur och tillgång på vatten minskar . Tänk bara på att vattna rejält och sällan. Kolla i jorden (eller med fuktighetsmätare) hur det ser ut. Är det fuktigt ner till 20-30 cm finns det ingen anledning att vattna mer. Är det mycket torrt är det bättre att lägga vattenslangen intill växten och låta vattnet sippra fram under några timmar. Vattna alltid vid sidorna av plantan, då får man rötterna att sträva utåt. Det blir den bästa genomfuktning på djupet i jorden och en hållbarare vattning. Det är alltid bättre att gräva brett än djupt, eftersom växternas rötter sträcker sig ut från växten för att nå regnvattnet, som rinner av i droppkanten.

Ibland känner man att det som hindrar en från att ge sig ut i trädgårdens rabatter och rensa ogräs och luckra jorden, är att det gör så ont i kroppen efteråt. Arbetsställningen blir ofta dålig och rörelserna inte de vanliga. Andra muskelgrupper kom mer till användning och det märks på kvällen efteråt. Det finns alldeles utmärkta hjälpmedel. Bland dem är trädgårdspallen en av de bästa. Den kan användas på många olika sätt. I ett läge blir den en stol. Nu kan den även användas som ett stöd för bröstkorgen om man ligger på knä. Man får då fria händer att arbeta och ingen belastning för ryggen. Vänder man upp-och-ner på den har man en bra knädyna och stöd med handtag vid sidorna när man ska upp eller ner. Sen går den också att fälla ihop och tar liten plats i förrådet.


Jag hade förmånen att bli tillfrågad om att visa ett bildspel om trädgård i församlingshemmet i Verum. Väl på plats kunde jag konstatera att det var rejält med folk och ett stort engagemang i allehanda frågor som behandlades. En imponerande mängd utflykter och andra roligheter planerades. Jag lyssnade och funderade på var jag skulle kunna visa bilderna. Överallt på väggarna fanns tavlor och andra föremål.

Så var det dags för mig att prata. Ordföranden hälsade välkommen och presenterade mig. Jag tackade så mycket och började rigga upp min berömda kanon och dator. Jag började demonstrativt spana omkring mig efter lämplig vägg för bildvisningen. På den bästa väggen hängde Jesus i en träram. Jag frågade: -” Kan vi ta ner Jesus och visa bilderna på den väggen?”

- ”Ja!” ,svarade ordföranden.”Jesus återuppstår alltid !” Därmed var den frågan löst med ett gott skratt och en trevlig eftermiddag med intresserade och lättsamma människor, som inte hade långt till skratt.

En riktigt go sommar önskar Jankov och Sia.

14 Juni 2012
Dags för lite pekpinnar igen från den gamle läraren!
När du nu lägger en massa pengar på vackra sommarblommor ska Du också sköta dem så att Du får riktig glädje av dem. Jag menar att Du ska kolla så att de verkligen får tillräckligt med vatten. Då menar jag i hela jordvolymen, Det är enkelt att mäta med en fuktmätare. (69:-) Du behöver inte ens stoppa fingrarna ner i jorden.
Har Du använt U-jord är det bara att vattna. Har använt plantjord måste Du tillsätta extra näring under hela sommaren. Helst varje gång Du vattnar. Om du vattnar för dåligt blir jorden bara fuktig i ytan och rötterna stannar där och den stora jordvolymen i krukan blir inte utnyttjad. -”Ja, jag vet att jag är tjatig. Det säger min hustru ibland också.”
Sen var det ju nästa grej: Glöm inte att pincera, vilket betyder att Du ska ta bort vissna blommor och fröställningar för att få en god fortsatt blomning. En växt som inte sätter frö känner att den inte har gjort sitt och fortsätter att blomma. Nog med tjat!
Togge, vår vår duktige medarbetare under nitton år, har tagit fram några intressanta växter. En av dem är en Hypericum hookerianum ”Glimma” (efter hans älskade hemort), som på svenska kallas Storblommig johannesört. En fantastisk buske, som gillar full sol och väldränerad jord. Den blommar med stora gula blommor från högsommaren och framåt. Normalt är inte den här typen så härdig men det är Togges variant. Väl utprovad för det göingska klimatet. Den fryser visserligen tillbaka men kommer troget nerifrån med vackra skott, som avslutas med stora gula öppna blommor.
En annan av hans förädlingar är en helt härdig buddleja davidii ”Blåvinge”.Det är alltså en härdig fjärilsbuske, som har med doftande blåa kolvar och lockar fjärilar i stora antal. Togge har testat denna i kärvare klimat än göingbygdens och den klarar sig över vintrarna. Den ska placeras soligt och på en plats där man kan njuta av alla fjärilarna, som fladdrar kring den. Många vanliga fjärilsbuskar har ju dött under denna vinter.

