December 2017
Vardagar...............10-18
Lördagar................10-14

Julöppet
23/12..................10-16
24/12...................10-12
STÄNGT RÖDA DAGAR
27-29/12..............10-18
30/12...................10-14
STÄNGT 31 DEC - 9 JAN

Öppettider 2018

Måndag.................10-18
Tisdagar..............STÄNGT
Onsdag - fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013 Tips 2012 Tips 2011 Tips 2010

18 December 2011
Tiga är guld!
Julen är inget utan en riktig julgran. Det gäller att sköta om den på rätt sätt, något som inte bör avskräcka någon eftersom det är ganska lätt. Följ bara råden här så får Du en julgran, som ger Dig en njutning och julstämning hela helgen.
När Du köpt Din gran ska Du förvara den ute tills det är dags att ta in den. Ställ den i carporten eller liknande så slipper Du snö på den och den riskerar inte att torka. Om vädret är bistert med mycket snö och kyla kan det vara en god idé att mellanförvara granen i garaget. Då är det av största vikt att den inte börjar torka för då kommer den att barra något otroligt. Ta ett nytt rakt snitt och placera den genast i hett vatten med snittblomsnäring i.
Snittblomsnäringen innehåller bl.a. konserveringsmedel, som gör att det inte bildas bakterier i vattnet. Dessa bakterier kan blockera vattnets möjlighet att dras upp i växten och då torkar den även om Du skött vattningen. Se hela tiden till att det finns vatten i skålen. I början drar den mycket vatten så då är risken störst att den torkar. När Du vattnar i fortsättningen är det inte nödvändigt att vattnet är varmt men väl att det innehåller ny snittblomsnäring.

Jag gör alla mina inköp i Osby därför att jag tror på en levande bygd. Här får man en fantastisk service och en vital by på köpet. Butikerna skapar jobb och betalar skatt i Osby vilket i sin tur gynnar skola och omsorg. Hade vi varit köptrogna hade vi kanske inte behövt höja kommunalskatten.
Så, jag begav mig till Kontorsteamet för att köpa ritmateriel för mina trädgårdsdesignkurser. Väl på plats hörde jag att Mats pratade med en annan kund om att Lena (hustrun) inte inte var på jobbet idag. Följande lösrykta fraser hörde jag:-” Nä, hon kunde inte ens gå ur bilen i morse. Hon har fått en stor böld på ena sidan av kroppen,” sa Mats. Jag tänkte: ”Stackars Lena! Vad har hänt?” Jag skulle precis fråga Mats hur det var med henne när han försvann in i kontorsdelen och jag fick bråttom iväg eftersom vi snart skulle öppna butiken.
Nästa gång jag kom till Kontorsteamet fick jag syn på Lena, till synes helt frisk. Jag frågade:-” Hur är det med dig nu?”
-”Jo,” sa Lena och började röra på axlarna och vrida huvet fram och åter för att liksom känna efter hur läget var. ”Jag har lite ont i nacken.”
-”Nacken???” undrade jag. ”Hur är det med bölden och Du hade ju svårt att komma ur bilen.”
-”Va????” Lena helt oförstående. Paus........” Nej. Det var Molly!! Hunden som är gammal och stel.”
Det är tur att jag gör bort mig så ofta för annars hade det inte blivit några historier för denhär spalten.

Vi satt alla samlade på morgonmöte på jobbet som vi alltid har på morgnarna för att lägga upp arbetet för dagen och veckan. Eva, min kära hustru, började med att urskuldande säga:-” Jag är helt kass i halsen idag, så jag kan inte prata så mycket.”
Nicklas, vår prao för tillfället, kommenterade snabbt:-”Man kan ju alltid drömma!”

En riktigt god jul och ett gott nytt år!
Önskar Sia och Jankov


17 November 2011
Det är inte alltid nyttigt med morötter!
Julens växter är många och skiftande. En del ska bara slängas på komposten efter jul medan andra kan pryda fönsterbrädan under lång tid. Nytänkande har präglat utvecklingen på senare år.
Amaryllis placera gärna ljust och vattna sparsamt för att stängeln inte ska bli för hög och bladen växa sig jättestora. En hyfsat stor snaps i veckan räcker och då menar jag till växten och då är vatten att föredra. Azalea Ljust och svalt. Doppas i vatten tills den ”bubblat färdigt” varvid den får rinna av och sättas på plats igen. Upprepa var tredje dag. Cyklamen Ljust ej i sol. Gärna i fönster utan undervärme. Vattnas när blommorna precis börjat sloka. Vattna inte på bladen. Knölen i krukan kan sparas. Julstjärna ska stå ljust och inte få kalldrag. Låt torka upp något mellan vattningarna. Julglöd är det samma som våreld eller höstglöd. Lättskött och tålig. Ska torka ut något.
Brudorkidé Fantastisk, lättskött och långlivad orkidé, som kommit för att stanna. Ljust men inte i sol och låt torka tills rötterna börjat gråna. Vattna och rötterna blir snabbt gröna igen. Gödsla med orkidégödsel mellan blomningarna. Hyacint Härligt doftande. Vattna sparsamt och placera gärna svalt över natten, då varar blomningen längre. Tål lite frost. Plantera ut i trädgården om Du har klarat dem till våren. Julkaktus Tålig och lättskött växt, som blommar överdådigt. Har Du misslyckats ned alla andra jag nämnt kan Du prova denna. Klarar Du inte den vill jag gärna prata allvar med Dig.
Julros är ingen ros men en uteväxt, som kan klara sig inne. Placera gärna ljust och svalt. Plantera ut när det är frostfritt i vår. Underbar växt med oftast vita enkla blommor. Blankt mörkgrönt bladverk. Trivs bäst i en ljus sval miljö som ett uterum kan erbjuda. Jämn fuktighet vill den ha.
Julgranen vår största snittblomma vill ha nytt snitt och hett vatten när Du tar in den och snittblomsnäring i vattnet. Låt aldrig torka ut. Krukväxterna brukar inte påverkas av den men däremot av den alltför mörka årstiden.
Till sist Misteln, julens viktigaste ”blomma” placeras i t.ex. uppe dörrkarmen och har man tur får man kyssa sin älskade när hon/han står där och väntar under misteln.

Akta dig för morötter! Lille Harry, Annas minsta på tre år frågade mamma efter en morot. Han fick en sådan och började genast att tugga och samtidigt hoppa i soffan. (Förbjudet!) Efter en stund såg pappa Henrik att pojken blev högröd i ansiktet och skippade efter andan. Snabbt var Henrik framme och slog till honom i ryggen varvid en orangeröd morotsbit for ut som ett skott ur Harrys mun. Han tog ett snabbt andetag och utbrast:-”Jävla mojot!!” Senare när det var dags för kvällsmat och hela familjen skulle äta frågade Anna om Harry ville ha en morot också. Harry tittade allvarligt på Anna och sa förklarande: -”Nej. Jag tål inte mojötter. Jag får hosta av dem!”
Mer morötter: Åsa och hennes barn bjöd på vernisage i den nya kaninburen för alla barnen i förskolan där Zigge går. Festligheterna till ära hade hon fått Calle på Börjes att tillverka marzipan-morötter att bjuda på. Då barnen numera ofta har olika allergier blev det en del morötter över. Anna fick några som tänkte spara till lördagsgodis.
Samma dag, som händelsen med Harry, på kvällen frågade Edvin med ett lurigt uttryck i ansiktet:
-”Mamma! Får jag ta en morot?” Mamma förvånade sig över att Edvin frågade efter grönsaker så hon sa glatt:-”Javisst! Ta Du! Vad kul att Du börjar gilla grönsaker.” Varvid Edvin snabbt öppnade kylskåpet och tog en marzipan-morot. -”Åh”, stönade Anna.

