December 2017
Vardagar...............10-18
Lördagar................10-14

Julöppet
23/12..................10-16
24/12...................10-12
STÄNGT RÖDA DAGAR
27-29/12..............10-18
30/12...................10-14
STÄNGT 31 DEC - 9 JAN

Öppettider 2018

Måndag.................10-18
Tisdagar..............STÄNGT
Onsdag - fredag.....10-18
Lördag...................10-14

Långlördag! Se vår Facebook eller i Allt Om Osby!

Smedjegatan 2
283 35 OSBY.

Tel: 0479-143 28

E-post: VäxtMästaren
Mitt i byn - bredvid Konsum
 
Jankovs hem & trädgårdstips
Tips 2016 Tips 2015   Tips 2014 Tips 2013 Tips 2012 Tips 2011 Tips 2010

7 december 2010
Fler besök hos Växtmästaren.
Jag satt och jobbade på vårt lilla kontor en förmiddag veckan efter den stora vildsvinsinvasionen hos Växtmästaren. Flera vänner och bekanta har hört av sig och kommenterat denna högst ovanliga händelse. Tydligen har nyheten spridits via tidningar till hela Sverige. Nå jag satt där koncentrerat och jobbade med kommande jubileumsår. Vi firar 30-årsjubileum. Otroligt men sant.
Jag satt alltså där och arbetade när jag hörde några upprörda skrin, som jag antog kom från någon fågel i nöd. Tänkte att Sia var i konflikt med någon kråka uppe på taket. Cicci kom in just i detta ögonblick varvid jag frågade om hon hört något ljud utanför.
-” Nej”, sa hon och tittade undrande på mig. – ” Du har hört i syne!” fortsatte hon.
Därpå gick hon in till kassan. Det dröjde inte mer än 3 minuter så dök hon upp i dörröppningen till kontoret: -” Du har banne mig rätt!!! (det tillhör inte vanligheterna) det är något djur inne under ett av blomborden och katten är tokig!” utbrast hon förmodligen mer förvånad över att jag hade haft rätt än att det verkligen fanns något djur eller odjur där. Det ligger frigolit-skivor längs hela ytterväggen i butiken och under en av dem fanns ett väldigt upphetsat djur, som skrek och gjorde så att skivan hela tiden rörde sig. Katten stod uppe på skivan och gungade i takt med att underlaget rörde sig. Sia blev exalterad och gjorde våldsamma utfall mot detta underliga rörliga golv. Jag vet inte riktigt hur det hela slutade för jag var tvungen att ge mig iväg, inte av feghet som Du nog genast tänkte utan därför att jag hade en avtalad tid med en kund.
Senare hörde jag att djuret var en iller, mård eller mink enligt Ciccis bedömning. Åtminstone var det ett långtsmalt mörkpälsat djur med fyra ben. Ett i vart hörn. Med den beskrivningen hade jag svårt att artbestämma varelsen. Dock försökte den ta sig ut ur butiken genom ett av de stora fönstren men eftersom det inte lät sig göras gick den helt enkelt ut genom utgångsdörren och sågs aldrig mer.

Vi hade i veckan besök av en säljare för Tele2. En sådan är svårare att bli av med än en envis vintersnuva. Han hade ju de billigaste lösningarna på alla våra behov. Det hjälpte inte att tala om att vi inte köper något förrän vi fått in offert från flera olika. Vi blev inte av med honom förrän han var så hungrig att han började fråga efter McDonalds.
Jag svarade: -”Vi har ingen McDonalds i Osby.” –”Va! Har ni ingen McDonalds? Jag kommer från en rätt så stor stad. Lund!! Vi har flera McDonalds och Max också.”
Jag svarade : -”Vi vill inte ha dem här. Vi har inga stora kedjor i vår by och det är vi stolta över. Hit kommer köpsugna människor från storstäderna för att köpa kläder i våra välsorterade butiker. Här kan man hitta sånt, som inte finns i Lund.”
- ”Inte ens McDonalds”, muttrade han.
Han trodde att han genom en uttröttningsmetod skulle få mig att acceptera hans enormt förmånliga erbjudande. Han hade fel! Just då kom en kund in i butiken och ville köpa talgbollar. Anna frågade om han inte ville ha en hållare till dem så att inte de stora fåglarna skulle komma åt att stjäla maten från de små oskyldiga.
Då vaknade den hungrige säljaren från Tele2 till och utbrast: -” Vem tar hand om de stora fåglarna då??”
Då bestämde jag mig. Vi ska inte ha Tele2.

En riktigt god jul önskar
Jankov och Sia


16 november 2010
Vet Du vilken som är vår största snittblomma?
- Svaren kan vara många och förslagen fantasifulla men, julgranen är störst! Det tänker man inte på men så är det. Julgranen ska hanteras precis likt andra snittblommor.
Regeln säger att ju hårdare stjälk desto varmare vatten. Det betyder att granen måste ha riktigt hett vatten. Tulpaner t.ex. som är mjuka ska ha kallt vatten. Snittblomsnäring ska Du också hälla i eftersom denna, förutom näring, innehåller ett konserveringsmedel, som hindrar bakterietillväxt och gör att granen kan dra upp vatten utan hinder.
Ett nytt snitt ska man alltid göra innan man sätter blommor i vatten så är det också med granen. Såga av en bit så att Du får en fräsch snittyta precis innan Du ska ta in den. Om Du köpt den i god tid förvarar Du den bäst ute under tak. Där blir den fri från snö och riskerar inte att torka.
För att få den bästa glädjen av granen ska Du köpa en julgransfot som är tillverkad av Elvings i Osby. Kinga-Hasse har patent på denna geniala konstruktion. Förmodligen löste han problemet när han som så många andra försökte få en stor gran ner i en liten klen fot.
Bättre julgransfot får man leta efter. Tänk bara på hur svårt det är att få granen att stå rakt. Med Elvings fot går det som en dans och vattenbehållaren är ordentligt tilltagen, vilket innebär att Du inte behöver krypa in under den stickiga granen var och varannan dag för att vattna. Elvings julgransfot har en stabil konstruktion. T.o.m. en kungagran står stadigt i den. Du vet hur svårt det är att få granen att stå precis så rakt som hustrun vill. Med Elvings fot är det en bagatell att lyckas. Skruva fast det lösa fästet i julgranens ände och placera granen i foten. Ställ bara in rätt vertikalläge och be frun kolla. Är hon nöjd kan Du bara spänna ratten och julgranen står där i all sin prakt.

När julen är över ska ju granen ut. Hur många gånger har inte julgransfoten vält och orsakat en mindre översvämning på det fina golvet? Här lyfter Du bara upp granen från vatten skålen och bär ut den. Resterande skål står kvar och väntar bara på att tömmas på sitt vatten. Eftersom granen fått vatten hela tiden kommer den inte häller att släppa alla barren innan Du fått ut den genom dörröppningen, för det är där som de hamnar i alla skorna som står där.

Här nedan skulle det vara plats för en bild på Sia i tomteluva. Nu gick inte det så bra eftersom hon fortfarande är sur på mig för att hon inte fick fånga kultingarna och oskadliggöra dem. Inte heller går det att få henne att posera bredvid KingaHasses julgransfot. Så fort jag släpper henne för att ta bilden glider hon ner eller vänder bort huvudet eller på annat sätt sabotera bilderna. Jag ger upp!!