Annas lille son, Harry, har kommit i den där åldern, som inbär att han pratar ständigt. Från det att han stiger upp med frasen: -”Nu är det morgon! Jag behöver kissa!” En mycket effektiv start på mamma, som genast far upp och tar hand om pojken så att ingen olycka sker. Därefter pratar han ständigt om allt och med alla. Just nu har han problem med att reda ut släktförhållandena. Det är inte så att vi har särskilt komplicerade relationer utan detta att hans mamma har en mamma som också är mormor är svårt nog och ger upphov till många utredande frågor. Mamma har varit en liten baby och det har mormor också. Vilket är helt ofattbart! Harry blev tyst ett par sekunder under det att han tänkte och till sist uppkom frågan: -”Har mormor en mamma och pappa?” -”Ja,” svarade Anna. -”Var bor dom?” -”De bor inte någonstans. De är döda.” svarade Anna. Han tittade undrande på Anna:-”Vem sköt dom????” frågade han. Då föll Anna ihop och tänkte: -”Han ska nog inte titta så mycket på TV?”

Hälsningar från Jankov och Sia

23 Maj 2012
Sia har fått brev från USA och en uppmuntrande present från beundrare.
Stilla Din nyfiken het! Du får vänta att läsa om Sia tills på slutet. Växterna kommer först.
Många frågor har det varit om olika vinterskador. Den gångna vintern har inte varit nådig mot våra trädgårdsväxter. Den tidiga värmen i mars och sedan kalla och torra nordanvindar med åtskilliga minusgrader i på nätterna har gjort att grenar och skott fått sprängskador. Då fungerar inte kommunikationerna i växten och den torkar in. Det kan finnas möjligheter att den kommer nerifrån igen, så vänta gärna innan Du dömer ut den.
Gör så här för att kolla om det finns liv i perennerna : Är de relativt nysatta kan Du gräva upp krukklumpen och se om det finns några fräscha vita rötter eller om det finns skott som ligger i jordytan och ser ut att vara saftspända och livskraftiga. Vissa perenner är extremt sena, speciellt de som blommar på sensommar eller höst. Gräsen ska Du inte döma ut för tidigt. De är väldigt sena.

För att få frukt som inte är fulla insektsangrepp ska Du hänga upp ferromonfällorna nu! Häng dem gärna under takutsprånget så är de skyddade för regn och vind. Insektshanarna bryr sig inte om att det inte är ett träd utan tänker bara på honans doft, som grymt lockar dem i fördärvet. En fälla täcker ett område stort som en fotbollsplan. Det finns fällor för äppelvecklare, rönnbärsmal och plommonvecklare. Jag vill också påminna om världens bästa perenn, nävan Rozanne, som blommar oavbrutet från midsommar till november med stora blåa blommor.

Sia har fått ett paket med ett medföljande kort. Jag visade henne överraskningen och hon sniffade nyfiket på paketet. Brevet intresserade henne inte så mycket . Men doften från det snyggt inslagna rosa paketet var oerhört intressant. Sia följde efter mig som om hon vore intresserad av mig. Dock insåg jag snart att det var paketet, för när jag sträckte det mot henne strök hon sig mot det och vände sig mot mig med bedjande blick: -” För Guds skull. Öppna det nu!” Det gjorde jag inte utan som sig bör läste jag brevet först. Såhär stod det: ”Dear Sia! Sorry to hear You have to endure so much noise from Coop´s. I do not like noise myself. I think ones home should be quiet, so when a mouse comes tip-toing, one should be able to hear it. Try to stay happy, soon all will be back to normal. Sincerely Socks” Som alla kvinnor var hennes intresse bara fokuserat på paketet och nu började hon bli otålig. När skulle hon få se innehållet? Vid det här laget hade hon sträckt sig mot det rosa paketet genom att lägga sina tassar på mitt ben och på så sätt stod hon nu på två ben i sin fulla längd med blicken stirrande på lockelsen. Jag började långsamt ta bort pappret och genast gav hon ifrån sig uppmuntrande ljud. Till sist var allt papper borta och innehållet visade sig vara det som hon allid önskat sig, nämligen kattgodis! Ett helt paket med flera läckra stavar. Nu var hon helt uppslukad av förväntan så jag plockade bort överdraget och erbjöd henne en godbit, som hon snabbt tog och sprang iväg för att njuta i godan ro. Jag skrek efter henne: -”Men, Du, brevet , ska jag inte översätta det till Dig? Det är från Socks.” Inget svar hördes från Sia.
Ha det gott! Sia och Jankov