Vi ses på julskyltningen!
Jankov och Sia


3 November 2011
2012 års trender fortsätter med:
Det talas om att vi kommer att söka efter något ursprungligt, rustikt och äkta. Vi är på väg ur konsumtionssamhället mot en ny värld med solidaritet och mjuka värden. Kunskap blir en viktig handelsvara liksom upplevelser.
Efter förra årets ”Nya minimalismen” har den enkla trenden utvecklats och blivit lite färggladare och lite mer personlig. Man slår ett slag för den nordiska enkelheten med vitt i grunden och inslag av pastellfärger, svart och grått.
Romantiska inslag utan snirklighet men enkelheten ska smyckas med vackra krukor, ramar och textilier.
Gärna kontraster som karg natur i motsats till djungel. Ljusa träslag är inne. En mix av rått och mjukt, varmt och kallt. Formerna är viktigare än färgerna. Formgivarna leker med geometriska former i mönster och på produkter.
Religiösa symboler och inslag av vatten kommer nu tillbaka i våra trädgårdar men nu ska man inte gräva ner en balja i jorden utan vattenspelen ska ställas på plats med allt fixat och färdigt. Fyll i vatten och sätt i kontakten och vattnet börjar porla.

Blomsterfrämjandet kallar sin tolkning: ”Nya horisonter”. Varma toner gör sig gällande, varma toner som sprider lugn och inger hopp för framtiden. Mönstrade tyger som matchar terrakottakrukorna, som tagits till heder igen. Härligt färgstarka växter ska det vara såsom lyckliga Lotta, pelargon, stjärnöga, lilja, rosenkalla och solros. För den som inte vill ha så mycket jobb med skötsel kan ju välja paradisträdet, en växt som skapar lugn med sina tjocka välformade blad och trädliknande stammar och fordrar bara en skvätt vatten då och då.
Sia hade lagt sig på papplådorna med gravlyktor framme vid kassan och rullat ihop sig om katter gör. En dam kom in för att köpa gravprydnader och fick syn på katten och utbrast:-”Oj, någon har glömt sin hatt.” och sträckte sig ner för att ta ”hatten”, varvid hatten lyfte huvudet och kisade sömnigt på damen som sa:-”Oj, igen. Hatten lever!”
Häromdagen kom en annan dam in i butiken och hade samlat på sig diverse varor och skulla betala. -”Förresten, ” sa hon, ”jag såg Dig i morse. Klockan 6!”
Jag bläddrade snabbt i tankarna om var jag befann mig på morgonen klockan sex. Jag var ju knappt uppstigen. Än mindre påklädd. Hur i ??????? Jag såg mig själv under morgonstök med frukost: Fil med frukt och nötter, kokt ägg och starkt kaffe. Jag hade T-shirt och kalsingar på mig. Jovisst, så var det. Men hur i hela friden????
-”Ja, det var på internet, www.odla.nu Du skriver ju där.”
-”Jo,jo. Det stämmer,” svarade jag och tänkte på de där sista gardinerna som inte kommit upp än i vårt hus.
Ha en riktigt skön avdent och låt inte glöggen kallna!
Jankov o Sia


21 Oktober 2011
Nya trender i hem och trädgård!
Det har varit trädgårdsmässa i Jönköping igen och Blomsterfrämjandet och några trendnissar har försökt att formulera 2012 års trender.
”Lyxig hemtrevnad” heter en trend för trädgården som lägger vikten vid vardagslyx i form av riktiga rottingmöbler och äkta trämöbler. Köket ska flytta ut i trädgården på riktigt och inte bara med en undanskymd grill utan med allt som behövs för att laga mat utomhus. Rinnande vatten i ”köksavdelningen” är en självklarhet.
Växter som blir populära är rosor, ranunklar, pelargoner, äppelträd, syréner och hortensior. Folk kommer att uppskatta om växterna har en historia. Något personligt, som gör växten intressant. Jag tänker stolt på våra personliga växter såsom Pigge och Siv, våra äppleträd från bygden. Ölandstoken Glimma som Togge hittade som en liten fröplanta i Alnarp och som väckt beundran hos besökande växtsäljare från Holland. Vi brukar alltid kolla om de ”stulet” någon stickling när de försvunnet bort i Volvon till nästa säljuppdrag.
I trädgården får det gärna vara mycket blommande buskar och träd och rabatter med täta buskar, som inte låter ogräset få chans att sticka upp genom grönskan. Lättskött är fortfarande trendigt, samtidigt som enkla lösningar för att odla själv i odlingslådor och på balkong fortsätter att vara intressant.
Inomhus väljer vi också växter som gärna får vara gröna och hjälpa till att skapa ett bra inomhusklimat och ta hand om diverse luftburna gifter. Växter och blommor får med fördel vara stora, såväl i den lummiga trädgården som inne i hemmet.
Mjuka inbjudande kuddar i utesoffan, halmhatten slängd på bordet bredvid fruktskålen och champagnen uppslagen i spetsiga glas med tusen små bubblor som sakta sliter sig loss och irrar upp mot ytan, immigt glas som inbjuder till avkopplande slö stund bland kuddarna medan läpparna smakar på bubblet och den avslappnande värmen sprider sig i kroppen. Visst är det gott att ha det bra?

Jag vaknar till av ett högt ljud:
-”Bögen ringer!! Bögen ringer, Jankov!” kallar Eva. Det låter inte klokt och kunder, som hör detta, undrar ju naturligtvis. Det är så att Bögen är en förkortning av Bög (bok på svenska) Madsen som är ett danskt företag som säljer krukväxter och plantor till Sverige och därmed till oss. Till historien hör att, och det är sant, säljaren heter Henrik Bak.

Sia har inte tid att medverka idag för hon har fått äkta svensk rå köttfärs och då kan ingen och inget störa henne. Sakta slickar hon i sig delikatessen och njuter av varje tugga. Hon gillar absolut svenskt kött liksom jag. Jag tror på djurens förmåga att välja rätt mat. Tänk på aporna som äter ekologiska bananer med skalen på men skalar de besprutade.
Hälsningar Jankov och Sia


5 Oktober 2011
Nu börjar det närma sig kallare tider.
Härligt att vi bor på en plats där det finns årstider. Att inte ha årstider skulle vara som att kunna köpa semlor och äta kräftor hela året. Allt skulle bli utslätat och tråkigt. Den tendensen finns i handeln där några få kedjor återfinns i hela världen med samma sortiment överallt. Mångfalden försvinner. Inte vill man väl åka till London för att gå på H&M?
Stora kedjor säljer på priset utan hänsyn till arbetsförhållanden och miljö. Även trädgårdsbutiker har drabbats av denna likriktning med kolosser som Plantagen. Stor butik och litet urval av växter men otroligt mycket kringvaror. Tittar man på priserna så ser man att det bara är lockvarorna som är billiga. Resten tar man rejält betalt för. Bara för att det är stort innebär det inte att det är billigt.
Växter har något som kallas proviniens, som betyder att växten har anpassat sig till en klimatzon. Det innebär i klartext att en lönn som växer i Sverige har bättre härdighet än en likadan som växer i Spanien. Växten i Sverige har utvecklat en tolerans för hårda vintrar medan växten i Spanien kanske klarar torka bättre. Växter som Du ska plantera i Din trädgård ska ju klara svenska påfrestningar. För att garantera att Du ska få svenska växter kan Du alltid fråga efter E-Plantor. Alla dessa växter har svenskt eller nordiskt ursprung och bär etiketten ”E-Planta”.
Välj E-Planta i första hand om Du ska handla fruktträd eller häck. Då vet Du att Du får den bästa kvalitén.
Jag har själv många gånger handlat billigt men som blivit dyrt. Man skäms ju för att erkänna att man blivit lurad och tänker: -”Ah! Det var ju så billigt att man inte kan räkna med något annat.” Känner ni igen det?
Vid ett tillfälle hade Netto en bevattningstimer för några tior. Jag tänkte att nu ska jag passa på att köpa till alla mina vattenslangar för Gardenas är ju så dyra. Sagt och gjort. De höll i tre dagar, sen fick jag beställa nya hos Gardena. Dom har jag nu haft i fyra år och de håller säkert i flera år till.
Svärfar råkade ut för samma frestelse när han fick se en ”bilrock” ( det finns ingen som vet vad en bilrock är utom svärfar) i en katalog från Ellos. Billigt var det!! Han tyckte om att handla billigt. Han beställde och väntade. Till sist kom ett paket från Ellos. ”Bilrocken” packades upp och Knut, som han hette, provade förväntansfullt plagget. Hur han än försökte kunde han inte knäppa rocken i halsen. Förbannad skrev han följande brev till Ellos: ”Kära Ellos!! Jag är en helt vanlig människa med huvudet rakt fram och hur jag än försökt får jag inte på mig rocken.........”
Man ska reklamera varor som man är missnöjd med. Kanske det oseriösa försvinner då?