Hälsningar
Jankov och en något långsint Sia


2 november 2010
Trädgårdsavkoppling!
Ordet ”trädgårdsarbete” byter vi ut mot ”trädgårdsavkoppling”, så går allt så mycket lättare och roligare. Inställningen har stor betydelse för upplevelsen. Räfsa kan Du ju göra om Du absolut vill annars tar maskarna hand om löven och gör mylla av den, som växterna har nytta av nästa år. Högar av löv på begränsad yta är inte alltid så bra men om Du kupar upp kring känsliga växter som rosor och fjärilsbuskar gör det nytta. Lägg sekatören på hyllan för det är bara vinrankan, björken, mullbärsträdet, lönnen, klätterhortensian och valnötsträdet, som kan beskäras fortfarande. Dessa blöder nämligen vid vårbeskärning. Då är det säkrare att göra det nu annars vet Du att bästa tiden för beskärning är under JAS-månaderna: juli,augusti och september.
Det går däremot utmärkt att plantera praktiskt taget alla träd, buskar och häckar nu fram till att tjälen sätter stopp. Anläggarna håller på fram till jul sen brukar även de ge upp.
Nu går det bra att plocka upp frostkänsliga lökar och ta bort jorden från dem och förvara i torr torvmull i en pappkartong på ett svalt men frostfritt ställe. Då torkar de varken ut eller ruttnar.

Som citysamordnare har jag fått en massa synpunkter på allt möjligt och omöjligt vad gäller Osbys framtid. Allt ifrån att jag borde se till att alla hundägare plockar upp hundbajset efter sina älsklingar till att gatorna på sina håll behöver ny beläggning. Flera har uppmärksammat att det i fönsterna på noskonen, som plöjer upp genom marken i den nya rondellen i korsningen Visseltoftavägen och V. Storgatan finns olika tecken. Peacemärket, ett hjärta men också ett ”fult finger”. Flera personer har hört av sig och menar att det är upprörande. Konstnären har valt att provocera oss lite och jag tror inte man ska göra våld på ett konstverk. De är trots allt inte så många som har blivit störda av det, inte ens Krister Weidenmark från Visseltofta, trots att fingret är riktat mot det hållet. Det känns inte rättvist att bara Visseltofta får fingret så mitt förslag är att man en gång i kvartalet lyfter upp konen och vrider den ett kvarts varv. På så sätt blir det jämnt fördelat med trevligheter och oförskämdheter åt alla riktningar Jag är väldigt tacksam för alla synpunkter och intressanta förslag.
Häromkvällen fick vi oväntat besök av två kultingar vars mor troligen blivit påkörd. Det började med att en stilig dam rusade in i butiken och sa:
-” Det finns vildsvin härute i trädgården!” Min första tanke var att hon ska lura ut mig och ta pengarna i kassan!!! Jag menar vad tror man när man hör dylikt? Inte kunde det finnas någon sanning i ett sådant påstående? För säkerhets skull skickade jag ut en av kunderna, som inte såg rädd ut, för att sondera terrängen. Jag skulle ju passa kassan. Då han återkom levande in i butiken efter några minuter tänkte jag att även jag skulle ta mig en titt. Man vill ju inte visa sig feg.

Samtidigt dök en tanke upp: Katten!!!!! SIA!!!!! Var är hon? Är hon uppäten, skadad eller ligger och trycker, dödsförskräckt. Jag sprang ut och möttes av uppjagade människor och en mycket avvaktande och reserverad Sia, som tycktes ha hela läget under kontroll. Hon tittade snabbt upp på mig och tycktes säga:-”Ta det lugnt. Jag har koll. Jag ska bara valla in dem i hörnet sen håller jag dem där.” Hon var stor som en galt med hela pälsen och svansen utspärrad som ett jättestort garnnysta. Jag tog henne snabbt under armen likt en handväska och låste in henne på toan under hennes vilda protester. Väl inne på toa började hon krafsa och väsnas för att bli utsläppt igen. Husse är hård och tuff så hon fick bli där hon var. Kultingarna slutade det inte så bra för men eftersom de troligen förlorat sin mor i en trafikolycka hade de inte så goda förutsättningar att klara sig. En av dem var dessutom skadad i ena benet.
Ingen kan väl säga att Osby är tråkigt.
Hälsningar

Jankov och en upprörd men utsläppt Sia


14 september 2010
Hoppa inte över häcken i höst!
Med det menar jag att det är tid att plantera häck eller i alla fall planera för det. De flesta häckplantor bör sättas från början av oktober och framåt. En del sorter mognar av sent och kan inte sättas förrän de fått en köldknäpp. Några sorter ska inte sättas förrän till våren.
Fördelen med höstplantering är att plantorna redan är på plats när växtsäsongen börjar och blir mindre känsliga för vårtorka. De kommer in i växtrytmen på ett fördelaktigt sätt. Räkna c:a tre plantor per löpmeter för de flesta sorter. Gräv en ränna som är bredare än djup. D.v.s. minst åttio cm bred och trettio djup. Häcken ska etablera sig utan konkurrens, då får Du den bästa tillväxten. Du ska grundgödsla med Algomin ”Start”, som Du lägger ut efter det att Du grävt rännan. På så sätt myllar Du ner gödseln i samband med planteringen. Algomin ”Start” innehåller allt som plantorna behöver för en god etablering. Det är ingen risk för att plantorna ”bränns” av för mycket gödsel kring rötterna. Häckplantorna ska beskäras första våren efter plantering för att ge en bättre täthet och bra skottsättning. Vill Du ha vintergrön häck kan Du välja på liguster, tuja, idegran(min favorit), järnek, lagerhägg, rhododendron m.fl. Vill Du ha en häck som går bra i både skugga och sol kan Du välja måbär. Vill Du ha en torktålig häck som t.o.m. klarar full sol på en slänt, väljer Du brudspirea, som med fördel kan lämnas oklippt under många år och ändå är vacker. Den blir som oklippt 1,5 m hög och lika bred. Fler tips får Du av vår duktiga personal. En gammal häck kan Du vitalisera med ”Algomin Trädgård” och kogödsel samt att lägga täckbark längs häcken. Det skyddar mot torka och hindrar ogräset. Frågor kan Du skicka in till oss via hemsidan. Vi besvarar alltid Dina frågor.

På tal om häck, så ska jag berätta när Eva försvann bakom häcken när jag bäst behövde henne. Efter branden i vårt hus kom Åsa på att hon ville ha ett riktigt badkar. Vi hade ett sånt på vinden i vårt hus och det hade inte brunnit upp. Jag och Eva skulle hämta det och köra bort till Åsa med det. Vi hjälptes åt att lasta. Jag behövde hjälp eftersom jag skadat min axel. Vi körde bort till Åsa och Eva gick in och fick nyckeln till vår Volvo, som stod på uppfarten. Hon skulle köra ut den för att jag skulle kunna köra så långt in som möjligt för att lättast lasta av karet. Hon körde ut och jag in. Sen hade hon glömt att hon skulle hjälpa mig så hon började köra iväg. Jag tutade vilt och hon vinkade glatt tillbaka och försvann bakom häcken. Sen såg jag inte henne på länge. Där stod jag ensam med ett tungt badkar i bilen. Det var bara att baxa ut själv. Ett annat tillfälle då Eva vinkade glatt var när hon och en av våra anställda var i Köpenhamn för att göra inköp till företaget. Efter att ha gjort ett gott jobb så var det dags att återvända och allt gick bra tills de kom till svenska tullen. Då viftade tullaren vänligt och bestämt in henne för kontroll. Eftersom Eva visste att hon inte hade något att förtulla trodde hon att tullaren vinkade av ren artighet så hon log med hela ansiktet och vinkade tillbaka, samtidigt som hon börja accelerera bort från tullstationen. Tullaren blev irriterad och började banka i taket på bilen. Då förstod hon att det var allvar. Hon fick öppna bakluckan åt den bistra tullaren, som nu trodde han hade fångat en storsmugglare. Hon visste ju att hon inte hade något i bagaget. Döm hennes förvåning då hon upptäckte en stor väl tillsluten plastkasse, som hade valsat omkring i kofferten under resan. Tullaren såg hennes reaktion och tänkte säkert att här har vi något mycket intressant. Han tog resolut tag i plastpåsen och öppnade den med ett riv. Ut föll en veckas sopor!!!Tullaren muttrade något ohörbart och slängde in resterna av soporna i bagaget. Vinkade iväg Eva och den förskräckta passageraren varvid Eva åter igen glatt vinkade tillbaka. Ett liv med Eva är aldrig tråkigt.