3 Maj 2012
Tips för bästa plantering.
Nu börjar det bli dags för sommarblommor och plantering i krukor. Jag ska ge några tips för bästa plantering. På skissen brevid kan Du se att det är viktigt med dräneringen. Moderna krukor har oftast få och små hål i botten. Det gör att det är ännu viktigare att säkerställa dräneringen. Placera en stabil upp-och-nedvänd kruka över hålet för att inget ska blockera avrinningen och att inga lecakulor ska läcka ut vid flytt av krukan. Fyll upp med lecakulor tills Du nått botten på dräneringskrukan. Täck sedan med en Mypexväv eller annan markväv, så att inte jorden rinner ner bland lecakulorna och förstör avrinningen. Med denna metod kan Du också återanvända lecakulorna. Fyll sedan upp med den bästa jorden, U-jord, för att säkerställa att växternas rötter ska få luft, vatten och näring under hela sommaren. Tänk på att en kruka fylld med växter gör att regnvattnet inte når ner i krukan utan den behöver vattnas ofta och rejält. Det största felet vid vattning är att man bara fuktar ytan och inte på djupet. Då samlas rötterna där det är fuktigt, nämligen i ytjorden och växterna blir känsliga för torka. Vattna hellre sällan och rejält än att smådutta. Är Du osäker finns det en utmärkt fuktighetsmätare som snabbt talar om ifall det är för torrt eller för blött.

En regel är att en kruka på 20 liter ska vattnas med 5-10 liter vatten per gång. Överskottsvattnet rinner ju ut om dräneringen är rätt gjord. Tänk på om krukan ska stå soligt eller skuggigt och välj växter efter läget. Hög kruka fordrar hög växt i mitten och låt någon hängväxt ”rinna över kanten”, som på ett ymnighetskärl.

Nybyggnaden av Coop har resulterat i en del dråpliga situationer. En dag när rivningen var som intensivast, med mycket oväsen och stora grävmaskiner, kom en åkare in till oss i kassan och beklagade sig högljutt. –” Nu får de skärpa sig på konsum! Hur får man tag i personalen? Jag har stått nu i en timme och väntat på att de ska öppna varuintaget! Jag ska ju leverera till många idag. Jag har ringt på klockan men inget händer. Vet ni hur man får tag i dem?”
Ganska fantastiskt att han inte sett att det byggts ett nytt varuhus intill och att nästan inget var kvar av det gamla utom just det provisoriska varuintaget bredvid oss. Allt detta plus att grävmaskinerna jobbade för fullt och lastbilarna körde skytteltrafik med skrot under ett fruktansvärt oväsen. Han tittade förvånat på oss och rodnade när vi klargjorde att han stod vid fel plats. En dam kom in och klagade på att hon inte kom in i Coop-butiken. –”Coop skulle ju öppna idag och det ser helt mörkt ut därinne. Dessutom står det staket runt ingången!”