Hälsningar
Jankov och Sia som håller med

19 September 2011
Den bästa tid är nu!
Hösten innebär att allt lugnar ner sig i naturen. Även vi människor behöver den paus som hösten är början på. Nu är den bästa tiden att plantera rosor, buskar, träd, perenner, lökar, så gräs, sätta häck och beskära det sista innan vintern. Allt som planteras nu rotar sig lugnt och fint utan stress. Växterna förbereder sig nu för en lång vintervila genom att saven börjar sjunka tillbaka till rotsystemet för att där lagra energi för en ny start till våren. Förvedningen och sockerhalten i växten bestämmer hur den klarar vintern. När vi kommer in i oktober och november ska all beskärning vara avklarad i stort sätt. Ge trädgårdens nyttodjur en god vinter genom att sätta upp holkar för fåglarna, fjärilsholkar och gräv ner några gamla lerkrukor i rabatterna med bottenhålet uppåt för att humlorna ska få vinterhus. Låt en rishög ligga kvar till igelkottens vinterboning. Jordförbättra rabatter och land med kogödsel och Algomin Trädgård. Gör allt detta medan Du kopplar av jobbets och vardagens stress. När man arbetar med kroppen bearbetar hjärnan omedvetet problem och frågeställningar som sedan med säkerhet kommer att få en bättre lösning än om Du skulle sitta vid skrivbordet och vända och vrida på allt. Frisk luft och fysisk aktivitet ger kroppen nya krafter.

Sia har åter varit hos ”Pelle veterinär”. Denna gång för att steriliseras. P-piller är inte bra att hålla på med för länge. Tro det eller ej men nu klarade Eva och Brittis av att både få in och behålla katten i åkburen. Allt gick som på räls och Sia återhämtade sig snabbt och är nu otroligt pigg. Det är kanske lite av saknad som hon sneglar upp mot skåpet med p-pillerna. Eva saknar dem inte ett dyft utan hon var snabb att fråga alla bekanta som har katt om de inte behövde p-piller för hon hade en del över. Är hon rädd att ta fel igen tro?

Lille Harry blev för inte så länge sedan ivägforslad med ambulansen till sjukhuset i Kristianstad efter ett kruppanfall, vilket inte Anna och Henrik visste att det var. Det var mycket dramatik och Harry har bearbetat detta under en längre tid genom att fråga, fråga och fråga om allt som har med ambulans att göra. En dag nyligen hade Harry bajsat i byxorna och inte sagt något om detta under ganska lång tid. Eftersom han var ute spred sig doften med vindarna och inge noterade blöjbytsbehovet. Efter en stund började han klaga på att han hade svid i rumpan varvid Anna snabbt konstaterade bajs och röd rumpa. Hon lade upp Harry på skötbordet och tog av blöjan. Sedan tvättade hon ytterst försiktigt den signalröda rumpan med lite tvål och vatten. Harry reagerade genast vid första beröringen med att gå upp i brygga för att undvika behandlingen samtidigt som han skrek för full hals:-”RING AMBULANSEN!!!! RING AMBULANSEN!!!”

Ha det gott och njut i trädgården
Jankov och Sia

7 augusti 2011
Sia:” Det finns alltid en utväg”
Trädgården går sakta men säkert in i höst och vintervila. Tillväxten har varit mycket bättre än på Börsen. Det myckna regnandet har varit gynnsamt, men tråkigt och har skapat problem med svampangrepp på många växter. Det betyder inte att svampproblemen fortsätter nästa år. Svamp i gräsmattan har också ökat och det är samma orsaker. Fukt i kombination med lågt Ph-värde ger svamparna goda förutsättningar att trivas. Du kan motverka detta genom att sprida kalk eller gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel, båda höjer Ph-värdet. 10 kg Algomin räcker till 300 kvm och 25 kg kalk räcker till 100 kvm. Den stora skillnaden i effektivitet beror på att Algomin har ett mycket högre Ph-värde och är snabbverkande. Vanlig kalk har lägre Ph-värde men är långtidsverkande. Så det ena utesluter inte det andra. Man använder vanlig kalk till grundkalkning och Algomin till underhållskalkning. Regnandet har urlakat näringen i jorden, så gödsla gärna en gång till inför höst och vinter. Det ger mossan sämre möjligheter att ta över.

Det mesta i trädgården kan Du beskära nu under JAS-perioden (juli, augusti och september). Gallra bärbuskarna genom att skära ner några gamla grenar ända ner till 10 -15cm. Ta bort skotten som burit frukt på hallonen. Klipp bort de långa ”vattenskotten” på fruktträden och gallra bland grenarna. Man ska kunna slänga sin hatt genom trädet.

Klipp inte vårblommande buskar nu eftersom de redan har producerat blommorna som ska slå ut på våren!

Sia skulle få den årliga vaccinationen mot bl.a. kattpest i veckan, efter stängningsdags. Eva förberedde genom att stänga in henne på toa och Brittis skrev en skylt med varning för att öppna dörren och släppa ut ”tigern”. Allt var väl förberett för en säker leverans till ”Pelle veterinär”. Jag kom inrusande, kissnödig, som en inkontinent långdistanslöpare och skulle just öppna toadörren när Brittis skrek: –”Stopp!!” Man får hålla sig för katten kommer i första hand. Butiken stängdes och nu skulle katten in i transportburen. Eva öppnade toadörren och Brittis övervakade. Allt var välplanerat. Eva slank in och fick tag i katten och hjälpte henne in i buren. Suckade och drog igen blixtlåset. Varvid Brittis utbrast: -”Nej, nej, nej!” och Sia slank ut genom den bakre öppningen som uppenbarligen inte var tillsluten. Katten hade med andra ord gått rakt igenom buren och ut i friheten. Med ett glatt skutt försvann hon in i butiken. Nu började en jakt som bara kunde ha en utgång. De båda kvinnornas list överträffade dock Sias och genom lekar med bollar och skickliga undanmanövrar lyckades de få in katten i buren igen. Sia är nu lyckligen vaccinerad och nöjd med livet efter en sådan seger.

Hälsningar från Jankov och Sia


7 augusti 2011
Problemlösare för Din trädgård.
Vem har den snyggaste häcken?
Hösten närmar sig och med den planteringstider. Växter som planteras nu under hösten rotar och anpassar sig under mycket lugnare förhållanden än under våren. Växterna är redan på plats, rotade och i startgroparna när våren kommer. Av tradition planteras frukt, bär, rosor och häckplantor just på hösten. Perenner köper Du lämpligen nu i blom, så att Du kan se hur det ser ut när det är utvuxet, för att Du ska få en trädgård som inte bara blommar på våren. Nu säljs mycket perenner i stora krukor som ger ett snabbt och vackert resultat. Färdig rabatt på direkten! Tänk bara på att inte plantera perenner för sent på hösten för då hinner de inte etablera sig och fryser upp ur jorden och torkar bort. De flesta fördrar väldränerad jord.

Vissa barrotade buskar och häckplantor ska inte planteras för tidigt på hösten. Då övervintrar de inte. Häck är billigt i jämförelse med plank och man kan variera höjden på den efter behov. Vinden silar genom häcken och det blir inte häftiga virvlar som vid ett plank.

För den otålige finns krukodlade häckplantor för omedelbar plantering. Då fortsätter bara växten att rota sig och växa vidare under hösten. Bar-rotsplantor börjar säljas i oktober och är den billigaste vägen till en bra häck. Räkna 3 st per meter. Planteringsrännan bör ha en bredd på 60-100 cm och ett djup på 30 cm. Priset blir beroende på vilken storlek/ålder och sort som Du vill ha. Räkna med från c:a 60:- per meter plus lite gödsel och jordförbättring. Gör förarbetet nu så är det bara att stoppa ner växterna när tiden är inne. Populära vintergröna sorter är: häcktuja, idegran, buxbom och liguster. (Ligister kallar vissa kunder dem.) Bladfällande: måbär, häggmispel, olika spireor, aronia, häckoxbär, avenbok och syrén.