Hälsningar Jankov

1 september 2010
Nu är det dags att gödsla

Nu är det dags att gödsla för bättre blomning och skörd nästa år. Kogödsel använder Du för att skapa ett bra mikroliv i jorden. (Jämför med Actimel för magens välbefinnande) Den innehåller massor av goda bakterier och svampsporer som är nyttiga för praktiskt taget alla växter. Var lite försiktig med att ge till surjordsväxter såsom rhododendron. De behöver rhodojord. Under stora rhododendron kan Du med fördel räfsa/sopa in bok- och eklöv eller barr från gran men helst tall. Nästan allt kan Du beskära och plantera nu. Vårens alla lökar mår bra av att komma i jorden. Tänk på att de som blommar väldigt tidigt också ska i jorden tidigt.
Har Du öppen jord i Dina rabatter rekommenderar jag Dig att fylla på med täckbark, som hindrar ogräs och bevarar fukt i jorden. Täckbarken stoppar fröogräset från att gro och hindrar tjälen från att tränga så djupt ner i jorden. Gamla tidningar är utmärkta att lägga ut innan Du fyller på med täckbarken. Det är ett miljövänligt och effektivt sätt att hindra ogräset. Tänk på att om Du lägger börssidorna nedåt kommer inte ogräset alls.
Rosorna gillar att bli täckta med bark men Du kan gärna vänta med det tills vi kommer in i november.

En katt eller barnbarnshistoria brukar jag också hinna med i spalten:
Vi, jag, Eva,Åsa, Jack och den fantastiska nyfödda Abbe, tio dagar gammal, skulle åka ner till Trelleborg för en kusin-träff. När vi kommit till Hästveda frågade Jack hur långt det var kvar. Då passade jag på att försöka distrahera honom lite eftersom han redan började tycka det var tråkigt att åka bil. Så jag frågade honom: ”Den här byn vi kommer in i nu har namn efter ett djur med fyra ben och det djuret låter såhär: IhihihihIhihi (d.v.s.- gnägg)” Jack svarade snabbt- ”En get!” Paus...........
-”Nej.” Sa jag under det att jag undrade om jag var helt kass på att härma en häst.
-”Ett får”, fyllde Jack snabbt i. -”Nej, det är ett djur med fyra ben, lång svans och man. Det brukar sitta en sadel på ryggen.”- ”En cykel!!!” utbrast Jack. Varvid jag höll på att glida av vägen när jag försökte bemästra mina skrattkramper.
Sen var Jack sur en lång stund för att vi skratta åt honom och det var förståligt. Det gick dock över efter en stund.
Edvin, Annas största barn skulle gå till Tandhälsan för tandreglering. Mormor skulle följa med som stöd. Edvin satt tyst i väntrummet och öppnade inte munnen en ända gång. Mormor funderade på om han var nervös och orolig. Han var snarare rolig.
För när tandläkaren eller tandregleraren, som det kanske heter, skulle titta på Edvins tänder öppnade han äntligen munnen och då uppenbarades en skräckinjagande tandrad bestående av drakulatänder inköpta på Tjabo. Ni förstår kanske att tandregleraren hoppade högt och mormor blev lika förskräckt. Tala om humor och uthållighet.

Hälsningar
Jankov och Sia

17 augusti 2010
Sommaren har varit fin.

Det har växlat mellan torka och översvämning. Så har det kanske även varit i Dina krukor med sommarblommor. Jag får ofta höra frågor typ: -”Hur ofta ska den här växten ha vatten?”
Jag förstår att kunden vill ha ett precist svar men inget är svårare att ge råd om än hur en buske, ett träd eller en sommarblomskruka ska vattnas. Frågan leder till motfrågor som: -”Ska den stå soligt? Ska Du plantera i kruka eller i jorden? Hur stor är krukan? Finns det hål i botten? Hur många växter tänker du sätta ihop. o.s.v.”
Jag vill gärna ge råd som leder till bra resultat för mina kunder. Det viktigaste är ju att Du, som kund lyckas och får njuta av vackra blommor eller goda äpplen från ett friskt träd.
Du kan tro att jag har funderat på hur jag ska kunna hjälpa Dig till ett bättre resultat.
Kanske har jag lösningen nu. Det finns nämligen en fuktmätare som man enkelt sticker ner i jorden och snabbt ser på visaren hur torrt eller fuktigt det är. Sticker du ner den grunt får Du reda på hur det är i ytjorden och sticker Du ner den djupt ser Du om det är fuktigt eller torrt på djupet.
Denna fuktmätare kostar bara 79:- och behöver inte ens batterier för att fungera. Otroligt genialt.
Det vanligaste problemet är att Du troligen inte vattnar igenom ordentligt någon gång då och då. Får inte växten vatten på djupet stannar rötterna vid ytan och den stressas och utvecklas dåligt trots bra jord och mycket kärlek.
En och samma fuktmätare använder Du till alla växterna Du vill kolla, både i marken och i krukorna och den kan användas om och om igen. När vi vattnar på Växtmästaren brukar vi känna på tyngden på krukorna om vi är tveksamma om hur mycket vatten vi ska ge. Vi vattnar nästan alltid med gödselvatten för en bättre blomning, tillväxt och grönska. Det är alltid de stressade växterna som faller offer för olika sjukdomar.

Sia är lite sur för att hon inte fått vara med i tidningen på länge. Idag såg jag något som gjorde att jag nästa vek mig i skrattkramper. Sia kom glidande ljudlöst förbi mig, medan hon spjuveraktigt sneglade på mig och sedan kikade upp mot fjärilsbuskarna med alla dessa härliga fjärilar, som det skulle vara så roligt att jaga. Eftersom fjärilsbuskarna stod på en avsats på en plåt med kant så kunde inte Sia se vad som fanns på plåten. Då det regnat kraftigt under natten stod det ganska mycket vatten där. Utan vetskap om förutsättningarna tog Sia ett gracilt språng upp och landade mitt i vattnet. Om Du känner katter vet Du att de hatar att bli våta, framför allt om tassarna. Sia försökte först att bli så lätt att hon kunde gå på vattnet. Hon dansade omkring som om hon uppfunnit tangon. Då inte detta medförde torra tassar försökte hon istället gå på kanterna av krukorna. Bredbent med en fot på varje kruka. Inte heller detta var en bra lösning för nu föll fjärilsbuskarna som furor i storm, varvid hon fick buskar över sig och inte kunde hoppa upp. Nu blev hon riktigt desperat och rusade iväg i låg profil under de kullfallna buskarna med hakan som en plog i vattnet, bort från eländet så att vatten och buskar for till höger och vänster. Hon försvann som ett svart streck och var inte synlig förrän hon hörde att matte hällde upp ny färsk mat i skålen flera timmar senare.