Hälsningar Sia och Jankov


18 April 2012
Odla själv, så vet Du vad Du stoppar i Dig.
Odla och ät kravmärkta produkter! Det finns många bra kravmärkta gödselmedel och odlingsjordar att köpa. Dessutom kan Du använda Din egen kompost som förstärkning i odlingsbädden. Själv använder jag uteslutande ekologiska produkter när jag odlar grönsaker, kryddor, frukt och bär. Ekologisk plantjord behöver inte vara dyrare än vanlig och samtidigt vet Du då att det inte ingår konstgödsel eller bekämpningsmedel mot svamp eller insekter. Förutom ekologisk plantjord finns det nästan för alla naturliga gödselmedel ett ekologiskt alternativ som inte alls behöver vara dyrare. Konstgödsel eller handelsgödsel kan inte kravmärkas eftersom det inte är en förnybar resurs.
Har Du tänkt på att vi ibland får instruktioner att skölja av frukt och grönsaker innan vi ska tillaga dem för att tvätta bort eventuella rester av bekämpningsmedel? Att skölja av den anledningen är nog helt meningslös eftersom det används systemiska gifter, som går in i växterna för att de insekter som suger eller biter ska bli förgiftade och dö. ( Hur påverkar det oss?)
Odlar Du ekologiskt kan Du använda vissa medel som är skonsammare än de systemiska men inte farliga för Din egen hälsa. Sådana är Pyrsol, Pyretal och såkallade växtsåpor mot insekter. Mot svampangrepp, som mjöldagg, kan man använda ”Stoppa ohyra och mjöldagg ” från Weibulls. Den är byggd på paraffinolja och fungerar helt mekaniskt genom att insekten täcks av oljan och dör av syrebrist. Svampens sporkroppar förhindras att sprida sina sporer genom att de helt enkelt fastnar i oljan. Oljan är ofarlig för både Dig och växten. Det bästa medlet mot alla angrepp är en frisk och välskött planta. Friska växter har störst chans att klara sig.
Sia hart en svår tid just nu. Rivningen av gamla Konsum tycker hon är både spännande och hemsk. När de stora maskinerna brummar igång blir hon alldeles förskräckt och rusar in under något av borden i butiken. Där känner hon sig trygg och kan därifrån även spana på eventuella hundar på besök.

Jag har ju ett flertal tillfällen berättat om när jag har gjort bort mig i olika sammanhang. Senast hände det häromdagen då jag på uppdrag av Eva, som för tillfället är sjukskriven efter en hand- operation, skulle lämna två brev från Skatteverket till vår revisor PWC i Osby. När jag kom till entrédörren fann jag den låst. Desperat letade jag efter ett brevinkast. Nej, det fanns inte. Jag ringde Martin på PWC för instruktioner om hur jag skulle agera. Han svarade inte. Jag gick ner för trapporna och såg till min glädje en röd behållare, som såg ut som ett avfallskärl med ett brevinkast upp på. --”Ja! Problemet är löst!”, tänkte jag. Behållaren var röd som en dansk brevlåda, dessutom. Utan vidare betänketid slängde jag ner breven i inkastet. Glad att ha löst Evas uppgift åkte jag till jobbet igen. En stund senare ringde Martin (PWC) och undrade vad jag haft för ärende. Jag sa att det nu var löst eftersom de efterfrågade breven från Skatteverket var i säkert förvar i den röda brevlådan.
Det blev alldeles tyst i andra änden av telefonen en lång stund. – ”Vi har ingen röd brevlåda!” utbrast Martin. ”Det enda röda är en dokumentförstörare som står i trappan på första plan.” -”Du har väl inte…?” Mer än så hörde jag inte förrän bilden av mig själv dök upp, där jag sitter och klistrar ihop smala remsor papper i all oändlighet medan skatteverkets chefsjurist knackar på dörren. Turen var på min sida för det visade sig att ”brevlådan” just blivit tömd och breven låg ensamma på botten. RÄDDAD!!!

Många hälsningar från Sia och Jankov


28 Mars 2012
Så här gör Du trädgårdsarbetet lättare!
Att göra saker och ting i rätt ordning gör att livet blir lite lättare. Börja med att rensa bort ogräset nu. Det innebär flera stora fördelar. Det är ganska lätt att få bort det med rötter och allt. En annan stor fördel är att ogräset inte får chansen att växa sig starkt. Det kan inte heller föröka sig eftersom det är för tidigt för det att sätta frö. Nu har Du redan skapat förutsättningar för en betydligt lättare trädgårdsskötsel.