Vi har installerat ett nytt larm som ska ta hänsyn till Sia. (Det blev en fördyring på 1650:-) Nu väntar vi alla på att Sia trots utlovad larmimunitet ska utlösa det och orsaka storutryckning i Osby. Man ser tydligt att hon går och ruvar på något bus. Hon fick sig ett gott skratt häromdagen när Eva kom inrusande i fikarummet och utbrast: -” Vi har väl Teldanex här i skåpet? Jag känner att nåt allergiskt är på gång.” Varvid hon snabbt plockade ut en aluminiumkarta ur skåpet, tryckte ut ett piller och kastade in i munnen. Jag hann inte protestera i tid för jag vet att vi har Sias P-piller på samma hylla. Också i aluminiumförpackning. – ” Kolla vad det står lådan!!!” skrek jag. – ” Perlutex” svarade Eva förskräckt och spottade och fräste så högljutt att katten blev avundsjuk.
-” Hann du svälja det? frågade jag snällt.
– ” Tyst!!!” svarade Eva irriterat.

Ha det gott och hoppa inte över häcken i höst!
Sia och Jankov


Problemlösare för Din trädgård.
Det finns en del produkter som inte är kända bland folk, har jag märkt. De löser en del av de problem som villaägarna har. Jag tänker nu presentera några av dessa:
”Terrace Clean” är en ny produkt från Bayer Trädgård, som effektivt tar bort alger och gröna beläggningar på sten, trä, plast och andra håra material. Medlet är skonsamt mot växterna. Kommer det på älsklingsväxten kan Du bara snabbt skölja med vatten. Ett biologiskt nedbrytbart ämne som är effektivt och långtidsverkande mot alger och gröna beläggningar. Inga fläckar på underlaget! En förpackning innehåller 2 x 20 ml, vilket räcker till 50 kvm. Vattnas eller sprutas ut. Kostar 99:-
”Curera Tak GTI” är av samma utförande som Mossa GTI, som kanske alla känner till. Du kopplar vattenslangen på behållaren med medlet och sprutar ut det över taket så att det börjar rinna ner mot rännan. Tak GTI tar bort beläggningar såsom alger, mossor, lavar och annan påväxt. Någon efterbehandling behövs ej. Det är långtidsverkande men kan ta tid innan Du ser resultatet, vilket kommer efter häftigt regn då beläggningen lossnar och flöjer med regnvattnat ner från taket. En förpackning räcker till 75-100 kvm och kostar 298:-
” Curera Häxring GTI” är också i samma serie som föregående. Det är ett medel som tar bort häxringar och andra svampar i gräsmattan. Häxring GTI förändrar svampens betingelser och löser upp mycelet så att svampen försvinner. Efter en eller ett par behandlingar försvinner svamparna. Gör en efterbehandling efter c:a 4 veckor. Förbered genom att sticka många hål i gräset med en grep för att vatten och medel lättare ska tränga ner i jorden. Kostar 269:-
” Natria” är ett snabbverkande medel mot mossa och ogräs. Det används mot dessa i planteringar, gångar, plattor och runt träd och under buskar. Det skadar inte växterna om Du undviker att de får vätskan på bladen. Det fungerar också bra på uppfarter, terrasser, gångar och mellan stenplattor och längs staket och husgrunder. Ska ej användas i gräsmattan. Förpackningen är en bruksfärdig sprejflaska på en liter. Räcker till 10 kvm och kostar 159:-

Jag har tillsammans med kära hustrun och barn och barnbarn varit på Jylland i Danmark. Där regnade det inte men solen var inte heller närvarande. Vi tilläts vara barn på nytt och besökte zoo, badland och Legoland. Detta kombinerat med andra aktiviteter och självhushåll fyllde dagarna snabbt. Vad sägs om Byggare Bob i 4D? Det var häftigt även för vuxna.
Nära sommarhuset som vi hyrde fanns en glashytta som vi besökte. När vi gjorde entré var ägaren (utbildad på Orrefors) i full gång med att blåsa glas på fot. Vi var mäkta imponerade och Zigge, 4 år, kände detta och ville på något sätt ta åt sig denna beundran. Därför utbrast han med hög röst:
”Det här är min farfarsfar!!! (pekande på mannen som blåste så att kinderna stod ut som ballonger) Han kan tillverka hemliga saker.” Varvid glasblåsaren som hörde uttalandet, tappade luften och glasblåsan i änden av röret säckade ihop till en slapp ballong och han utbrast i ett skratt.
Då kände kanske Zigge att han var ute på hal is och tillade: ”Nä, det är inte min farfarsfar men det är hans kompis.” Barn är underbara!

Ha det gott
Sia och Jankov


30 juni 2011
Sommarblomstips.
För att hålla Dina sommarblommor fräscha och fina hela sommaren får Du nu några enkla tips. På alla överblommade växter skall de vissna blommorna tas bort. Avlägsna både blomblad och en bit av stjälken. Har de blivit långa så ta bort mer av stjälken. I vissa fall, t.ex. stjärnklocka och andra som egentligen är perenner, klipper man ner hela växten efter blomning till under blomställningarna, så kommer snart ett nytt ännu vackrare flor. Om inte växten känner att den har förökat sig producerar den nya blommor hela tiden. Detta gäller för alla sommarblommor och många av perennerna. Det är aldrig fel att försöka knepet på sina perenner. Om de inte blommar om så har Du i alla fall fått en kompaktare och snyggare växt. Sommarblommor måste ha näring hela sommaren. Växterna visar sin näringsbrist genom att de blir bleka, blommar och växer dåligt. Värme och sol ger snabbare slut på näringen i jorden. Ju billigare jord desto större utarmning. Komplettera med flytande näring minst en gång i veckan eller tillför Osmocote, långtidsverkande gödsel. Vattna alltid rejält så att hela krukklumpen blir genomfuktad.

Sia har fått en ny hobby. Hon fångar fåglar och ödlor. Husse tycker inte om denna vana. Om du ser Sia med något i munnen och med svansen stolt pekande rakt upp, är det ett nytt byte. Snabbt smyger hon in under ett av borden i växthuset för att avnjuta fångsten. Skulle Du se en kaskad av fjädrar som virvlar fram när Du gästar butiken, vet Du att det är Sia som festar. Hur gör man för att uppfostra en katt? Möss, råttor och annat otyg vill man ju gärna bli av med men inte fåglarna och ödlorna. Kan man dressera en katt att fånga mygg?

Mitt barnbarn Harry skulle på avslutning på dagis och mamma Anna var angelägen att han skulle se snygg och fin ut på avslutningen. Därför förberedde hon honom på att han skulle ha finbyxor och skjorta på sig då. Detta pratade hon med honom om under flera dagar för att det skulle gå lättare att få på honom de fina kläderna. Harry som just börjat passera Barbafamiljåldern och börjat tröttna på Byggare Bob visar nu ett allt större intresse för Spiderman. Ni som har barn eller barnbarn vet att denna figur har en heltäckande dress med spindelväv på bröstet och kraftigt tilltagna axelvaddar för att visa på oövervinnerlig styrka. Detta tilltalar Harry just nu. Dagen för avslutning var inne och Anna plockade fram finkläderna, varvid Harry utbrast: -”NEJ!! Inte dom. Spidermankläderna i stället.” Kampen började. Anna lyckades till slut få på honom ett par långkalsonger och en T-shirt. Inte alls vad hon tänkt sig. Harry försvann en stund och Anna hittade honom sittande på golvet och under stora ansträngningar att försöka ta på Spidermandressen ovanpå långkalsonger och T-shirt.
-” Hittat Spidermandressen!!!!” utbrast Harry triumferande när han såg Anna. Anna suckade och gav upp försöken att visa upp Harry i de fina nya kläderna. Hon hjälpte Harry och han sa lyckligt. –”Harry, Spiderman på dagis!” Varvid han gjorde de typiska Spiderman rörelserna. Kastade fiktiva nät mot fienderna. Där stod han med svällande muskler på överkroppen och två smala, smala små pojkben. Anna duckade och suckade.