Kramar Jankov och Sia


8 augusti 2010
Fjärilstider!

Så underbar sensommaren kan vara! Alla perenner och buskar som sprider glädje och doft till oss. För att få en fjärilshörna fordras inte särskilt många växter. Det finns flera, som är säkra fjärils- och humle- växter. Fjärilsbuske och lavendel känner Du säkert till. Kanske Du inte vet att det finns ca tio olika sorters fjärilsbuskar i nyanser av vitt, rosa, rött och blått. Lavendel finns i blått, rosa och vitt och i massor av namnsorter. Nya för Dig kanske är sommarljus i rosa eller vit. Den växer i skira stänglar och lyser verkligen, speciellt i skymningen. Daggsalvia, heliotrop och chokladblomma älskas alla av fjärilar. Chokladblomman doftar verkligen choklad. Perenner som inte bör saknas i en blomrik trädgård är solhatt i olika varianter och färger och anisört, som är en torktålig och säker solälskare.
Låga fjärilsperenner är backtimjan, isop och oregano i dvärgform, låg och helt underbar . Dessutom är dvärgoregano en utmärkt pizzakrydda. Plantera i kruka eller på friland. Den kommer villigt tillbaka i båda fallen och sprider sig inte som ogräs som den vanliga oreganon kan göra. Vill Du se mer av dessa växter, gå in på www.bogront.se och klicka på semestertidningen. Fjärilsholkar kan rädda många fjärilars fortlevnad och säkerställa att det finns fjärilar i Din trädgård.

Eldens eländes elände! Ja, vi tar det direkt. Det där om branden. Att drabbas av en mordbrand sådär utan att vara föremål för den är ingen tröst. Eva och jag hade ganska nyligen flyttat in i vårt fina radhus och renoverat allt från topp till tå. Det enda som inte fått något lyft är trädgården mot gatan. Många som passerade och visste att vi bodde där skakade nog på huvudet undrandes om det verkligen bodde en växtmästare där. Nu är vi glada att vi inte ödslat kraft på det eftersom den delen av trädgården nu är uppställningsplats för sopcontainrar.
När man är med om en så frustrerande händelse är det skönt att rädda sig undan lite med humorns hjälp. Våra grannar på ena sidan, Jan och Eva, fick besked om att risken var stor att även deras hus kunde gå upp i lågor. De fick en kort stund på sig att plocka med sig nåt värdefullt från andra våningen. Som alltid när man är under stress handlar man ologiskt och ogenomtänkt. I detta fall tycker jag att handlandet visar på ett ytterst stort hänsynstagande till andra människor för Jan rusade upp och räddade alla obetald räkningar! Hör och häpna!
Min kära hustru, Eva hade följande kommentar när vi besökte huset efter branden och vi skulle kolla våra nyplanterade växter på gårdssidan: -”När dom nu sprutade en så mycket vatten, hur kunde de missa fuchsian som håller på att dö av torka!!” Den hängde under det tak som inte brunnit upp.
Barnbarnen reagerade med sorg på händelserna och Jack, sex år, kommenterade med hela sin erfarenhet av dylika händelser: -” Du mormor, det här kommer att ta minst en vecka innan de har lagat huset.” En annan händelse utspelade sig under de häktiska sista dagarna under vår semester när vi skulle bära iväg saker som vi inte kunde undvara och därmed fick undantas sanering. Eva skulle bära en tung låda och kämpade med den så att hon tom blev lite svettig. Vi andra kommenterade hennes svaghet. Då ilsknade hon till och utbrast: ” Muskler har jag nog, men det är ingen kraft i dem!!!”

Hälsningar
Sia och Jankov

15 juni 2010
Globaliseringen ur trädgårdens perspektiv.

Trädgården har under mycket lång tid varit i fokus för globaliseringen. Så länge vi har odlat växter för lust och fägring har vi alltid sneglat på vad som finns i andra länder oftast fjärran.
Norrlänningarna är avundsjuka på oss skåningar för att vi har ”ett så milt klimat att vi kan odla allting.” Vi skåningar sneglar på danskar och tyskar för att de kan ha växter som knalldör här. T.o.m. Toscanaborna som ju lever i mellersta Italien avundas syditalienarna för deras fina citrusodlingar. Florensborna måste man ta in apelsinträden i orangerier över vintern för att kunna klara dem.
Denna drivkraft att ha det man egentligen inte ska kunna ha, gör att många växter lever farligt. Historiskt sett har vi med Engelsmännen i spetsen hämtat hem växter från hela världen för att göra grannen grön av avund. England hade genom sitt stora imperium och sina utmärkta kommunikationer möjlighet att ta hem växtrariteter och förmedla dessa vidare till oss andra européer. Därför har vi nu ett stort antal spektakulära växter att njuta av i våra trädgårdar.
Rhododendron från Himalajas bergsluttningar, azaléer, gräs, körsbärsträd och vackra lönnar från Japan, potatis och jordgubbar från Amerika. Listan kan göras lika lång som Englands erövringar i världen.
Denna globalisering har också en baksida, för med alla dessa växter får vi också in objudna gäster och deras antal har ökat skrämmande snabbt. Jag tänker på mördarsnigeln från Spanien, holländska almsjukan, ekdöden från USA, Tze-Tze flugan från afrika, Svarta Änkan (farlig spindel) från Baltikum och tropiska skalbaggar som kommer med virke och växter från Kina. Då tänker man med glädje på den gångna kalla vintern som förmodligen dödat merparten av inkräktarna.

Igår ringde en indier från New York till Växtmästaren och bedyrade på bruten engelska att han inte ville sälja något men att han ville ha kontakt för ömsesidig vinning i affärstransaktioner. Jag talade om i vänlig men bestämd ton att jag inte var intresserad och tryckte av samtalet. Som företagare kan man inte skydda sig mot alla dessa envisa, påträngande och ibland otroligt fräcka försäljare. Det finns ingen NIX för företagare.
Vissa sådana här försäljare kan faktiskt råka illa ut också. Se bara på följande sanna historia som utspelades under vårens värsta åskoväder. Ni kanske kommer ihåg att strömmen gick i hela Osby en torsdagskväll i samband med häftiga knallar och våldsamt regnande. Klockan sjutton noll noll försvann alla möjligheter att slå in i kassorna och att göra elektroniska transaktioner. Dessutom försvann ljuset och de blytunga molnen förmörkade himmelen. Det är skönt att bo i ett litet samhälle för då känner man de flesta och kan lösa sådana här problem ganska enkelt. Dock var det en påfrestning att de elstyrda vädringsluckorna inte stängdes pga elavbrottet och att därmed regnet strilade in i butiken och blötte ner alla prylar som stod under. Bland dessa varor fanns vattenkannor som till senare kunders förvåning såldes halvt vattenfyllda.
Nå, frustrerade, frusna och totalt genomblöta kom Eva och jag till sist hem. Ännu hade inte elen kommit tillbaka så vi tände en massa stearinljus och plockade fram kall mat från den varma kylen och hällde upp ett glas gott rödvin ( en torsdag!!) Då, när vi just skulle sätta oss ner och läppja på vinet, ringde telefonen.
Jag tog luren, mer än lite irriterad. Jag hör en typisk försäljarröst som smörigt säger:
-”Hej jag heter Henrik och ringer från Eon. Ni är ju abonnenter och jag undrar om ni är nöjda med Eon?” (Lång paus) - ”Jaha, Du har inget flyt idag, för vi sitter här i mörker med levande ljus och fryser och är inte särskilt vänligt inställda till Eon. Det enda som fungerar i vårt hus är telefonen.”
-”Ursäkta! Jag kanske ringde lite olämpligt? Jag ringer ringer en annan dag.”
Vi har inte fått fler samtal från Eon. Konstigt för han sa att han skulle ringa igen.