Gödsla sedan Dina växter och luckra upp jorden. Genom att luckra kommer inte ogräsfröerna att kunna rota sig eftersom de blir störda i sin etablering. Samtidigt gödslar Du alltså de växter som Du vill ha kvar, så att de växer sig starka och konkurrerar ut ogräsen.
Du kan gödsla med flera olika gödselmedel. Här kommer några viktiga råd: Använd alltid gräsmattegödsel i gräset och ingen annanstans. Denna gödsel innehåller alltför mycket kväve för att andra växter ska må bra av det. Gödsla sparsamt med gräsgödsel under fruktträden eftersom mycket kväve ger en stark tillväxt och dålig blomning. Gödsla enligt spettmetoden runt Dina fruktträd med Algomin Trädgårdsgödsel i stället. Då får Du mindre med vattenskott och mer frukt. Det finns Allroundgödsel, såsom Blåkorn, som har en sammansättning, som gör att det kan användas till allt i trädgården. Tänk på att all konstgödsel är direktverkande och ger därmed en snabb tillväxt men ingen långtidsverkan. Om Du väljer att gödsla med konstgödsel är det utmärkt att ge små doser fler gånger.
Det finns flera typer av naturgödsel såsom Hönsgödsel, Benmjöl, Chrysan, Green Garden Naturgödsel och Algomin. Mikroorganismerna i jorden bryter ner dessa gödselmedel så att växterna kan ta del av näringen, vilket gör att näringen långsamt blir tillgänglig. Det gör att växterna får lagom mycket näring hela tiden samtidigt som jorden håller sig levande.

Sia tycker att det är en fantastisk tid just nu. Hon gör sig tillgänglig för kunderna när hon behöver lite kel. Då lägger hon sig helt enkelt på disken och man kan inte undvika att lägga märke till henne. När hon är nöjd med uppmärksamheten sticker hon iväg och gömmer sig på en plats där hon kan hålla koll på gästerna utan att själv synas. Ofta ligger hon på någon hylla på blomstervagnarna. Dock har hon en bra förmåga att uppmärksamma om någon skulle få den vansinniga idén att vattna. Hon tycker att vatten bara ska drickas, inget annat.

När jag i morse skulle starta min skåpbil, som vi kallar ”Vitan” kom jag att tänka på en episod från tiden då jag jobbade på Marklundaskolan med mellanstadieelever. Då skulle jag just köra iväg för att min dag var slut men eleverna skulle fortsätta skolarbetet med en annan lärare, Kjell Gudmundsson tror jag. Jag hade på den tiden en gammal Renaultbuss, som inte var världens fräschaste. Barnen hade en ramsa, som stämde väl in i beskrivningen: ”Renault- fyra hjul och en bult” Nåväl jag vred om startnyckeln och motorn började hosta och stånka. Men den gick igång. Då såg jag Nicklas komma springande mot bilen. Han såg ut att ha ett viktigt ärende så jag vevade ner rutan och frågade vad han ville. Han svarade snabbt: -” Akta dig, läraren, så att den inte stegrar sig!” och så flinade han och stack iväg.

Ha det gott Jankov och Sia

1 Mars 2012
Nu kan Du inte vänta längre!
Rensa bort några prydnadssaker i ett fönster mot söder och gör plats för en sålåda. Det finns speciella, som passar där. Välj ut några fröer till blommor och grönsaker som Du gillar. Följ bara instruktionerna Du får i butiken eller läs på fröpåsen och instruktionen på sålådan. Eller följ mina råd här. Du behöver följande: sålåda, såjord eller torvbriketter, fröer. Det är allt och Du kommer att uppleva mycket roligt. Man blir som ett barn igen när man odlar. Det ligger nog i generna. Låt gärna barnen vara med och så för de håller koll på vad som händer i sålådan hela tiden. Det kan ju vara lätt att glömma att vattna och det är ödesdigert.
Det Du ska tänka på är noggrannhet och hygien. Använd bara såjord eller torvbriketter eftersom dessa är sterila och fröerna är känsliga för svampangrepp. Läs på varje fröpåse om växtens krav på sådjup , såtid m.m. Så inte för många frön i varje kruka. Fyll på med såjord eller lägg torvbriketterna i vatten så att det blir lagom fuktigt. Det ska finnas luft i jorden. Packa jorden lätt. 1-3 frön i varje kruka om inte annat anges på påsen. Små frön sås ytligt, stora lite djupare. En gammal regel säger att fröet ska ner 3 ggr sin storlek i jorden. Se till att locket på sålådan sluter till ordentligt och stäng eventuella ventiler. Ställ lådan i fönstret och försök att ha en temperatur kring 18-24 grader.
Nu väntar Du bara på att undret ska ske. Efter några dagar kommer de första små gröna bladen att visa sig. Vissa fröer tar lång tid att gro men låt det ta sin tid och se hela tiden till att locket sitter fast och att jorden är fuktig. Kommer flera plantor upp ska Du ta bort alla utom en om det inte är t.ex. lobelia. Har Du någon kruka/brikett som är tom kan Du försiktigt sätta över den överblivna plantan till denna. När plantorna visat grönska och börjat växa ska Du lufta väldigt försiktigt genom att öppna ventilerna ytterst lite eller lägga något mellan lock och låda så att uteluften kan komma in. Öppna sedan mer och mer för att härda av plantorna.
När de har börjat få karaktärsblad ska Du ge lite näring eftersom såjorden är näringsfattig. Använd flytande näring efter dosering på flaskan. När plantorna blivit så stora att rötterna börjar växa ut ska de planteras om i större krukor. Nu gäller det att alla får tillräckligt med ljus. Det är bättre att slänga några eller ge bort till grannar än att de får för lite ljus.