Ha en riktigt go sommar och glöm inte att njuta
Jankov och Sia


15 juni 2011
”Vattna när det regnar!”
Det låter helt korkat men det finns mycket i uttrycket. Jag tänker idag ge några tips om vattning, som är den svåraste konsten i trädgårdsarbetet.
Det är allt vanligare att plantera i krukor på uteplatser och entréer. Det är trevligt och praktiskt att kunna flytta växterna för att skapa nya ytor för fest, dans och mat. En annan fördel är att problem med ogräs i krukorna är närmast obefintligt. Det är lätt att variera sig med nya planteringar vid olika säsonger. Blommorna kan matcha dukning, kläder och tyger.
Det finns dock några problem med krukodling. Krukor har en begränsad volym som inte kan hålla hur mycket vatten som helst. De måste passas hela sommaren för att se fina ut. Jag har märkt hos mina kunder är att de ofta vattnar för lite och för sällan. Anledningarna är att man tror att när det regnar så blir även krukjorden våt. Här blir man lätt lurad eftersom bladverket i krukan fungerar som ett paraply och gör att vattnet rinner utanför krukan. Jorden förblir torr och vid första bästa solstund efter regn hänger blommorna, törstiga över krukkanten. Jordvolymen bestämmer hur ofta det ska vattnas. Stor volym fordrar rejäl vattning och ett större uppehåll mellan gångerna.

Ofta ser man att stamväxten i mitten slokar men de övriga småplantorna ser ok ut. I detta fall har man vattnat för lite för att vattnet ska sjunka ner i jordlagren. Bara ytjorden har blivit fuktig. Det är ingen mening att köpa en dyr och välgödslad jord om inte den hålls fuktig och växterna kan utnyttja näringen. Jämn och stabil tillgång på näring och vatten är det optimala förhållandet för nästan alla växter. Ett rejält rotsystem i hela krukan borgar för en vacker och hållbar blomning.

Bästa tid att vattna är på morgonen och inte på kvällen. Ingen trädgårdsmästare vattnar på kvällen. Då finns nämligen de bästa förutsättningarna för svampangrepp på växterna. Växterna måste ha torkat upp på bladen när temperaturen sjunker på natten. Detta gäller framför allt växthus där man ibland dessutom stänger till dörrar och fönster för att bevara värmen över natten. Svampsporer älskar långvarig fukt och sporer finns ju överallt och bara väntar på de rätta förhållandena. Dessutom vattnar vi på ett sådant sätt att jordpartiklar med diverse sporer stänker upp på växterna och finner där en god miljö att leva och utvecklas i. Vattna på morgonen och dagen.

Varje lördag ska Sia få sitt P-piller. Det brukar jag lyckas med för det mesta men det är en ständig kamp. Jag tror att Sia vet vad som är på gång för hon försöker alltid undvika mig på lördags morgnarna. Jag anstränger mig för att verka helt obekymrad och pratar vänligt till henne medan jag frågar om hon vill gå ut. Då har hon varit inne hela natten och bara längtat efter musjakt och bus. Hon drar sig mor dörren som jag har lite på glänt och jag är beredd att snabbt fånga in henne för att stoppa pillret i halsen på henne. Hon spankulerar mot dörren obekymrad om mig. Så gör hon ett blixtsnabbt ryck och är utanför dörren. Där står jag tomhänt och med lång näsa. Där ute är hon drottning och jag chanslös. Jag tycker att jag är snabb och smart men blir lurad varje gång. Efter någon timme tröttnar Sia på utelivet och funderar på en tupplur. Då är hon mycket medgörligare för då vet hon att hon segrat en gång redan. Hon hoppar upp till mig och kelar och jag kan ge henne p-pillret utan större ansträngning.

Harry som är mitt näst minsta barnbarn är mitt inne i Barba-åldern. Allt rör sig kring Barbafamiljen. Harry kan inte säga vilka färger vissa saker har så han använder Barbafamiljen för att klargöra vad han menar. Till exempel kallar han den blå bilen för BarbaFlink-bilen och den röda för BarbaStark-bilen. Så klurigt har han löst kommunikationsproblemet. En rolig sak som inträffade i denna Barba-yra är följande. Mamma Anna ropar till barnen:-”Vill ni ha rabarbepaj???” Varvid Harry genast svarade: ”Ja!!!. Jag vill ha Barba-bajs”

Skön sommar önskar Sia och Jankov


3 maj 2011
”Den lates trädgård.”
Trädgården ska vara till lust och avkoppling i första hand. För att inte få en trädgård som ställer en massa krav på Dig ska Du fundera på vad Du ska prioritera.
Allt ogräs som får växa upp och fröa av sig ger åtskilliga problem senare. Rensa därför bort alla ogräs nu tidigt och gödsla det som ska vara kvar så att det försvårar för ogräset att ta överhand. Ogräs i gräsmattan kan Du bekämpa med Stroller Kombi, som både gödslar och tar bort ogräset, eller för hand. Lova bara inte barnen 10 öre per ogräs som en av mina kompisar gjorde. Han blev utfattig och lever nu på sina rika barn. Det gäller sedan att så i mistor, gödsla och sköta gräsmattan så att inte ogräset får etablera sig igen.
Ogräs mellan plattor och i grusgångar sprutar Du bort med Round Up. Det är viktigt att det finns mycket grönmassa på ogräset när behandlingen görs för det är det gröna som tar upp medlet och sedan transporterar det ner i roten och dödar växten. Spruta inte när det blåser och använd en pappskiva som skydd vid gräsmatte- och rabattkanten, så att ingen älskad växt stryker med. Ogräsättika ger nästa lika bra effekt men roten dör inte säkert vid endast en behandling.
För att hålla ogräset borta i rabatter ska Du se till att det finns så lite öppen jord som möjligt. Naturen vill fylla alla luckor. Öppen jord krafsar man i lite då och då och håller därmed ogräset borta. Det är som med Hell´s Angels, ständiga störningar så att de inte får bita sig fast.

Det har varit mycket folk i butiken nu i vår och det har också stundtals varit en hög stämning. Vid ett tillfälle stod Eva i kassan och en ganska lång kö ringlade sig genom butiken. En kund frågade högt och tydligt: ”När ska man klippa sina rosor?” Eva svarade snabbt: ”När björkarna har musöron!” Kön replikerade unisont lika snabbt: ” Har Du inte varit ute ur butiken? Björkarna är redan utslagna!!!” Vid ett annat tillfälle, fast för ganska länge sedan, kom en av mina f.d. elever, vi kan kalla honom Ola, in i butiken med en väldigt död klematis i handen. När det var hans tur ställde han den med en eftertrycklig duns på disken och utbrast högt och tydligt: ”Jag skulle vilja reklamera denna Clamydia!!” Det blev alldeles tyst och kunderna började skruva lite på sig och från någon enstaka hördes ett kvävt fniss. Jag själv visste inte hur jag skulle agera men beslöt mig för att spela med eftersom jag visste att jag hade en skämtare framför mig. Ola fick en ny ”Clamydia”. Han blev sedermera polis.
En annan ”skojare”, Lennart ”Pigge” Svensson kom in en tidig vår och klagade högljutt över tomatplantorna, som han hade satt i fjol våras och som nu inte visade något livstecken. Han ville ha nya i ersättning. Jag spelade med och försökte förklara för honom att de var ettåriga. Han ville inte höra på det örat utan stod fast vid att det var bedrövligt att de inte hade klarat en så mild vinter och han förvissade både mig och de andra kunderna att han skött plantorna efter alla konstens regler. Till sist kunde en äldre dam, som hört konversationen, inte hålla tyst längre. Hon tog mig i försvar och utbrast: -”Du fattar väl att inte tomatplantorna kan överleva från förra året. Du måste köpa nya varje år!” Pigge, som är en mästare i att hålla minen och älskar sådana här tillfällen replikerade:
-” Det sa han inget om när han sålde dem!”
Damen tittade uppgivet på mig och jag svarade med att nästan omärklig huvudskakning.

Ha en go sommar!
Jankov och Sia

13 april 2011
Välkommen vår!
Äntligen vår efter en kall, lång och dyr vinter. Så kom den till sist. Allting blir så mycket lättare. Färre kläder både för vuxna och barn. Utelivet skyddar mot alla förhatliga smittor som denna vinter härjat bland många familjer.