Sommarhälsningar Jankov och Sia


3 juni 2010
De vackraste planteringarna!

Just i skrivandes stund skiner solen, den efterlängtade, och kvicksilvret eller numera, digitaltermometern, når 21,2 grader. Nu vill alla ha sommarfint i trädgården och på balkongen.
Här kommer några tips som hjälper Dig att få de vackraste planteringarna:

- Använd riktig näringsrik sommarblomsjord eller U-jord. Sommarblommor är näringskrävande och ska blomma länge och mycket och det kostar energi. Då går det inte med vanlig plantjord, som främst är avsedd till plantering av mindre krävande buskar och träd.
U-jorden innehåller allt som blommorna behöver och är långtidsgödslad och porös för bästa växtutveckling. Luften i jorden är jätteviktig.
- Om Du förhindrar att växten går i frö kan Du förlänga blomningen betydligt. Så knip av alla överblommade blommor innan de nått fröstadiet, då känner växten att den inte ”gjort sitt, inte förökat sig och börjar på nytt en produktion av blommor. Denna regel gäller alla blommor som blommar på årsskotten. De övriga har redan blomanlagen med sig i växten från förra året och kan inte blomma om igen. Alltså kan Du tillämpa tekniken på allt som blommar på årsskotten, både sommarblommor och perenner.
När man toppar en växt kan man gärna ta bort lite mer än bara överblommat så blir växten kompaktare och vackrare.
- Se till att Du får en ordentlig dränering av krukan Du planterar i. Sätt en plastkruka, upp-och-ner, över krukhålet i botten, fyll på med lecakulor och avsluta med en väv som skiljer jorden från lecan. Då får Du bästa förutsättningarna för god utveckling.
- Rätt växt i rätt läge är också viktigt. Tänk på att blodsdroppar, lisor, lottor och penningblad fungerar utmärkt i skugga medan pelargoner i alla former och petunia till exempel älskar sol. Fråga i butiken så får Du råd om placeringen.
- Det är bäst att vattna rejält och sällan än att smådutta. Se till att Du någon gång vattnar igenom hela jordmassan så att rötterna kan utvecklas ordentligt. Det finns fuktighetsmätare som kan vara en bra hjälp om man är osäker. Är krukjorden för torr bygger myrorna gärna bo där.

Sia får vila sig denna gång. Hon är väldigt skötsam för tillfället. Idag ska jag berätta om Annas barn och kompisar och katten Muffin.
Det började så här: Min trevlige granne kom över till mig när jag planterade i vår nya trädgård. Han snackade lite löst om allt möjligt och avslutade med en fråga om jag ville ha en näbbgädda. Jag tackade ja och tänkte på de ättikskokta näbbgäddor jag ätit i mitt barndomshem.
Jag fick en som var rensad ock klar. Senare efter smaklig måltid tog jag med stjärten i en plastpåse för att ge till Muffin, barnbarnens katt. Hon fick stjärten och undersökte den noggrant men lyfte bara upp den och lade den på trappan till huset, såsom hon alltid gör med sina byten och gick därifrån. Senare öppnade Axel dörren för att gå ut och utbrast: -” Va! Muffin har fångat en fisk! Kompisarna dök snabbt upp för att se och instämde: - ”Ja. Har hon fångat den nere vid bäcken tro?” Efter en livlig diskussion kom de fram till att fisken skulle begravas. Det beslöts att den skulle få sin sista vila i hålet som Axel hade grävt för att se om den tidigare begravda kaninen fanns kvar i graven ännu. Sagt och gjort. Barnen tågade allvarsamma bort till den gamla flädern och utvidgade hålet, sänkte ner fiskresten och det hördes en unison sång:- ”Jag må han leva! Jag må han leva!” Jag kände mig tvungen att kommentera sången: -” Men han är ju död?”
Efter mycket kort betänketid svarade en av pojkarna: -”Han har kanske födelsedag i dag!”

Goa varma sommarhälsningar
Jankov och Sia


18 maj 2010
Nu kommer sommaren!

Jag sitter ute och skriver och solen ler mot mig för första gången med en temperatur som överstiger 15 gradersstrecket. Mina blickar dras hela tiden till jordnötsmataren, som hängt hela vintern under takutsprånget och inte haft ett enda besök .
Jo, ett! Det var en moderatfjant (blåmes), som förirrat sig dit. Eva upptäckte den genast och rusade bort till fönstret för att registrera detta unika besök, varvid fågeln förskräckt flaxade iväg under ilskna protester. Sedan dess har det varit tomt. Eva undrar varför vi inte har fåglar hos oss medan vår granne har fullt av dem. Jag säger inget. Men nu, när fåglarna ska klara sig själva med mat kommer de, både talgoxar, blåmesar och stentitor.
Nu rusar genast flera av mina läsare till bokhyllan för att kontrollera om det finns någon fågel som heter stentita. Den finns. Den kommer från Nedre Volta men övervintrar i sällsynta fall i Sverige.

Senast skrev jag om grannens hund som gjorde besök i vår butik. Jag beskrev den som jättestor och skräckinjagande. Ögonblickligen blev min sanningshalt kontrollerad. Cykelmagargrannen kom in och berättade att flera personer hade kommit in i hans butik och bett att få se på hunden. Det verkar som om en del av mina läsare tror att jag fabulerar och vill kontrollera min trovärdighet. Det är inte grant för det räcker med att Eva är skeptisk och tycker att jag överdriver ibland.

Mina anställda försöker också köra med mig på olika sätt. När jag uppdagar det skickas de omgående på ogräsrensning. Sedan är de lugna i flera dagar. Senast upptäckte jag en skylt, som var nyuppsatt med mullbärsbuskar bredvid:
”Hjälp Jankov! Av misstag har han köpt in för många mullbärsbuskar, 40 st i stället för 5, därför har vi nu ett erbjudande på dessa underbara bärbuskar. Hälsningar personalen.” Att de inte kan lära sig att chefen aldrig gör sådana fundamentala misstag.

Det blir inte mycket om trädgård den här gången för jag måste ju berätta om mina barnbarn också.
Zigge, som är tre år, är helt underbar. Han och jag hade haft en lång stund för oss själva och roat oss med allt möjligt som barn älskar. Zigge ville uttrycka sin kärlek till mig på det sätt som han kunde. Han sa med eftertryck , högt och tydligt för att det inte skulle bli missförstånd: -”Du får komma på mitt kalas!” Vilken ynnest! Att få vara med på det som är så viktigt för ett barn. Ni kan säkert i ert inre se mig där vid kalasbordet med elva andra treåringar?
Jack, Åsas största barn (sex år), är en mogen och verbal filosof. Han och jag skulle göra något hemligt, som bara han och jag skulle känna till. Vi skulle åka ut, bara vi två, till Vesljunga och se till den lilla stugan och samtidigt kolla att det inte varit tjuvar och möss i farten. Jag berättade för Jack att det var vår ”hemlis”. En sexåring kan inte hålla tyst om man ber honom om det. Vetskapen om att han bär på en kunskap som ingen annan känner till gör att det formligen pös om honom. Inom två minuter hade Jack berättat för Eva: -”Morfar och jag ska åka till Vesljunga och kolla stugan och åka i ”killebackar”! Genast för stod han att han sagt för mycket och tillade: -”Det är så hemligt att Du inte ens får berätta det för dig själv!”