Du är välkommen att vara med på Växtmästarens inspirationskurs i butiken. Anmäl på hemsidan eller prata med personalen.

En gammal historia kan säkert återupplivas nu när kungafamiljen är aktuell: Jag skulle var med på en plantering på Drottningholms Slott en höstdag för flera år sedan. Drottning Silvia var med och syftet var att öka intresset för höstplantering. Vi var ett gäng med plantskolefolk från hela Sverige och planterade lyckosamt ett träd med en underplantering. Efter detta samlades vi för lite eftersnack och drottningen frågade mig vad hon skulle göra med sitt myrproblem på Solliden på Öland. Jag svarade entusiastiskt: -”Du ska placera ut myrdosor . De fungerar så att myrorna dras till medlet och tar med sig det till myrboet där de matar larverna och drottningen så att hon dör.”
Drottningen började skruva på sig och brast ut i ett skratt. Mina kollegor slet sig i håret av förtvivlan och skakade på sina huvuden. Jag förstod inte vad jag gjort för fel utom att jag hade sagt Du till vår drottning. De var först på planet hem när jag rekapitulerade samtalet som jag förstod att jag ”tagit livet av” Sveriges Drottning. Det gjordes flera sådana planteringsbesök hos drottningen men jag fick aldrig vara med fler gånger. Konstigt!
Ha det gott
Jankov o Sia3 Februari 2012
Beskära fruktträd behövs det?
Egentligen är all beskärning en skada för trädet. Det är ”inte meningen” att någon ska börja skära och klippa i fruktträden. Det förekommer ju inte i naturen. Rådjur och älgar kan ibland ge sig på fruktträd för att feja hornen, äta knoppar och ung bark eller för att njuta av frukten. Då kan trädet skadas. Sådana träd kan reagera med att blomma kraftigt eftersom de känner att de måste föröka sig innan de dör. Kanske har Du sett ett allvarligt skadat fruktträd, som t.ex. blivit påkört eller fallit omkull i stormen och lagt märke till att det har blommat enormt och sedan givit rejält med frukt? Denna reaktion har odlarna tagit vara på för att öka skörden. De beskär för att få mer lättplockad frukt och öka mängden. De ”öppnar upp” trädet också för att ljus och luft ska nå frukten och ge bättre smak och färg. Förr ville man ha stora träd för en stor produktion och man använde stegar för att skörda. Då var arbetskostnaden inget hinder. Nu vill man komma åt frukten och kunna beskära från marken, vilket gett träd med en förgrening redan nere vid marken. Om vi skulle vilja ha sådana träd i våra trädgårdar skulle de vara i vägen vid gräsklippningen och inte ge den sköna skuggan, som ett upprättväxande träd gör.
Jag vill hävda att det i många fall är helt onödigt att beskära. Det kommer från den tiden då man skulle hushålla med frukten och spara förvintern, göra mos och must. Det kan man ju fortfarande göra men de flesta kan inte förvara frukten eftersom sådana utrymmen inte längre finns i våra nya hus.
Nu har vi fruktträden för att de är vackra. Man kan plocka och äta direkt från trädet och ta in och omgående göra äppelkaka, fruktsallad eller lägga i en skål på bordet för den som har lust till ett gott äpple. Om Du tycker att det behövs så överdriv inte beskärningen men ta gärna bort konkurrerande grenar och hindra att trädet rusar alltför mycket i höjden. Välj hellre dvärgväxande träd. De blir inte så stora. Undvik att lägga gräsmattegödsel runt trädet för då kommer det att få för mycket kväve och växa bara med långa skott och blomma mindre. Då blir det inte heller så mycket frukt. Gödsla dina fruktträd enligt spettmetoden i stället. Den går ut på att Du ska göra spetthål i droppkanten av trädets krona i marken runt om med c:a 80 cm mellanrum. Lägg i en liten näve Algomin Trädgård, så kommer de rätta näringsämnena ner precis till de rätta rötterna, som stäcker sig fram där med sina sugfötter och tar upp den blom- och fruktstimulerande gödseln. Du får mindre ”vattenskott” och mer blomning och frukt. Från och med februari månad kan Du börja beskära fram till då saven börjar stiga. Sen får man vänta till JAS-perioden nästa gång. JAS= juli, augusti och september.