Trädgården vaknar också efter en hård vinter. Tjälen har inte varit så djup eftersom snön kom på varm jord redan i november. Det innebär att många växter har klarat sig och kunnat suga vatten. Det största problemet är nog snömöglet i gräsmattorna som har kunnat utvecklas fritt under den skyddande snön. Snömögel kännetecknas av att gräset helt enkelt är dött och att det inte kommer något nytt ens när värmen börjar driva på. Det enda som man kan göra är att så i nytt gräs. Använd Reparationgräs som etablerar sig snabbast och läker därmed såren. Det är bäst till små ytor. Luckra jorden först med en kratta och ta bort mossa, dött gräs och löv. Så i gräsfröna i fuktig jord, vattna om så behövs. Kör med gallervält eller om det är en liten yta platta till med en skyffel. Det nya gräset kommer att synas redan efter 2 veckor. Gödsla alltid nysått med halva dosen gödsel för att inte bränna gräset. Använd aldrig gräsmattegödsel till annat än gräs. Det innehåller för mycket kväve för buskar och träd. Tänk på att inte gödsla för mycket under fruktträden, för mycket kväve gör att de bara växer och producerar ingen frukt. Använd i stället spettmetoden runt träden i ”droppkanten” och spetta hål med 80 cm mellanrum. Häll i en knuten näve Algomin Trädgårdsgödsel som inte innehåller så mycket kväve men både fosfor (påverkar blomning och fruktsättning) och kalium ( påverkar vinterhärdigheten och smaken på frukten): Dessutom finns det effektiv kalk som gynnar mikroliver i jorden och alla spårämnen som växterna behöver.

Sia har haft herrbesök. I flera dagar satt en liten söt hankatt utanför vår personaldörr och väntade och väntade. Helgrå förutom en liten vit triangel under hakan. Han jamade och kråmade sig för att få komma in. Sia var mycket reserverad mot denna ”tonåring” som för sökte charma henne. Hon vill ju ha mogna kavaljerer. Helst den stora helgrå hankatten som bara syns när hon löper och försvinner så fort det gäller barnuppfostran och underhållsbidrag. Sia höll sig undan som sagt och låg och spanade lite förstrött undrande vad han skulle hitta på. Lite korkad var han för han stod hela tiden vid personalingången trots att det kom en strid ström med kunder in i butiken 30 meter längre bort. Jag tyckte det var synd om honom och gav honom lite av Sias torrfoder. OJ!!! Det var uppskattat. Han var helt utsvulten, som vi karlar alltid blir när man inte hinner tänka på mat. Han åt bra men kom efter ytterligare en dag på att man lätt kan komma in i butiken och skatta Sias matskål. Jag släppte alltså ut honom genom personal dörren och han kom genast in igen genom kundingången. Så när jag just sagt: -” Det var skönt att bli av med den katten!” och vänt mig om så stod han där igen och jamade och ville in till matskålen eller nåt annat.
Såhär kan det inte fortsätta så vi började fråga kunder och andra om de visste vems katten var. Till sist fick vi tag i ägaren som lyckligen, för alla parter, kunde hämta honom.

Med vänlig hälsning
Jankov och Sia

29 mars 2011
”Säg aldrig att Du har en kanon i bagaget när du passerar en säkerhetskontroll!”
Utan gödsel blir det inte mycket resultat. Speciellt i våra sura och näringsfattiga jordar måste man gödsla för att få ett bra resultat. Sur jord innehåller alltför lite mikroorganismer och näring för att Du ska kunna skörda bra och välsmakande grönsaker.

Vi vill väl alla äta både goda och nyttiga grönsaker? Du kan lätt själv odla ekologiskt i Din trädgård. Förutsättningarna är att Du har gödsel, ett bra Ph-värde (d.v.s. ej sur jord) och mullämnen. Odla gärna i pallkragar med ny jord varje år. Antingen köper Du färdig grönsaksjord eller blandar Du själv: Ta hälften befintlig jord och blanda i lika mycket torvmull eller kompost. Tillsätt Ekologisk Algomin, som är kravmärkt och hönsgödsel. Följ anvisningarna på påsarna eller fråga i butiken. Blanda väl och var noga med att inte pressa samman jorden för mycket. Luft är viktigt i jorden.

Odlar man efter dessa rekommendationer får Du ett gott resultat med betoning på gott. Man kan också odla i en blandning av Algomin Trädgårdsgödsel och kogödsel. Blanda detta i befintlig jord och Du får även här ett bra resultat. EU har bestämt att kogödseln ska upphettas för att inte innehålla skadliga ämnen. Enligt min åsikt är det helt vansinnigt eftersom man med upphettning tar död på det fina mikroliv som finns i just kogödsel. Dessutom är det ett slöseri med resurser att använda energi för att värma skit. Kogödseln upphettas ju av den naturliga förbränningsprocessen när den komposteras innan den packas i säck. Nu är det alltså förbjudet i EU att sälja naturlig kogödsel trots att sådant använts i århundraden av odlare världen över.

Man får sälja slut på befintliga lager och därför har Växtmästaren köpt in naturlig kogödsel för att kunna serva Dig med detta även under 2011.

Jag har varit i Norge flera gånger under vintern för att utbilda norrmännen i jord och gödsel. Vid det sista tillfället kom jag till Kastrup för att flyga till Oslo och skulle som vanligt genom säkerhetskontrollen. Ni vet säkert hur hårt det är. Även bältet måste av. Så jag stod där med ena handen krampaktigt hållande i byxorna för att de inte skulle kasa ner till anklarna. Samtidigt försökte jag plocka upp dataprojektorn ur handbagaget och placera det i backen. Jag klarade både byxorna och kontrollen men det gjorde inte dataprojektorn. Den kom åkande i sin back med en stor röd lapp liggande ovanpå muskedundret. Säkerhetsvakten frågade med bister min pekande på den - ”Är det din??? Vad är det för något?” Utan att tänka mig för sa jag: - ”En datakanon!” Vilken reaktion! Säkerhetsvakten hörde nog inte hela ordet för hon ryggade tillbaka och såg skräckslagen ut. – ”KANON???” Alla runtomkring stannade upp i sina rörelser och vände blickarna mot mig och den skräckslagna vakten. En stor kraftig Securitasman rusade snabbt fram, beredd att ingripa mot den misstänkte terroristen. Missförståndet klarades upp innan Securitasmannen slagit ner mig och allt återgick till det normala. Nej, är det normalt egentligen?

Hälsningar Jankov och kompisen Sia

15 mars 2011
Se upp för valrossen!!!
Nu när snön har börjat försvinna inser man att det har hänt en massa, där under snön, som man inte haft en aning om. Mullvadarnas liv och leverne är inte uppenbart för oss alla. Det händer mycket under snön. Vintern kom väldigt tidigt i fjol och med den snön som landade på en ofrusen jord. Under snötäcket har mullvadarna haft julafton, skyddade från alla faror. Tillgången på mat har nog också varit betydande om man ser till hur många mullvadshögar som dyker upp efter tövädret.
Mullvadarna lever framför allt på jordbundna larver och maskar. De äter inte växterna i Din trädgård. Det är sorkarna som ställer till det med skadorna där.
Vad kan man då göra för att slippa dessa högar? – Det finns en massa tips, både bra och dåliga. Man kan angripa problemet på olika sätt.
• Avskräckningsmedel: Flera olika sorter finns i både fast och flytande form. Antingen att hälla i hålen eller att strö ut över ytan. Den bästa är ”Revira mot sork och andra smådjur”
• Fällor: Olika slagfällor finns. Den bästa är ”Möllegårdens” Ser komplicerad ut men är faktiskt ganska lätt att använda.
• Ljudavskräckare: Flera fabrikat finns men Silvandersons är bäst och billigast. Den fungera r genom att den avger för mullvaden otroligt irriterande oljud. Ett chip styr ljudet så att det inte blir regelbundet. Ibland kan effekten bli att det bildas flera nya högar runt staven. Men det är bara tillfälligt. Efter ett tag ger mullvaden upp och ger sig iväg. Man måste flytta staven då och då. Drivs med batteri.
• Gifter: Finns inte och bör inte heller användas. Gasning med bil eller moped rekommenderas inte heller och är dessutom inte effektivt.
• Vattenslang: Är bortkastade pengar. Mullvadens gångar är dränerade.
• Lek och andra aktiviteter: Fungerar väldigt bra men bara under själva aktiviteten

Harry, det näst minsta av mina barnbarn har just avslutat sin Shaun-period ( fåret i lera som ”styrs” av en hund, också i lera) Nu är det Pingu som är den stora idolen om det nu inte hade varit för Valrossen, en figur som Harry är jätterädd för. Han berättar detta med en rysning som man riktigt kan ser hur den passerar genom hela den lilla späda kroppen och utbrister: -” VALROSSEN!!” Här om dagen satt han och ritade med en röd penna på ett helt vitt papper. Linjerna, som han formade, utgjorde inte någon som helst igenkännbar skapelse, för oss vuxna i alla fall. Det liknade ett berg med sprickor. Harry studerade kostverket, pekade på det och utbrast förskräckt: ”Harry –ädd. ---Valrossen!!!” Någon dag senare var Harry på fotbollsmatch med pappa Henrik. Harry tittade lite på spelet men tröttnade ganska snart. Han började studera publiken. Fick syn på en person med mustasch. Drog Henrik i ärmen och utbrast: ”Titta pappa! --- En valross!!” Henrik skrattade lite generat och försökte snabbt dra sig bort från platsen för att inte fler kommentarer skulle höras.
Vi gjorde en sökning på nätet på Pingu och valrossen och det visade sig att åtskilliga barn har reagerat på denna figur. Och då menar jag inte besökaren på fotbollsmatchen. Vad tror ni Harry säger då han får se Juholt, den nya socialdemokratiske tilltänkta ledaren.