Varma hälsningar Jankov och Sia


6 maj 2010
Temat är : ”Den lates trädgård.”

Denna rubrik om någon bör dra blickarna till sig. Och visst, trädgården ska vara till lust och avkoppling i första hand. För att inte få en trädgård som ställer en massa krav på Dig ska Du fundera på vad Du ska prioritera.
Allt ogräs som får växa upp och fröa av sig ger åtskilliga problem senare. Rensa därför bort alla ogräs nu tidigt och gödsla det som ska vara kvar så att det försvårar för ogräset att få överhand. Maskrosor i gräsmattan kan Du ta bort för hand om de är fåtaliga. Har Du många så kan Du bekämpa med Keefer skum som appliceras med en sprejflaska. Man ser tydligt var man sprutat och det fungerar bra. Medlet går ner i roten och dödar ogräset. Det tredje alternativet är att behandla gräset med Stroller Kombi eller motsvarande. Det sprids med spridare och är både gödsel för gräset och döden för ogräset. Man kan också punktbekämpa genom att strö detta enbart över ogräset.
Det förväxer sig först men vissnar därefter.
Att krafsa då och då i rabatter med öppen jord gör att ogräsfröerna inte får möjlighet att rota sig och detta ger även effekten att jorden behåller sin fuktighet. Så luckra jorden efter regnet. Undvik för övrigt att ha öppen jord för det är helt onaturligt. Naturen strävar efter att fylla ut allt med växtlighet.
Lägg en fiberduk över det nysådda, så får Du fyra grader högre temperatur där och bidrar till snabbare tillväxt. Eventuella ogräsfröer som skulle kunna komma med vinden kan inte heller hamna i jorden. Dina växter får dessutom ett bra frostskydd.

Vi har fått en ny granne. Det är en cykel och mopedaffär. Lokalerna har stått tomma väldigt länge men nu är det liv och rörelse. Det är trevligt för inget är väl mer deprimerande än tomma lokaler och förfallande hus. Med grannen kom också en hund. Inte vilken som helst, utan en jättestor. Den har gjort att Sia inte tycker det är lika intressant att ta sig in i lagerlokalerna i grannhuset. Det är inte kul att bli instängd där med en skräckinjagande best. Jag vet inte vilken sorts hund det är men inte fågelhund för den har inga vingar. Grannhunden har gjort ett besök hos oss. Till Sias stora besvikelse åt den upp all hennes mat i ett ända glufs. Den hittade dessutom några små brödskalkar i vår organiskt-tunna. Anna, min ena dotter skrek med all pondus hon kunde uppbringa: -”Ut med dig!” Hunden spände blicken i Anna varvid Annas hårda röst omvandlades till mjuk och bedjande: -”Nu får Du nog gå hem med Dig?!” Hunden såg att maten var slut och ingen Sia fanns att käka till efterrätt så han eller hon gick hem igen.
Den stackars Sia vågade sig fram efter en stund. Men det bar sig inte bättre än att hon fick snabbt sticka och gömma sig igen. Jag är nämligen förkyld och riktigt sjuk. Så sjuk som bara en man kan bli. Efter militärtjänst och opererat ben är det här nog det värsta som hänt mig. Sia kom vaksamt glidande in i verkstan funderande på om det fanns någon hund kvar. Rätt så korkat för den hunden kan man inte missa. Snorig som jag var fräste jag till i en bit hushållspapper. Sia som var på helspänn for iväg in under ett av borden. Hon trodde förmodligen att hunden talade hennes språk och blev jätte rädd. Det tog flera minuter innan hon dök upp igen nu för att stryka sig mot mitt ben och tala om att hon ville ha all uppmärksamhet. Då smälter man ju. Man är ju inte mer än en man.

Ha det gott och njut!
Jankov och Sia.


28 april 2010
Om våren och vad som ska göras.

Maj månad står för dörren och fram till nu har knopparna och skotten darrat av kyla och förväntansfullt skiftat lite i grönt men inte vågat svälla allt för mycket. April är en nyckfull månad. Det har snöat blandat med varmt solsken och det har frusit hårt alla nätter. Typiskt aprilväder.

Nu kommer den underbara maj med bristande knoppar och full aktivitet i trädgården. Nu är det dags att städa bort de gamla vinterståndarna, som minner om den kalla årstiden. Skär ner gräsen till några cm över marken. Klipp lavendeln ner till en lämplig grenvåning. Luckra upp jorden så att den blir porös och mjuk. Ta bort allt visset från perennerna. Dressa perennarabatten med R-dress som gör under för trötta och slitna perenner. R-dress står för rabattdress som man lägger över jorden i rabatten och sen går man in och tar en kopp kaffe. Maskar och mikroorganismer gör jobbet och Du får en fantastisk blomprakt. Det gäller att få fart på de goda bakterierna. Gallra gamla buskar genom att ta bort några av de äldsta grenarna långt ner i busken. På så sätt föryngrar Du växten och får fram nya friska skott från marken genom att ljuset kommer ner i växten och stimulerar tillväxt. Klipper man bara uppe på busken får man en så kallad ”vaktmästarbuske”, som kännetecknas av en tät kalufs överst och en gles nederdel.
Gräsmattan är tillsammans med rosorna de hungrigaste växterna i trädgården. De behöver tillskott av näring flera gånger under växtperioden. Grunden för all odling är enkel: Växterna behöver mullämnen såsom kompost, torv, bark och liknande. De behöver näring eller gödsel i form av naturgödsel eller NPK. De behöver ett pH-värde som är tillräckligt högt för att stimulera bakterielivet i jorden. Sur jord har dåligt bakterieliv, därmed växer det dåligt även om näring finns där. PH-värdet höjer Du genom att gödsla med Algomin och hönsgödsel. Den vinterskadade gräsmattan kan behöva ett gödsel-och-mull-tillskott i form av dressjord. En säck per 10 kvm. Borsta eller räfsa ut det.
Tänk på att rosorna inte ska avkupas och beskäras förrän björkarna har musöron. Lugn, gör bara det som Du tycker är en avkoppling. Nästan all beskärning, som Du missar denna månad kan Du utföra under juli, augusti och september.

Mitt skadade ben har fått all uppmärksamhet det förtjänar. Massor av kunder har tröstat mig för att jag blivit så trakasserad av mina anställda. Jag tackar för det. Jag har ju blivit utsedd till City-samordnare i Osby, vilket är ett hedersamt uppdrag. Jag ska göra vad jag kan för att vitalisera byn. En av mina uppgifter var att besöka Lönsboda och nätverket där. Mitt problem var att komma dit eftersom jag inte kunde köra bil p.g.a. mitt skadade ben. Alltså fick jag skjuts ner till Osby resecentrum för att ta bussen till Lönsboda. Jag löste min biljett och satte mig på en av bänkarna för att vila mitt ben. En av byns A-lagare tittade på mig och undrade vad jag skulle göra.
-”Jag ska åka buss till Lönsboda.” svarade jag. ”Vaaa? Åka buss till Lönsboda? Har Du blivit kommunist?” utbrast min bänkkamrat.
En annan rolig sak som hänt är att Andreas, som går på Naturbruksgymnasiet och har praktik hos oss på måndagar, stod och tittade på sin klocka. Jag frågade vad han gjorde. Andreas svarade: -”Det är bara fyra minuter kvar tills att jag ska gå hem. Undrar vad som är lönt att göra under den tiden?”
Jag svarade inte, för jag kom inte på något. Jag fördjupade mig i mina arbetsuppgifter. Plötsligt hörde jag: -” Nu är det bara två minuter kvar. Så nu är det väl inte lönt att jag gör något?”