Eva och jag hade tagit en ”lillesemester” i Kalmar en helg. Vi bodde på ett trevligt litet hotell nere vid hamnen. Vid en frukost upptäckte Eva att Lasse Berghagen bodde på samma hotell och var i färd med att äta frukost samtidigt som vi. Lasse var inte svår att upptäcka, han är stor som ett hus och lång som ett ösregn. Eva gick på toan precis när vi skulle börja njuta vår frukost. När hon kom tillbaka sa jag:-”Jag pratade med Lasse Berghagen medan Du var på toan!” Eva tittade storögt och förvånat på mig och frågade: -”Vad pratade ni om?” –”Jo, jag flyttade mig undan så att han kunde passera förbi i gången mellan borden.” svarade jag. ”Ja, och???” undrade Eva, spänd på vad som skulle komma. Jag svarade:-” Jo, han sa: Tack!” Sen blev det tyst. Eva skakade på huvudet och sa:-”Du är helt galen!” Varvid hon satte sig vid frukostbordet och åt under tystnad hela frukosten. Mycket ovanligt!

Ha det gott
Jankov o Sia

18 Januari 2012
Vårens fröer är här! Ett säkert vårtecken.

Om Du tycker det är roligt att så tidigt och njuta av de små gröna skotten som sticker upp i sålådan, ska Du börja nu med vissa sorter, som antingen har lång groningstid eller en långsam utveckling. Frösådda perenner sår man antingen på hösten i augusti eller nu för att de ska hinna blomma redan första året.

Här kommer en lista på några sorter som är aktuella:
1. De som kan/bör sås tidigast: Pensé, som om du sår nu hinner blomma redan i vår. Paprika, chili, och Aubergin har en lång groningstid. Lavendel sås och ställs ut för att frysa först, innan fröerna kan gro. Småkaktusar, kattgräs och smörgåskrasse samt groddar kan du så hela året, praktiskt taget. Pelargon bör sås tidigt för att hinna börja blomma på försommaren. Basilika är bra att så tidigt. En lättodlad sort är klotformen. Törnrosas kjortel är en slingerväxt, som verkligen är läcker och blommar hela sommaren. Aubrieta-blåtuva är en perenn kantväxt/marktäckare eller för stenpartiet. Finns i rosa, vitt och blålila varianter.
2. De som sås från februari: Jordgubbe, oftast ampeltyperna. Palettblad är en härlig gammeldagsväxt med dekorativa färger på bladen. Petunia i olika varianter finns i massor av färger.
3. Från mars månad: Tomater i alla varianter mår bra av att sås tidigt men ska ha mycket ljus. Tänk på att ju ljusare det är desto varmare kan man ha och tillväxten ökar. Har Du dåligt ljus på plantorna måste Du sänka temperaturen. Flitiga Lisa känner alla till men tänk på att fröerna inte får täckas. De är ljusgroende. Paradisblomster är en ståtlig växt med spektakulära blommor. Blomman för dagen är lättodlad och vacker.Andra härliga blommor är fjärilslavendel, heliotrop, vilken doft, lejongapsranka och lobelia.
Håll sådden jämnt fuktig och börja gödsla när de första karaktärsbladen kommit. De första bladen visar ju inte vad det är för sorts växt. Börja sedan lufta väldigt försiktigt och stegvis annars kan plantorna torka ut i den alltför torra omgivande luften. Hör gärna av Dig med frågor och uppmärksamma när vi har kundkvällar med information om sådd i butiken.