Hälsningar från Sia och Jankov


2 mars 2011
Njutningsträdgården
Jag har den stora glädjen att presentera ”Njutningsträdgården”. Efter nyttoträdgården så kom njutningsträdgården. Den trädgård som romarna var de första att introducera. Romarna var herrefolket i Europa under många århundraden och som herrefolk behövde de inte bekymra sig om maten för dagen. Det stod slavarna för. De fick jobba på fälten och förse romaren i sitt kringbyggda hus med mat.
Mitt i huset fanns ett atrium med sin brunn, sina tuktade prydnadsväxter och vinrankor. Här fanns trädgårdsslaven, toparius, till hands för att skörda, gödsla och beskära växterna. Här kunde romaren ligga till bords, såsom seden var, och spisa alla delikatesser huset hade att bjuda. Jag kan lova att de var både gourméer och gourmander av Guds nåde. Vinet flödade och hyllningarna till Bacchus skedde både med sång och med dans. Romarna kunde konsten att njuta.
Har vi något att lära av romarna? – Ja, inte är det att skaffa slavar för att slippa det ”tråkiga” trädgårdsarbetet men väl att njuta av trädgården. Den får inte bli en belastning utan en plats för avkoppling, njutning och meditation. Liksom romarna har vi inga problem med att skaffa mat.
Många ”måsten” i våra trädgårdar kommer från den tiden då trädgården var viktig för hushållet. Allt måste då tas tillvara. Så är det ju inte längre utan nu kan vi ändra vår inställning och börja njuta. Först bör vi ta bort det här arvet från nyttoaspekten.
Det jag menar är att vi inte odlar äpplen eller annan frukt längre för att överleva, vilket betyder att beskärningen inte är så viktig. Låt träden utvecklas och växa mera fritt och njut av blomning och frukt både estetiskt och smakmässigt. Klipp bara när Du tycker att det är någon gren i vägen eller Du störs av utseendet.
Klematis behöver inte klippas ner varje år. Låt växten utvecklas som den vill och när Du tycker att det ser ut som ett skatbo, ja, då är det dags att göra en radikal nedskärning och klematisen börjar snällt om från början. Den blommar igen! Var så säker!
Många är rädda för att skaffa sig en vinranka bara för att beskärningen är så besvärlig. En vinranka behöver inte beskäras för att ge frukt. Den strikta beskärningen av vinet kommer från nyttoträdgården och jag förmodar att Du inte ska odla vin för att producera vin en masse.
Nej, klipp bort allt som är i vägen. Ta bort rankor som hänger ned och skymmer. Toppa alltför långa skott om Du så tycker och gör det under JAS-perioden (juli, augusti och september), när allt kan beskäras. Ge Dig tid att njuta! Köp rosor som bara behöver gallras, varvid Du tar bort gamla och grova skott nere vid marken. På så vis föryngrar Du dina rosor på ett enkelt och bra sätt samtidigt som Du får en vacker blomning och en växt som ger Dig glädje under många år. Exempel på sådana rosor är klängrosor och buskrosor.
Sia hälsar och säger att hon har det så bra nu när vi har öppet hela året och hon slipper bo hemma hos oss. Här hos Växtmästaren har hon mat, nöje (alla trevliga kunder som kommer och frågar efter henne och kelar med henne) och en och annan mus som efterrätt till torrfodret. Det enda som stör är när husse tvunget ska stoppa in det där förhatliga p-pillret i hennes mun. Då spottas det friskt och hon blänger surt efter mig. Hon formar munnen till ett rör varvid hon blåser till och pillret far genom luften som en projektil och hamnar med ett pling bland någon av krukorna. Hittar Du en konstig vit liten prick i nåt Du köpt hos oss är det kanske ett av Sias p-piller.

Ha det gott. Våren är inte långt borta.
Jankov och Sia


2 feburari 2011
Vi behöver växter i våra hem.
Det kan tyckas att det är jobbigt att sköta växterna som står i Dina fönster. Reklamen talar hela tiden om att vi ska köpa något för att förenkla livet för oss: ”Med en trimmer går det som en dans att hålla snyggt vid alla kanter av gräsmattan! Och Du får tid över att göra något annat ”

–Sant, men vi får också en ny teknisk grej att serva och sköta om och ha plats för. Och varför måste vi alltid göra något annat? Varför kan vi inte bara ta det lugnt och njuta av det som Du nu skulle slippa att göra. Att någon gång under veckan eller kanske var fjortonde dag vattna dessa blommor i fönsterkarmen, plocka bort något visset blad och vrida blommorna in mot rummet för att avnjutas inifrån. Du blir lugn i själen av att pyssla om blommor. Växter har fördelen att de förändras, de visar upp olika faser av utveckling, vilket gör dem intressanta och värda Din uppmärksamhet. Konstgjorda växter dör inte ens men blir garanterat ganska snabbt fula genom att de bleks av solljuset och får en helt onaturlig färg. En riktig växt djupnar i grönskan av ljuset däremot. Vad gör de levande växterna för Dig som belöning för Din skötsel?

-Växterna tar upp gifter som finns i vår innemiljö och bryter ner dem antingen direkt eller genom bakterierna i jorden. Det är nämligen så att jorden andas. Växter omvandlar koldioxid till syre och berikar i vissa fall inneluften med väldoft. Växter skapar inte allergier. De förebygger dem. Gifterna runt om oss och den alltför rena bakteriefria miljön ger upphov till dessa problem. Vilket tror Du är farligast? Det statiskt laddade dammet från tvn eller doften från en hyacint? Har Du redan en utvecklad allergi är det klart att Du inte mår bra av hyacinten men hyacintdoften i sig skapar inte allergi. Jag lyssnade på vetenskapsradion i morse och där talade forskare om att samspelet och kampen mellan bakterierna och människokroppen ger en frisk individ. Man tror att det är frånvaron av bakterier i barnets närhet under det tidiga livet som orsakar t.ex. ADHD och andra liknande problem.
Omge Dig med naturliga saker som växter och må bättre. Ta bort några prydnadssaker i fönstret och ge plats för en bit natur.

Harry, som är 2,5 år, har hört oss vuxna tala om att vi ska åka till Legoland i sommar och han har också märkt av entusiasmen över detta från det två äldre bröderna. Anna skulle häromdagen köra till dagis som vanligt på morgonen och lämna Harry. Väl framme vid målet tittar Harry upp, granskar omgivningen och utbrister: -”INTE DAGIS! LEGOLAND!!!” Han har kanske inte så avancerade möjligheter att bygga meningar men han har en otrolig förmåga att snabbt och konsist uttrycka sin önskan.

Jack, som är sex år, sa för några dagar sedan följande: ”Vi kan väl åka till Frysen i sommar igen!” Vi firade midsommar i Kylen i somras och det var en upplevelse som både barnen och vi vuxna uppskattade. Det var en upplevelse som slog både Pokemon och Star Wars.