Vårliga hälsningar
Jankov och Sia


6 april 2010
Så var det dags igen!

Efter denna långa kalla vinter har det uppstått en del skador i trädgården. Jag ska nämna de vanligaste och hur man kan åtgärda dem. Krukor har frusit sönder trots att de ska vara frostsäkra. Det beror på att det samlats vatten i den övre delen som töat och sen frusit. Vatten som fryser utvidgas och då kan krukan spricka trots att Du gjort efter alla konstens regler.
De vintergröna växterna som stått i krukorna kan också ha frusit eller torkat. De kan faktiskt torka trots att det varit blött i jorden. Det beror på att när jorden fryser kan inte växten suga upp något vatten för att kompensera för den transpiration som vårvintersolen åstadkommer.
Samma sak kan ske om växten står i jorden, men risken är mindre. Färre skador uppstår i skuggan, där solen inte kommer åt.
Är Du tveksam på om växten dött eller kan komma igen ska Du göra följande. Skrapa med nageln på barken. Då ska barken lossna och visa frisk grön färg. Veden innanför ska vara vit och saftspänd.
Är det brunt och torrt ända ner i jorden är det troligen växten död.
Viltskador har också förekommit i vinter. De stackars djuren har haft dåligt med mat och har sökt sig in i trädgårdarna för att överleva.
Gnagskydd på fruktträden hjälper bra. Ta bort det över sommaren så att det inte samlas en massa insekter under skyddet. Det kan skada trädet.

Så var det ju mossan i gräsmattan: Jag tar alternativen igen för säkerhets skull:
1. Behandla gräsmattan med ”Mossa GTI” (det låter som en Formel-1-bil) Räcker till 500 kvm och kostar 299:- Enkelt att utföra och ger ett bra resultat. Mossan svartnar och gräset vaknar.
2. Gödsla gräset med ”Gödsla bort mossan”. Kanske den bästa metoden som sätter fart på gräset samtidigt som mossan dör. En säck räcker till 300 kvm. Kostar 298:-
3. Mossriv, kalka och gödsla med ”Green Garden Gräsmattegödsel” (NPK) Räcker till 600 kvm och kostar 349:-
4. Använd Algomin Gräsmattegödsel minst tre gånger under sommaren så får Du en frisk, grön och mossfri gräsmatta.

Sia stortrivs nu när kunderna kommer och solen värmer och kavaljererna står på kö. Hon lever ett sorgfritt liv med ständig tillgång på mat (kan bli bättre tycker hon), tak över huvudet, kel och spännade musjakter. Husses ben blir allt bättre och ska i morgon vinklas om på Hälsoringen från 60 till 90 grader. Personalen på Växtmästaren har väldigt roligt över mitt stackars ben. Någon tycker att 90 grader är alldeles för varmt. En annan undrar hur det kommer att se ut när benet är vinklat i 180 grader. ”Har Du skruvat fast benet ordentligt idag? Jag tycker foten sitter på fel håll.” Så håller det på dagarna i ända. Men vänta tills jag fått bort den där ortosen...........

Många hälsningar
Jankov och Sia


10 mars 2010
Äntligen slut på semestern!

Nu är faktiskt våren här! Det finns inget säkrare tecken på att den långa kalla vintern är slut än att Växtmästaren slår upp sina portar för säsongen. Sista dagarna i februari vände det. Tövädret satte in sina välriktade stötar mot Kung Bore och snabbt förvandlades den vita beläggningen till långa istappar, småpölar och rinnande vatten.
Ja, på tal om pölar så kan de vara förrädiska, vilket jag fick erfara då jag ledde en kurs i Västerås. Småpölar kan frysa till is och en skåning utan vana vid glidande underlag kan lätt halka, vilket också hände. Resultatet blev brusten sena och muskelbristning i låret. Operation följt av två veckor med gips, som sträcker sig från höften till ankeln, sätter käppar i hjulet för den som vill vara aktiv.
Att ta sig fram med ett ben som är styvt som en pinne från höft till ankel är en prestation, det intygar jag. Jag kan förstå hur de som hade en fotboja förr hade det besvärligt men att dessutom stå ut med ett helt stelt ben, tungt som bly och helt oböjligt är en fruktansvärd pina. Plötsligt vaknar man mitt i natten och finner att benet fallit ner på golvet. Att få upp det i sängen igen är lättare sagt än gjort. Det fordras en person till för det, i detta fallet Eva.
Köra bil är det inte tal om. T.o.m. att åka bil är ett helt litet företag. Se framför er en man som trär in ett styvt ben i dörröppningen varefter kroppen ska bändas in. Dörröppningen är inte flexibel i en bil. Det blir som att böja en pinne och när den kommit genom spänns den ut som en pilbåge efter skott. Plötsligt sitter man där fast mellan golv och ryggstöd. ”Sitter Du bra nu, älskling?”frågar chauffören. -”Jovisst. Det är jättebra!” svarar man för att inte vara till besvär.
Det absolut värsta är toaletten. Ena benet rakt ut och så ska man försöka få rumpan över hålet. Försök så får ni se hur lätt det är. Tar man dessutom morfintabletter blir man stenhård i magen.
Tänk er nu mig i denna situation, precis nedsjunken i ett någorlunda bra läge. Då hör jag krafset av ivriga kattklor på toadörren. Min första tanke: Stackars Sia, hon vill in till sin kattlåda och är jätte kissig. Så jag tar mig med problem upp och hasar med byxorna halvt uppe bort till dörren. Öppnar varvid katten glider fram stannar upp i dörröppningen och stryker sig sakta mot dörrposten, tittar upp, lyfter tassen och putsar den lätt mot pälsen, kollar om om klon blivit blank och går långsamt med tänjande steg in på toa. Lättad stänger jag dörren och sjunker ner i ett läge som jag hoppas ska bli åtminstone lika bra som förut, utan att smärta alltför mycket. Då jamar Sia mot mig och jag slutar genast svära inom mig över katten. I samma ögonblick står åter Sia vid dörren och vill ut. -Nu, med det samma, tycks hon säga. Jag försöker att ignorera henne men då börjar hon jama än mer. Inte tyst och fint utan högt och ljudligt. För att understryka att hon blivit inlåst mot sin vilja börjar hon samtidigt krafsa all intensivare på dörren. Kanske blir hon skrämd av min högröda ansiktsfärg i min ansträngning att åstadkomma något i toaletten. Det fanns ingen annan råd än att knipa ihop och dra sig upp, hasa sig bort till dörren och släppa ut katten. I samma ögonblick går hon snabbt bort till kattlådan och sätter sig, kniper ihop ögonen och njuter av att äntligen få kissa.
Det hände under Sias semester. Nu äntligen ska hon börja jobba!! Hurra!