Harry mitt näst minsta barnbarn fick ett pussel i form av en kalender inför julen. Han fick en pusselbit varje dag. Mamma Anna plockade sedan isär pusslet dagligen så att han fick lägga det på nytt när han fått den nya biten. En morgon, när han fått en ny bit, mitt i advent, hörde Anna hans späda röst, som ropade: -” Mamma!!! Idag passar dom inte!!”
En annan kul händelse, som jag inte är säker på att Eva uppskattar att berättar men som säker fick personalen på Tandhälsan i Osby att skratta, är följande: Telefonen ringde. Eva svarade lite stressat. Stina talade om att det fanns möjlighet att få komma för behandling redan i kommande vecka. Eva svarade snabbt: -” Det går bra men tisdag går inte, för då är jag ledigt.” Stina hade väldigt svårt att hålla tillbaka skrattet.
Hälsningar från Sia och Jankov


5 Januari 2012
Ett gott nytt trädgårdsår!

Nu har vintern oss i sitt grepp och trädgården ligger i vila, dock inte inbäddad i snö, som förra året utan snarare i dis, dimma och regn.
Sia tycker inte om när det regnar. Då vill hon bara ligga i knäet och bli kliad tills vi ska stänga för dagen. Flera gånger precis innan vi slår igen portarna och ska låsa piggnar katten till och vill ut. Typiskt! Då är hon målmedveten som tusan. Kastar sig ut igenom den smala springa, som uppstår när jag kör in vagnarna med blommor, som klarar att stå ute åtminstone på dagarna. Väl ute i friheten är hon helt omöjlig att få in igen. Hon älskar när jag försöker fånga henne men hon gäckar mig ständigt. Jag lockar med mat, godis, löften om kel och hot om att hon kommer att frysa ihjäl om hon inte omedelbart infinner sig. Då kommer hon sakta promenerande mot mig och ser ut som om hon gett upp. Jag öppnar dörren och visar vägen in till värmen och maten. Hon går fram mot ytterdörren och sträcker på halsen för att känna om det möjligtvis tillkommit någon intressant doft. Precis när jag tror att hon bestämt sig för att gå in tar hon ett skutt åt sidan och försvinner ut i mörkret. Eva och jag får muttrande åka hem för att senare komma tillbaka för att försöka igen att släppa in en frusen och hungrig katt. Jag återvänder efter någon timme när det har mörknat ytterligare och kallar med hög och bestämd röst: ”Sia!!Sia!! Sia!!”
Varvid hon oftast dyker upp från ingenstans och springer jamande kring mina fötter, klagande på att hon fått vara ute så länge i kylan och inte fått någon mat på evigheter.

Mitt namn, Jankov, har många undrat över: Ett tag förde vi statistik på vilka varianter, som användes om mig. Jag tror att vi var uppe i ett 40-tal med vissa, som man knappast kan godta, t.ex. Jannike, Janock, Janos, Janke och mera acceptabelt, Jerker och Janko. Ett helt oacceptabelt namn fick jag av en lärarkollega i Gilleleje där vi hade ett vänortsutbyte när jag jobbade i skolan. Jag var på rektorsexp på Parkskolan för att hämta något då Ingrid, som arbetade som kontorist då, kom fram mot mig med ett brev i handen. Hon hade svårt att gå och än mindre prata då hon angreps av våldsamma skrattkonvultioner. Räckte över brevet och pekade på utsidan. Där stod att läsa ”Till Jan Kålmånson Marklunda Skola Osby” Det kan bli vissa språkproblem när man presenterar sig i telefon. Danskarna har ju själva väldigt konstiga namn: Bög Madsen, Stensballe, Lars Lökke Rasmussen, Lykke och Jette.
Tänk er att man ber om följande: -”Kan jag få en lille en, Jette?” Frennesson, vår kända lärarprofil skrev ”Ugglor” i NSK för länge sedan. En sådan hänger kvar på vår anslagstavla på jobbet. Det står: ”Vår vän trädgårdsmästaren vid Konsum Jan Månsson har bytt förnamn. Tur att han inte hette Tore.”

Hälsningar
Jan-Ivan (dopnamn) Jankov (tillägg) Månsson