Hälsningar
Jankov och Sia

19 januari 2011
Våren är kommen till fönsterkarmen!
Nu är det dags att förså de blommor och grönsaker, som behöver lång tid på sig att utvecklas. Exempel på sådana fröer är pelargon, lobelia, viol, ampelviol, klockranka, petunia och pensé. Vissa kryddor behöver också försås: lavendel, chili och basilika. Bland grönsakerna är det tomat, gyllenbär, aubergine, som utvecklas bäst vid tidig sådd.
Man ska inte så alla sorter alltför tidigt för då blir de för stora att hantera och kanske får för lite ljus för att må bra.

Just nu envisas Sia med att få all uppmärksamhet. Hon ger sig inte utan vill ligga i mitt knä och bli kelad och kliad. Släpper jag ner henne på golvet så jamar hon intensivt och hoppar upp igen och lägger sig raklång över hela tangentbordet. Tittar på mig och säger: -”Ser du mig inte?”
Det är inte lätt att bara skriva med en hand och samtidigt smeka med den andra. Vi karlar har ju svårt med att göra olika saker samtidigt. Här finns nog någon tanke från skapelsen att kvinnor alltid vill ha maximal uppmärksamhet!

Åter till sådden: Att förkultivera betyder helt enkelt att så innan temperaturen ute tillåter direktsådd. Man behöver ett miniväxthus med genomskinligt tak, som sluter tätt. Jag väljer torvbriketter framför såjord till försådden eftersom det är sterilt, renligt och lätt att använda. Man lägger dem i blöt i c:a en kvart, sen är de färdiga för användning. Kolla sådjupet på fröpåsen och sätt igång att så!
Glöm inte att markera vilka sorter Du sått. Man kommer inte ihåg det, tro mig jag vet. Skriv gärna datum så vet Du till nästa år om det var för tidigt elller lagom. Ställ växthuset i ett fönster med värme underifrån och se till att taket sluter tätt. Kolla då och då om något kommit upp. Det första som syns är hjärtbladen, som är väldigt lika trots olika sorter. Därefter kommer karaktärsbladen som visar vilken växt det är. Förhållandet mellan värme och ljus är den viktigaste faktorn vid försådd. Ju skummare fönster desto svalare. Har Du varmt och dåligt med ljus ränner växterna iväg och blir svaga. Har Du svalt eftergroningen och mycket ljus får Du knubbiga och livskraftiga plantor. Ge gärna tillskottsljus med en lågenergilampa, som inte strålar ner värme, hängande över sådden. Nu har Du alla förutsättningar för en lyckad sådd. Vi fortsätter i nästa nummer med hur Du ska göra sen.

Eva hatar att köra bil när det är halt. Häromsistens körde hon en tur i isiga Osby med vår Volvo. När hon anlände till svärsonen Henrik, utbrast hon: -”Nu får vi lämna in bilen för nu hörs det ett skrapande ljud igen när man bromsar.” Det var tyst en stund innan Henrik med glimten i ögat svarade:
-” Det är ABS-en, antisladdsystemet, som går in när det är halt, som hörs så.” Eva svarade:-”Jasså!! Jag brukar ju aldrig bromsa när det är halt. Det känns så obehagligt.” (Ni kan vara helt lugna när ni möter Eva i byn för hon kör aldrig fortare när det är halt än att hon kan stanna utan att bromsa!)
Sigge, mitt lilla barnbarn, satt på golvet med benen i kors i köket hemma hos Åsa och var djupt inne i en räkneoperation med miniräknaren. Fingrarna spelade över tangenterna och koncentrationen var skärp till det yttersta. Åsa frågade: -” Har Du sett att det snöar ute?” Sigge tittade inte ens upp från arbetet. -”Tyst!” svarade han irriterat. ”Jag håller på att räkna ut hur mycket trubbel det blir för dem, som förstörde vår koja på dagis!” Och så fortsatte han sina räkneoperationer utan att ta mer notis om varken Åsa eller det faktum att snö inviterade till lekar utomhus.

Ha det gott!
Sia och Jankov


10 januari 2011
Skydda dina växter!
Vintern kom tidigt i år med snö, som legat kvar längre än jag kan minnas. Vintrarna förr var både kallare och snörrikare, eller? Glädjande att det inte är särskilt djup tjäle eftersom snön också kom tidigt och isolerar mot kylan. Trots detta kan det vara stor risk att djuren i skogen får svårt att finna föda. Så var det förra vintern och det resulterade i svåra skador på fruktträden i våra trädgårdar.
Odlarna sålde slut på alla äppelträd ganska snabbt förra våren, vilket betyder att skadorna var förödande över hela landet. Om ett träd blir ringbarkat d.v.s. barken har blivit bortgnagd på stammen runt hela trädet, dör det, garanterat. Det kan slå ut och även blomma rikligt men när hösten kommer kan inte saven gå ner i roten. Saven innehåller näring, som växten behöver för att komma igång efter vintern.
Såhär fungerar det: saven stiger uppåt på våren i både bark och stam. På hösten sjunker saven enbart i barken. Är barken borta kan inte saven gå ner i roten och trädet dör av näringsbrist under kommande vår.
Man kan förbygga genom att skydda trädet med ett gnagskydd, som gör att djuren inte kan komma åt stammen. Snödjupet kan dock göra att t.ex. haren når trädets krona istället. Sätt därför ett höns- eller rävnät runt hela trädet, så är chansen större för att trädet ska vara oskadat. Skotta bort en del av snön runt trädet så eliminerar du den risken ytterligare.
Skulle olyckan vara framme och Du upptäcker ett gnagsår på stammen kan Du stryka på ympvax över den skadade delen. Om Du upptäckt skadan i tid kan kambiumskiktet under barken skyddas och ny bark bildas under kommande år. Detta förutsätter att solen inte torkat ut sårytan och att Du upptäckt skadan i tid. Ympvaxet får inte appliceras när det regnar eller är flera minusgrader.

Sia är helt underbar nu. Hon är så sällskaplig och trevlig. Hon tycker inte om kylan, vilket gör att hon springer ut genom den ena dörren, lockad av solskenet, och genast kastar sig in genom den andra när hon upptäcker hur kallt det är och att tassarna blivit våta. Eva och jag hade bestämt att hon skulle följa med till huset, som vi tillfälligt bor i nu, under juldagarna. Arbetstidslagarna för musjagande katter säger att även de måste ha lagstadgad ledighet. På lille julafton skulle Eva och jag ta med katten hem. Lätt att besluta men det ska också genomföras. Sia kände genast att det var något på ”gång”. Hon gick och lurade och var allmänt uppmärksam. Vi lockade in henne på toa, där hon har sin låda och sin matskål, med löften om att hon skulle få ”catsticks”, en av hennes stora favoriter. Eva tog henne enkelt i famnen och bar henne ut från toa. De närmade sig katt-transportburen. Sia förstod att hon skulle in i den förhatliga buren och blev till en hal ål och formligen gled ur Evas i övrigt fasta grepp. Väl landad på golvet försvann hon in under ett av borden. Därefter låtsades vi som om hon inte fanns. Hon kröp fram och började närma sig oss igen. Vi tänkte att hon säkert hade glömt alltihop och pratade vänligt till henne som om hon varit ett litet barn.
Hon satt och fnattade sig bakom örat och jag närmade mig som om inget hade hänt. Som om av en händelse böjde jag mig ner för att ”klappa”=( fånga) henne. Min hand befann sig 3 cm från katten, varvid hon gav ifrån sig ett litet jam och försvann som en oljad blixt. Detta utlöste en jakt som involverade katt, matte och husse. Katten vann med 10-0. Hon studsade på krukor, slirade in i hörn och försvann med svansen högt och stolt buren in under en trälåda. Där låg hon och spanade på oss uppgivna människor under det att svanstippen retsam signalerade vunna slag. Katten fick bli kvar i växthuset under julen. Försedd med kattgodis, vatten och nytt strö. -”Skyll dig själv.!” var det sista vi sa innan vi åkte iväg till julfirande med barnbarnen. Fast vi fick ju titta till henne allt om oftast under helgen. Fånga henne igen var det inte tal om. Efter helgen var hon hur kelen och lättillgänglig som helst och det har fortsatt hela tiden sen juldagarna. Detta kan flera av stamkunderna intyga, då de utan problem kan klappa, klia och kela med henne.
Kan hon ha ångrat att hon inte lät sig fångas?

Gott nytt år från Jankov och Sia