Kram Jankov
Sia med personal hälsar


1 feb 2010
Årets trender.
I vår är det bondestilen med ekologisk odling, nästan i Amishstil, som gäller. Att veta vad man äter och att använda naturliga gödselmedel är det som tilltalar konsumenterna i vår. Det ska odlas i upphöjda bäddar såsom pallkragar eller liknande. Lättskött men jordnära. Jordproducenterna erbjuder ekologisk grönsaksjord och örtjord för att tillgodose behoven. Odlingarna ska gärna omges av gamla mjölkspannar, zinkhinkar och robusta redskap.
Den flyttbara trädgården har kommit för att stanna. Odla i krukor, trälådor, tråg och vävda säckar. Rama in sittplatser och skapa nya miljöer allt efter behov. Ska det bli fest kan man möblera om, så att det blir mysigt.
Odla egna snittblommor. Det är enkelt och roligt att göra sina egna buketter. Dyrt, om man ska köpa allt färdigt. Tänk vad underbart det är att kunna plocka ett överflöd av blommor och binda buketter och göra dekorationer till matbordet och tillverka välkomnande dörrkransar till festerna i sommar.
Romantiken är inne så glöm inte att köpa doftande, gammeldags rosor att smycka rosenbågar eller spaljéer med. Plocka fram den gamla plåtbrickan du har på loftet, som du inte nändes slänga för fem år sedan. Tur för den är verkligen inne. Där på vinden hittar du kanske också gamla tapeter med rosenmönster och romantika färger i en gammal trälåda som du kan odla ekologiskt i.
Färgerna i vår ska vara erotiskt orange kombinerat med mörkt lila. De blommor Du kan använda är dahlia, gerbera, zinnia, tagetes för det oranga och viol, pensé, salvia, ”blomman för dagen” och klematis för att framhäva de lila tonerna.
Skulpturala vintergröna växter i stora krukor är fortfarande hett. Kombinera med läckra marktäckare. Stora krukor är viktigt för att Du ska lyckas klara dem under flera år. Stora krukor ger en bättre buffert med vatten och näring. Svängningarna mellan fukt och torka, kyla och värme minskar. Stressen för växterna blir därmed inte så stor. Kvalitén och överlevnaden ökar.
Grönsaker i nya roliga former och färger ska det vara i vår. Svarta tomater, gula morötter, randiga rödbetor och salladsblad i alla färger och smaker. Allt fler kommer att köpa färdiga plantor av grönsaker och frukter.
”Endast Sverige svenska krusbär har”. Sverige har goda förutsättningar för hög kvalitet på frukt och bär. Det beror på att vi har en förhållandevis sval sommar men väldigt många soltimmar då dygnets flesta timmar är ljusa. Det ger mycket smak och hög kvalitet. Krusbär, blåbär och hallon har ökat i popularitet de senaste åren beroende på att de är lättodlade och kan plockas under lång tid.
Tips på Blåbärshörnan:
För att få det lättskött rekommenderar jag Dig att plantera två amerikanska jätteblåbär av de välsmakande sorterna Goldtraube och Bluecrop tillsammans med den svenska sorterna Emil och Putte, som marktäckare under. Blanda i en bal naturell torvmull och lite Rhodogödsel eller plantera i tre säckar färdig Rhodojord. Välj sol-halvskugga men inte torrt läge. Cirka tre kvadratmeter behövs. Du får en blåbärstäppa som är lättskött, vacker och ger ordentligt med bär under lång tid. Garanterat (nästan) ogräsfri. Kanta eventuellt med smultron.

Sia vill inte gå ut några längre stunder nu när det är så kallt. Hon sitter inne i stora fönstret och studerar de kärlekskranka hankatterna som stryker runt knuten sjungandes sina serenader. En orolig husse håller ett vakande öga på Sia och kastar varnande blickar på den stora gråa hankatten, som är hennes favorit. Jag blir inte mindre orolig då Åsa kommer in och yttrar spontant: -”Jag tycker hon blivit tjock!” - ”Nej. Det är vinterpäls.” svarar jag och känner på Sias mage så fort Åsa försvunnit.

Värmande vinterkramar från
Jankov och Si
a


20 jan 2010
Hotande klimatförändringar tycks fjärran

Marken är fortfarande i skrivandes stund täckt med ett lager vit lysande snö och hotande klimatförändringar tycks fjärran. Skenet bedrar troligtvis. På tal om lager så var jag på Colorama i Osby för att reklamera en dörr till ett badrumsskåp, inköpt för ett år sedan. Ytlagret bestående av en tunn genomskinlig film lossnar. Jag visade den medhavda dörren för den hjälpsamme butiksmedarbetaren varvid Linken, som stod bredvid och hade hjälpt oss med renoveringen, utbrast: ”Det är en skyddsfolie som ska tas bort!” Tala om att känna sig korkad!!
Följande händelse värmer en trädgårdsmästares hjärta: Jack, som är ett av mina barnbarn och fyller sex i år, satt på golvet hemma i köket och lekte med sin kompis Anton. Detta gjorde de under livliga diskussioner om allahanda ting. Samtalet kom in på vad de skulle välja om de fick önska sig precis vad de ville. Anton sa: ”Får jag önska mig vad jag vill skulle jag vilja ha alla transformers i hela världen!”Jack svarade utan betänketid: ”Får jag önska mig precis vad jag vill ha skulle jag önska mig jättemycket fröer.” Jag hörde berättas om detta och naturligtvis ska jag på alla sätt underblåsa detta intresse. Jack fyller år den åttonde februari och då ska han få fröer, såjord och miniväxthus av sin goda fé.

Sia mår bra men det pågår en ständig kamp i växthuset hos Växtmästaren. Vi arbetar med inventering och förberedelser för våren på dagarna. Därför får även Sia jobba kvar där tills vi är klara. Sen får hon komma hem på semester tills vi öppnar butiken igen den 1.a mars. Nåväl, kampen står mellan mig och Sia om hon ska lyckas smita ut när vi är klara och ska gå hem. Hennes största önskar tycks vara att vinna kampen och övernatta i lagerbyggnaden bredvid i sågspånen, som ligger på dess loft. Likt bekymrade tonårsföräldrar vill vi inte att vår älskling ska springa ute på nätterna. Som ni vet har vi dörrar som öppnas med automatik . Dessa reagerar inte på katter då de är för små för att påverka sensorn. Hon ligger på lur och väntar på att vi ska passera förbi och utlösa dörröppnaren. Igår var det precis så och jag lyckades hålla katten inne genom finurliga finter trots ett flertal passager ut och in. Segern var nära. Sia såg allt buttrare ut men också alltmer bestämd i sina försök. Vi lyckades över förväntan ända tills Åsa skulle gå hem för dagen: ”Hej då. Vi ses i morgon” Varvid hon gick ut och samtidigt slank en snabb svart skugga ut mellan benen på Åsa. Sia vände sig om och tittade, som jag uppfattade det, triumferande på mig. Därefter försvann hon upp på angränsande tak. Om någon hör mig skrikandes ”Sia!!! Sia!!! Sia!!!” sent på kvällen. Så vet ni vad som hänt. Oftast kommer hon faktiskt, mest av kärlek eller kan det vara av begynnande hunger?

Jag fick häromdagen ett mail från en av Sias döttrar som numera bor i Hästveda. Möjligen var det skrivet av matte: ” Hej Jankov. Vill bara säga att jag läste Din spalt idag och vill att Du ska veta att ”Baby” har det så bra och busar och leker och gör livet jobbigt för Dolly min andra katt. (absolut Sias barn) Dolly väser varje gång Baby kommer i närheten, vilket Baby ignorerar.-----Ja, hon är ett litet bus. Hon har många leksaker men allt som inte är tänkt att leka med är ju bäst, så hon får härja fritt här hemma bland växter och gardiner o.s.v. Ena hundens vans är jätterolig att leka med, så den hänger hon i ibland, min älskade Baby.
Kram från oss i Hästveda.
Matte, Baby, Dolly, Ante och Deo Hund och två illrar Majsan och Gubben .”
Kul att Sias dotter hamnat i en djurpark.

Hälsningar Jankov och Sia